Kuuma peruna ' hoitajamitoitus '

Jos hoitajamitoitus jää karvanverran alle tavoitetta onko se välikysymyksen paikka.
Hoitajapula ei uusi ilmiö, vaikka hoitajien määrä ei ole vähentynyt, on hoidon tarve lisääntynyt väestön ikääntyessä tulee uusia tehtäviä.

Tämä hallitus on onnistunut hyvin tavoitteissaan, en viitsi luetella, myös velan otossa ylittänyt tavoitteet roimasti, on kysytty olisiko jostain voinut leikata on kuulunut vain muminaa.

123

725

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Harva ala missä ei pulaa työvoimasta. Ei liksakorotus tuo yhtään lisää!

      • Kyllä palkka on yksi houkuttelukeino alalle.


    • Anonyymi

      Aki Linden ei jää sanattomaksi.

      • Arvostan. Hän on hyvin perehtynyt asioiden taustoihin ja osaa hyvin perustalla puheensa.


    • Anonyymi

      Hallitus hirtti itsensä hoitajamitoitukseen. Nyt seuraa Marinin selityksiä selitysten perään. Vieläkö kehtaa vetää edelliset hallitukset syyllisiksi, Jos on seurannut Marinin selityksiä, niin kyllä edellistä voi syyttää jostain , mitä se ei ole edes tehnyt.
      Toivoton tapaus tämä pääministeri Marin. Ilmeisesti pahimman laadun narsisti.

      • Anonyymi

        Valitettavasti on asiat asioita , eikä ihmisvihaa, jos edellinen hallitus on tehnyt jotain väärin niin eikö siitä sais puhua. Tietäähän. Sen että vastakohdat näkee asiat eri tavalla .
        WeinSanna ole narsisti ihan vaan tavallinen ihminen joka tekee parhaansa mukaan.
        Joten asiat voi riidellä ei ihmiset , haukkumalla henkilökohtaisesti jos ei muutakaan voi,
        Aika matalaa touhua vielä matalammalta ihmisiltä


      • Hoivatilanne on ollut heikkenemässä jo useamman hallituksen ajan, ei pelkästään nykyisen. Mut huomaa että vaalit on taas tulossa, vanhusten hoito on keskiössä.


    • Anonyymi

      Hoitajamityoituksen piti olla tunnin juttu. Hallituksella on pitkiä tunteja.

    • Hoitajamitoitus ei sitä pidä hylätä, tavoite oltava vaikka mitoituksen tavoite kasvaa sen lisääntymisen takia.
      Tavoitteita, ei hoitajamitoitus ole läheskään ainoa tavoite, työllisyystavoite, tavoite köyhyyden poistamisessa siis yhteiskunnassa aina tavoitellaan johonkin päämäärään, yksityis aloilla se on elintärkeää.

      Hoitajia jos suomalaisia ei löydy on etsittävä muualta, tai maassa olevista tänne tulleista näin muissakin maissa. Filippiiniläiset hoitajat tienaa suomessa moninkertaisesti mitä kotimaassaan, kun tulevat suomeen saattavat siirtyä norjaan jossa maksetaan huimasti paremmin.

      https://yle.fi/uutiset/3-12630299

      • Tuossa linkissä oli hyvin kirjoitettu: matkalla Filippiineiltä Suomeen sairaanhoitajan pätevyys mitätöityy ja filippiiniläinen sh toimii Suomessa hoiva-avustajana. Vaippoja vaihtaessa ja syöttäessä vanhuspuolella sh: n kokemus ei kartu. Pätevöittämiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Tuossa linkissä oli hyvin kirjoitettu: matkalla Filippiineiltä Suomeen sairaanhoitajan pätevyys mitätöityy ja filippiiniläinen sh toimii Suomessa hoiva-avustajana. Vaippoja vaihtaessa ja syöttäessä vanhuspuolella sh: n kokemus ei kartu. Pätevöittämiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

        Ne eivät vaippoja vaihda, eikä ne töitä tee, nähty jo alusta asti kun sieltä kaukaisimmasta idästä tulijoita tuli. Ovat samaa kaikella tavalla kuin afrikkalaiset.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ne eivät vaippoja vaihda, eikä ne töitä tee, nähty jo alusta asti kun sieltä kaukaisimmasta idästä tulijoita tuli. Ovat samaa kaikella tavalla kuin afrikkalaiset.

        Ai sinäkö olet nähnyt heidät kaikki töissä? Minä olen kuullut ihan muuta.


    • Anonyymi

      Sanovat, että varsinkin yksityisellä puolella on jouduttu hoitopaikkoja sulkemaan.
      Osaakos ketjun aloittaja sanoa mistä se johtuu?

      • Osastoja on suljettu myös julkisen puolen sairaaloissa hoitajapulan takia.


    • Anonyymi

      On.

      Käsittääkseni hoitajamitoitus oli jonkinlaisessa hallitusohjelmassa tarkoitus säätää laiksi. Kun siihen ei hallitus ole päässyt, toki opposition pitää asiasta välikysymys tehdä. Jos välikysymys tehdään, kyseessä kuitenkin lähinnä poliittinen teatteri. Sillä kylähän se oppositiollekkin on selvää, ei pidä säätää aku ankka lakeja, joita käytännössä mahdoton noudattaa. Siinä saataisiin vaan suunnalleen koko hoitoala oikeuteen ja se ei tois yhtään mitään hyvää tulosta, paitsi rutkasti joutavaa solkkua muutenkin hankalaan asiaan.

      Sinällään asia koskee siis kyllä hoitajapulaa, mihin hallitus ei ole kyennyt keksimään ratkaisua. Tosi myös sekin, ei hallitus voi hoitajiksi muuttua. Siinä kyse rahasta, mutta ei valtio voi rahaksikaan muuttua ja asia kuuluu kyllä enenpi tälle sekavalle sotekuviolle ja maakuntahallinnolle, joka ei oikeastaan vielä edes toimi mitenkään. Eikä ketään voi pakottaa kouluttautumaankaan alalle, jos ei halua. Sinällään tota seikkaa lähinnä ryssittiin pakkotyö lailla. Joka mun mielestä oli sekin poliittista teatteria, jonka vaikutus oli siis negatiivinen perusongelmaa koskien.

      Mutta juu, hoitsuista on pulaa, hallituksen toimet ei ole pulaa poistaneet....

      Taitaa leikkaukset kaatua tulevien hallitusten niskoihin. Nykyhallituksen aika mennyt velanottamiseen, geopoliittinen tilanne ja kulkutauti huomioon ottaen ymmärrettävää, eikä hallitus voi kilovateiksikaan muuttua. Mutta selkeetä jostain pakko leikata tulevaisuudesa ronskisti,, koska ajat tulevat menemään kurjiksi tulevaisuudessa. Se jää siis tulevaisuuteen nykyhallitus toiminut kuin palokunta, aika mennyt tulipalojen sammuttelussa.

      Itteä nyppii nykyhallituksen toiminnassa kaks pikkujuttua, joilla ei valtion budjettiin ole kyllä suurta merkitystä. Siis vaalilapsilisät ja energiaveron alennus. Täysin perseestä olevia toimia, joilla ei heikompiosoisten asioita auteta oikein mitenkään, parempituloisten asioihin niillä ei ole mitään vaikutusta. valtio menettää rahaa ja verotuloja. Että niissä ois mun mielestä ollut yks parikin snadia leikkauskohdetta.

      =DW=

    • Syyttelyä ja taas syyttelyä.
      Kokoomus ollut 200-luvulla 10 kertaa 11:a vastaamassa välikysymykseen samasta asiasta eikä muutosta tapahtunut, 2000-luvulla tilanne muuttunut vuosi vuodella, syy yksinkertainen 20 vuoden aikana on väestö ikääntynyt ja ikääntyy lisää ja hoitotarve kasvaa sen takia ja tarve kasvaa edelleen.
      Hoitatajat siirtyy alalta pois kun yhteiskunnassa on työvoimapula, rahalla saa jos yhteiskunta hyväksyy paremmat palkat heille ettei synny kilpailutilanne, riittääkö rahan avulla kiinnostusta alalle.

    • Anonyymi

      Rytkönen on tehnyt parhaansa, että hoiva-alan vetovoima vähenee.
      Kun hän jatkuvasti huutaa kuinka kauheaa on olla hoitajana,
      moni yrittää löytää uuden alan kouluttautuakseen ammatillisesti ja
      työssäolevat hoitajat irtisanoutuvat ja etsivä muita töitä.

      • No jospa kysyisit hoitajien mielipidettä ja kokemusta aiheesta.


    • Anonyymi

      Hallitus on päättänyt porrastaa hoitajamitoituksen toteutumisen.
      Se on erittäin ok ratkaisu.

    • Anonyymi

      "Mutta juu, hoitsuista on pulaa, hallituksen toimet ei ole pulaa poistaneet...."
      kirjoittaa eräs kommentoija.
      Ei hoitajille ole olemassa kuukauden pikakoulustusta ja Rytkönen haluaa
      viedä alalta pois viimeisetkin.

      • Anonyymi

        Rytkönen on hallituksen ja hoiva-alan pahin vastustaja hoitaja-asiassa.


    • Hoitajamitoutukseen tarvitaan 3400 hoitajaa lisää, ei se ole mahdoton luku mutta koulutus kestää ja kuinka saada ne hoitajat takaisin alalle, että ei enään siirryttäisi pois alalle.

      Viime vuosina ollu hirveästi käynteä essotella, eilen kolme eri tapaamista joihin meni yli kaksituntia, käyn mielellään kun tarvis.
      Sen minkä huomannu ei siellä juosta tukka putkella eikä saa koska kiire korjaa mitään, hoitajat työskentelevät ilman kiirettä hyvä näin, koska potilaaseen uhrataan aikaa. Varmaan hoitojonot johtuvat hoitaja vajeesta, voivat johtua muustakin, ehkä avustajista.
      Kiirreettömät saavat hoitoa, kiirreelliset hoidetaan.
      Vanhusten hoidosta ei kokemusta, entä kotihoidon palkkataso ja hoitajien määrä kotihoidossa kun sen tarve kasvaa.

      • Ehkä se kiire on enemmänkin tuolla päivystyksissä ja akuuttivuodeosastoilla.


      • Siili2 kirjoitti:

        Ehkä se kiire on enemmänkin tuolla päivystyksissä ja akuuttivuodeosastoilla.

        Varmaan on näin, mukava käydä hoitoa saamassa, känsän takia oli kolme hoitajaa samalla käynnillä minusta se oli riittävä määrä kun jokainen vuorollaa halusi hellästi hoitaa ' menes siitä että minäkin vähän '


      • Pertikki kirjoitti:

        Varmaan on näin, mukava käydä hoitoa saamassa, känsän takia oli kolme hoitajaa samalla käynnillä minusta se oli riittävä määrä kun jokainen vuorollaa halusi hellästi hoitaa ' menes siitä että minäkin vähän '

        😄. Mieluisa potilas. Taisit porista mukavia.

        Kiirettä on monenlaista. Akuuttipuolella eri kiireet potilaiden voinnista ja hoitomuodoista riippuen. Hoivilla ja kotihoidossa eri kiireet siitä syystä että hoitajia suhteessa potilaiden tai asukkaiden määrään on liian vähän.


      • Siili2 kirjoitti:

        😄. Mieluisa potilas. Taisit porista mukavia.

        Kiirettä on monenlaista. Akuuttipuolella eri kiireet potilaiden voinnista ja hoitomuodoista riippuen. Hoivilla ja kotihoidossa eri kiireet siitä syystä että hoitajia suhteessa potilaiden tai asukkaiden määrään on liian vähän.

        Ei välikysymyksestä haittaa, päin vastoin auttaa entistä enemmän toimimaan, saa nähdä kuinka sote auttaa yleensä kuntia.

        Omalta on pitänyt kiirettä essotella käynnit, yksi käynti vielä lähiaikoina, jos ei ihmeitä niin sitten vasta viiden kuukauden kuluttua.


      • Pertikki kirjoitti:

        Ei välikysymyksestä haittaa, päin vastoin auttaa entistä enemmän toimimaan, saa nähdä kuinka sote auttaa yleensä kuntia.

