Vanhat seksitaudit yleistyneet leviävät aaltoina

Anonyymi-ap

Vanhat seksitaudit yleistyneet – leviävät aaltoina
Seksitaudit eli veneeriset taudit ovat levinneet pandemian lailla.

Seksitautien historia on hämärä, mutta pitkä.
Nykyisin yleisin seksitauti on klamydia, vanha yleistauti kuppa on taas on harvinaistunut.
Tippuritartuntojen määrä on viime vuosina tuplaantunut 2010-luvusta, myös yleisimmässä seksitaudissa eli klamydiassa ollaan ennätysluvuissa.

Miestä syytettiin väkisinmakuusta, jonka yhteydessä hän oli ”täyttänyt naisen fransuusilla” eli ranskantaudilla. Kyseessä oli siis epäily siitä, että talonpoika oli tartuttanut kupan naiseen.

Kuvattu tapaus lienee tapahtunut vuonna 1618 Suistamossa, ja siitä kertoo Ari Haasion ja Markku Mattilan teos Suomalaisen seksin historia (Avain).

Kirjassa esitellään muiden tietojen ohella vuosituhansia vanhoja vitsauksia eli sukupuolitautien historiaa.

Nykyään yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi määritelty kuppa eli syfilis oli vielä 1800-luvulla niin yleinen tauti, että kuppa oli yleisnimi lähes kaikille seksivälitteisille taudeille.

Termi yleisvaarallinen tartuntatauti on tullut tutuksi viime vuosina toisen taudin eli koronan vuoksi.

29

424

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      FAKTAT
      Yleisvaarallinen tauti

      Yleisvaaralliseksi tauti määritellään lain mukaan, jos sen tartuttavuus on suuri, tauti on vaarallinen ja taudin leviäminen voidaan estää leviäminen voidaan estää toimenpiteillä, jotka kohdistetaan sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaiseksi perustellusti epäiltyyn henkilöön.

    • Anonyymi

      Kuppa saattoi rantautua Eurooppaan 1400-luvun lopulla löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen laivojen miehistön tuomana tuliaisena muilta mantereilta. Taudin oireet olivat taudin leviämisen alussa rajut, mutta vuosikymmenten kuluessa kupan oireet lievenivät.

      Kuppaa kutsuttiin ranskantaudiksi, koska sitä esiintyi runsaasti Ranskan kuningas Kaarle VIII:n sotajoukoissa.

      1500-luvulla kuppa levisi pandemiana kaikissa ihmisryhmissä. Niihin aikoihin kuppa lienee löytänyt ensi kertaa tiensä myös Suomeen.

      Faaraoiden aikainen tauti
      Kuppa levisi paikasta toiseen sellaisten ihmisten mukana, jotka liikkuivat työkseen paljon. Suomessa kuppaa kutsuttiin myös laukkuryssäntaudiksi, koska sen uskottiin leviävän venäläisten kulkukauppiaiden mukana.

      Kuppatartuntojen määrä oli maassamme Suomessa korkeimmillaan toisen maailmansodan aikana ja heti sen jälkeen.

      Myös tippurilla on pitkät juuret historiassa. Siitä lienevät kärsineet jo faaraoiden aikaiset egyptiläiset ja antiikin ajan kreikkalaiset.

      Suomessa tippuri ohitti kupan sukupuolitautien yleisyydessä 1900-luvulla. Eniten tippuria oli sodan päätyttyä vuonna 1945. Tuolloin Suomessa diagnosoitiin 23 556 tippuritapausta.

      Toinen tippurin tautihuippu oli 1970-luvun alussa. Tuolloin tauti levisi herkästi, koska käyttöön oli saatu ehkäisypillerit ja kondomien käyttö oli vähentynyt.

      Vuonna 2021 tippuritartuntoja oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 510. Viime vuosina tippurin esiintyvyys on jälleen noussut kaksinkertaiseksi 2010-luvulta, jolloin tippuria oli joka vuosi noin 200-300 tapausta.

    • Anonyymi

      Pellavainen penissuoja
      Sukupuolitauteja on yritetty ehkäistä ennen lääkkeitä erilaisten kondomien avulla. Ongelmana oli ennen muovin keksimistä se, mikä olisi sellainen materiaali, joka voisi tauteja ehkäistä.

      Italialainen anatomi Gabriele Falloppio esitteli 1500-luvun puolivälissä pellavaisen penissuojan, joka kuulemma antoi suojaa kuppaa vastaan.

      Falloppion mukaan liinaa testattiin peräti yli tuhannen miehen testiryhmällä, josta kukaan ei Falloppion mukaan saanut kuppaa.

      Kondomin nimi tulee kuitenkin tarinan mukaan 1600-luvulta Englannin kuninkaan hovissa vaikuttaneen lääkäri Condomin mukaan.

      Condomin kerrotaan tarjonneen välinettä kuninkaalle ei-toivottujen raskauksien ehkäisyyn. Tarinan todenperäisyyttä on paljon epäilty.

      Ensimmäiset kumista tehdyt kondomit tulivat markkinoille vasta vuonna 1858. Kumiset kondomit olivat kalliita ja harvinaisia.

      Klamydian nousu
      Tällä hetkellä yleisintä sukupuolitautia eli klamydiaa ei edes tunnettu ennen 1950-lukua. Tauti yleistyi vasta 1970- ja 1980-luvuilla.

      Klamydiadiagnoosien ennätys tehtiin vuonna 2021, jolloin Suomessa todettiin 16 790 klamydiatartuntaa.

      Muut yleisimmät seksiteitse tarttuvat taudit ovat Terveyskirjaston artikkelin mukaan nykyisin kondylooma ja genitaaliherpes.

      1980-luvulla löytyi hi-virus, joka aiheuttaa ihmisellä immuunikatoa. Hoitamaton hiv-tartunta voi edetä vakavaan aids-vaiheeseen.

      Hivpoint.fi:n mukaan Suomessa on yksi maailman alhaisimmista hivin esiintyvyyksistä. Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain.

      THL:n mukaan vuonna 2021 todettiin 161 uutta hiv-tartuntaa, mikä on noin kolmekymmentä tapausta enemmän kuin vuonna 2020.

      Nykyisin yleisin seksitauti on klamydia.

    • Anonyymi

      Johtuuko villeistä yh-äideistä?

      • Anonyymi

        Miksi alensit yh.Äidit? Eikö mies koskaan tartuta mitään? Miehethän sen naisen kanssa rakasteli. Eikö se kenties mies ollut joka käy kukasta kukaan. Omia tarpeita tyydyttämässä ilman kodommit? Miksi nainen on syntipukki ja mies pyhä? Vaikka miehellä olisi kuinka monta suhdetta.On vain villi ori ja kunnioitetaan miestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi alensit yh.Äidit? Eikö mies koskaan tartuta mitään? Miehethän sen naisen kanssa rakasteli. Eikö se kenties mies ollut joka käy kukasta kukaan. Omia tarpeita tyydyttämässä ilman kodommit? Miksi nainen on syntipukki ja mies pyhä? Vaikka miehellä olisi kuinka monta suhdetta.On vain villi ori ja kunnioitetaan miestä.

        Jo 60-luvulta lähtien suominaiset ovat tuoneet taudit ulkomailta Suomeen. Miesturistien määrä on siihen verrattuna pieni, puhumattakaan miesten harjoittamasta seksin määrästä turistikohteissa. Esim. Thaimaan lomakohteissa käy miehiä saman verran vuodessa kuin naisia käy viikossa Välimeren lomakohteissa. Yh-äitejä ei siitä tosin voi yksin syyttää.


      • Anonyymi

        En usko yksinhuoltajien olevan villejä. Olen nähnyt yksinhuoltajia lasten kanssa. Minne kaikki miehet pakenee. En usko kaikkia tarinoita yksinhuoltajista.70- luvulla eräs yksinhuoltaja äiti otti aina uuden lapsen saadakseen miehen. Kolmannella kerralla sai miehen. Lapsi oli poika, jonka antoi pois. Julkinen salaisuus on, että ei äiti ole synnyttänyt kaikkia lapsia. Haikara on tuonut lapsen, joka on jonkun toisen synnyttämä. Minä olen haikaran tuoma lapsi.


    • Anonyymi

      Naisten päät liikkuvat rytmikkäästi autoissa Känkkäälässä ja Kotilanvaaran hiihtokeskuksella

    • Anonyymi

      Ja myös Bomban satamassa

    • Anonyymi

      Ompa kumma sellaista esimerkkiä tv meille suoltaa

    • Anonyymi

      Nuoriso lempii törkeästi pienvenesatamassa!


      Ajoin sinne eräänä iltana. Useassa autossa kuski istui ja repsikan paikalla olleen naisen(ja jopa miehen) pää oli kuskin haarovälissä ja liikkui rytmikäästi edes takaisin. Järkytyin täysin kun tajusin, että harrastavat oraalista seksiä! Kävin koputtamassa autojen ikkunoihin ja kehoitin lopettamaan moisen irstauden. Soitin myös poliisin paikalle.

      Eikö mitään häpyä eikä moraalia enää ihmisillä?

      • Anonyymi

        Ei ole . Nussikoot omassa sängyssään. Niin on minullakin ollut seksiä ihan omassa sängyssä. Hän kävi unissanii nussimassa. Joku kysyi missä hän on nyt? Kotonaan luulisin tai työpaikallaan.


    • Anonyymi

      Käyttäkkee kortsua hyvät ihmiset että ei taudit levvii..

      • Anonyymi

        Ei, paljaalla mennään, kumi pilaa fiiliksen!


    • Anonyymi

      Paljaalla veikkoset ja kun on aika ruiskua,niin ulosveto ähkäsy.

    • Anonyymi

      No pahimmassa tapauksessa saatte aidsin ja tai jonkun herpeksen joita ei saa parannettua.

      • Anonyymi

        Ei haittaa, paljaalla mennään silti 👍


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei haittaa, paljaalla mennään silti 👍

        Oikea ja hyvä asenne!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei haittaa, paljaalla mennään silti 👍

        Seksitautien historia on hämärä


    • Anonyymi

      Sambomaalainen hyppykuppa, siinnä vasta jymy tauti!

    • Anonyymi

      sisään se pitää laittaa tavarat eikä kintuille.

    • Anonyymi

      Kun Keihänen alkoi viemään suominaisia "etelään" räjähtivät tautiluvut Suomessa ylöspäin.

      • Anonyymi

        Suomalaiset varsinkin emännät kävi seivästettävänä.


    • Anonyymi

      Hevossankkeri on ikävä tauti, tyvestä alkaa nakertaa. Alkaa ihottumalla ja pian on kuolio varressa. Sit ei auta kuin amputaatio! Että kordonki käyttöön jos meinaa enemmän ajella!

    • Anonyymi

      Paljaalla suihin Kotilanvaaran suksikeskuksella

    • Anonyymi

      onkos siellä enempikin suita.

      • Anonyymi

        Riittävästi


    • Anonyymi

      Susia on 🐖🐷

    • Anonyymi

      Päät rytmikkäästi liikkuvat Kotilanvaaralla ja laukeamiskarjahtelua kuuluu

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2001
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1908
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1495
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe