Määritelmät, logiikka ja todellisuus

Anonyymi-ap

Konkreettista oliota (=havaittavissa/koettavissa oleva objekti) ei voi määritellä tyhjentävästi vaikka sen olion ominaisuuksista voi tietää jotain sen käyttäytymisen (funktion) perusteella eikä sen olion käyttäytymisten summa koskaan voi tyhjentävästi määritellä mitään konkreettista olioita johon voi vain viitata ostensiivisesti (osoittamiseen tai esimerkkiin perustuvasti) .

Olion käyttäytymisestä (funktiosta) ei voi siis päätellä olion ontologiaa eli ominaisuuksia tyhjentävästi ja kattavasti. .

Kaikki ihmisen aistit (näkö,kuulo,haju,tuntoaisti) ovat pohjimmiltaan värähtelyjen ja resonanssien aistimista ja voivat kertoa siitä havainnon kohteesta vain sen verran kuin se kohde kykenee resonoimaan sen aistin kanssa. Sama periaate koskee kaikkia mittausvälineitä eli ne mittaavat sen muutosvälineen sisäisiä muutoksia suhtessa niiden ympäristöön.

Koska kaikki on värähtelyä ja aaltoilua pohjimmiltaan niin toisiaan vahvistavat konstruktiiviset aallot koetaan todellisena ja konkreettisena koska ne voidaan havaita ja mitata ja vastaavasti toistensa kumoavat destruktiiviset aallot eivät ole havaittavia eikä mitattavia jonain ajan hetkenä tai jossain paikassa vaikka ne ovatkin olemassa (esim. vastamelukuulokkeiden periaate jossa melu poistetaan muodostamalla joillekin taajuuksille vastakkainen ääniaalto.

Koska maailma (=kokijan ympäristö) on aina täynnä värähtelyjä ja erilaisia sekä toistensa vahvistavia että kumovia taajuuksia niin kykenemme saamaan tietoa objekteista vain siinä määrin kuin aistimme ja mittauslaitteemme kykenevät niitä väärähtelyjä, aaltoja ja niiden taajuuksia rekisteröimään.

Havaintoihin ja mittauksiin perustuvat määritelmämme ja teoriamme eivät siis koskaan voi olla täydellisiä eikä kattavia ja niiden havaintojen perusteella löydettyjen säännönmukaisuuksien pätevyysalue ei voi olla mitenkään itsestäänselvästi universaali vaan aina jollain tavalla ajallis-paikallisesti rajoitettua.

Mikään käsitteiden määritelmiin ja muodollisloogiseen päättelyyn perustuva johtopäätös ei voi koskaan olla ehdottoman varma eikä tosi suhteessa todellisuuteen vaan yleensä lähinnä vain jonkinlainen henkilökohtainen uskomus tai vakaumus jota sitten julistetaan ns. "vakaumuksen syvällä rintaäänellä" muille.

:D

8

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      B pystytään ainakin määrittelemään aika hyvin hänen kirjoitustensa perusteella. :-)

      Hedelmistään puu tunnetaan...

    • Anonyymi

      :D kirjoitti.

      Bn todellisuutta koskeva linjaus on täynnä lähinnä negatiivisia lausumia,
      johtopäätökset sitten yhtä ei-linjaa vain.

      Oikeastaan kannattaa ehkä kommentoida vain yhtä kohtaa, niin menisi
      Blle paremmin perille.

      Emme määrittele oliota vaan olion käsitettä.

      Emme tarvitse "tyhjentävyyttä", vaan riittävää erottelukykyä käsitteeltä.

      "Täydellisyys", "kattavuus", "ehdoton", "vakaumus" "ei voi" eivät ole
      käsitteiden ominaisuuksia, vaikka B yrittää tyrkyttää sitä meille.

      Käsitteelle riittää riittävä erottelukyky.

      R.

      • Anonyymi

        "Bn todellisuutta koskeva linjaus on täynnä lähinnä negatiivisia lausumia,
        johtopäätökset sitten yhtä ei-linjaa vain."

        Kyseessä on sellaisen "tieteen" ja "tiedonvälityksen" kritiikki joka on pohjimmiltaan hyvin tarkoitushakuista ja yleensä johonkin ideologiaan ja metafyysisiin oletuksiin liittyvää (esim. vahvan tekoälyn haaveilu ja tietoisuuden uploadaaminen tietokoneelle, sattumanvaraisiin mutaatioihin perustuva evoluutioteoria, alkuräjähdysmalli joka tukee suljetun systeemin ja velkarahaan perustuvaa talousjärjestelmää, itsetarkoitukselliset matemaattiset mallit fysiikassa)

        "Emme määrittele oliota vaan olion käsitettä."

        Käsitteillä ja logiikalla yritämme perustella teorioita, politiikkaa, ideologioita, uskomuksia joten jos hyväksymme ne käsitteille annetut määritelmät annettuina ja päättelemme loogisesti niiden perusteella niin samalla meidät sitoutetaan helposti johonkin ideologiaan tai uskomusjärjestelmään.

        Kun käsitteille annetaan tarkoitushakuisesti uusia merkityksiä niin samalla se todellisuuden hahmotus helposti urautuu sen ideologian mukaiseksi jota seuraten niitä käsitteitä on muokattu "uuteen uskoon".

        Runsaasti esimerkejä tällaisesta kielellisestä manipuloinnista löytyy Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan historiasta ja myös nykyajasta (woke, cancel yms. kulttuurivirtaukset joiden avulla yritetään muuttaa sekä ihmisten asenteita ja historiaa kulloinkin vallassa olevien tahojen agendojen mukaiseksi.

        "Emme tarvitse "tyhjentävyyttä", vaan riittävää erottelukykyä käsitteeltä."

        Jos määrittelyissä on vakavia puutteita niin helposti muodostuu vääristynyt mielikuva siitä asiasta mitä niillä käsitteillä kulloinkin yritetään kuvata ja saada aikaan kielellisen ilmaisun avulla. Käsitteiden erottelukyky on tietysti myös hyödyllinen asia mutta ei ainoa merkitsevä käsitteiden käytön ja ymmärttämisen kannalta.

        Kannattaa oppia tunnistamaan ja erottamaan propaganda suhteellisen puolueettomasta tiedosta eikä uskoa kaikkea annettuna koska usein on mukana jokin agenda.

        Varsinkin jonkinlaisissa kriisi- ja kiistatilanteissa tarkoitushakuista propagandaa harrastavat pääsääntöisesti kaikki kiistojen osapuolet joten totuuden löytäminen sellaisissa tilanteissa voi olla aika haastavaa. Yleensä ne jotka hyötyvät eniten ja/tai joilla on eniten menetettävää myös valehtelevat eniten.

        Itse en usko enkä luota sokeasti mihinkään (en edes tieteeseen) .


        :D


    • Anonyymi

      "Koska kaikki on värähtelyä ja aaltoilua pohjimmiltaan niin toisiaan vahvistavat konstruktiiviset aallot koetaan todellisena ja konkreettisena koska ne voidaan havaita ja mitata ja vastaavasti toistensa kumoavat destruktiiviset aallot eivät ole havaittavia eikä mitattavia jonain ajan hetkenä tai jossain paikassa vaikka ne ovatkin olemassa (esim. vastamelukuulokkeiden periaate jossa melu poistetaan muodostamalla joillekin taajuuksille vastakkainen ääniaalto."

      Tässä pitäisi puhua tarkemmin siitä, että tarvitaan vähintään kaksi aaltoa, jotta kyseessä olisi konstruktio tai dekonstruktio. Kun konstruktoitu aalto todetaan, ei ole mitään takeita siitä, että olisi koettu sekä aalto 1 että aalto 2, koska nämä voivat sekoittua täydellisesti joksikin muuksi, jos ei ole kyseessä lineaarinen systeemi ja yhteenlasketun kulman sini (ks. myös taajuuksista alla).

      Vastamelukuuloke aiheuttaa sen ettei ilma liiku edestakaisin korvan luona, eli siellä ei ole aaltoa. Jos aalto on oikeasti olemassa lähempänä alkuperäistä lähdettään, sen voi myös kokea siellä todellisena (tämä kokeminen kappaleen alussa yritti näyttää siltä, että tehdään suurta filosofista ratkaisua olemassaolosta eikä jutella yhdestä korvasta erikseen lähtien).

      "Koska maailma (=kokijan ympäristö) on aina täynnä värähtelyjä ja erilaisia sekä toistensa vahvistavia että kumovia taajuuksia niin kykenemme saamaan tietoa objekteista vain siinä määrin kuin aistimme ja mittauslaitteemme kykenevät niitä väärähtelyjä, aaltoja ja niiden taajuuksia rekisteröimään."

      Eri taajuudet eivät koskaan kumoa toisiaan täydellisesti tai pitkäksi ajanjaksoksi. Siten eri taajuudet tulevat aina lopulta esiin yhdistetystä aallosta. Ja jos halutaan sinimäisesti konstruktiivinen aalto, jossa on vain alkutaajuudet, on alkutaajuuksien oltava sama äärettömällä tarkkuudella.

      Tässä on myös outo looginen suunnanmuunnos. Ympäristössä on kaksi aaltoa. On täysin ympäristöstä riippuvaa, onko kyseessä täydellinen canceloituminen ja jääkö ympäristöön pelkkä 0-aalto. Tällöin on turha pitää yllä teoriaa ihmisestä ja siitä, että heillä pitäisi olla aisti, jolla on merkitystä sille mitä ympäristöstä havaitaan edelleen. Tai sano, mitä sieltä pitäisi havaita: joko 0 tai molemmat aallot erikseen, mitkä eivät ole 0 (etkö muuten havaitse 0:ia ympärilläsi? Oletko varma ettei melussakin pitäisi havaita 0:ia ollakseen ihminen?) Tässä 0-aalto on esim. 0-amplitudi -aalto tietyllä taajuudella tai tietyn kvanttiobjektin ominaisrvon todennäköisyydellä eikä oteta muita huomioon.

      Haluatko muotoilla sanomasi QM:ää varten siten, että asiat joiden todennäköisyys on 0, ovat olemassa myös, ja olioiden pitäisi oletusarvoisesti pystyä mittaamaan, että 0-todennäköisyyden tapahtuma myös tapahtuu, koska se on todellinen. Tätä voisi selventää kertomalla, mitä eroa on myös todennäköisyyksien 0.01 ja 0.1 tapahtumilla.

      Nykyisessä teoriassa pelkkä teoria ei voi osoittaa, että luonnossa esiintyisi yhtään kvanttitilaa esim. hiukkasen paikalle, jonka todennäköisyys on 0. Teoriassa moni asia on todennäköisyydeltään nolla vain kun lähestytään ääretöntä tai jotain arvoa infinitesimaalisesti, mutta tämä ei vielä tarkoita näin olevan oikeassa maailmassa. Voi siis olla, että filosofiselle idealle siitä, että myös 0-todennäköisyyden asiat tapahtuvat oikeasti, ja olisivat oikeiden olentojen havaittavissa, ei koskaan ole tarvetta.

      Tällä hetkellä voi olla olemassa tiloja, jotka ovat kaikissa ihmisten mittauksissa olleet todennäköisyydeltään 0, mutta sellaisia, että niitä ei ole laitettu millään tavalla mihinkään teoriaan. Tämä voi myös vaikuttaa siihen, miten oikea tämä teoria on muidenkin tilojen suhteen. Tiloja varten, jotka ovat 0:ssa koko historian ajan, tarvitaan esim. suurempi energiatiheys kuin mitä CERN:ssä on.

    • Anonyymi

      Hajujen aistiminen ei perustu värähtelyyn, kuten näkeminen ja kuuleminen. Hajumolekyylit leijailee ilmassa ilmavirtojen mukana, joista nenään joutuvat ottavat kontaktin nenän aistinsolujen reseptoreihin.

      • Anonyymi

        On olemassa ainakin yksi kvanttihajuteoria joka perustuu nimenomaan värähtelyyn eikä molekyylien muotoihin niin kuin vallitseva makrofysikaalinen käsitys.

        Itsekin pysähdyin miettimään tuota että ovatko hajut myös pohjimmiltaan värähtelyä ja päädyin siihen johtopäätökseen että niiden täytyy olla viimeistään kvanttitasolla koska kaikki on pohjimmiltaan sähkömagneettisia aaltoja ja värähtelyjä.

        https://www.bbc.com/news/science-environment-21150046

        https://en.wikipedia.org/wiki/Vibration_theory_of_olfaction

        Koska en ole millään tavalla sidoksissa ja sitoutunut akateemiseen konsensukseen enkä sen paradigmoihin niin voin ajatella juuri niin kun itsestäni kulloinkin tuntuu ja intuitioni/alitajuntani minulle vihjailee :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On olemassa ainakin yksi kvanttihajuteoria joka perustuu nimenomaan värähtelyyn eikä molekyylien muotoihin niin kuin vallitseva makrofysikaalinen käsitys.

        Itsekin pysähdyin miettimään tuota että ovatko hajut myös pohjimmiltaan värähtelyä ja päädyin siihen johtopäätökseen että niiden täytyy olla viimeistään kvanttitasolla koska kaikki on pohjimmiltaan sähkömagneettisia aaltoja ja värähtelyjä.

        https://www.bbc.com/news/science-environment-21150046

        https://en.wikipedia.org/wiki/Vibration_theory_of_olfaction

        Koska en ole millään tavalla sidoksissa ja sitoutunut akateemiseen konsensukseen enkä sen paradigmoihin niin voin ajatella juuri niin kun itsestäni kulloinkin tuntuu ja intuitioni/alitajuntani minulle vihjailee :D

        Vaikka kaikki olisi pohjimmiltaan värähtelyä, se ei silti tarkoita sitä, että värähtelyä tarvitaan haistamiseen. Hajureseptorit eivät välttämättä tarvitse värähtelyä tai reagoi siihen, jos hajumolekyylin kontakti riittää hajuaistimuksen syntyyn. Joskin kvanttitasolla tapahtuva asia voi toki muuttaa hajun luonnetta.


    • Anonyymi

      Sun kirjoitukset saattaa mennä Suomi24:n "olioilta" yli hilseen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1023
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      956
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      850
    4. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    5. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      710
    8. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      707
    9. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      702
    10. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      12
      694
    Aihe