        Omalta on pitänyt kiirettä essotella käynnit, yksi käynti vielä lähiaikoina, jos ei ihmeitä niin sitten vasta viiden kuukauden kuluttua.

        Sotehan sitten vuodenvaihteen jälkeen kyntensä pikku hiljaa näyttänee.

        Mullaki kolmesta asiasta käynnit julkisella vuoden välein ja silmälääkärillä puolen vuoden välein. Pitää virkeenä😁.

        Hyvä et on missä käydä.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Sotehan sitten vuodenvaihteen jälkeen kyntensä pikku hiljaa näyttänee.

        Mullaki kolmesta asiasta käynnit julkisella vuoden välein ja silmälääkärillä puolen vuoden välein. Pitää virkeenä😁.

        Hyvä et on missä käydä.

        Sote toteutunee hitaasti asteittain. Se on suurin terveydenhuollon muutos
        koskaan. Ei iso laiva käännyt nopeasti. Tammikuussa 2023 tuskin on juuri
        mikään asia erilailla kuin joulukuussa 2022.
        Ei niin suuri muutos astu käytännössä voimaan kuin taikaiskusta.

        Ainakin ensimmäinen vuosi on muutosten toteuttamista,
        koska koko hallinnoilinen organisaatiokin muuttuu.
        Odottelen ihan rauhassa. On tähänkin asti pärjätty.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Sote toteutunee hitaasti asteittain. Se on suurin terveydenhuollon muutos
        koskaan. Ei iso laiva käännyt nopeasti. Tammikuussa 2023 tuskin on juuri
        mikään asia erilailla kuin joulukuussa 2022.
        Ei niin suuri muutos astu käytännössä voimaan kuin taikaiskusta.

        Ainakin ensimmäinen vuosi on muutosten toteuttamista,
        koska koko hallinnoilinen organisaatiokin muuttuu.
        Odottelen ihan rauhassa. On tähänkin asti pärjätty.

        Se on juurikin noin kuin esität. Ei mikään sormia napsauttamalla muutu.


    • Anonyymi

      Mediassa kirjoitetaan:
      "OPPOSITIO on syyttänyt hallitusta myös kunnianhimoisesta hoitajamitoituksesta, jota ei lopulta saada pantua toimeen ajallaan. Opposition mukaan hallitus ei kuitenkaan ole huolehtinut riittävästi siitä, että hoitajia on uudistuksen tarpeisiin riittävästi."

      Kokoomus & Orpo oppositiossa on naurettava räksyttäjä.
      Orpo oli v i i m e i n e n ihminen edellisessä hallituksessa myöntämään,
      että mitään hoitajaongelmaa on olemassakaan tai vanhushoivaongelmia,
      vaikka oli k r i i s i !!!

      Kokoomus/Orpo oli ehdottomasti hoitajien lisäämistä vastaan.

      Onko poliitikoilla "espereitten" osakkeita niin paljon,
      että he pelkäävät niitten arvon laskevan ?
      Henkilöstökulut vievät suuren osan tuotosta,
      mitä enemmän henkilöstöä sitä v ä h e m m ä n voittoa osakkeenomistajille.

      ➡️ Myös Kepun Saarikko ja Vehviläinen kiistivät koko hoivaongelman
      olemassaolon, vaikka olivat sosiaali- ja terveysalan ministereinä ⬅️
      Jäi p*skan maku suuhun niistä ylipulleasti voivista ylimielisistä ministereistä.

    • Vanhustenhoitoon ja välikysymykseen osittain liittyen:
      Miten nuo moittivat kansanedustajat eivät tiedä luetellessaan hoivapaikkojen lakkautuksia että hoivapaikkojen vähentäminen on valtakunnallisen vanhustrategian ohjelmassa. Tavoitteena hoitaa yli 90 prosenttia vanhuksista kotiin tai yhteisöllliessä hoidossa mitä se sitten tarkoittaakaan.
      Eli se on tavoite, ei epäonnistuminen.

      • Anonyymi

        Hoivapaikkojen ja -laitosten lakkautukset oli Kokoomuksen/Risikko tavoite ja saavutus.
        Tällä hallituksella ei ole mitään tekemistä asian kanssa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hoivapaikkojen ja -laitosten lakkautukset oli Kokoomuksen/Risikko tavoite ja saavutus.
        Tällä hallituksella ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

        Juu. Mut miten nää muut ei nyt tiedä et niitä ollaan oikeasti vähentämässä ihan suunnitelmallisesti vaan pitävät tän hallituksen mokana?


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Juu. Mut miten nää muut ei nyt tiedä et niitä ollaan oikeasti vähentämässä ihan suunnitelmallisesti vaan pitävät tän hallituksen mokana?

        Vähennykset on jo tehty vuosia sitten. Kokoomuksen toimesta.


    • Anonyymi

      Tietenkin on välikysymyksen paikka.
      Välikysymyksen tarkoitus on jakaa tietoa opposiotolle.

      Kyseinen laki on jo säädetty 2020 ja se ei ole toteutunut , osoittaa millaisia ideologia ja utopialakeja tämä hallitus säätää.
      Porrastuksen piti toteutua tässä järjestyksessä
      1.10.2020 henkilöstömitoituksen tulee olla vähintään 0,5 työntekijää
      1.1.2021 henkilöstömitoituksen tulee olla vähintään 0,55 työntekijää
      1.1.2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden.
      Siirtymäajan päättyessä 1.4.2023 edellytetään vähintään 0,7 mitoitusta.

      Ei mitään mahdollisuuksia, että porrastus toimisi.
      Vuoden alussa voimaan astuva sote sotkee vielä porrastuksen onnistumista.
      Sotessa saadaan lisää ieologiaa ja toiveajattelua suomalaiseen terveydenhoitoon.

      Valtion piti jakaa rahaa kunnille, että kunnat pystyisivät hoitamaan porrastuksen, rahaa jaettiin , mutta se taisi olla hallituksen imagon nosto kamppanja enemmänkin kuin hoitajamitoituksen rahoitusta.

      Oman alueeni kansanedustajilta kun kysyttiin hoitajaamityoituksesta, niin edes hallituspuolueiden kansanedustajat eivät uskoneet hoitajamitoituksen toteutuvan, eli huuhaalakeja tämä hallitus on säätänyt Marinin johdolla.

      • Anonyymi

        Lait ja tavoittee ei ole huuhaata, varmaan tahtotilaa löytyy, mitoituksen yllä pitäminen on vaikeaa tulevaisuudessakin olkoot mikä hallitus tahansa.

        Suomessa työvoiimapula tullu akuutiksi hyvin monella alalla.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Lait ja tavoittee ei ole huuhaata, varmaan tahtotilaa löytyy, mitoituksen yllä pitäminen on vaikeaa tulevaisuudessakin olkoot mikä hallitus tahansa.

        Suomessa työvoiimapula tullu akuutiksi hyvin monella alalla.

        Kyllä. Ehkä vuonna 2020 ei tiedetty mitä on edessä. Korona katkaisi kamelin selän hoitajien suhteen. Joukkopako alalta ja saa nähdä miten joukkoirtisanoutumisen käy. Eli jos hoitajia ei ole, tyhjästä on paha nyhjästä.

        Jos suunnitelma on että hoivatasoiset vanhukset hoidetaan omiin hoivapaikkoihinsa eikä siirretä päivystykseen se mielestäni tarkoittaa sitä että siellä on oltava myös ammattitaitoisia hoitajia hoitamassa akuutisti sairaita vanhuksia. Tällöin hoiva-avustajien määrä pitää pitää pienenä.


    • Anonyymi

      Varakkailla on varaa hoidattaa vanhuksensa hyvin.
      He eivät halua maksaa köyhempien vanhusten hoidosta mitään.


      Kokoomus/Risikko halusi ajaa kunnallista hoivaa alas,
      sekä hoivapaikkoja että palvelun tasoa.
      Kansalle uskoteltiin, että "Koti on paras paikka vanhukselle" !

      Lue miten sitten kävi !

      Entä jos koti ei olekaan vanhukselle paras paikka elää?

      Risikko: "Koti on ihmiselle paras paikka elää"
      – kunnes hän ei enää selviä kotona ilman apua. Millaisia tarinoita sinä tiedät vanhusten kotihoidosta?

      YLE SAVO
      17.4.2014 14:16

      ➡️ Vanhusten laitoshoidon purkaminen on johtanut siihen, että kotihoidossa on yhä huonokuntoisempia asiakkaita. Esimerkiksi Kuopiossa osa asiakkaista tarvitsee hoitajien apua jopa kahdeksan kertaa päivässä aina sängyssä kääntymisestä peseytymiseen ⬅️

      ↘️
      Aiemmin kotihoidon kattona on pidetty neljää käyntikertaa vuorokaudessa, jolloin kustannuksien on katsottu vastaavan karkeasti laitospaikan hintaa.

      ↘️
      Kotihoidossa pidetään täysin liikuntakyvyttömiä vanhuksia – hoitajat käyvät jopa kahdeksan kertaa päivässä"

      Tämän sai aikaan Kokoomus.

    • Ongelman suurin syyllinen valtava määrä vanhuksia, mikäli olisi terve väestönrakenne ei olisi hoitajapulaa sen kanssa on elettävä ja toimittava eli hoitajia lisää.
      Tulevaisuudessa ikärakenne normalisoituu, siihen menee kymmeniä vuosia, tilanne oli kuten Linden kertoi 2000-luvun alussa vaadittiin 10 000 uutta hoitajaa, nyt vaaditaan 3400 hoitajaa.

      • Saataisiinko isompi määrä vanhuksia hoidettua samalla hoitajamäärällä ympärivuorokautisessa hoidossa kuin että hoitaja käy aina 4-5 kertaa vuorokaudessa vanhuksen luona? Matkat päälle.


      • Siili2 kirjoitti:

        Saataisiinko isompi määrä vanhuksia hoidettua samalla hoitajamäärällä ympärivuorokautisessa hoidossa kuin että hoitaja käy aina 4-5 kertaa vuorokaudessa vanhuksen luona? Matkat päälle.

        Empä tiedä, vaikka asia ei ajankohtainen tulee joskus mieleen, itse mielummin haluaisin asua kotona vaikka huonokuntoisena.
        Vanhukset tarvitsevat nykyistä enemmän tulevaisuudessa hoitopalveluja, en asiantuntija miten muu sairaanhoito tarvitse hoitajia lisää.


      • Anonyymi

        "Ongelman suurin syyl-li-nen valtava määrä vanhuksia"
        Hohhoh Pertikki sinunkin ajatuksiasi.
        Ne vanhukset on sodan jälkeen tätä maata olleet rakentamassa.
        Suomi on sen verran vauras maa, että kyllä on varaa hoitaa heidät hyvin,
        jos tahtoa olisi ollut. Kokoomuksella ei ollut.
        Kokoomus romutti vanhushoidon.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Saataisiinko isompi määrä vanhuksia hoidettua samalla hoitajamäärällä ympärivuorokautisessa hoidossa kuin että hoitaja käy aina 4-5 kertaa vuorokaudessa vanhuksen luona? Matkat päälle.

        Juuri on todettu, että Kokoomus ajoi ympärivuorokautiset laitospaikat alas,
        kun Risikko oli ministerinä. Ei ole laitospaikkoja riittävästi ja
        monisairaat vanhukset on olleet kotona jo vuosikausia, koska
        Kokoomus haluaa "säästää". Kotihoito tulee halvemmaksi yhteiskunnalle,
        päättivät Kokoomuksessa,

        Tuskin tulee kokonaiskustannukset huomioonottaen. Ambulanssiralli
        poliklinikoillekin maksaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Ongelman suurin syyl-li-nen valtava määrä vanhuksia"
        Hohhoh Pertikki sinunkin ajatuksiasi.
        Ne vanhukset on sodan jälkeen tätä maata olleet rakentamassa.
        Suomi on sen verran vauras maa, että kyllä on varaa hoitaa heidät hyvin,
        jos tahtoa olisi ollut. Kokoomuksella ei ollut.
        Kokoomus romutti vanhushoidon.

        Enhän syyllistä silleen miten ajattelet, asia on fakta. Totta kai hoidettava siitähän huoli kaikkein eniten, joku sanoi eduskunnan välikysymys keskustelussa ' suurin huoli sodan jälkeen


      • Anonyymi kirjoitti:

        Juuri on todettu, että Kokoomus ajoi ympärivuorokautiset laitospaikat alas,
        kun Risikko oli ministerinä. Ei ole laitospaikkoja riittävästi ja
        monisairaat vanhukset on olleet kotona jo vuosikausia, koska
        Kokoomus haluaa "säästää". Kotihoito tulee halvemmaksi yhteiskunnalle,
        päättivät Kokoomuksessa,

        Tuskin tulee kokonaiskustannukset huomioonottaen. Ambulanssiralli
        poliklinikoillekin maksaa.

        Hoivatasoisia vanhuksia ei viedä päivystykseen. Kotisairaala hoitaa heidät kotiin.


      • Pertikki kirjoitti:

        Empä tiedä, vaikka asia ei ajankohtainen tulee joskus mieleen, itse mielummin haluaisin asua kotona vaikka huonokuntoisena.
        Vanhukset tarvitsevat nykyistä enemmän tulevaisuudessa hoitopalveluja, en asiantuntija miten muu sairaanhoito tarvitse hoitajia lisää.

        Kyllä. Omassa kodissa yksilöllusyys edes jollain lailla säilyy. Hoitajapula on todellisuutta.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Hoivatasoisia vanhuksia ei viedä päivystykseen. Kotisairaala hoitaa heidät kotiin.

        Kyllä viedään. Koko ajan on ambulanssiralli päällä poliklinikoille, vanhus sinne ja äkkiä takaisin kotiin kuormittamasta poliklinikoita.
        Mikä kotisairaala heidät kotiin hoitaa ?
        Vanhus laitetaan Kelataksilla kotiin poliklinikalta vaikka keskellä yötä
        uupuneena oltuaan tuntikausia päivystysjonossa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä viedään. Koko ajan on ambulanssiralli päällä poliklinikoille, vanhus sinne ja äkkiä takaisin kotiin kuormittamasta poliklinikoita.
        Mikä kotisairaala heidät kotiin hoitaa ?
        Vanhus laitetaan Kelataksilla kotiin poliklinikalta vaikka keskellä yötä
        uupuneena oltuaan tuntikausia päivystysjonossa.

        Eri käytänteitä ilmeisesti sitten eri puolilla Suomea. Ympärivuorokautisessa hoidossa olevia ei viedä päivystykseen tehtyjen hoitolinjausten mukaisesti. Kotisairaala hoitaa heidät sinne asumisyksikköön.


    • Anonyymi

      Nykyinen hallituksen aikana saatiin sote-uudistus päätökseen.
      Myös kotihoidon tasoa on tarkoitus nostaa.
      Tavoitteet ovat hyvät ja tavotteita on oltava,
      muuten ei asiat mene eteenpäin.

      Edellisillä hallituksilla ei ollut aikomustakaan tehdä mitään parannuksia.

      Edellinen Kokoomus-Keskusta-PS-hallitus riiteli soten hajalle.
      koska Kokoomus ja Kepu olivat niin ahneita, ne miettivät vain sitä
      miten heidän edustamansa sidosryhmät pääsevät taloudellisesti
      hyötymään sotesta ja saisivat lisää valtaa.
      Siinä unohtui potilas ja vanhus.

      • Anonyymi

      • Liian huonokuntoisia asumaan kotihoidon turvin kotona. Oikeus saada asianmukaista hoitoa?



      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Karua todellisuutta. Ympärivuorokautisia hoitopaikkoja sekä sairaaloiden vuodeosastoja kuitenkin vähennetään vaikka tarve monissa paikoin kertoo muuta.

        Laitapa linkki missä lukee, että hoitopaikkoja on tarkoitus vähentää !
        Ymmärtääkseni hoitopaikkoja on suljettu vain, koska ei ole riittävästi
        hoitajia tähän hätään.
        En ole ymmärtänyt niin, että niitä lopullisesti suljetaan,


      • Anonyymi kirjoitti:

        Laitapa linkki missä lukee, että hoitopaikkoja on tarkoitus vähentää !
        Ymmärtääkseni hoitopaikkoja on suljettu vain, koska ei ole riittävästi
        hoitajia tähän hätään.
        En ole ymmärtänyt niin, että niitä lopullisesti suljetaan,

        Kannattaa tutustua oman hyvinvointialueen sosiaali-ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelmaan v.2023 - 2025. Se lienee jo lausuntokierroksella. Voi olla ehkä eroja hyvinvointialueiden kesken mutta valtakunnallisessa suunnitelmissakin laitoshoitoa vähennetään ja palveluja viedään entistä enemmän kohti vanhusten koteja. Myös sairaalapalveluja.

        Lisäksi kannattanee tutustua THL:n Tulevaisuuden sos-ja terveyskeskusohjelmaan sekä THL muuttuvat vanhuspalvelut.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Sorry, väärä linkki.


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        🟥 Tässä oikea linkki lääkäreitten vetoomuksesta.
        Se taidettiin jo kerran poistaakin, joku ilmeisesti haluaa, ettei vanhuksia saa puolustaa
        täällä, vaikka julkisissa lehdisssä saa.
        Ihmisen elinkaari ei tottele poliittisia päätöksiä.
        https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4255676


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        🟥 Tässä oikea linkki lääkäreitten vetoomuksesta.
        Se taidettiin jo kerran poistaakin, joku ilmeisesti haluaa, ettei vanhuksia saa puolustaa
        täällä, vaikka julkisissa lehdisssä saa.
        Ihmisen elinkaari ei tottele poliittisia päätöksiä.
        https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4255676

        Mitkään nuoremmat polvet eduskunnassa eivät osaa asettautua vanhuksen sijaan
        ja kai niitten palkoilla viedään omaiset yksityisiin lääkäreihin.


      • Kyllä. Huonokuntoisia kotona-asuvia vanhuksia viedään päivystykseen ja terveyskeskusten vuodeosastoille syynä sosiaaliset syyt ja kotona pärjäämättömyys. Joissain kunnissa kotihoito ei ota enää kotiin näitä ns kahden autettavia. SAS-päätökset tehdään niin myöhään että vanhus ei ehdi saada ympärivuorokautista paikkaa. Hän dottaa paikkaa terveyskesusten vuodeosastolla tai jossain väliaikaissijoituksessa. Samalla vie paikan akuuttia sairaalahoitoa vaativalta vanhukselta joka taas on väärässä hoitopaikassa erikoissairaanhoidossa ja vie taas siellä erikoissairaanhoitoa tarvitsevan vuodepaikan. Kunnat maksavat sakkomaksua erikoissairaanhoitoon kun eivät kykene vastaanottamaan tk-paikalle potilaita jatkohoitoon erikoissairaanhoidosta.

        Tavoite on edelleen vähentää ympärivuorokautista hoitoa ja laitoshoitoa ja hoitaa kotiin. Sinällään kaunis ajatus ja monenlaista laitoshoitoon joutumista ennaltaehkäisevääkin toimenpidettä ja tukiumuotoa kehitellään mutta tosiasia lienee että näiden myös todella raihinaisten huonokuntoisten vanhusten osuus tulee lisääntymään ja silloin tarvitaan ympärivuorokautista hoitoa. Tälläkin hetkellä ympärivuorokautiseen hoitoon jonottavia on paljon


    • Anonyymi

      Omituinen Suomen kansa. Vanhuksien asialla pelataan. Sen vertaa ei ole kunnioitusta vanhempaa ikäluokkaa kohtaan, että heidän hoitajansa vanhuuden aikana haluttaisiin ylläpitää suomalaisella työvoimalla.
      Heidän hoitajiaan haalitaan filppiinejä, nigeriaa, keniaa jne. myöten.
      Jo on saivarimainen kansa.

      • Anonyymi

        Juu, ei tää ole perussuomalaista meininkiä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Juu, ei tää ole perussuomalaista meininkiä.

        No miten perussuomalaiset järjestäisivät hoitajapulan suomalaisilla hoitajilla? Onko teillä joku pooli suomalaisia hoitajia? Vapauttakaa heti käyttöön😁.


      • Anonyymi

        Rytkönen mustamaalaa alaa, ei suomalainen halua enää hoitajaksi,
        kun palkkakin on aivan surkea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu, ei tää ole perussuomalaista meininkiä.

        Perussuomalaisten ällillä ei ratkota pienempiäkään ongelmia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Perussuomalaisten ällillä ei ratkota pienempiäkään ongelmia.

        Nii mutta kun persut sanovat 'suomalaiset ensin ' kun suomalaisia ei ole ensin riittävästi tulemaan hoitoalalle, vastustavat muu'mualaisia hoitoalalle, on persuilla jokin keino hoitopulaan, vai siirrättekö toisille.


      • Pertikki kirjoitti:

        Nii mutta kun persut sanovat 'suomalaiset ensin ' kun suomalaisia ei ole ensin riittävästi tulemaan hoitoalalle, vastustavat muu'mualaisia hoitoalalle, on persuilla jokin keino hoitopulaan, vai siirrättekö toisille.

        Lisäisin kun muistin. Uutisissa oli maininta että suomeen oltaisiin tuomassa Keniasta hoitoalalle aikovia opiskelemaan, onhan filippiiniläisiäkin tullut vaikka vähän vaaleampia, miten ihon väri vaikuttaa hoitotasoon, onko tuohon vastausta


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        Lisäisin kun muistin. Uutisissa oli maininta että suomeen oltaisiin tuomassa Keniasta hoitoalalle aikovia opiskelemaan, onhan filippiiniläisiäkin tullut vaikka vähän vaaleampia, miten ihon väri vaikuttaa hoitotasoon, onko tuohon vastausta

        Se on niin, että filippiiniläiset ja kenialaiset ovat kaikella tavalla täysin samaa.
        Suomalaiset vanhukset eivät halua niitä kaikella tavalla vieraita koskemaan heitä, sekä se on turvallisuuskysymys kuten on nähty


      • Anonyymi kirjoitti:

        Rytkönen mustamaalaa alaa, ei suomalainen halua enää hoitajaksi,
        kun palkkakin on aivan surkea.

        On se erikoinen tuo Rytkönen. Meni ja pilasi hyvän hoitotyön tuosta noin vaan. Kaikki oli tyytyväisiä johtamiseen, työ-oloihin työkavereiden riittävyyteen ja palkkaukseen kunnes Rytkönen alkoi riehumaan🤣🤣🤣🤣.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Se on niin, että filippiiniläiset ja kenialaiset ovat kaikella tavalla täysin samaa.
        Suomalaiset vanhukset eivät halua niitä kaikella tavalla vieraita koskemaan heitä, sekä se on turvallisuuskysymys kuten on nähty

        Mistä tiedät että suomalainen vanhus ei halua. Miten voit yleistää?

        Minun äitini oli kolme vuotta tehostetun palvelun yksikössä. Tykkäsi hoitajista ihon väristä tai sukupuolesta riippumatta. Ulkomailta tullut äidin omahoitaja oli erittäin hyvä hoitaja. Osasi lukea äitimme tarpeita ja hoitaa hyvin. Piti meihin omaisiin aktiivisesti yhteyttä. Vanhuksen kohtelu oli kunnioittavaa ja arvostavaa. Ei mitään moittimista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on niin, että filippiiniläiset ja kenialaiset ovat kaikella tavalla täysin samaa.
        Suomalaiset vanhukset eivät halua niitä kaikella tavalla vieraita koskemaan heitä, sekä se on turvallisuuskysymys kuten on nähty

        Tiedän monta tummaihoista, hoono soomi -puhuvaa hoitajaa, joista hoidettavat tykkäävät tosi kovasti. - Nm. Käsityksesi ei ole reaalielämästä


    • Anonyymi

      Kyllä suomalaisia saa tulla hoitamaan rotuun ja ihonväriin katsomatta.

    • Anonyymi

      Polklinikoille viedään tapaturmaisesti itsensä loukanneita ja akuutisti
      sairastuneita.
      Ei sinne ketään viedä muuten vaan makoilemaan,
      kun "ei hoivapaikkaa ole".

      • Kyllä vaan viedään kun ei kotona enää pärjää. Ei vain makoilemaan vaan sen vuoksi että saisi hoitoa ja hoivaa.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Kyllä vaan viedään kun ei kotona enää pärjää. Ei vain makoilemaan vaan sen vuoksi että saisi hoitoa ja hoivaa.

        Ei poliklinikalle !


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei poliklinikalle !

        Päivystyspolille kyllä.


    • Anonyymi

      Lääkäreitä lisää niin hommat alkaa sujua !

      • Anonyymi

        Kun poliklinikoilla on vuorokaudenkin jonoja, lääkäreitä on liian vähän.
        Lääkäri on se, joka tutkii, määrää tutkimukset ja tekee diagnoosin ja määrää
        lääkkeet. Ei ruuhkat hoitajien vähyydestä johdu.
        Sama useissa terveyskeskuksessa, lääkäreitä on liian vähän.
        Jonot kasvaa.


      • Anonyymi

        Lääkäreitä on liikaa ja yleensä he vain sotkevat ja sottaavat kaiken. - Nm. Eivät tutki, vaan hutkivat


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kun poliklinikoilla on vuorokaudenkin jonoja, lääkäreitä on liian vähän.
        Lääkäri on se, joka tutkii, määrää tutkimukset ja tekee diagnoosin ja määrää
        lääkkeet. Ei ruuhkat hoitajien vähyydestä johdu.
        Sama useissa terveyskeskuksessa, lääkäreitä on liian vähän.
        Jonot kasvaa.

        Entä röntgenhoitajat, laboratoriohoitajat,sihteerit, lääkintävahtimestarit, lähihoitajat, potilaskuljettajat. Lääkäri on vain yksi toimija muiden joukossa.

        Kaikkialla terveysasemilla ei edes pääse lääkärille, vain sairaanhoitajalle. Nuoret lääkärit eibötvusein halua terveyskeskuksiin töihin.


    • Anonyymi

      Koko EU:ssa on kolmen miljoonan hoitajan vaje.

    • Anonyymi

      Kuinka paljon apua pyytäneitä ja avutta jääneitä on Suomessa ?
      Espoossa oli hiljattain eläkeläinen jäänyt ilman apua ja menehtynyt ja tämä
      tapaus Jyväskylässä. Kaikki eivät tule julkisuuteen.
      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009098072.html

    • Anonyymi

      Tokihan kaikenlainen teatteri on hyvästä sitähän eduskunta tuottaa .

    • Suomi ei ole ykkössijalla ulkolaisten hoitajien saamisessa.
      1.Huono palkka verrattuna esim muihin pohjoismaihin
      2.Lupaviidakko
      3.Kielitaito
      4. Hoitajapula ongelma myös muissa maissa
      5.Vievätkö rikkaat maat köyhien maiden hoitajat

      • Ei nii ole, Alfa tv just joku ylilääkääri mainitsi ettei suomella ole muuta ratkaisua kun saada ulkolaisista hoitoalalle ja ongelma vain kasvaa.
        Päättäjien tehtävä ratkaista, en mikään asiantuntija, kuiten tämä tulee esille jatkuvasti.

        Omalta kohdalta oon erittäin tyytyväinen meidän sairaanhoito palveluihin.
        Tänään tuli puhelin soitto, täällä jalkahoitaja, soitan uteliaisuuttani kuinka varvas jaksaa ei oltu sovittu mistään soitosta.


      • Ai onko savossa sairaanhoitajia töissä pubeissa?


      • Ja sinut on valtuutettu kaikkien edustajana puhumaan vai?


    • Anonyymi

      SDP ajoi 0,7 hoitajamitoitusta.
      Kokoomus tyrmäsi SDP:n 0,7 hoitajamitoitukset jo 2012.
      Turun Sanomat
      15.8.2012 18:18

      • Anonyymi

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Tuttua monesta maasta. Ulkomaille työhön lähtevä takaa kotiinjäävälle
        perheelle toimeentulon.


      • Anonyymi

        Tulotasollinen eriarvoisuus on erittäin merkittävää ja korruptio pahentaa ongelmaa entisestään.

        Filippiinien superrikkaat elävät rintarinnan äärimmäisen köyhien kanssa.

        Noin puolet filippiiniläisistä elää köyhyydessä ja maaseudulla luku kasvaa 75 prosenttiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tulotasollinen eriarvoisuus on erittäin merkittävää ja korruptio pahentaa ongelmaa entisestään.

        Filippiinien superrikkaat elävät rintarinnan äärimmäisen köyhien kanssa.

        Noin puolet filippiiniläisistä elää köyhyydessä ja maaseudulla luku kasvaa 75 prosenttiin.

        Filippiinit on kehitysmaa, jonka väestöstä puolet elää köyhyysrajan alapuolella. Maaseudulla asuu puolet väestöstä, mutta köyhyys ja epäoikeudenmukaiset maanomistusolot ajavat joukoittain ihmisiä myös kaupunkien slummeihin.


    • Anonyymi

      Sairaanhoitajille kunnollinen palkankorotus ja heille kullekin tarvittava määrä apuhoitajia avuksi, niin alkaa hommat pelamaan. Apuhoitajat tekemään siivoukset ym. Apuhoitajaksi pystyviä kortistossa kymmeniä tuhansia. Kymmeniä tuhansia on tuotu makaileen kelan tuilla--töihin siitä ja heti.

      • Ja mikähän tuollaisessa ois hoitajamitoitus?


      • Anonyymi

        Hehheh. Millä rahalla on varaa palkata kymmeniätuhansia "apuhoitajia" ?!?!

        Siivooja on erikseen, ei siivous minkään "apuhoitajan" hommia ole.
        Nykyään lähihoitaja voi toimia esim. vanhuspalvelulaitoksissa avustajana.
        Kotihoitajat ovat saaneet lähihoitajakoulutuksen.


      • Anonyymi

        "Apuhoitajaksi pystyviä kortistossa kymmeniä tuhansia"
        Jokaiseen ammattiin on oltava koulutus.
        Kuka niille kymmenilletuhansille työhaluttomille sossupersuille palkan maksaisi ?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hehheh. Millä rahalla on varaa palkata kymmeniätuhansia "apuhoitajia" ?!?!

        Siivooja on erikseen, ei siivous minkään "apuhoitajan" hommia ole.
        Nykyään lähihoitaja voi toimia esim. vanhuspalvelulaitoksissa avustajana.
        Kotihoitajat ovat saaneet lähihoitajakoulutuksen.

        Lähihoitaja on hoitaja, joita vanhustenhoidossa on huomattavasti enemmän kuin sairaanhoitajia. Lähihiutajat toimivat itsenäusesti heillä on lääkelyvat ym. Eivät mitään avustavia hoitajia. Avustaviksi hoitajiksi suunnitellaan hoiva-avustajia# joilla ei ole esimerkiksi lääkelupia.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Lähihoitaja on hoitaja, joita vanhustenhoidossa on huomattavasti enemmän kuin sairaanhoitajia. Lähihiutajat toimivat itsenäusesti heillä on lääkelyvat ym. Eivät mitään avustavia hoitajia. Avustaviksi hoitajiksi suunnitellaan hoiva-avustajia# joilla ei ole esimerkiksi lääkelupia.

        Hoiva-avustajiksi kutsutaan yksityisissä laitoksissa olevia ulkomailta
        työhön tulleita hoiva-alana ihmisiä. Tehyn tai Superin mukaan sellaista
        tehtävänimikettä ei virallisesti edes ole alalla olemassakaan,
        mutta heille voidaan maksaa vielä pienempi palkka kuin lähihoitajille,
        koska he ovat vain 'avustajia' ja voidaanko heillä myös teettää ihan mitä vain,
        siivoustakin, niin säästetään siivoojan palkka ?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hoiva-avustajiksi kutsutaan yksityisissä laitoksissa olevia ulkomailta
        työhön tulleita hoiva-alana ihmisiä. Tehyn tai Superin mukaan sellaista
        tehtävänimikettä ei virallisesti edes ole alalla olemassakaan,
        mutta heille voidaan maksaa vielä pienempi palkka kuin lähihoitajille,
        koska he ovat vain 'avustajia' ja voidaanko heillä myös teettää ihan mitä vain,
        siivoustakin, niin säästetään siivoojan palkka ?

        Ei hoiva-avustaja ole millään tavoin liitetty ulkomaalaisiin. Hoiva-avustaja voi olla myös suomalainen. Hoiva-avustajalla ei ole ammattinimikettä. Ovat suorittaneet maksimissaan osia lähihoitajakoulutuksesta ja voivat opiskella oppisopumuskoulutuksella.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Ei hoiva-avustaja ole millään tavoin liitetty ulkomaalaisiin. Hoiva-avustaja voi olla myös suomalainen. Hoiva-avustajalla ei ole ammattinimikettä. Ovat suorittaneet maksimissaan osia lähihoitajakoulutuksesta ja voivat opiskella oppisopumuskoulutuksella.

        Jokunen vuosi sitten ensimmäisenä 'espereissä' ja muissa yksityisissä laitoksissa
        alettiin käyttää hoiva-avustajanimikettä ulkomailta
        Suomeen värvätyistä henkilöistä. Useat olivat filippiiniläisiä.

        Nimike yleistyi silloin, kun hoitajaliitot katsoivat asiakseen puuttua asiaan,
        ettei sellaista termiä edes alalla tunneta, termi on tehty vain sitä varten,
        että voi maksaa alhaista palkkaa ihmisille, joilla oli tullessaan jo sairaanhoitajakoulutus
        ja jotka kävivät Suomessa vuoden lisäkoulutuksen, mutta eivät saaneet edes lähihoitajan
        papereita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jokunen vuosi sitten ensimmäisenä 'espereissä' ja muissa yksityisissä laitoksissa
        alettiin käyttää hoiva-avustajanimikettä ulkomailta
        Suomeen värvätyistä henkilöistä. Useat olivat filippiiniläisiä.

        Nimike yleistyi silloin, kun hoitajaliitot katsoivat asiakseen puuttua asiaan,
        ettei sellaista termiä edes alalla tunneta, termi on tehty vain sitä varten,
        että voi maksaa alhaista palkkaa ihmisille, joilla oli tullessaan jo sairaanhoitajakoulutus
        ja jotka kävivät Suomessa vuoden lisäkoulutuksen, mutta eivät saaneet edes lähihoitajan
        papereita.

        Jo 80-luvun puolivälissä oli hoiva-avustajia jopa erikoissairaanhoidossa ja ihan oli suomalaisia. Jossain vaiheessa heitä ei sitten enää palkattu kun ammattinimikkeen omaavia apuhoitajia tai perushoitajia oli tarjolla.

        Varmaan nykyisin etenkin yksityiset hoivayritykset mielellään ottavat oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskelevia mikä hieno asia. Kuitenkin joku soveltuvuus alalle kuuluu olla.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kyllä se vaan niin on,,,

      kohta sairaanhoitaja saa työpaikan ruoka-palkalla niin ennenvanhaanki sodanki jälkeen ihmisiä oli töissä,, ruokapalkalla,
      sairaanhoitajilla on liian suuret palkat, niistä ku leikataa rouvisti tuhat euroa pois, se on ihan sopiva palkka kaikille avustajille ja sairaanhoitajille,

      • Joop. Sinuakin voi varmaan sitten hoitaa tehollakin hoiva-avustaja.


    • Anonyymi

      Siinäpä inisette marinoinenne, akka on ottanut 40 miljoonaa joka päivä velkaa

      Sinun laskuusi. Joka päivä. Sunnuntait ja jouluaatot mukaanlukien

      Sunänmaksat marinoinnit
      Hyvä näin tulin voitin

      • Anonyymi

        Oletko humalassa vai muuten vain sekaisin kuin seinäkello? - Nm. Ei junalauta


    Ketjusta on poistettu 18 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe