Maailman onnellisin kansa

Anonyymi-ap

Vanhusten itsemurhista ei valtiovalta puhu eikä pukahda yhtikäs mitään vaan ne verhoillaan ikään kuin ”salaisuuden albaan” verhoiltuina yhteiskunnallisina ”lieveilmiöinä” ikään kuin niitä ei tapahtuisi laisinkaan.

Tosiasia kuitenkin on, jotta keskimäärin noin 180 yli 65-vuotiasta vanhusta tekee itsemurhan vuosittain ”trendin” ollessa nousevan. Niistä jokainen on liikaa sekä estettävissä, kun vain toimeen tartuttaisiin tunnustamalla tosiasiat niin kuin ne yhteiskunnassamme tätä nykyä ovat elikkä rempallaan kuin niin kutsutut ”Jokisen eväät!”

Suurimmillaan itsemurhien määrät olivat lamavuonna 1990, jolloin miehet tekivät 1193 ja naiset 319 itsemurhaa maassamme, jolloin härski talouden uusjako suoritettiin, josta monet henkikultansa jollakin lailla säilyttäneet kuin ihmeen kaupalla vieläkin kärsivät ja maksavat ”lunnaitaan.”

Maassamme elää kituuttaa yli puoli miljoonaa kansalaista OECD:n asettaman taloudellisen köyhyysrajan alapuolella mukaan lukien laskematon määrä vanhuksia joiden vähäiset varat eivät riitä enempää ruokaan kuin lääkkeisiinkään huvituksista kuten esimerkiksi teatterikäynneistä puhumattakaan.

Vanhusten taloudellisiin vaikeuksiin velkaantumisineen kun lisätään vielä psykososiaalinen eristäytyneisyys ja yksinäisyys, joihin nykyinen maamme hallitus lienee yli +70 vuotiaiden lakisääteisesti määräämällään koronakaranteenillaan osaltaan syyllistynyt, lienee ”syy-seuraus” suhde toteennäytetty itsemurhariskin kasvaessa iän myötä ollessa suurin yli +75-vuotiaiden ikäryhmissä.

Iisalmen Sanomat

48

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yksinäisyys ei varmaan minun kohdalla pidä paikkansa, eläkkeellä ei ole tressiä niin kuin työelämässä ollessa.
      Itsemurhiin täytyy olla syy mikä se on, ihmiset on yksilöitä, köyhyys tuntuuko se kun suomessa ei tarvitse olla nälässä, jos ei itse aiheuta.
      Takuueläke tukineen luulisi riittävän elämiseen, psyykkiset syyt on suurin syy mielesstäni.

      pe

      • Anonyymi

        Jos halvinta syö, pysyy hengissä, mutta ihmisellä on muitakin
        tarpeita ja kuluja kuin ruoka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos halvinta syö, pysyy hengissä, mutta ihmisellä on muitakin
        tarpeita ja kuluja kuin ruoka.

        Ongelma taitaa länsimaailmassa olla se, että elintaso on jo monella liian hyvä. Siihen kaikkia asioita verrataan. Elintasokuilukin vain kasvaa, eli hyväosaisilla on entistä paremmat oltavat verrattuna vähänvaraisiin.


    • Anonyymi

      Kiinnitin ensin huomiota aloituksessasi hallituksen syyttämistä. Miten sinä olsit toiminut? Minä en ainakaan keksi mikä olisi muu ratkaisu ollut. Uuden hankalan ja hämmentävän asian edessä oli koko valtakuntamme.
      Toinen juttu. Tiedätkö vai onko jossakin tilastoitu, ovatko ne itsemurhan tehneet vanhukset juuri köyhiä ja velkaantuneita. On kerrottu että tämän päivän vanhuksista osa on aika hyvin pärjääviä ja tulevat antamaan lapsilleen jopa kadehdittavan perinnön. Onko näitä vanhuksia im:n tehneiden joukossa.
      Itse en ole velkaantunut, en yksinänen. Olen melkein onnellinen. Kohtaloni saattaa olla päätyä/päästä hoitokotiin. Kokonaan toisten päätäntävallan alaiseksi joutuminen arveluttaa. Tiedän henkilön joka haluaa kuolla ennen sinne menoa. Toinen siellä oleva vanhus sanoo sitä vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen, että on päässyt. Olen toki minäkin kiitollinen että hoitokoteja on.
      Joten onkohan itsemurhan tehneiden joukossa heitä jotka tietävät kohta omasta elämästään päättämisen loppuvan, olivatpa sitten varoissaan tai veloissaan.

    • Anonyymi

      Yksinäisyys on kyllä läsnä ....vaikka pojan perhe käy aika useinkin ...mutta tyttären perhe on kauempana.....Omaa VIKAANI tuo yksinäisyys...minulla monta ysävää jotka haluaisi yhteyttä....
      mimmimum-..mi

      • Anonyymi

        No mikset tee asialle mitään .... ? Ajattele, joku toinenkin voi olla yksinäinen
        ja toivoa sen takia yhteyttä sinuun ! Älä hylkää ystäviäsi !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mikset tee asialle mitään .... ? Ajattele, joku toinenkin voi olla yksinäinen
        ja toivoa sen takia yhteyttä sinuun ! Älä hylkää ystäviäsi !

        Älkää ajatelko vain itseänne, Jaksakaa pitää yhteyksia läheisiinne ja tuttaviinne !
        Juuri sinun yhteydenottosi voi olla erittäin tärkeä jollekin yksinäiseksi itsensä
        tuntevalle ihmiselle.


    • Anonyymi

      Kuinka moni ajattelee "minut on unohdettu" ? Voi itsekin ottaa yhteyttä niin
      kauan kun on joku johon ottaa yhteyttää.

      • Anonyymi

        Ei kaikki välttämättä ajattele "minut on unohdettu". Kaikki eivät vain halua väkisin tuppautua seuraan, jossa heitä ei kaivata, tai ainakin heillä on syystä tai toisesta sellainen tunne.


    • Anonyymi

      Muutettuani nykyiseen asuuntooni löytyi lähiympäristöstä nuoruuden tuttuja, ihan luokkakavereita, uusia tuttuja tuli kuvioon.
      Tilanne meni siihen että vieraita kävi haitaksi asti, en aukaissut ovea kelle tahansa.
      Nykyään tilanne on ettei yhtään hyvää kaveria asu näillä kulmilla, joskus tulee joku kauempaa piipahtamaan oikeesti en ihmeemmin kylässä kävijöistä välitä enään, juttuseuraa saa kun meen lähi-ostoskeskukseen aamupäivällä sen ruoka/kahvioon on saman ikäisiä tuntemattomia ja tuttuja jotka hakevat sitä mitä minäkin saadaksen jutella milloin mistäkin.
      Naama vastakkain on eri juttu kuin puhelimessa, kun vielä veneilin yksinkin, yksin luonnossa havannoi luonnon eritavalla, sitä tarkkailee yksityiskohtaisemmin.
      Samoin kotona on monta tapaa viettää rattoisasti kun vain oivaltaa, joillekin se ei luonnista.

      pe

    • Anonyymi

      Yksinäisyys on vaikea asia en lähde yleistää. Annan vaan 1 esimerkin tai kaksi.Sisareni tulee 82v. On leski. Rollatorilla hyvin pääsee ostoskeskus. Pystyy huoehtimaan itsestään kodistaan.Osaa käytää tietokonetta,puhelin. Lyhyempi matka hänellä on Kontulan palvelukeskus kuin ostoskeskus kauppaan.Valittannut aina yksinäisyys ja viimeset vuodet sisarellemme 77v. Joka elää aktiivista elämää puolisonsa, ystävien kanssa. Yksinäisyyten hänelläkin olisi aktivitettiä ilmasta ja paljon Kontulan palvelukeskus. Kuin Ostoskeskus vieressä eläkeläiskerho ymm.Kirkkokin sinä lähellä kirkon kerhot kun on kristitty!Mutta ei Menen Mihinkään. Mietein miksi Vanhukset Jää Kodin Vangiksi ? Koska nämä Kerhotiminat Ollan yhdessä SIELLÄ EI YKSILÖNÄ SAADA HUOMIOTA. JOUTU JAKAA HUOMION MUIDEN KANSSA.MUKAVAA YHDESSÄ OLOA JA YHTEISTÄ KESKUSTELUA.EI YKSILÖ TASOLLA.Moni mukin sama ikäluokaa tai nuorempaa vanhempaa sama asia. Pystyvät likumaan rollatorilla tai ilman.Miljona teko syy miksi eivät lähde palvelutalojen kirkon aktivitettin tai Asukastalon esim. Kontulan osotoskeskus.Jossa sijaitsee myös Diakonilaitoksen D-asema. Ikään katsomatta avoin kohtaamispaikka kaikille MAKSUTONIhmistä ei kuitenkaan väkisin voi viedä mihinkään.Joten ainakin yksinäisyydessä Täällä Kontula Helsinki 94. Syy on eläkeläisen itsensä kun ei itse suostu lähtemään mihinkään.Diakoni järjstää myös ystävän yksinäiselle kun pyytää.Aina se ei toimi.Voi Vaihtaa Kirkon ystävä palvelun kautta ystävän. Entinen napurini jo 95v. Pääsi palvelu asuminen tällä Kontula.On koko ajan hänellä sukua isoa käymässä .Ei Jätetä yksin. Joitain Päiviä Tulee soittavat monta sukupolvea kuitenkin.Mutta hetkeäkän ei yksin ja yrittä myös esim.Sitoa minua itsensä,.Ihania muita asukaita joita tapaa palvelu asuminen .Asuu siis itsenäisesti. Jotkut vaan kuin ei todella voi Olla yksin edes 1 päivä.Jokaisella on kuitenkin suvuissa oma elämä,monella työt perheet. Keties yli 65v. pitkältikin puoliso ja vihdoin mahdolisuus taloudelisesti matkustaa, ymm. Niin niä hetkiä vanhus kun 80-95. Ei voisi olla yksin.Vaikka osaa ihan itse likua rollatori todella kaupallekin.Mielipidettäni ei pidä otaa itseensä.Olen vasta 70v. yksin asuva ja luki häiriöinen. Johon väkisin yrtetän takertua kun ei muita vanhuksilla. Mutta elämä on minulakin.YKSI IHMINEN EI KYKENE KOKO KYLÄN KANSSA SERUSTELLA JA KANTAA VANUKSEN TAAKKAA OLI SITTEN SUKUA SISKO TAI ENTINEN NAAPURI PLVELU ASUMISESSA.

    • Super-lehdestä kopioitua:
      "Yli 65-vuotiaiden tekemiä itsemurhia tapahtuu noin joka toinen päivä. Kehon ja mielen sairaudet, pelko muiden avun varaan joutumisesta tai huoli palveluiden riittävyydestä voivat saada itsemurhan näyttämään ainoalta vaihtoehdolta."

      Vanhustyön toimijat tekevät työtä kokonaisvaltaisesti myös vanhusten itsemurhien ehkäisemiseksi. Googlettamalla löytää tietoa toimijoista.

      Yksinäisyys on joillekin ongelma toiset viihtyvät paremmin itsekseen. Se on jokaisen oma kokemus.

      • Anonyymi

        Miten näkyy käytännössä se, että vanhustyön toimijat tekevät työtä kokonaisvaltaisesti vanhusten itsemurhien ehkäisemiseksi?
        Luin aiemmin kirjoitetun. Joutua palvelutaloon tai päästä palvetaloon pitäen olla kiitollinen.
        Kaksi vähän pieleen mennyttä asiaa.
        Hutiloinnit ja laiminlyönnit palvelutaloissa aiheuttavat sinne päätymisessä, että on joutunut, jotenkin vastentahtoisesti ja jos vastentahtoisuus on se loppuvuosien olotila, niin eihän se tervettä ole. Jos lisätään vielä joukko vastentahtoisesti työtä tekeviä hoitajia, niin hohhoijaa.

        Sitten, jos vanhusta painostetaan kiitollisuuteen, jos ei hoito itsessään ole tasoa, että voi olla aidosti kiitollinen. Pakko olla kiitollinen. Vastenmielinen ajatus.
        Vähän kuin virassa olevan lääkärin lausunto, että voi olla tyytyväinen, kun saa hoitoa.

        Jotain pielessä yhteiskunnassa.
        Beng


      • Anonyymi kirjoitti:

        Miten näkyy käytännössä se, että vanhustyön toimijat tekevät työtä kokonaisvaltaisesti vanhusten itsemurhien ehkäisemiseksi?
        Luin aiemmin kirjoitetun. Joutua palvelutaloon tai päästä palvetaloon pitäen olla kiitollinen.
        Kaksi vähän pieleen mennyttä asiaa.
        Hutiloinnit ja laiminlyönnit palvelutaloissa aiheuttavat sinne päätymisessä, että on joutunut, jotenkin vastentahtoisesti ja jos vastentahtoisuus on se loppuvuosien olotila, niin eihän se tervettä ole. Jos lisätään vielä joukko vastentahtoisesti työtä tekeviä hoitajia, niin hohhoijaa.

        Sitten, jos vanhusta painostetaan kiitollisuuteen, jos ei hoito itsessään ole tasoa, että voi olla aidosti kiitollinen. Pakko olla kiitollinen. Vastenmielinen ajatus.
        Vähän kuin virassa olevan lääkärin lausunto, että voi olla tyytyväinen, kun saa hoitoa.

        Jotain pielessä yhteiskunnassa.
        Beng

        Aika mitätöivä kommentti toimijoita kohtaan.

        Kannattanee itse kunkin tehdä omakantaan hoitotahto että jossa ilmoittaa että missään nimessä ympärivuorokautiseen hoitoon hutiloijien ja laiminlyöjien rääkkäämäksi,:). Eikä kotihoitoa eikä muutakaan apua.

        Vaikka vanhustenhoidossa on parantamista mutta tällaisilla puheilla mitään hyvää ei saada aikaan. Paremminkin pitäisi yhdistää vähenevät voimavarat ja yhdessä miettiä mitä kukainenkin taho voi tehdä sen eteen että elämänkaaren loppupäässä olevat raihinaisimmat tulisivat asianmukaisesti ja inhimillisesti hoidetuksi. Jos nykysiä toimijoita haukutaan ja syyllistetään sellaisesta mihin he eivät oikeasti voi vaikuttaa saadaan aikaan vain se että sylkykupiksi ei enää kukaan halua. Ja toisaalta jokainen voisi panostaa ennaltaehkäisevään hoitoon omassa elämässään.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Aika mitätöivä kommentti toimijoita kohtaan.

        Kannattanee itse kunkin tehdä omakantaan hoitotahto että jossa ilmoittaa että missään nimessä ympärivuorokautiseen hoitoon hutiloijien ja laiminlyöjien rääkkäämäksi,:). Eikä kotihoitoa eikä muutakaan apua.

        Vaikka vanhustenhoidossa on parantamista mutta tällaisilla puheilla mitään hyvää ei saada aikaan. Paremminkin pitäisi yhdistää vähenevät voimavarat ja yhdessä miettiä mitä kukainenkin taho voi tehdä sen eteen että elämänkaaren loppupäässä olevat raihinaisimmat tulisivat asianmukaisesti ja inhimillisesti hoidetuksi. Jos nykysiä toimijoita haukutaan ja syyllistetään sellaisesta mihin he eivät oikeasti voi vaikuttaa saadaan aikaan vain se että sylkykupiksi ei enää kukaan halua. Ja toisaalta jokainen voisi panostaa ennaltaehkäisevään hoitoon omassa elämässään.

        Minähän esitin kysymyksen ihan aluksi.

        Odotin siihen vastausta.
        Kirjoitetun ymmärtäminen meni nyt sinulta ihan pieleen.
        Kts. 20:30 ....joutua....
        Kts. 20:30 vanhus sanoo vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen
        Näihin otin kantaa.
        Onko sinulta menneet ohi hoidokkien laiminlyönnit?
        Entä, onko sinulta mennyt ohi, miten moni kalliisti koulutettu hoitaja häipyy?
        Kunnioita nyt muidenkin näkemyksiä.

        Jos epäkohtien julkaisu lehdissä on haukkumista ja syyllistämistä, mitä ihmettä oikein ajattelet?

        Latelet itsestäänselvyyksiä, mitä jokainen voi.
        Älähän aliarvioi muita.
        Ero sinun ja hoitajan välillä on, että toiselle maksetaan palkkaa, työn taustalla on sopimuksia ja lakeja. Ei voi sooloilla. Kotona voit sooloilla.

        Olen myös sitä mieltä, että hoitohenkilökunta on jotenkin onnistunut dumppaamaan alansa itse julkisuudessa. Luottarit?

        Beng


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minähän esitin kysymyksen ihan aluksi.

        Odotin siihen vastausta.
        Kirjoitetun ymmärtäminen meni nyt sinulta ihan pieleen.
        Kts. 20:30 ....joutua....
        Kts. 20:30 vanhus sanoo vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen
        Näihin otin kantaa.
        Onko sinulta menneet ohi hoidokkien laiminlyönnit?
        Entä, onko sinulta mennyt ohi, miten moni kalliisti koulutettu hoitaja häipyy?
        Kunnioita nyt muidenkin näkemyksiä.

        Jos epäkohtien julkaisu lehdissä on haukkumista ja syyllistämistä, mitä ihmettä oikein ajattelet?

        Latelet itsestäänselvyyksiä, mitä jokainen voi.
        Älähän aliarvioi muita.
        Ero sinun ja hoitajan välillä on, että toiselle maksetaan palkkaa, työn taustalla on sopimuksia ja lakeja. Ei voi sooloilla. Kotona voit sooloilla.

        Olen myös sitä mieltä, että hoitohenkilökunta on jotenkin onnistunut dumppaamaan alansa itse julkisuudessa. Luottarit?

        Beng

        Lueppas sinä molemmat aiheeseen liittyvät kirjoitukseni niin ehkä "luetun ymmärtämiseni" avautuu sinullekin. Minulla ei ole mitään pois otettavaa.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Lueppas sinä molemmat aiheeseen liittyvät kirjoitukseni niin ehkä "luetun ymmärtämiseni" avautuu sinullekin. Minulla ei ole mitään pois otettavaa.

        Helppo todistaa.
        Jos ehkäisytyö toimisi, ei tapahtuisi itsereita.
        Snaijjaatko.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Helppo todistaa.
        Jos ehkäisytyö toimisi, ei tapahtuisi itsereita.
        Snaijjaatko.

        Provokatiiviseksi tarkoitettu kysymys mut kysyn silti:
        Miten estäisit niin että ei yhtään itsaria?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minähän esitin kysymyksen ihan aluksi.

        Odotin siihen vastausta.
        Kirjoitetun ymmärtäminen meni nyt sinulta ihan pieleen.
        Kts. 20:30 ....joutua....
        Kts. 20:30 vanhus sanoo vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen
        Näihin otin kantaa.
        Onko sinulta menneet ohi hoidokkien laiminlyönnit?
        Entä, onko sinulta mennyt ohi, miten moni kalliisti koulutettu hoitaja häipyy?
        Kunnioita nyt muidenkin näkemyksiä.

        Jos epäkohtien julkaisu lehdissä on haukkumista ja syyllistämistä, mitä ihmettä oikein ajattelet?

        Latelet itsestäänselvyyksiä, mitä jokainen voi.
        Älähän aliarvioi muita.
        Ero sinun ja hoitajan välillä on, että toiselle maksetaan palkkaa, työn taustalla on sopimuksia ja lakeja. Ei voi sooloilla. Kotona voit sooloilla.

        Olen myös sitä mieltä, että hoitohenkilökunta on jotenkin onnistunut dumppaamaan alansa itse julkisuudessa. Luottarit?

        Beng

        Aloitus koski vanhusten itsemurhaa.
        Taisit laajentaa haukkumaan hoitajat ja hoitopaikat.


    • Suomessa ei ole vielä nähty vanhuuden tuoman ongelman huippua, se on vasta edessä jo nyt aiheuttaa huolta.
      Kotihoidon piirissä 200 000 asiakasta ja määrän odotetaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina. Sama pula hoitajista kasvaa myös sairaaloissa, kun ala ei kiehdo, meillä hoitajia kaikkiaan reilusti yli 100 000, lisäystä tuleville vuosille en osaa arvioida.
      Suomessa enemmän hoitajia suhteessa enemmän kuin muissa eeuu maissa, tullaan AINA samaan olemme maailman toiseksi vanhin kansa ikämittarilla vertailessa, miten löydetään rahaa tarpeeksi seuraaville vuosikymmenille, olisiko oltava hoitohenkilökuntaa oltava 150 000 kollain aikavälillä.
      Ulkomailta lisää 50 000 väriin rotuun katsomatta, eikä sillöin pidä kysyä kokoomukselta lupaa ja kustannuksia siirettävä enempi rikkaitten maksettavaksi..

      • Anonyymi

        No kyllä tarve kohta helpottaa 5 - 8 vuotta ja kasvetaan horsmaa.
        Beng


    • Laaja aihe jota ei ratkaista hoitajia, sosiaali- ja terveydenhuoltoa moittimalla. Aihe vaatii panostamista niin soten toimijoilta niin julkisessa terveydenhuollossa, , yksityisiltä ja kolmannelta sektorilta kuin myös meiltä lähimmäisiltä. Inhimillisen vanhustenhoidon järjestäminen, masennuksen hoito mm. Itsemurhariskissä olevan tunnistaminen jne.

      Aihe on tiedostettu, siitä on tehty jopa tutkimuksia joista yksi:

      Itsemurhariskissä olevan ikäihmisen kanssa
      työskentelyssä vaaditut taidot sosiaalityössä – katsaus
      kansainväliseen tutkimukseen

      • Lisään vielä:

        "Taustatekijät
        Itsetuhoisuus muodostuu vähitellen kasaantuvista riskitekijöistä, kuten mielenterveyshäiriöistä. Tämän lisäksi usein myös suojaavat tekijät, kuten sosiaalinen tukiverkosto, heikentyvät vähitellen ja lopulta puuttuvat. Itsemurhaan johtavassa kehityskulussa on lähes aina kyse kasaantuvista elämän ongelmista. Itsemurhien riskejä ovat muun muassa:
        aikaisemmat itsemurhayritykset ja riittämätön apu
        mielenterveyden häiriöt – etenkin masennus
        lähipiirissä tapahtuneet itsemurhat ja läheisten sairastamat mielenterveyden häiriöt
        päihdeongelmat
        pitkäaikaiset, etenkin kipua aiheuttavat, sairaudet
        yhteiskunnan arkielämästä syrjäytyminen
        elämän kriisit silloin, kun niihin liittyy näköalattomuutta, toivottomuutta tai impulsiivisuutta

        Itsemurhavaara voi näyttäytyä itsetuhoisen henkilön käyttäytymisessä ja toiminnassa.
        Itsemurhavaara on suuri, kun henkilö:

        puhuu halustaan kuolla
        etsii itselleen keinoa tappaa
        puhuu tuntevansa itsensä toivottomaksi tai merkityksettömäksi
        puhuu olevansa umpikujassa tai tuntevansa sietämätöntä kipua
        puhuu olevansa muille taakkana
        lisää alkoholin tai lääkkeiden käyttöään
        käyttäytyy ahdistuneesti, kiihtyneesti tai levottomasti
        nukkuu liian vähän tai liian paljon
        vetäytyy omiin oloihinsa tai tuntee itsensä etääntyneeksi
        osoittaa raivoa tai puhuu kostavansa
        liikkuu tunnetiloiltaan äärimmäisyydestä toiseen
        Itsemurhan vaara on sitä suurempi, mitä useampi yllämainituista seikoista täyttyy.

        Vastaavasti, mikäli henkilöllä on runsaasti suojaavia tekijöitä, se vähentää itsemurhariskiä.

        Itsemurhalta suojaavia tekijöitä ovat muun muassa:
        perhe ja perheen ulkopuolinen tukiverkosto ja muut merkitykselliset ihmissuhteet
        fyysinen terveys
        positiivinen mielenterveys; toiveikkuus, ongelmanratkaisu- ja coping -taidot, kognitiivinen joustavuus
        hyvä itsetunto, yhteenkuuluvuuden tunne
        hyvä stressin sietokyky
        Hoito
        Itsetuhoisen auttamisessa korostuu masennustilan tai muun mielialahäiriön, tekojen seurauksista piittaamattoman impulsiivisen käyttäytymisen, todellisuudentajun katoamisen, ahdistuneisuuden ja päihdeongelmien hyvä hoito. Hänellä on yleensä samaan aikaan monta mielenterveyshäiriötä sekä usein myös elimellisiä sairauksia tai oireita. Keskeistä on hoitosuunnitelman välitön laatiminen ja riittävän tiivis voinnin seuranta.

        Ehkäisevässä työssä terveydenhuollon hoitojärjestelmän toiminnalla on suuri vaikutus, mutta myös yleisen kulttuurisen ja kasvatuksen ilmapiirin painopiste tulisi saada itsetuntoa ja elämänuskoa tukevaksi. Ystävillä, läheisillä ja keskinäisellä välittämisellä on tärkeä merkitys. Jokainen voi auttaa.

        https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/itsemurhien-ehkaisy

        Lisäksi netin syövereistä löytyi tieto että itsemurhien uutisoimisen on katsottu lisäävän itsemurhien esiintyvyyttä.

        Kaikki tämä on tiedossa ja pyritään toimimaan. En tiedä miten voitaisiin osoittaa et miten näkyy käytännössä. Pitäisi ensin löytää itsemurhariskissä oleva, hoitaa hänen asiansa kokonaisvaltaisesti mitä hoidettavissa on. Siitä huolimatta joku aina tappaa itsensä.


      • Varmasti tiedostettu niin paljon etten viitsi lukea niistä olevia kirjoituksia päivittäin, toisaalta niistä on kirjoitettava. Huoli miten nämä ratkaistaan kun nykyinen maailman tilanne muuttunut kaaosmaiseksi, ilman viime vuosien kriisejäkin, kriisit vaikkuttaa talouteemme ja huolien ratkaisut monimutkistuu.
        Ehkä parempi keskittyä vain itseensä, synkät näkymät synkistää ihmisiä entisestään, netin sijasta keskityttävä muuhun viihteeseen. Kun otan aloittamani kirjan käteen luen jonkun aikaa, sen jälkeen aukaisee näytön auki, ollaan netissä.


      • Pertikki kirjoitti:

        Varmasti tiedostettu niin paljon etten viitsi lukea niistä olevia kirjoituksia päivittäin, toisaalta niistä on kirjoitettava. Huoli miten nämä ratkaistaan kun nykyinen maailman tilanne muuttunut kaaosmaiseksi, ilman viime vuosien kriisejäkin, kriisit vaikkuttaa talouteemme ja huolien ratkaisut monimutkistuu.
        Ehkä parempi keskittyä vain itseensä, synkät näkymät synkistää ihmisiä entisestään, netin sijasta keskityttävä muuhun viihteeseen. Kun otan aloittamani kirjan käteen luen jonkun aikaa, sen jälkeen aukaisee näytön auki, ollaan netissä.

        Juurikin näin Pertikki.
        Itsekin pyrin omaan ja läheisten hyvinvointiin ja selviytymiseen. Positiivisiin asioihin sillä jokaisellahan on myös niitä huolenaiheita ja murheita myös omassa elämässä halusi tai ei.

        Jos mässäilee huolilla ja murheilla, se ei ainakaan mieötä ylennä. Ja heidän, jotka pyrkivat oikeasti auttamaan ja hoitamaan, mitätöinti ja haukkuminen jopa tiedon puutteessa ei mihinkään hyvään ainakaan johda, Loppuu viimeisetkin toimijat,


      • Siili2 kirjoitti:

        Juurikin näin Pertikki.
        Itsekin pyrin omaan ja läheisten hyvinvointiin ja selviytymiseen. Positiivisiin asioihin sillä jokaisellahan on myös niitä huolenaiheita ja murheita myös omassa elämässä halusi tai ei.

        Jos mässäilee huolilla ja murheilla, se ei ainakaan mieötä ylennä. Ja heidän, jotka pyrkivat oikeasti auttamaan ja hoitamaan, mitätöinti ja haukkuminen jopa tiedon puutteessa ei mihinkään hyvään ainakaan johda, Loppuu viimeisetkin toimijat,

        Joo huoli läheisistä on hyvä huomata kun vielä voimia, Minä en voi muuta auttaa kuin olla silloin tällöin yhteydessä, siskon joka minusta vanhempi asuu keskustan kerrostalossa miehensä kanssa ovat aika sairaita, käyn kun pistäydyn keskustassa vain juttelemassa. Sitten Kouvolassa asuu vähän nuorempi sisko miehensä kanssa ja hyvässä kunnossa, kun ovat sisar rakkaita niin nämä Kouvolaiset muuttaa Mikkeliin näinä viikkoina samaan taloon kerrosta alemmaksi, näin voivat olla tueksi sairaammille, tästä tulee molemmin puolinen ilo.
        Kerron tämän siksi miten jos mahdollisuuksia viimeisille vuosille sitä voi suunnittelemalla rakentaa kukin tavallaan ilman yhteiskunnan apua jos suinkin mahdollista.


      • Pertikki kirjoitti:

        Joo huoli läheisistä on hyvä huomata kun vielä voimia, Minä en voi muuta auttaa kuin olla silloin tällöin yhteydessä, siskon joka minusta vanhempi asuu keskustan kerrostalossa miehensä kanssa ovat aika sairaita, käyn kun pistäydyn keskustassa vain juttelemassa. Sitten Kouvolassa asuu vähän nuorempi sisko miehensä kanssa ja hyvässä kunnossa, kun ovat sisar rakkaita niin nämä Kouvolaiset muuttaa Mikkeliin näinä viikkoina samaan taloon kerrosta alemmaksi, näin voivat olla tueksi sairaammille, tästä tulee molemmin puolinen ilo.
        Kerron tämän siksi miten jos mahdollisuuksia viimeisille vuosille sitä voi suunnittelemalla rakentaa kukin tavallaan ilman yhteiskunnan apua jos suinkin mahdollista.

        Olethan sinä avuksi, availet pyöränlukkoja ja juttelet ihmisille😊. Siitä voi monelle olla iso apu. Ystävälliset sanat, pikku apu tarvittaessa huomioiminen yleensä.
        Voi pelastaa monen päivän ja saada hymyn huulille ja hyvän mielen.

        Ihana oivallus, kukin voi rakentaa itselleen yhteisön läheisistä. Mukavaa että saat siskosi miehineen samaan taloon kun se on mahdollista. Se tuo turvaa molemmin puolin.

        Meitäkin on vähän. Pari siskoa miehineen asuu samalla paikkakunnalla. Ja minun poika. Tytär asuu Hyvinkäällä, käy tietenkin harvemmin mutta yhteyttä pidetään useasti viikossa.

        Äidin asioista huolehtiminen lisämausteineen vei todella paljon voimia kolme viimeistä vuotta. Antoisaa vaikkakin henkisestikin raskasta aikaa.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Lisään vielä:

        "Taustatekijät
        Itsetuhoisuus muodostuu vähitellen kasaantuvista riskitekijöistä, kuten mielenterveyshäiriöistä. Tämän lisäksi usein myös suojaavat tekijät, kuten sosiaalinen tukiverkosto, heikentyvät vähitellen ja lopulta puuttuvat. Itsemurhaan johtavassa kehityskulussa on lähes aina kyse kasaantuvista elämän ongelmista. Itsemurhien riskejä ovat muun muassa:
        aikaisemmat itsemurhayritykset ja riittämätön apu
        mielenterveyden häiriöt – etenkin masennus
        lähipiirissä tapahtuneet itsemurhat ja läheisten sairastamat mielenterveyden häiriöt
        päihdeongelmat
        pitkäaikaiset, etenkin kipua aiheuttavat, sairaudet
        yhteiskunnan arkielämästä syrjäytyminen
        elämän kriisit silloin, kun niihin liittyy näköalattomuutta, toivottomuutta tai impulsiivisuutta

        Itsemurhavaara voi näyttäytyä itsetuhoisen henkilön käyttäytymisessä ja toiminnassa.
        Itsemurhavaara on suuri, kun henkilö:

        puhuu halustaan kuolla
        etsii itselleen keinoa tappaa
        puhuu tuntevansa itsensä toivottomaksi tai merkityksettömäksi
        puhuu olevansa umpikujassa tai tuntevansa sietämätöntä kipua
        puhuu olevansa muille taakkana
        lisää alkoholin tai lääkkeiden käyttöään
        käyttäytyy ahdistuneesti, kiihtyneesti tai levottomasti
        nukkuu liian vähän tai liian paljon
        vetäytyy omiin oloihinsa tai tuntee itsensä etääntyneeksi
        osoittaa raivoa tai puhuu kostavansa
        liikkuu tunnetiloiltaan äärimmäisyydestä toiseen
        Itsemurhan vaara on sitä suurempi, mitä useampi yllämainituista seikoista täyttyy.

        Vastaavasti, mikäli henkilöllä on runsaasti suojaavia tekijöitä, se vähentää itsemurhariskiä.

        Itsemurhalta suojaavia tekijöitä ovat muun muassa:
        perhe ja perheen ulkopuolinen tukiverkosto ja muut merkitykselliset ihmissuhteet
        fyysinen terveys
        positiivinen mielenterveys; toiveikkuus, ongelmanratkaisu- ja coping -taidot, kognitiivinen joustavuus
        hyvä itsetunto, yhteenkuuluvuuden tunne
        hyvä stressin sietokyky
        Hoito
        Itsetuhoisen auttamisessa korostuu masennustilan tai muun mielialahäiriön, tekojen seurauksista piittaamattoman impulsiivisen käyttäytymisen, todellisuudentajun katoamisen, ahdistuneisuuden ja päihdeongelmien hyvä hoito. Hänellä on yleensä samaan aikaan monta mielenterveyshäiriötä sekä usein myös elimellisiä sairauksia tai oireita. Keskeistä on hoitosuunnitelman välitön laatiminen ja riittävän tiivis voinnin seuranta.

        Ehkäisevässä työssä terveydenhuollon hoitojärjestelmän toiminnalla on suuri vaikutus, mutta myös yleisen kulttuurisen ja kasvatuksen ilmapiirin painopiste tulisi saada itsetuntoa ja elämänuskoa tukevaksi. Ystävillä, läheisillä ja keskinäisellä välittämisellä on tärkeä merkitys. Jokainen voi auttaa.

        https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/itsemurhien-ehkaisy

        Lisäksi netin syövereistä löytyi tieto että itsemurhien uutisoimisen on katsottu lisäävän itsemurhien esiintyvyyttä.

        Kaikki tämä on tiedossa ja pyritään toimimaan. En tiedä miten voitaisiin osoittaa et miten näkyy käytännössä. Pitäisi ensin löytää itsemurhariskissä oleva, hoitaa hänen asiansa kokonaisvaltaisesti mitä hoidettavissa on. Siitä huolimatta joku aina tappaa itsensä.

        12:43
        Mitä Sinä paasaamisellasi saavutat?
        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        12:43
        Mitä Sinä paasaamisellasi saavutat?
        Beng

        Mikä tarve sinulla Beng, on mollata inhimillisistä asioista inhimillisesti ja asiallisesti kirjoittavia henkilöitä, kun kerrankin on syvällistä ja oikeaa asiaa ?


      • Anonyymi kirjoitti:

        12:43
        Mitä Sinä paasaamisellasi saavutat?
        Beng

        Sitä pitänee kysyä lukijoilta🧐.
        Osallistuin keskusteluun. Miksi ärsyynnyit?


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Sitä pitänee kysyä lukijoilta🧐.
        Osallistuin keskusteluun. Miksi ärsyynnyit?

        Ai. Minäkö ärsyynnyin.
        Sinullahan on kova vauhti....

        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä tarve sinulla Beng, on mollata inhimillisistä asioista inhimillisesti ja asiallisesti kirjoittavia henkilöitä, kun kerrankin on syvällistä ja oikeaa asiaa ?

        Voi hyvät hyssykät.
        Välillä et ymmärrä yhtään mitään. Et tekstiä.
        Vänkäät ja ymppäät ihan mielivaltaisia juttuja.
        Täytyy jatkossa laittaa sitaatit lainausmerkkeihin, jotta sinäkin tajuat.
        Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni. Oletko takertujatyyppiä?
        Jatkatko kauankin kinaamista aina?

        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä tarve sinulla Beng, on mollata inhimillisistä asioista inhimillisesti ja asiallisesti kirjoittavia henkilöitä, kun kerrankin on syvällistä ja oikeaa asiaa ?

        Et osaa vastata kysymyksiin, Siili. Etkä osaa pysyä asiassa, Siili.
        Ohikulkija


      • Anonyymi kirjoitti:

        Voi hyvät hyssykät.
        Välillä et ymmärrä yhtään mitään. Et tekstiä.
        Vänkäät ja ymppäät ihan mielivaltaisia juttuja.
        Täytyy jatkossa laittaa sitaatit lainausmerkkeihin, jotta sinäkin tajuat.
        Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni. Oletko takertujatyyppiä?
        Jatkatko kauankin kinaamista aina?

        Beng

        Kenelle vastasit, tuo kirjoitus mille vastaat? Ei ollut minun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et osaa vastata kysymyksiin, Siili. Etkä osaa pysyä asiassa, Siili.
        Ohikulkija

        Ohikulkijat on aina oikeassa.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Sitä pitänee kysyä lukijoilta🧐.
        Osallistuin keskusteluun. Miksi ärsyynnyit?

        "Osallistuin keskusteluun".
        ???
        Luepa omia juttujasi kriittisesti ja mieti vähän onko varaa huomautella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi hyvät hyssykät.
        Välillä et ymmärrä yhtään mitään. Et tekstiä.
        Vänkäät ja ymppäät ihan mielivaltaisia juttuja.
        Täytyy jatkossa laittaa sitaatit lainausmerkkeihin, jotta sinäkin tajuat.
        Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni. Oletko takertujatyyppiä?
        Jatkatko kauankin kinaamista aina?

        Beng

        "Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni"
        Älä imartele itseäsi. En ole aikaisemmin edes kiinnittänyt sinuun mitään huomiota.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et osaa vastata kysymyksiin, Siili. Etkä osaa pysyä asiassa, Siili.
        Ohikulkija

        Maisiiiiiiiki tuli mollaamaan, vaikka itse on hoopo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohikulkijat on aina oikeassa.

        Kehut itseäsi :D 17:41


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Olethan sinä avuksi, availet pyöränlukkoja ja juttelet ihmisille😊. Siitä voi monelle olla iso apu. Ystävälliset sanat, pikku apu tarvittaessa huomioiminen yleensä.
        Voi pelastaa monen päivän ja saada hymyn huulille ja hyvän mielen.

        Ihana oivallus, kukin voi rakentaa itselleen yhteisön läheisistä. Mukavaa että saat siskosi miehineen samaan taloon kun se on mahdollista. Se tuo turvaa molemmin puolin.

        Meitäkin on vähän. Pari siskoa miehineen asuu samalla paikkakunnalla. Ja minun poika. Tytär asuu Hyvinkäällä, käy tietenkin harvemmin mutta yhteyttä pidetään useasti viikossa.

        Äidin asioista huolehtiminen lisämausteineen vei todella paljon voimia kolme viimeistä vuotta. Antoisaa vaikkakin henkisestikin raskasta aikaa.

        🌷🌷🌷


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        Joo huoli läheisistä on hyvä huomata kun vielä voimia, Minä en voi muuta auttaa kuin olla silloin tällöin yhteydessä, siskon joka minusta vanhempi asuu keskustan kerrostalossa miehensä kanssa ovat aika sairaita, käyn kun pistäydyn keskustassa vain juttelemassa. Sitten Kouvolassa asuu vähän nuorempi sisko miehensä kanssa ja hyvässä kunnossa, kun ovat sisar rakkaita niin nämä Kouvolaiset muuttaa Mikkeliin näinä viikkoina samaan taloon kerrosta alemmaksi, näin voivat olla tueksi sairaammille, tästä tulee molemmin puolinen ilo.
        Kerron tämän siksi miten jos mahdollisuuksia viimeisille vuosille sitä voi suunnittelemalla rakentaa kukin tavallaan ilman yhteiskunnan apua jos suinkin mahdollista.

        🌺 🌺 🌺


      • Anonyymi kirjoitti:

        🌷🌷🌷

        💖💖💖


      • Anonyymi kirjoitti:

        🌷🌷🌷

        🌞🌤🌞


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kaisa Korhonen ei kadu mitään, Sinikka Sokka vähättelee sitoutumistaan, Kaj Chydenius pitää kiinni aatteistaan

        suljettiin silmät ei vain Neuvostoliiton vankileireiltä, Baltian miehitykseltä tai Berliinin muurilta

        eikä siinä kaikki Turun Marxilaiset Opiskelijat TuMo johtaja oli äsken ministerinä
        yök


    • Anonyymi

      Niinhän Raimo ”Rutakon Kojjootti” Rönkkö kirjoitti....ihan hieman pieleen.
      Köyhiä on mutta vähemmän kuin itsenäisen Suomen aikana ikinä.

    • Anonyymi

      Se on niin, että me vanhat kyllästytään vanhuuden tuomiin vaivoihin ja särkyihin, ei siinä sen kummempia ilmiöitä tarvita.

    • Hei,

      Jos läheisillänne tai itsellänne on itsetuhoisia ajatuksia, niin niistä kannattaisi keskustella ammattilaisen kanssa. On olemassa monenlaisia auttavia tahoja, joihin voi olla yhteydessä anonyymisti ja matalalla kynnyksellä. Ao. palveluista voi halutessaan saada tukea ja vinkkejä myös muuhun avun hakemiseen.

      - Tukinet.net - Tukipisteesti netissä https://tukinet.net/

      Tukinetistä saa itselleen tukihenkilön, jonka kanssa voi keskustella kahden kesken mistä tahansa hankalasta elämäntilanteesta tai mielessä olevasta huolesta. Tukihenkilö löytyy mm. Mieli Tukisuhteesta. https://tukinet.net/teemat/mieli-tukisuhde/tukisuhteet/

      Tukinetissä on myös monenlaisia keskusteluryhmiä ja chattejä, joista voi saada vertaistukea sekä ammattilaisten neuvoja. Esimerkiksi joka viikko maanantaista torstaihin klo 15-19 on Solmussa-chat päivystys, jossa voi jutella kahden kesken päivystäjän kanssa. Tukinet on avoinna kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

      - Valtakunnallinen kriisipuhelin

      Jos soittaminen tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, niin valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää24/7 numerossa 09 2525 0111.

      - Kriisikeskukset

      Ympäri Suomea toimii myös kriisikeskuksia, joihin voi mennä keskustelemaan paikan päälle. Osassa yksiköistä myös etävastaanotto on mahdollinen. Yhteystiedot löytyvät mm. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nettisivuilta: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/keskusteluapua-kriisivastaanotoilla/

      Ja akuutissa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä oman kunnan psykiatriseen päivystykseen tai soittaa 112.

      Ysätävällisin terveisin
      SOS-kriisikeskus/Kata

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe