Maailman onnellisin kansa

Anonyymi-ap

Vanhusten itsemurhista ei valtiovalta puhu eikä pukahda yhtikäs mitään vaan ne verhoillaan ikään kuin ”salaisuuden albaan” verhoiltuina yhteiskunnallisina ”lieveilmiöinä” ikään kuin niitä ei tapahtuisi laisinkaan.

Tosiasia kuitenkin on, jotta keskimäärin noin 180 yli 65-vuotiasta vanhusta tekee itsemurhan vuosittain ”trendin” ollessa nousevan. Niistä jokainen on liikaa sekä estettävissä, kun vain toimeen tartuttaisiin tunnustamalla tosiasiat niin kuin ne yhteiskunnassamme tätä nykyä ovat elikkä rempallaan kuin niin kutsutut ”Jokisen eväät!”

Suurimmillaan itsemurhien määrät olivat lamavuonna 1990, jolloin miehet tekivät 1193 ja naiset 319 itsemurhaa maassamme, jolloin härski talouden uusjako suoritettiin, josta monet henkikultansa jollakin lailla säilyttäneet kuin ihmeen kaupalla vieläkin kärsivät ja maksavat ”lunnaitaan.”

Maassamme elää kituuttaa yli puoli miljoonaa kansalaista OECD:n asettaman taloudellisen köyhyysrajan alapuolella mukaan lukien laskematon määrä vanhuksia joiden vähäiset varat eivät riitä enempää ruokaan kuin lääkkeisiinkään huvituksista kuten esimerkiksi teatterikäynneistä puhumattakaan.

Vanhusten taloudellisiin vaikeuksiin velkaantumisineen kun lisätään vielä psykososiaalinen eristäytyneisyys ja yksinäisyys, joihin nykyinen maamme hallitus lienee yli +70 vuotiaiden lakisääteisesti määräämällään koronakaranteenillaan osaltaan syyllistynyt, lienee ”syy-seuraus” suhde toteennäytetty itsemurhariskin kasvaessa iän myötä ollessa suurin yli +75-vuotiaiden ikäryhmissä.

Iisalmen Sanomat

48

407

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Yksinäisyys ei varmaan minun kohdalla pidä paikkansa, eläkkeellä ei ole tressiä niin kuin työelämässä ollessa.
   Itsemurhiin täytyy olla syy mikä se on, ihmiset on yksilöitä, köyhyys tuntuuko se kun suomessa ei tarvitse olla nälässä, jos ei itse aiheuta.
   Takuueläke tukineen luulisi riittävän elämiseen, psyykkiset syyt on suurin syy mielesstäni.

   pe

   • Anonyymi

    Jos halvinta syö, pysyy hengissä, mutta ihmisellä on muitakin
    tarpeita ja kuluja kuin ruoka.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos halvinta syö, pysyy hengissä, mutta ihmisellä on muitakin
    tarpeita ja kuluja kuin ruoka.

    Ongelma taitaa länsimaailmassa olla se, että elintaso on jo monella liian hyvä. Siihen kaikkia asioita verrataan. Elintasokuilukin vain kasvaa, eli hyväosaisilla on entistä paremmat oltavat verrattuna vähänvaraisiin.


  • Anonyymi

   Kiinnitin ensin huomiota aloituksessasi hallituksen syyttämistä. Miten sinä olsit toiminut? Minä en ainakaan keksi mikä olisi muu ratkaisu ollut. Uuden hankalan ja hämmentävän asian edessä oli koko valtakuntamme.
   Toinen juttu. Tiedätkö vai onko jossakin tilastoitu, ovatko ne itsemurhan tehneet vanhukset juuri köyhiä ja velkaantuneita. On kerrottu että tämän päivän vanhuksista osa on aika hyvin pärjääviä ja tulevat antamaan lapsilleen jopa kadehdittavan perinnön. Onko näitä vanhuksia im:n tehneiden joukossa.
   Itse en ole velkaantunut, en yksinänen. Olen melkein onnellinen. Kohtaloni saattaa olla päätyä/päästä hoitokotiin. Kokonaan toisten päätäntävallan alaiseksi joutuminen arveluttaa. Tiedän henkilön joka haluaa kuolla ennen sinne menoa. Toinen siellä oleva vanhus sanoo sitä vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen, että on päässyt. Olen toki minäkin kiitollinen että hoitokoteja on.
   Joten onkohan itsemurhan tehneiden joukossa heitä jotka tietävät kohta omasta elämästään päättämisen loppuvan, olivatpa sitten varoissaan tai veloissaan.

  • Anonyymi

   Yksinäisyys on kyllä läsnä ....vaikka pojan perhe käy aika useinkin ...mutta tyttären perhe on kauempana.....Omaa VIKAANI tuo yksinäisyys...minulla monta ysävää jotka haluaisi yhteyttä....
   mimmimum-..mi

   • Anonyymi

    No mikset tee asialle mitään .... ? Ajattele, joku toinenkin voi olla yksinäinen
    ja toivoa sen takia yhteyttä sinuun ! Älä hylkää ystäviäsi !


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No mikset tee asialle mitään .... ? Ajattele, joku toinenkin voi olla yksinäinen
    ja toivoa sen takia yhteyttä sinuun ! Älä hylkää ystäviäsi !

    Älkää ajatelko vain itseänne, Jaksakaa pitää yhteyksia läheisiinne ja tuttaviinne !
    Juuri sinun yhteydenottosi voi olla erittäin tärkeä jollekin yksinäiseksi itsensä
    tuntevalle ihmiselle.


  • Anonyymi

   Kuinka moni ajattelee "minut on unohdettu" ? Voi itsekin ottaa yhteyttä niin
   kauan kun on joku johon ottaa yhteyttää.

   • Anonyymi

    Ei kaikki välttämättä ajattele "minut on unohdettu". Kaikki eivät vain halua väkisin tuppautua seuraan, jossa heitä ei kaivata, tai ainakin heillä on syystä tai toisesta sellainen tunne.


  • Anonyymi

   Muutettuani nykyiseen asuuntooni löytyi lähiympäristöstä nuoruuden tuttuja, ihan luokkakavereita, uusia tuttuja tuli kuvioon.
   Tilanne meni siihen että vieraita kävi haitaksi asti, en aukaissut ovea kelle tahansa.
   Nykyään tilanne on ettei yhtään hyvää kaveria asu näillä kulmilla, joskus tulee joku kauempaa piipahtamaan oikeesti en ihmeemmin kylässä kävijöistä välitä enään, juttuseuraa saa kun meen lähi-ostoskeskukseen aamupäivällä sen ruoka/kahvioon on saman ikäisiä tuntemattomia ja tuttuja jotka hakevat sitä mitä minäkin saadaksen jutella milloin mistäkin.
   Naama vastakkain on eri juttu kuin puhelimessa, kun vielä veneilin yksinkin, yksin luonnossa havannoi luonnon eritavalla, sitä tarkkailee yksityiskohtaisemmin.
   Samoin kotona on monta tapaa viettää rattoisasti kun vain oivaltaa, joillekin se ei luonnista.

   pe

  • Anonyymi

   Yksinäisyys on vaikea asia en lähde yleistää. Annan vaan 1 esimerkin tai kaksi.Sisareni tulee 82v. On leski. Rollatorilla hyvin pääsee ostoskeskus. Pystyy huoehtimaan itsestään kodistaan.Osaa käytää tietokonetta,puhelin. Lyhyempi matka hänellä on Kontulan palvelukeskus kuin ostoskeskus kauppaan.Valittannut aina yksinäisyys ja viimeset vuodet sisarellemme 77v. Joka elää aktiivista elämää puolisonsa, ystävien kanssa. Yksinäisyyten hänelläkin olisi aktivitettiä ilmasta ja paljon Kontulan palvelukeskus. Kuin Ostoskeskus vieressä eläkeläiskerho ymm.Kirkkokin sinä lähellä kirkon kerhot kun on kristitty!Mutta ei Menen Mihinkään. Mietein miksi Vanhukset Jää Kodin Vangiksi ? Koska nämä Kerhotiminat Ollan yhdessä SIELLÄ EI YKSILÖNÄ SAADA HUOMIOTA. JOUTU JAKAA HUOMION MUIDEN KANSSA.MUKAVAA YHDESSÄ OLOA JA YHTEISTÄ KESKUSTELUA.EI YKSILÖ TASOLLA.Moni mukin sama ikäluokaa tai nuorempaa vanhempaa sama asia. Pystyvät likumaan rollatorilla tai ilman.Miljona teko syy miksi eivät lähde palvelutalojen kirkon aktivitettin tai Asukastalon esim. Kontulan osotoskeskus.Jossa sijaitsee myös Diakonilaitoksen D-asema. Ikään katsomatta avoin kohtaamispaikka kaikille MAKSUTONIhmistä ei kuitenkaan väkisin voi viedä mihinkään.Joten ainakin yksinäisyydessä Täällä Kontula Helsinki 94. Syy on eläkeläisen itsensä kun ei itse suostu lähtemään mihinkään.Diakoni järjstää myös ystävän yksinäiselle kun pyytää.Aina se ei toimi.Voi Vaihtaa Kirkon ystävä palvelun kautta ystävän. Entinen napurini jo 95v. Pääsi palvelu asuminen tällä Kontula.On koko ajan hänellä sukua isoa käymässä .Ei Jätetä yksin. Joitain Päiviä Tulee soittavat monta sukupolvea kuitenkin.Mutta hetkeäkän ei yksin ja yrittä myös esim.Sitoa minua itsensä,.Ihania muita asukaita joita tapaa palvelu asuminen .Asuu siis itsenäisesti. Jotkut vaan kuin ei todella voi Olla yksin edes 1 päivä.Jokaisella on kuitenkin suvuissa oma elämä,monella työt perheet. Keties yli 65v. pitkältikin puoliso ja vihdoin mahdolisuus taloudelisesti matkustaa, ymm. Niin niä hetkiä vanhus kun 80-95. Ei voisi olla yksin.Vaikka osaa ihan itse likua rollatori todella kaupallekin.Mielipidettäni ei pidä otaa itseensä.Olen vasta 70v. yksin asuva ja luki häiriöinen. Johon väkisin yrtetän takertua kun ei muita vanhuksilla. Mutta elämä on minulakin.YKSI IHMINEN EI KYKENE KOKO KYLÄN KANSSA SERUSTELLA JA KANTAA VANUKSEN TAAKKAA OLI SITTEN SUKUA SISKO TAI ENTINEN NAAPURI PLVELU ASUMISESSA.

  • Super-lehdestä kopioitua:
   "Yli 65-vuotiaiden tekemiä itsemurhia tapahtuu noin joka toinen päivä. Kehon ja mielen sairaudet, pelko muiden avun varaan joutumisesta tai huoli palveluiden riittävyydestä voivat saada itsemurhan näyttämään ainoalta vaihtoehdolta."

   Vanhustyön toimijat tekevät työtä kokonaisvaltaisesti myös vanhusten itsemurhien ehkäisemiseksi. Googlettamalla löytää tietoa toimijoista.

   Yksinäisyys on joillekin ongelma toiset viihtyvät paremmin itsekseen. Se on jokaisen oma kokemus.

   • Anonyymi

    Miten näkyy käytännössä se, että vanhustyön toimijat tekevät työtä kokonaisvaltaisesti vanhusten itsemurhien ehkäisemiseksi?
    Luin aiemmin kirjoitetun. Joutua palvelutaloon tai päästä palvetaloon pitäen olla kiitollinen.
    Kaksi vähän pieleen mennyttä asiaa.
    Hutiloinnit ja laiminlyönnit palvelutaloissa aiheuttavat sinne päätymisessä, että on joutunut, jotenkin vastentahtoisesti ja jos vastentahtoisuus on se loppuvuosien olotila, niin eihän se tervettä ole. Jos lisätään vielä joukko vastentahtoisesti työtä tekeviä hoitajia, niin hohhoijaa.

    Sitten, jos vanhusta painostetaan kiitollisuuteen, jos ei hoito itsessään ole tasoa, että voi olla aidosti kiitollinen. Pakko olla kiitollinen. Vastenmielinen ajatus.
    Vähän kuin virassa olevan lääkärin lausunto, että voi olla tyytyväinen, kun saa hoitoa.

    Jotain pielessä yhteiskunnassa.
    Beng


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miten näkyy käytännössä se, että vanhustyön toimijat tekevät työtä kokonaisvaltaisesti vanhusten itsemurhien ehkäisemiseksi?
    Luin aiemmin kirjoitetun. Joutua palvelutaloon tai päästä palvetaloon pitäen olla kiitollinen.
    Kaksi vähän pieleen mennyttä asiaa.
    Hutiloinnit ja laiminlyönnit palvelutaloissa aiheuttavat sinne päätymisessä, että on joutunut, jotenkin vastentahtoisesti ja jos vastentahtoisuus on se loppuvuosien olotila, niin eihän se tervettä ole. Jos lisätään vielä joukko vastentahtoisesti työtä tekeviä hoitajia, niin hohhoijaa.

    Sitten, jos vanhusta painostetaan kiitollisuuteen, jos ei hoito itsessään ole tasoa, että voi olla aidosti kiitollinen. Pakko olla kiitollinen. Vastenmielinen ajatus.
    Vähän kuin virassa olevan lääkärin lausunto, että voi olla tyytyväinen, kun saa hoitoa.

    Jotain pielessä yhteiskunnassa.
    Beng

    Aika mitätöivä kommentti toimijoita kohtaan.

    Kannattanee itse kunkin tehdä omakantaan hoitotahto että jossa ilmoittaa että missään nimessä ympärivuorokautiseen hoitoon hutiloijien ja laiminlyöjien rääkkäämäksi,:). Eikä kotihoitoa eikä muutakaan apua.

    Vaikka vanhustenhoidossa on parantamista mutta tällaisilla puheilla mitään hyvää ei saada aikaan. Paremminkin pitäisi yhdistää vähenevät voimavarat ja yhdessä miettiä mitä kukainenkin taho voi tehdä sen eteen että elämänkaaren loppupäässä olevat raihinaisimmat tulisivat asianmukaisesti ja inhimillisesti hoidetuksi. Jos nykysiä toimijoita haukutaan ja syyllistetään sellaisesta mihin he eivät oikeasti voi vaikuttaa saadaan aikaan vain se että sylkykupiksi ei enää kukaan halua. Ja toisaalta jokainen voisi panostaa ennaltaehkäisevään hoitoon omassa elämässään.


   • Anonyymi
    Siili2 kirjoitti:

    Aika mitätöivä kommentti toimijoita kohtaan.

    Kannattanee itse kunkin tehdä omakantaan hoitotahto että jossa ilmoittaa että missään nimessä ympärivuorokautiseen hoitoon hutiloijien ja laiminlyöjien rääkkäämäksi,:). Eikä kotihoitoa eikä muutakaan apua.

    Vaikka vanhustenhoidossa on parantamista mutta tällaisilla puheilla mitään hyvää ei saada aikaan. Paremminkin pitäisi yhdistää vähenevät voimavarat ja yhdessä miettiä mitä kukainenkin taho voi tehdä sen eteen että elämänkaaren loppupäässä olevat raihinaisimmat tulisivat asianmukaisesti ja inhimillisesti hoidetuksi. Jos nykysiä toimijoita haukutaan ja syyllistetään sellaisesta mihin he eivät oikeasti voi vaikuttaa saadaan aikaan vain se että sylkykupiksi ei enää kukaan halua. Ja toisaalta jokainen voisi panostaa ennaltaehkäisevään hoitoon omassa elämässään.

    Minähän esitin kysymyksen ihan aluksi.

    Odotin siihen vastausta.
    Kirjoitetun ymmärtäminen meni nyt sinulta ihan pieleen.
    Kts. 20:30 ....joutua....
    Kts. 20:30 vanhus sanoo vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen
    Näihin otin kantaa.
    Onko sinulta menneet ohi hoidokkien laiminlyönnit?
    Entä, onko sinulta mennyt ohi, miten moni kalliisti koulutettu hoitaja häipyy?
    Kunnioita nyt muidenkin näkemyksiä.

    Jos epäkohtien julkaisu lehdissä on haukkumista ja syyllistämistä, mitä ihmettä oikein ajattelet?

    Latelet itsestäänselvyyksiä, mitä jokainen voi.
    Älähän aliarvioi muita.
    Ero sinun ja hoitajan välillä on, että toiselle maksetaan palkkaa, työn taustalla on sopimuksia ja lakeja. Ei voi sooloilla. Kotona voit sooloilla.

    Olen myös sitä mieltä, että hoitohenkilökunta on jotenkin onnistunut dumppaamaan alansa itse julkisuudessa. Luottarit?

    Beng


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minähän esitin kysymyksen ihan aluksi.

    Odotin siihen vastausta.
    Kirjoitetun ymmärtäminen meni nyt sinulta ihan pieleen.
    Kts. 20:30 ....joutua....
    Kts. 20:30 vanhus sanoo vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen
    Näihin otin kantaa.
    Onko sinulta menneet ohi hoidokkien laiminlyönnit?
    Entä, onko sinulta mennyt ohi, miten moni kalliisti koulutettu hoitaja häipyy?
    Kunnioita nyt muidenkin näkemyksiä.

    Jos epäkohtien julkaisu lehdissä on haukkumista ja syyllistämistä, mitä ihmettä oikein ajattelet?

    Latelet itsestäänselvyyksiä, mitä jokainen voi.
    Älähän aliarvioi muita.
    Ero sinun ja hoitajan välillä on, että toiselle maksetaan palkkaa, työn taustalla on sopimuksia ja lakeja. Ei voi sooloilla. Kotona voit sooloilla.

    Olen myös sitä mieltä, että hoitohenkilökunta on jotenkin onnistunut dumppaamaan alansa itse julkisuudessa. Luottarit?

    Beng

    Lueppas sinä molemmat aiheeseen liittyvät kirjoitukseni niin ehkä "luetun ymmärtämiseni" avautuu sinullekin. Minulla ei ole mitään pois otettavaa.


   • Anonyymi
    Siili2 kirjoitti:

    Lueppas sinä molemmat aiheeseen liittyvät kirjoitukseni niin ehkä "luetun ymmärtämiseni" avautuu sinullekin. Minulla ei ole mitään pois otettavaa.

    Helppo todistaa.
    Jos ehkäisytyö toimisi, ei tapahtuisi itsereita.
    Snaijjaatko.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Helppo todistaa.
    Jos ehkäisytyö toimisi, ei tapahtuisi itsereita.
    Snaijjaatko.

    Provokatiiviseksi tarkoitettu kysymys mut kysyn silti:
    Miten estäisit niin että ei yhtään itsaria?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minähän esitin kysymyksen ihan aluksi.

    Odotin siihen vastausta.
    Kirjoitetun ymmärtäminen meni nyt sinulta ihan pieleen.
    Kts. 20:30 ....joutua....
    Kts. 20:30 vanhus sanoo vankilaksi jossa kuuluu olla kiitollinen
    Näihin otin kantaa.
    Onko sinulta menneet ohi hoidokkien laiminlyönnit?
    Entä, onko sinulta mennyt ohi, miten moni kalliisti koulutettu hoitaja häipyy?
    Kunnioita nyt muidenkin näkemyksiä.

    Jos epäkohtien julkaisu lehdissä on haukkumista ja syyllistämistä, mitä ihmettä oikein ajattelet?

    Latelet itsestäänselvyyksiä, mitä jokainen voi.
    Älähän aliarvioi muita.
    Ero sinun ja hoitajan välillä on, että toiselle maksetaan palkkaa, työn taustalla on sopimuksia ja lakeja. Ei voi sooloilla. Kotona voit sooloilla.

    Olen myös sitä mieltä, että hoitohenkilökunta on jotenkin onnistunut dumppaamaan alansa itse julkisuudessa. Luottarit?

    Beng

    Aloitus koski vanhusten itsemurhaa.
    Taisit laajentaa haukkumaan hoitajat ja hoitopaikat.


  • Suomessa ei ole vielä nähty vanhuuden tuoman ongelman huippua, se on vasta edessä jo nyt aiheuttaa huolta.
   Kotihoidon piirissä 200 000 asiakasta ja määrän odotetaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina. Sama pula hoitajista kasvaa myös sairaaloissa, kun ala ei kiehdo, meillä hoitajia kaikkiaan reilusti yli 100 000, lisäystä tuleville vuosille en osaa arvioida.
   Suomessa enemmän hoitajia suhteessa enemmän kuin muissa eeuu maissa, tullaan AINA samaan olemme maailman toiseksi vanhin kansa ikämittarilla vertailessa, miten löydetään rahaa tarpeeksi seuraaville vuosikymmenille, olisiko oltava hoitohenkilökuntaa oltava 150 000 kollain aikavälillä.
   Ulkomailta lisää 50 000 väriin rotuun katsomatta, eikä sillöin pidä kysyä kokoomukselta lupaa ja kustannuksia siirettävä enempi rikkaitten maksettavaksi..

   • Anonyymi

    No kyllä tarve kohta helpottaa 5 - 8 vuotta ja kasvetaan horsmaa.
    Beng


  • Laaja aihe jota ei ratkaista hoitajia, sosiaali- ja terveydenhuoltoa moittimalla. Aihe vaatii panostamista niin soten toimijoilta niin julkisessa terveydenhuollossa, , yksityisiltä ja kolmannelta sektorilta kuin myös meiltä lähimmäisiltä. Inhimillisen vanhustenhoidon järjestäminen, masennuksen hoito mm. Itsemurhariskissä olevan tunnistaminen jne.

   Aihe on tiedostettu, siitä on tehty jopa tutkimuksia joista yksi:

   Itsemurhariskissä olevan ikäihmisen kanssa
   työskentelyssä vaaditut taidot sosiaalityössä – katsaus
   kansainväliseen tutkimukseen

   • Lisään vielä:

    "Taustatekijät
    Itsetuhoisuus muodostuu vähitellen kasaantuvista riskitekijöistä, kuten mielenterveyshäiriöistä. Tämän lisäksi usein myös suojaavat tekijät, kuten sosiaalinen tukiverkosto, heikentyvät vähitellen ja lopulta puuttuvat. Itsemurhaan johtavassa kehityskulussa on lähes aina kyse kasaantuvista elämän ongelmista. Itsemurhien riskejä ovat muun muassa:
    aikaisemmat itsemurhayritykset ja riittämätön apu
    mielenterveyden häiriöt – etenkin masennus
    lähipiirissä tapahtuneet itsemurhat ja läheisten sairastamat mielenterveyden häiriöt
    päihdeongelmat
    pitkäaikaiset, etenkin kipua aiheuttavat, sairaudet
    yhteiskunnan arkielämästä syrjäytyminen
    elämän kriisit silloin, kun niihin liittyy näköalattomuutta, toivottomuutta tai impulsiivisuutta

    Itsemurhavaara voi näyttäytyä itsetuhoisen henkilön käyttäytymisessä ja toiminnassa.
    Itsemurhavaara on suuri, kun henkilö:

    puhuu halustaan kuolla
    etsii itselleen keinoa tappaa
    puhuu tuntevansa itsensä toivottomaksi tai merkityksettömäksi
    puhuu olevansa umpikujassa tai tuntevansa sietämätöntä kipua
    puhuu olevansa muille taakkana
    lisää alkoholin tai lääkkeiden käyttöään
    käyttäytyy ahdistuneesti, kiihtyneesti tai levottomasti
    nukkuu liian vähän tai liian paljon
    vetäytyy omiin oloihinsa tai tuntee itsensä etääntyneeksi
    osoittaa raivoa tai puhuu kostavansa
    liikkuu tunnetiloiltaan äärimmäisyydestä toiseen
    Itsemurhan vaara on sitä suurempi, mitä useampi yllämainituista seikoista täyttyy.

    Vastaavasti, mikäli henkilöllä on runsaasti suojaavia tekijöitä, se vähentää itsemurhariskiä.

    Itsemurhalta suojaavia tekijöitä ovat muun muassa:
    perhe ja perheen ulkopuolinen tukiverkosto ja muut merkitykselliset ihmissuhteet
    fyysinen terveys
    positiivinen mielenterveys; toiveikkuus, ongelmanratkaisu- ja coping -taidot, kognitiivinen joustavuus
    hyvä itsetunto, yhteenkuuluvuuden tunne
    hyvä stressin sietokyky
    Hoito
    Itsetuhoisen auttamisessa korostuu masennustilan tai muun mielialahäiriön, tekojen seurauksista piittaamattoman impulsiivisen käyttäytymisen, todellisuudentajun katoamisen, ahdistuneisuuden ja päihdeongelmien hyvä hoito. Hänellä on yleensä samaan aikaan monta mielenterveyshäiriötä sekä usein myös elimellisiä sairauksia tai oireita. Keskeistä on hoitosuunnitelman välitön laatiminen ja riittävän tiivis voinnin seuranta.

    Ehkäisevässä työssä terveydenhuollon hoitojärjestelmän toiminnalla on suuri vaikutus, mutta myös yleisen kulttuurisen ja kasvatuksen ilmapiirin painopiste tulisi saada itsetuntoa ja elämänuskoa tukevaksi. Ystävillä, läheisillä ja keskinäisellä välittämisellä on tärkeä merkitys. Jokainen voi auttaa.

    https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/itsemurhien-ehkaisy

    Lisäksi netin syövereistä löytyi tieto että itsemurhien uutisoimisen on katsottu lisäävän itsemurhien esiintyvyyttä.

    Kaikki tämä on tiedossa ja pyritään toimimaan. En tiedä miten voitaisiin osoittaa et miten näkyy käytännössä. Pitäisi ensin löytää itsemurhariskissä oleva, hoitaa hänen asiansa kokonaisvaltaisesti mitä hoidettavissa on. Siitä huolimatta joku aina tappaa itsensä.


   • Varmasti tiedostettu niin paljon etten viitsi lukea niistä olevia kirjoituksia päivittäin, toisaalta niistä on kirjoitettava. Huoli miten nämä ratkaistaan kun nykyinen maailman tilanne muuttunut kaaosmaiseksi, ilman viime vuosien kriisejäkin, kriisit vaikkuttaa talouteemme ja huolien ratkaisut monimutkistuu.
    Ehkä parempi keskittyä vain itseensä, synkät näkymät synkistää ihmisiä entisestään, netin sijasta keskityttävä muuhun viihteeseen. Kun otan aloittamani kirjan käteen luen jonkun aikaa, sen jälkeen aukaisee näytön auki, ollaan netissä.


   • Pertikki kirjoitti:

    Varmasti tiedostettu niin paljon etten viitsi lukea niistä olevia kirjoituksia päivittäin, toisaalta niistä on kirjoitettava. Huoli miten nämä ratkaistaan kun nykyinen maailman tilanne muuttunut kaaosmaiseksi, ilman viime vuosien kriisejäkin, kriisit vaikkuttaa talouteemme ja huolien ratkaisut monimutkistuu.
    Ehkä parempi keskittyä vain itseensä, synkät näkymät synkistää ihmisiä entisestään, netin sijasta keskityttävä muuhun viihteeseen. Kun otan aloittamani kirjan käteen luen jonkun aikaa, sen jälkeen aukaisee näytön auki, ollaan netissä.

    Juurikin näin Pertikki.
    Itsekin pyrin omaan ja läheisten hyvinvointiin ja selviytymiseen. Positiivisiin asioihin sillä jokaisellahan on myös niitä huolenaiheita ja murheita myös omassa elämässä halusi tai ei.

    Jos mässäilee huolilla ja murheilla, se ei ainakaan mieötä ylennä. Ja heidän, jotka pyrkivat oikeasti auttamaan ja hoitamaan, mitätöinti ja haukkuminen jopa tiedon puutteessa ei mihinkään hyvään ainakaan johda, Loppuu viimeisetkin toimijat,


   • Siili2 kirjoitti:

    Juurikin näin Pertikki.
    Itsekin pyrin omaan ja läheisten hyvinvointiin ja selviytymiseen. Positiivisiin asioihin sillä jokaisellahan on myös niitä huolenaiheita ja murheita myös omassa elämässä halusi tai ei.

    Jos mässäilee huolilla ja murheilla, se ei ainakaan mieötä ylennä. Ja heidän, jotka pyrkivat oikeasti auttamaan ja hoitamaan, mitätöinti ja haukkuminen jopa tiedon puutteessa ei mihinkään hyvään ainakaan johda, Loppuu viimeisetkin toimijat,

    Joo huoli läheisistä on hyvä huomata kun vielä voimia, Minä en voi muuta auttaa kuin olla silloin tällöin yhteydessä, siskon joka minusta vanhempi asuu keskustan kerrostalossa miehensä kanssa ovat aika sairaita, käyn kun pistäydyn keskustassa vain juttelemassa. Sitten Kouvolassa asuu vähän nuorempi sisko miehensä kanssa ja hyvässä kunnossa, kun ovat sisar rakkaita niin nämä Kouvolaiset muuttaa Mikkeliin näinä viikkoina samaan taloon kerrosta alemmaksi, näin voivat olla tueksi sairaammille, tästä tulee molemmin puolinen ilo.
    Kerron tämän siksi miten jos mahdollisuuksia viimeisille vuosille sitä voi suunnittelemalla rakentaa kukin tavallaan ilman yhteiskunnan apua jos suinkin mahdollista.


   • Pertikki kirjoitti:

    Joo huoli läheisistä on hyvä huomata kun vielä voimia, Minä en voi muuta auttaa kuin olla silloin tällöin yhteydessä, siskon joka minusta vanhempi asuu keskustan kerrostalossa miehensä kanssa ovat aika sairaita, käyn kun pistäydyn keskustassa vain juttelemassa. Sitten Kouvolassa asuu vähän nuorempi sisko miehensä kanssa ja hyvässä kunnossa, kun ovat sisar rakkaita niin nämä Kouvolaiset muuttaa Mikkeliin näinä viikkoina samaan taloon kerrosta alemmaksi, näin voivat olla tueksi sairaammille, tästä tulee molemmin puolinen ilo.
    Kerron tämän siksi miten jos mahdollisuuksia viimeisille vuosille sitä voi suunnittelemalla rakentaa kukin tavallaan ilman yhteiskunnan apua jos suinkin mahdollista.

    Olethan sinä avuksi, availet pyöränlukkoja ja juttelet ihmisille😊. Siitä voi monelle olla iso apu. Ystävälliset sanat, pikku apu tarvittaessa huomioiminen yleensä.
    Voi pelastaa monen päivän ja saada hymyn huulille ja hyvän mielen.

    Ihana oivallus, kukin voi rakentaa itselleen yhteisön läheisistä. Mukavaa että saat siskosi miehineen samaan taloon kun se on mahdollista. Se tuo turvaa molemmin puolin.

    Meitäkin on vähän. Pari siskoa miehineen asuu samalla paikkakunnalla. Ja minun poika. Tytär asuu Hyvinkäällä, käy tietenkin harvemmin mutta yhteyttä pidetään useasti viikossa.

    Äidin asioista huolehtiminen lisämausteineen vei todella paljon voimia kolme viimeistä vuotta. Antoisaa vaikkakin henkisestikin raskasta aikaa.


   • Anonyymi
    Siili2 kirjoitti:

    Lisään vielä:

    "Taustatekijät
    Itsetuhoisuus muodostuu vähitellen kasaantuvista riskitekijöistä, kuten mielenterveyshäiriöistä. Tämän lisäksi usein myös suojaavat tekijät, kuten sosiaalinen tukiverkosto, heikentyvät vähitellen ja lopulta puuttuvat. Itsemurhaan johtavassa kehityskulussa on lähes aina kyse kasaantuvista elämän ongelmista. Itsemurhien riskejä ovat muun muassa:
    aikaisemmat itsemurhayritykset ja riittämätön apu
    mielenterveyden häiriöt – etenkin masennus
    lähipiirissä tapahtuneet itsemurhat ja läheisten sairastamat mielenterveyden häiriöt
    päihdeongelmat
    pitkäaikaiset, etenkin kipua aiheuttavat, sairaudet
    yhteiskunnan arkielämästä syrjäytyminen
    elämän kriisit silloin, kun niihin liittyy näköalattomuutta, toivottomuutta tai impulsiivisuutta

    Itsemurhavaara voi näyttäytyä itsetuhoisen henkilön käyttäytymisessä ja toiminnassa.
    Itsemurhavaara on suuri, kun henkilö:

    puhuu halustaan kuolla
    etsii itselleen keinoa tappaa
    puhuu tuntevansa itsensä toivottomaksi tai merkityksettömäksi
    puhuu olevansa umpikujassa tai tuntevansa sietämätöntä kipua
    puhuu olevansa muille taakkana
    lisää alkoholin tai lääkkeiden käyttöään
    käyttäytyy ahdistuneesti, kiihtyneesti tai levottomasti
    nukkuu liian vähän tai liian paljon
    vetäytyy omiin oloihinsa tai tuntee itsensä etääntyneeksi
    osoittaa raivoa tai puhuu kostavansa
    liikkuu tunnetiloiltaan äärimmäisyydestä toiseen
    Itsemurhan vaara on sitä suurempi, mitä useampi yllämainituista seikoista täyttyy.

    Vastaavasti, mikäli henkilöllä on runsaasti suojaavia tekijöitä, se vähentää itsemurhariskiä.

    Itsemurhalta suojaavia tekijöitä ovat muun muassa:
    perhe ja perheen ulkopuolinen tukiverkosto ja muut merkitykselliset ihmissuhteet
    fyysinen terveys
    positiivinen mielenterveys; toiveikkuus, ongelmanratkaisu- ja coping -taidot, kognitiivinen joustavuus
    hyvä itsetunto, yhteenkuuluvuuden tunne
    hyvä stressin sietokyky
    Hoito
    Itsetuhoisen auttamisessa korostuu masennustilan tai muun mielialahäiriön, tekojen seurauksista piittaamattoman impulsiivisen käyttäytymisen, todellisuudentajun katoamisen, ahdistuneisuuden ja päihdeongelmien hyvä hoito. Hänellä on yleensä samaan aikaan monta mielenterveyshäiriötä sekä usein myös elimellisiä sairauksia tai oireita. Keskeistä on hoitosuunnitelman välitön laatiminen ja riittävän tiivis voinnin seuranta.

    Ehkäisevässä työssä terveydenhuollon hoitojärjestelmän toiminnalla on suuri vaikutus, mutta myös yleisen kulttuurisen ja kasvatuksen ilmapiirin painopiste tulisi saada itsetuntoa ja elämänuskoa tukevaksi. Ystävillä, läheisillä ja keskinäisellä välittämisellä on tärkeä merkitys. Jokainen voi auttaa.

    https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/itsemurhien-ehkaisy

    Lisäksi netin syövereistä löytyi tieto että itsemurhien uutisoimisen on katsottu lisäävän itsemurhien esiintyvyyttä.

    Kaikki tämä on tiedossa ja pyritään toimimaan. En tiedä miten voitaisiin osoittaa et miten näkyy käytännössä. Pitäisi ensin löytää itsemurhariskissä oleva, hoitaa hänen asiansa kokonaisvaltaisesti mitä hoidettavissa on. Siitä huolimatta joku aina tappaa itsensä.

    12:43
    Mitä Sinä paasaamisellasi saavutat?
    Beng


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    12:43
    Mitä Sinä paasaamisellasi saavutat?
    Beng

    Mikä tarve sinulla Beng, on mollata inhimillisistä asioista inhimillisesti ja asiallisesti kirjoittavia henkilöitä, kun kerrankin on syvällistä ja oikeaa asiaa ?


   • Anonyymi kirjoitti:

    12:43
    Mitä Sinä paasaamisellasi saavutat?
    Beng

    Sitä pitänee kysyä lukijoilta🧐.
    Osallistuin keskusteluun. Miksi ärsyynnyit?


   • Anonyymi
    Siili2 kirjoitti:

    Sitä pitänee kysyä lukijoilta🧐.
    Osallistuin keskusteluun. Miksi ärsyynnyit?

    Ai. Minäkö ärsyynnyin.
    Sinullahan on kova vauhti....

    Beng


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mikä tarve sinulla Beng, on mollata inhimillisistä asioista inhimillisesti ja asiallisesti kirjoittavia henkilöitä, kun kerrankin on syvällistä ja oikeaa asiaa ?

    Voi hyvät hyssykät.
    Välillä et ymmärrä yhtään mitään. Et tekstiä.
    Vänkäät ja ymppäät ihan mielivaltaisia juttuja.
    Täytyy jatkossa laittaa sitaatit lainausmerkkeihin, jotta sinäkin tajuat.
    Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni. Oletko takertujatyyppiä?
    Jatkatko kauankin kinaamista aina?

    Beng


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mikä tarve sinulla Beng, on mollata inhimillisistä asioista inhimillisesti ja asiallisesti kirjoittavia henkilöitä, kun kerrankin on syvällistä ja oikeaa asiaa ?

    Et osaa vastata kysymyksiin, Siili. Etkä osaa pysyä asiassa, Siili.
    Ohikulkija


   • Anonyymi kirjoitti:

    Voi hyvät hyssykät.
    Välillä et ymmärrä yhtään mitään. Et tekstiä.
    Vänkäät ja ymppäät ihan mielivaltaisia juttuja.
    Täytyy jatkossa laittaa sitaatit lainausmerkkeihin, jotta sinäkin tajuat.
    Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni. Oletko takertujatyyppiä?
    Jatkatko kauankin kinaamista aina?

    Beng

    Kenelle vastasit, tuo kirjoitus mille vastaat? Ei ollut minun.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Et osaa vastata kysymyksiin, Siili. Etkä osaa pysyä asiassa, Siili.
    Ohikulkija

    Ohikulkijat on aina oikeassa.


   • Anonyymi
    Siili2 kirjoitti:

    Sitä pitänee kysyä lukijoilta🧐.
    Osallistuin keskusteluun. Miksi ärsyynnyit?

    "Osallistuin keskusteluun".
    ???
    Luepa omia juttujasi kriittisesti ja mieti vähän onko varaa huomautella.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Voi hyvät hyssykät.
    Välillä et ymmärrä yhtään mitään. Et tekstiä.
    Vänkäät ja ymppäät ihan mielivaltaisia juttuja.
    Täytyy jatkossa laittaa sitaatit lainausmerkkeihin, jotta sinäkin tajuat.
    Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni. Oletko takertujatyyppiä?
    Jatkatko kauankin kinaamista aina?

    Beng

    "Sinä käyt mielelläsi minun kimppuuni"
    Älä imartele itseäsi. En ole aikaisemmin edes kiinnittänyt sinuun mitään huomiota.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Et osaa vastata kysymyksiin, Siili. Etkä osaa pysyä asiassa, Siili.
    Ohikulkija

    Maisiiiiiiiki tuli mollaamaan, vaikka itse on hoopo.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ohikulkijat on aina oikeassa.

    Kehut itseäsi :D 17:41


   • Anonyymi
    Siili2 kirjoitti:

    Olethan sinä avuksi, availet pyöränlukkoja ja juttelet ihmisille😊. Siitä voi monelle olla iso apu. Ystävälliset sanat, pikku apu tarvittaessa huomioiminen yleensä.
    Voi pelastaa monen päivän ja saada hymyn huulille ja hyvän mielen.

    Ihana oivallus, kukin voi rakentaa itselleen yhteisön läheisistä. Mukavaa että saat siskosi miehineen samaan taloon kun se on mahdollista. Se tuo turvaa molemmin puolin.

    Meitäkin on vähän. Pari siskoa miehineen asuu samalla paikkakunnalla. Ja minun poika. Tytär asuu Hyvinkäällä, käy tietenkin harvemmin mutta yhteyttä pidetään useasti viikossa.

    Äidin asioista huolehtiminen lisämausteineen vei todella paljon voimia kolme viimeistä vuotta. Antoisaa vaikkakin henkisestikin raskasta aikaa.

    🌷🌷🌷


   • Anonyymi
    Pertikki kirjoitti:

    Joo huoli läheisistä on hyvä huomata kun vielä voimia, Minä en voi muuta auttaa kuin olla silloin tällöin yhteydessä, siskon joka minusta vanhempi asuu keskustan kerrostalossa miehensä kanssa ovat aika sairaita, käyn kun pistäydyn keskustassa vain juttelemassa. Sitten Kouvolassa asuu vähän nuorempi sisko miehensä kanssa ja hyvässä kunnossa, kun ovat sisar rakkaita niin nämä Kouvolaiset muuttaa Mikkeliin näinä viikkoina samaan taloon kerrosta alemmaksi, näin voivat olla tueksi sairaammille, tästä tulee molemmin puolinen ilo.
    Kerron tämän siksi miten jos mahdollisuuksia viimeisille vuosille sitä voi suunnittelemalla rakentaa kukin tavallaan ilman yhteiskunnan apua jos suinkin mahdollista.

    🌺 🌺 🌺


   • Anonyymi kirjoitti:

    🌷🌷🌷

    💖💖💖


   • Anonyymi kirjoitti:

    🌷🌷🌷

    🌞🌤🌞


  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Kaisa Korhonen ei kadu mitään, Sinikka Sokka vähättelee sitoutumistaan, Kaj Chydenius pitää kiinni aatteistaan

    suljettiin silmät ei vain Neuvostoliiton vankileireiltä, Baltian miehitykseltä tai Berliinin muurilta

    eikä siinä kaikki Turun Marxilaiset Opiskelijat TuMo johtaja oli äsken ministerinä
    yök


  • Anonyymi

   Niinhän Raimo ”Rutakon Kojjootti” Rönkkö kirjoitti....ihan hieman pieleen.
   Köyhiä on mutta vähemmän kuin itsenäisen Suomen aikana ikinä.

  • Anonyymi

   Se on niin, että me vanhat kyllästytään vanhuuden tuomiin vaivoihin ja särkyihin, ei siinä sen kummempia ilmiöitä tarvita.

  • Hei,

   Jos läheisillänne tai itsellänne on itsetuhoisia ajatuksia, niin niistä kannattaisi keskustella ammattilaisen kanssa. On olemassa monenlaisia auttavia tahoja, joihin voi olla yhteydessä anonyymisti ja matalalla kynnyksellä. Ao. palveluista voi halutessaan saada tukea ja vinkkejä myös muuhun avun hakemiseen.

   - Tukinet.net - Tukipisteesti netissä https://tukinet.net/

   Tukinetistä saa itselleen tukihenkilön, jonka kanssa voi keskustella kahden kesken mistä tahansa hankalasta elämäntilanteesta tai mielessä olevasta huolesta. Tukihenkilö löytyy mm. Mieli Tukisuhteesta. https://tukinet.net/teemat/mieli-tukisuhde/tukisuhteet/

   Tukinetissä on myös monenlaisia keskusteluryhmiä ja chattejä, joista voi saada vertaistukea sekä ammattilaisten neuvoja. Esimerkiksi joka viikko maanantaista torstaihin klo 15-19 on Solmussa-chat päivystys, jossa voi jutella kahden kesken päivystäjän kanssa. Tukinet on avoinna kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

   - Valtakunnallinen kriisipuhelin

   Jos soittaminen tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, niin valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää24/7 numerossa 09 2525 0111.

   - Kriisikeskukset

   Ympäri Suomea toimii myös kriisikeskuksia, joihin voi mennä keskustelemaan paikan päälle. Osassa yksiköistä myös etävastaanotto on mahdollinen. Yhteystiedot löytyvät mm. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nettisivuilta: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/keskusteluapua-kriisivastaanotoilla/

   Ja akuutissa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä oman kunnan psykiatriseen päivystykseen tai soittaa 112.

   Ysätävällisin terveisin
   SOS-kriisikeskus/Kata

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan Emma gaala.

   Luuleeko Martina olevansa koko Emmagaalan pääjehu vai mikä on? Monta päivää jo laittanut itseään gaalaa varten,ja tottakai, pois kotoa hotelliin pakko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   306
   2583
  2. Ilman heijastinta ?

   Kauhavalla lenkkeilijä menehtyi auton törmättyä päin. Kyllä se heijastin on halpa henkivakuutus pimeällä, toki ei ole tietoa että onko heijastinta käy
   Kauhava
   13
   1828
  3. Erika Vikman Emmagaalassa

   Luulin nähneeni tuolta harakalta kaiken, mutta erehdyin. Mikä hiton riepu sillä on päällä? Hirveä ilmestys!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   177
   1642
  4. Olen tajunnut että tein virheen

   Kun meidän yhteys katkesi. Olisit ollut se oikea nainen mulle, miten enää voisin asian korjata? Olen pahoillani.
   Ikävä
   116
   1616
  5. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   333
   1481
  6. Sofia lähti taas matkalle

   sinä ja minä emme....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   148
   1289
  7. Kerro itsestäsi jotain, joka tulisi todennäköisesti yllätyksenä kaivatullesi

   Hyvässä tai pahassa. (Mutta mieluummin tietysti olisi kiva kuulla niitä hyviä asioita!)
   Ikävä
   116
   1229
  8. Martina, uusi hirviö Jocelyn Wildenstein

   Emma gaalan matolla Martinan esiintyi tänään, naama muuttuneena hirviön kaltaiseksi, kuten överi kauneusleikkauksia itselleen tehnyt Jocelyn Wildenste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   260
   1133
  9. Miehen malli ja rooli tässä yhteiskunnassa

   Eli olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että miehen rooli on ollut murroksessa jo vuosikymmenien ajan ja yhä edelleen se on vähän hakusessaan. En ole
   Sinkut
   235
   990
  10. 82 prosenttia kannattaa Natoa!!!

   SUOMALAISTEN Nato-jäsenyyden kannatus on koko ajan vahvistunut ja vankistunut. IS:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia on sit
   NATO
   217
   830
  Aihe