Oudot kohtaukset, kuulostaako paniikkihäiriöltä?

Anonyymi-ap

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kokenut neljä kertaa lyhyen kohtauksen, n. minuutin kestävän, jonka koen erittäin rajuna masennuksena. Koska ei ole olemassa minuutin kestävää vaikeaa masennusta, olen miettinyt että kyseessä ehkä onkin paniikkikohtaus.

Kohtaus on siis sattunut neljä kertaa kymmenen vuoden aikana, 1-3 vuoden välein. Jokainen kohtaus on tapahtunut tilanteessa, jossa olen muiden ihmisten seurassa, kaverin tai perheenjäsenen. Asun yksin eikä yksin ollessani kohtausta ole tullut koskaan.

Kohtausta ei laukaise mikään ympärilläni. Kukaan ei sano mitään ahdistavaa tai masentavaa tms. ja tilanteet ovat kaikin puolin neutraaleja ja joskus jopa rentoja ja mukavia. Ollaan juteltu niitä näitä tai vaikka katseltu tv:tä yhdessä.

Nyt kuvailen kohtausta: yhtäkkiä tuntuu etten enää jaksa enkä kestä elämää täällä maailmassa, todellisuus tuntuu äärimmäisen kolkolta ja toivottomalta. Tuntuu että olen vihdoin saavuttanut sen hetken, etten enää kestä sekuntiakaan. Tätä kokemusta seuraa välittömästi paniikinomainen tunne ja ajatus, että miten pystyn olemaan romahtamatta täydellisesti tässä tilanteessa, miten estän sen että seuralaiseni näkisivät kun romahdan. Tähän liittyy tunne, etten ehkä edes enää pysty nousemaan ja kävelemään olemaan yksin.

Tämä äärimmäinen masennustunne ja paniikinomainen tunne ja ajatusketju kestää n. 40-50 sekuntia.

Sitten tilanne alkaa normalisoitua. Tämä tapahtuu nopeasti, jopa 10 sekunnissa. Pystyn taas toimimaan ja juttelemaan normaalisti. Mielialani normalisoituu. Maailma ja todellisuus ei enää tunnu aivan yhtä synkältä, vaikkei nyt miltään mahtavaltakaan.

Kuulostaako paniikkikohtaukselta? Kohtaukseen ei liity mitään fyysisiä oireita, kuten sydämentykytystä, huimausta, hengenahdistusta, hikoilua tms. Fyysisesti kaikki on siis ihan normaalisti kohtauksen aikana.

Kiitos.

6

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei kuulosata paniikkihäiriöltä.Sori nyt vaan. Kuulostaa että ajatuksesi vaan harhailee ja teet kärpäsestä härkäsen.

    • Anonyymi

      Kyllä saattaa olla paniikki häiriö mutta saat sen pian pois, mutta käy neurologilla kysymäsaä luulisin että jos he voivat sulkea pois neurologisen mahdollisen tilan ja antavat ohjeita miten menet eteenpäin .
      syötkö hyvin ja juot nestettä että aineen vaihdunta toimii hyvin .
      Toivottavasti saat avun vaivaasi tsemppiä sinulle.

      • Anonyymi

        Onpa kiinnostavaa että sinulle tuli mieleen aivojen sairaus. Sellainen nimittäin löytyy. Tarvii varmaan kääntyä neurologini puoleen.

        Aloittaja


    • Hei,

      Et viesteissäsi kertonut oletko keskustellut kohtauksista ammattilaisen kanssa. On olemassa monenlaisia auttavia tahoja, joihin voi olla yhteydessä anonyymisti ja matalalla kynnyksellä. Ao. palveluista voi saada sekä ammatti- että vertaistukea ja lisäksi tietoa mistä muualta apua voisi halutessaan hakea.

      - Tukinet.net - Tukipisteesti netissä https://tukinet.net/

      Tukinetistä saa itselleen tukihenkilön, jonka kanssa voi keskustella kahden kesken mistä tahansa hankalasta elämäntilanteesta tai mielessä olevasta huolesta. Tukihenkilö löytyy mm. Mieli Tukisuhteesta. https://tukinet.net/teemat/mieli-tukisuhde/tukisuhteet/

      Tukinetissä on myös monenlaisia keskusteluryhmiä ja chattejä, joista voi saada vertaistukea sekä ammattilaisten neuvoja.

      Joka viikko maanantaista torstaihin klo 15-19 on Solmussa-chat päivystys, jossa voi jutella kahden kesken päivystäjän kanssa. Tukinet on avoinna kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

      - Valtakunnallinen kriisipuhelin

      Jos soittaminen tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, niin valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää24/7 numerossa 09 2525 0111.

      - Kriisikeskukset

      Ympäri Suomea toimii myös kriisikeskuksia, joihin voi mennä keskustelemaan paikan päälle. Osassa yksiköistä myös etävastaanotto on mahdollinen. Yhteystiedot löytyvät mm. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nettisivuilta: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/keskusteluapua-kriisivastaanotoilla/

      Ysätävällisin terveisin
      SOS-kriisikeskus/Kata

    • Anonyymi

      Käytätkö päihteitä?

      • Anonyymi

        En käytä juuri ollenkaan päihteitä.

        Aloittaja


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2606
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1143
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe