Itsemääräämisoikeudesta

Anonyymi-ap

Teatteriohjaaja-kirjailija Juha Hurme kertoi YLE:llä perjantaina 30.9.2022 esitetyssä Miksi mielemme sairastuvat -ohjelmassa kokemuksistaan psykiatrisen hoidon piirissä. Hurme on kirjoittanut kokemuksistaan myös kirjaansa Hullu sekä kokoelmakirjassa Pakopiste.

On hienoa, että joku vakavasti otettava henkilö sanoo julkisuudessa ääneen sen, jonka moni tietää: paraneminen alkoi, kun jätti lääkkeet. Haluan kuitenkin kertoa, että yleisesti ottaen psyykelääkitty ei saa mahdollisuutta ottaa hoitoaan omalle vastuulleen. Tuosta asiasta lähetetty ohjelma antoi väärän kuvan.

Jotkut neuroleptilääkityt joutuvat käymään pakotetuissa injektiohoidoissa. Jos hoitoon ei mene, poliisi hakee kotoa. Jokin aika sitten lakia aiottiin muuttaa tai muutettiin jo niin, että poliisi ei enää hoitaisi tällaisia asioita, mutta tästä muutoksesta luovuttiin. Perustelu taisi olla jotain sellaista, että muutos olisi ollut vaaraksi potilaille.

Mutta entäs ne potilaat, jotka oikeasti voivat paremmin ilman lääkkeitä? Kuka pystyy erottamaan nämä potilaat niistä, jotka tarvitsevat lääkkeitä? Jos joku niitä siis tarvitsee?

Potilaalla on laissa itsemääräämisoikeus. Potilaalle voidaan toki hommata pakkohoitopäätös hyvinkin tekaistuilla syillä kumoamaan tämän itsemääräämisoikeuden. Lain mukaan on myös niin, että jos potilas ei saavu injektiohoitoon, hänet voidaan ottaa tarkkailuun osastolle. Miten tämä toteutuu käytännössä? Itse olen kuullut, että vaihtoehtoa, että tarkkailun jälkeen pääsisi kotiin ilman lääkitystä, ei anneta. Silloin vedotaan pitkäaikaissairauteen, mutta onko sellaisia?

Minulle sanottiin, että joudun käyttämään neuroleptilääkitystä koko ikäni. Koska haittavaikutukset olivat hirveitä ja olin kroonisesti masentunut ja lamaantunut, tämän kuuleminen oli murskaavaa. Kun kuitenkin tein toisin kuin valtaosa psykiatreista suositteli, voin nyt paremmin. En ole yksittäistapaus. Tällä sivustolla on useampia toivottomiksi tapauksiksi diagnosoituja…

Julkisen puolen avohoidossa potilas voi saada omahoitajan ja mahdollisuuden vierailla avohoidon poliklinikalla matalalla kynnyksellä. Voisiko mielenterveyshoito olla joskus vaikka sellaista, että tällainen hoitomuoto olisi oikeasti niin kannattelevaa, että voitaisiin tarjota kuntoutujalle mahdollisuus halutessaan kokeilla lääkkeistä vieroittumista julkisen avohoitotahon hyväksynnän alla? Kukaan ei halua elää elämätöntä elämää.

Perustelin joskus lääkärille, miksi en halua neuroleptihoitoa. Sanoin, etten ole koskaan sen aikana ollut onnellinen. Lääkäri hymähti ja sanoi, että lääkehoito pitää minut pois sairaalasta.

Pitääkö täällä oikeasti joidenkuiden tyytyä siihen, että elämän ainoa onni ja autuus on se, että ei tule kalliita hoitopäivämaksuja maksettavaksi?

25

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin onko se ok, että yhteiskunta maksaa sen noin 500€ päivä siitä että ihminen sattuu olemaan niin ainutlaatuinen lumihiutale?

      • Anonyymi

        Tarkentaisitko...?


      • Anonyymi

        Yhteiskunta ei maksa mitään sairaalalaskuja. Se on 24 € vrk ja jokaisen on itse maksettava pienestä eläkkeestä. Meillä esim. mies on joutunut myymään omaisuutta joka sairaalareissun jälkeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkentaisitko...?

        Paljonko sinä olisit valmis maksamaan siitä, että minä saisin tarvitsemani laitospaikan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yhteiskunta ei maksa mitään sairaalalaskuja. Se on 24 € vrk ja jokaisen on itse maksettava pienestä eläkkeestä. Meillä esim. mies on joutunut myymään omaisuutta joka sairaalareissun jälkeen.

        Ei todellakaan saa täyshoitoa 24€ / vuorokausi. Hotellihuone aamiaisellakin maksaa jo satkun. Siihen sitten muut ruuat ja lääkkeet päälle.

        Se 24€ on se lasku mikä tulee käyttäjälle, ja loput vajaa viisisataa menee veronmaksajien piikkiin.


    • Anonyymi

      Lukekaa Mad in Finland-sivustoa, siellä on potilaana olleiden kokemuksia ja asiantuntijoiden kannanottoja.
      https://madinfinland.org/

      • Anonyymi

        Siinä se on kans sivusto, joka näyttää niin huijaukselta, vertaa sitä sitten ihan mihin vaan pitsinnypläys yhdistyksen sivustoon. Parempi varmaan pistää viirustorjunnat kuntoon, ennen kun tuon näköisille sivuille lähtee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siinä se on kans sivusto, joka näyttää niin huijaukselta, vertaa sitä sitten ihan mihin vaan pitsinnypläys yhdistyksen sivustoon. Parempi varmaan pistää viirustorjunnat kuntoon, ennen kun tuon näköisille sivuille lähtee.

        Voi voi. Sairas, sairas, sairas, sairas, sairas, sairas....


    • Anonyymi

      On minullekin sanottu, että pitäisi käyttää lääkkeitä koko lopun elämää, mutta elettyäni jo monta vuotta ilman lääkkeitä, elämäni on ollut paljon parempaa.
      Huomasin sen valtavan eron, joka tapahtui kun jätin lääkkeet pois.
      Voi sanoa, että olen ihan samaa mieltä kuin tuo Hurme.

      Avohoidossa ei ole pakko käyttää lääkkeitä, kuten ei myöskään niitä piikkejä.
      Jos sen takia tarkkailuun laitetaan osastolle, ettei käy vaikka piikillä, niin ei ne laita pakkohoitoon, jos toteavat, että ihminen on riittävän hyvässä kunnossa.

      Minullekin sanottiin, että lääkitystä pitäisi jatkaa, enkä suostunut. Lääkärin tapaamisen jälkeen käynnin tekstistä näin, ettei pakkohoidon kriteerit täyttyneet.
      Tajusin itsekin, että lääkäri kyllä käynnin aikana tarkkailee, löytyykö joku aihe/syy laittaa osastohoitoon.
      Kyllä ne osaavat nähdä, missä kunnossa ihminen on käydessään lääkärin luona.

      • Anonyymi

        Tällaiset kokemukset kertoo että lääkärit harrastaa mielivaltaa ja pakottaaa, suostuttelee ihmiset lääkeorjuuteen.

        Tehtaillaan mielenterveysongelmia, jotta saataisiin paljon orjia ja rahaa.

        Jos ihminen kerran voi hyvin ilman lääkkeitä niin hän ei ole sairas. Miksi sellaista sitten nimitetään sairaaksi?
        Toki on olemassa sairauksia joihin ei ole joko löydetty hoitoa tai ei ole olemassa hoitoa.
        Mutta jos kykenee itse päättämään olla ilman läääkärien vankilaa niin sinne ei kannata mennä edes käymään.


      • Anonyymi

        Mikä sairaus oli kyseessä? Tuskin skitsofrenia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä sairaus oli kyseessä? Tuskin skitsofrenia.

        Sehän tässä foorumissa on hauskaa, että täällä sairaus vaihtuu aina sitä mukaa kun tarvitaan uusi argumentti.


    • Anonyymi

      Onhan tuossa toki se vaara, että naristinen tai kontrolloiva läheinen voi sitoa uhrin itseensä tai estää hänen pyrkimykset elämässä väittämällä että tämä on skitsoileva hullu. Onhan meillä hyvänä esimerkkinä Britney Spears, jota miehet käyttävät hyväkseen juuri hänen hulluutensa vedoten. Vuosien kova kontrolli ja heillä valta rahoihin. Britneyn mies erosi kun tämä sairastui ja otti isot elarit. Tuskin oli koskaan oikeasti rakastunut. Muuten hän ei olisi jättänyt Britneytä tämän sairastuttua. Mistä sen tietää mitä kulisseissa tapahtuu. Naivi ihminen uskoo voivansa luottaa edes perheen jäseniin tai antaa itsestään mitään tietoa mihinkään. Jos jollakin sitten oikeasti on Skitsofrenia niin kyllähän se varmaan vaarallista on ja silloin sitä täytyy joskus pakolla hoitaa, että eivät tee muille pahaa.

      • Anonyymi

        Jos et käy pesulla joka päivä olet skitsofreenikko tai masentunu vai oletko? Hampaitten pesemättömyys kuuluu myös skitsofreniaan. Jos ihmisellä on mielikuvitusta hän voi saada skitson paperit.


    • Anonyymi

      Minkään pienen masennuksen takia ei siis kannata antautua sadistien armoille yhteiskunnan "hoidettavaksi".

      Lisäksi masennus on myös normaalia joten ei tarvitse kuunnella jokaistaa lehtijuttua jossa masennuksesta ja sen hoidosta tehdään muotia.

    • Anonyymi

      Hoitajat eivät osaa luoda lääkkeetöntä potilasidentiteettiä.

      Lääkkeetön hoito:
      ..ei kuolemanvaaraa lääkkeistä
      ..politiikka (Kokoomus) pitää lääkkeetöntä pelleilynä
      ...varsinaista hoitomuotoa ei ole, on tarkoitus syödä lääkkeitä, jotta taulujen myynti, veikkauksen rahapelit, ja pitkäveto alkavat kiinnostaa Uudella tavalla. Uutta tapaa kaikkeen naksautettavaan. Napit vie nappeja. Hoitaja kun ei arvosta teollisia kykyjäsi rahallisesti yli omien pillerinmyyntitaivuttelukikkojensa. Se on ikävää varsinkin kun tulee ikää, ja huomaat ettei jaksa puolustatua hoitajien aiheiden pumppausta vastaan arvostavien verrokkiryhmien puuttuessa. Ja ei vain ryhmien, vaan valaistuneiden yksilöiden. Yksilöiden kaljankittausta soimataan vain, koska aikaa on se pois lääkkeiltä. Itse jos olisin hoitaja, möisin mömmöjä joiden ottamisen jälkeen on pakko nukkua, asettaisin valvontakameran huoneeseen, ja jos koliikkilapsi käy minulle erimieleiseen aikaan vessassa nukkumisen lomassa - piiskaan sen pas**aisen tajuttomaksi. Pokkanaama ei kerro, että kyseessä on karrikointi.

      Lääkehoito:
      rankaisua
      WW3 tulee joka tapauksessa, jos minulle mömmöjänne jatkatte myydä. Sori siitä. Tulee tulee

    • Anonyymi

      Minulla on skitsofrenia ja käytän siihen lääkkeitä. Onneksi on lääkkeet niin voin elää suhtkoht hyvää elämää.

    • Anonyymi

      Kun lääkäri on kerran määrännyt psyykenlääkeitä, määrätään samaa lääkitystä maailman tappiin, ellei muuta ilmene. Lääkkeiden käytön lopettamispäätös on harvoin lähtöisin lääkäriltä.

      • Anonyymi

        No ei tietenkään. Sinä olet lääkäreiden ja hoitajien mielestä toivoton tapaus. En tosin kehoita sinua lopettamaan lääkkeitä. On tosin ihmisiä jotka on siinä onnistuneet ja päässeet työelämään. Neurolepteissä ei varmaankaan töissä voi käydä, korkeintaan osa aikaisesti.


    • Anonyymi

      Psykiatrit eivät ole oikeita lääkäreitä. Psykiatria on näennäislääketiedettä, ja psykiatrit ovat yleisesti heikosti arvostettuja somaattisten alojen lääkäreiden - niiden oikeiden -keskuudessa.

      Pysykää poissa niiden ulottuvilta jos voitte. On niissä hyviäkin ihmisiä, mutta eivät he voi paljon auttaa siinä järjestelmässä ja niillä tiedoilla mitä heillä on.

      Elämän ongelmiin ja sisäiseen tuskaan tarvii apua, mutta tämä yhteiskunta jättää hienotunteisesti heitteille, silloin kun ei siis pakota kemiallisten kaltereiden taakse.

      Terv. aloittaja, joka kopsasi tuon tekstin Mad in Finland -sivuston blogista. Kiitos blogin kirjoittajalle.

      • Anonyymi

        Etkai sie nyt jonkun toisen tekstiä varasta ja esitä omanas, ja sitten syytä jotain lääkäriä petku-huiputuksesta??


    • Anonyymi

      Kumotaan mielenterveyslaki. Ihmisoikeudet palautuvat, ja muuta natsi ei voi enää kiduttaa ihmisiä joidenkin väkivaltaisten ihmisten vallanhimon toteuttajina.

      Onko kansanedustajissa ihmistä kumoamaan mielenterveyslaki. Tehdään se jo tänään.

      Psykiatrien propagandistisen ulinan voimme sivuuttaa ja unohtaa. Pelkkää valhetta.

      • Anonyymi

        No onneksi sitä vaaraa ei ole. Mielenterveysongelmat ovat niin yleisiä, että kansanedustajat näkevät miten tarpeellisia mielenterveyden hoito ja sen lait ovat.


      • Anonyymi

        Älä unta nää. En tiedä onko tämä tieto oikeata mutta joidenkin lähteiden mukaan Suomen valtio elää lähinnä lääkebisneksellä.


    • Anonyymi

      Hyvä ketju tämäkin. Tsemppiä kaikille. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2058
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1962
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      149
      1563
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1217
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1184
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe