Darwin oli väärässä

Epigeneettinen muisti osoittaa, että Darwin oli väärässä
Luonnonvalinta on kuvitteellinen voima. Eliöissä tapahtuva muutos perustuu suunniteltuihin mekanismeihin.

Biologista muistia ylläpitävien mekanismien löytyminen eliöistä osoittaa vahvasti kohti suunniteltua tarkoituksellisuutta. Solun signaalireitit tarvitsevat toimiakseen signaalien kirjoittajat, välittäjät ja lukijat. Biologinen muisti liittyy signaalinvälityksen aiheuttamaan vasteeseen, joka on johtanut esim. adaptoitumistarpeen mukaiseen muutokseen solun toiminnassa. Muutokset voivat jäädä voimaan lyhytaikaisina tai hyvinkin pitkäaikaisina sen mukaan, millä mekanismilla solu kirjoittaa muutostapahtumat solun informaatiojärjestelmiin. Pisimmillään muutos voi jäädä eliön perimään jopa satojen sukupolvien ajaksi. Epigeneettinen muisti on käsite, joka alkaa jo vakiintua tieteellisessä tutkimuksessa.

Epigeneettinen muisti tarkoittaa periytyvää epigeneettistä informaatiota. Eliöillä on siis mekanismeja, joilla ne voivat siirtää jälkeläisilleen tietoa siitä, miten erilaiset ympäristötekijät ovat niiden epigenomia modifioineet yksilön elämän aikana. DNA:n metylaatioprofiilit ovat biologisena muistina yleensä melko lyhytaikaisia, joskin immuunijärjestelmään liittyvät metylaatiomerkinnät vaikuttavat periytyvän vahvemmin eli muistin kannalta pitkäaikaisesti. Histonien epigeneettiset merkinnät mahdollistavat sen, että eliö voi välittää jälkipolvilleen hyvinkin pitkäaikaista biologista muistia. Tulee muistaa, että histonien epigeneettiset merkinnät ovat eräänlainen biologinen muistirekisteri tai -tietokanta, eli ne ohjaavat esim. metylaatioprofiilien paikalleen asettamista mm. alkion- ja sikiönkehityksen aikana. Osa merkinnöistä on luonteeltaan sellaisia, että ne valmistavat eliötä kohtaamaan tietynlaisia haasteita elinolosuhteisiin liittyen, mutta eivät aktivoidu eliössä ennen kuin adaptoitumistarve sitä vaatii. Näin eliöillä on jo syntyessään sisäänrakennettu valmius reagoida nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.

https://scitechdaily.com/scientists-show-transmission-of-epigenetic-memory-across-multiple-generations/?fbclid=IwAR177EuK04djXldOsaDxtLmzm59dkPeRzuPH_tD6zFJ6ZJEqmoVCZ4M33AQ

15

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutkijat osoittavat epigeneettisen muistin siirtoa useiden sukupolvien ajan

      Kromosomien epigeneettisten merkkien muuttaminen johtaa geenien ilmentymisen muuttumiseen jälkeläisissä ja grandoffspringissä, mikä osoittaa "ylisukupolvisen epigeneettisen perinnön".

      Muuttamatta DNA: n geneettistä koodia epigeneettiset modifikaatiot voivat muuttaa geenien ilmentymistapaa, mikä vaikuttaa organismin terveyteen ja kehitykseen. Kerran oli radikaali ajatus, että tällaiset muutokset geenien ilmentymisessä voidaan periä. Nyt sen takana on yhä enemmän todisteita, mutta siihen liittyvät mekanismit ovat edelleen huonosti ymmärrettyjä.

      Kalifornian yliopiston Santa Cruzin tutkijat osoittavat uudessa tutkimuksessa, kuinka yleinen epigeneettisen muunnoksen tyyppi voidaan välittää siittiöiden kautta paitsi vanhemmilta jälkeläisille, myös seuraavalle sukupolvelle ("grandoffspring"). Tätä kutsutaan "ylisukupolviseksi epigeneettiseksi perinnöksi". Se voi selittää, kuinka hänen vanhempiensa ja isovanhempiensa kokemukset voivat vaikuttaa ihmisen terveyteen ja kehitykseen.

      Tutkimus julkaistiin 26. syyskuuta viikolla Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -lehdessä, ja se keskittyi histoniproteiinin tiettyyn modifikaatioon, joka muuttaa tapaa, jolla DNA on pakattu kromosomeihin. Tämän laajalti tutkitun epigeneettisen merkin (nimeltään H3K27me3) tiedetään sammuttavan tai "tukahduttavan" sairastuneet geenit. Sitä esiintyy kaikissa monisoluisissa eläimissä - ihmisistä tässä tutkimuksessa käytettyyn sukkulamatomato C. elegansiin.

      "Nämä tulokset luovat syy-seuraussuhteen siittiöiden välittämien histonimerkkien ja geenien ilmentymisen ja jälkeläisten ja grandoffspringin kehityksen välillä", sanoi vastaava kirjoittaja Susan Strome. Hän on molekyyli-, solu- ja kehitysbiologian emeritaprofessori UC Santa Cruzissa.

      Histonit ovat ensisijaisia proteiineja, jotka osallistuvat DNA: n pakkaamiseen kromosomeissa. Epigeneettinen merkki, joka tunnetaan nimellä H3K27me3, viittaa tietyn aminohapon metylaatioon histonissa H3. Tämä johtaa siihen, että DNA pakataan tiheämmin, mikä tekee kyseisen alueen geeneistä vähemmän saatavilla aktivointia varten.

      Epigeneettisen perinnön tutkimuksessa tutkijat loivat mato C. elegansin alkioita, jotka perivät munakromosomeja, jotka oli pakattu oikein epigeneettiseen merkkiin H3K27me3 ja siittiöiden kromosomeihin, joista puuttui merkki. Vasemmalla oleva yksisoluinen alkio peri vaaleanpunaiset kromosomit munasta ja vihreät kromosomit siittiöistä, värit osoittivat H3K27me3: n läsnäolon tai puuttumisen. Oikealla oleva kaksisoluinen alkio näyttää munasolun ja siittiöiden kromosomit, jotka on yhdistetty kuhunkin ytimeen. Luotto: Kuva: Laura Gaydos

      Äskettäisessä työssä tämä histonimerkki poistettiin selektiivisesti C. elegans -siittiöiden kromosomeista, joita käytettiin sitten hedelmöittämään munia täysin merkityillä kromosomeilla. Tuloksena olevissa jälkeläisissä tutkijat havaitsivat epänormaaleja geeniekspressiomalleja, joissa isän kromosomien geenit (jotka on peritty siittiöistä) kytkettiin päälle tai "säädeltiin" ilman repressiivistä epigeneettistä merkkiä.

    • Tämä johti siihen, että kudokset kääntyivät geeneihin, joita ne eivät normaalisti ilmentäisi. Esimerkiksi ituradan kudos (joka tuottaa munia ja siittiöitä) käynnisti geenit, jotka normaalisti ilmenivät neuroneissa.

      "Kaikissa analysoimissamme kudoksissa geenit ilmenivät poikkeavasti, mutta eri geenejä ilmaantui eri kudoksiin, mikä osoitti, että kudoskonteksti määritteli, mitkä geenit olivat säädeltyjä", Strome sanoi.

      Jälkeläisen ituradan kudoksen kromosomien analyysi osoitti, että säädellyistä geeneistä puuttui edelleen tukahduttava histonimerkki, kun taas merkki oli palautettu geeneihin, joita ei ollut säädelty.

      "Jälkeläisten ituradassa jotkut geenit kytkettiin poikkeavasti päälle ja pysyivät tilassa, jossa ei ollut tukahduttavaa merkkiä, kun taas muu genomi sai merkin takaisin, ja tämä malli siirrettiin grandoffspringille", Strome selitti. "Spekuloimme, että jos tämä DNA-pakkausmalli säilytetään ituradassa, se voi mahdollisesti siirtyä useiden sukupolvien ajan."

      Grandoffspringissä tutkijat havaitsivat erilaisia kehitysvaikutuksia, mukaan lukien joitain matoja, jotka olivat täysin steriilejä. Tämä tulosten sekoitus johtuu siitä, kuinka kromosomit jakautuvat siittiöitä ja munia tuottavien solujen jakautumisen aikana, mikä johtaa moniin erilaisiin kromosomien yhdistelmiin, jotka voidaan siirtää seuraavalle sukupolvelle.

      Stromen laboratorion tutkijat ovat tutkineet epigeneettistä perintöä C. elegansissa vuosia, ja hän sanoi, että tämä paperi edustaa heidän työnsä huipentumaa tällä alalla. Hän totesi, että muut tutkijat, jotka tutkivat nisäkässoluja viljelmässä, ovat raportoineet tuloksista, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin hänen laboratorionsa havainnot matoista, vaikka nämä tutkimukset eivät osoittaneet tartuntaa useiden sukupolvien välillä.

      "Tämä näyttää säilyneeltä piirteeltä geenien ilmentymisessä ja kehityksessä eläimissä, ei vain oudolta matokohtaiselta ilmiöltä", hän sanoi. "Voimme tehdä hämmästyttäviä geneettisiä kokeita C. elegansissa, joita ei voida tehdä ihmisillä, ja matoja koskevien kokeidemme tuloksilla voi olla laajoja vaikutuksia muihin organismeihin."

      Viite: "Siittiöiden perimät H3K27me3-epiallelit välittyvät transsukupolvisesti cis:ssä" Kiyomi Raye Kaneshiro, Thea A. Egelhofer, Andreas Rechtsteiner, Chad Cockrum ja Susan Strome, 26. syyskuuta 2022, Proceedings of the National Academy of Sciences.
      DOI: 10.1073/pnas.2209471119

      Artikkelin ensimmäiset kirjoittajat ovat Kiyomi Kaneshiro, joka työskenteli tutkimuksessa jatko-opiskelijana Stromen laboratoriossa ja on tällä hetkellä tutkijatohtori Buck Institute for Research on Buck Institute for Research on Agingissa, ja UCSC:n tutkimuskumppani Thea Egelhofer. Avustajiin kuuluu myös bioinformatisti Andreas Rechtsteiner ja jatko-opiskelija Chad Cockrum (nyt IDEXX Laboratoriesissa). Tätä työtä tukivat kansalliset terveysinstituutit.

    • Anonyymi

      Epigeneettinen säätely on evoluution myötä kehittynyt ominaisuus monisoluisille eliöille. Erityisesti kasveille epigeneettinen säätely on hyödyllistä. Kasveillahan on keksimäärin laajempi perimä kuin eläimillä.

      Epigeneettinen periytyminen on siis sitä, että perimässä jo olevia geenejä "aktivoidaan" tai "passivoidaan" riippuen siitä, missä olosuhteissa "emoeliö" on elänyt. Epigenetiikka ei ole lamarkistista hankittujen ominaisuuksien periytymistä, vaan perimän toiminnan "hienosäätöä" eikä mitenkään ristiriidassa evoluutioteorian kanssa.

      • Anonyymi

        Kreationismi perustuu virheelliseen dikotomiaan "luominen vs. evoluutio", jossa pitäisi valita toisensa poissulkevasti jompi kumpi. Tosiasiassa evoluutio on havaittu asia, joten se on ainakin varmasti totta. Luominen on vain uskomus, mutta koska kreationistit vänkäävät tätä vastakkainasettelua, niin todisteiden valossa luominen sitten mitätöityisi heidän oman asetelmansa perusteella.

        Mutta periaatteessahan jokin on hyvin voinut luoda elämän, ja sitten elämä on siitä lähtenyt evolvoitumaan. En siis itse usko, että noin on, mutta tarkoitukseni on vain mainita, että mitään loogista pakkoa siihen ei ole, että pitäisi valita luominen tai evoluutio. Toin asian esiin siksi, että kreationisteilla on mustavalkoisina ajattelijoina taipumusta tuollaiseen dikotomiaan.

        Nyt tässä on sitten olevinaan sellainen ajatus, että "epigenetiikka vs. geneettinen periytyminen". Tämä on kreationistien kiertoteitse tapahtuva yritys hyökätä evoluutiota vastaan. Jos epigenetiikka on totta (niin kuin se onkin), niin sitten muka geenit eivät määräisikään ominaisuuksia (mikä ei pidä paikkaansa). Ja näin päästäisiin toteamaan, että hahaa, evoluutio ei siis ole totta, joten luominen on totta. Mutta kaikki tuo on silkkaa paskaa.

        Evoluution tai epigenetiikan totta oleminen tai olemattomuuskaan ei osoita, että luominen olisi totta. Tätä kreationistien on mahdotonta ymmärtää, mutta kun he eivät pysty antamaan mitään näyttöä luomisen puolesta, niin he jatkavat noiden virheellisten dikotomioiden väkertelyä siinä toivossa, ettei kukaan tajuaisi niiden virheellisyyttä ja osaisi sitä täällä kertoa.


    • Anonyymi

      Aloittajalta jäi osoittamatta, että miten epigenetiikka kumoaisi evoluution.

      • Anonyymi

        Vielä tärkeämpi kysymys palstan otsikon kannalta on, että miten epigenetiikka todistaisi sen, että lajit on luotu erikseen tyhjästä?

        Miten esimerkiksi Ihmisen ja muiden kädellisten epigenetiika eroaa toisistaan?


    • Anonyymi

      Eihän luonnonvalinta ole mikään "voima"...

    • Anonyymi

      Nikki: Krevokki
      Luonnonvalinta tarkoittaa enimmäkseen ympäristötekijöistä johtuvaa muutosta eliöiden muuntautumishalussa, mutta SE on myös sisäinen voima. Jos ulkoiset ärsykkeet - kaikki kumuloitunut Luonnonvalinta - aiheuttaa sisäisiä tarpeita lisää tai pelkoa kuolla jatkuvasti samasta syystä, perimään tulee muutos, mikäli naaras on elossa koko raskautensa ajan, sen jälkeen kun uros sitä pani.

      Jos haluatte rotia mietelmäänne näin, niin olettakaa, että olennon omat aivoissa piilevät aikeet, muuttuvat Jumalan havaitsemaksi hengeksi, jossa Jehova-Jumala, koska Hän on jokaisen olennon oma Herra-Jumaluus - "Minä Olen", saa aikaan pieniä tai suuria muutoksia, niin uroksen kuin naaraan sukusoluissa, niiden pitkäänkin oltua toisinaan niiden siemennyselimissä. Ulkopuolinen paine tulla tapetuksi urosten/naarasten mittelöissä on luonnonvalintaa ja ravinnon saannissa käytetyt menetelmät, mutta jos tiedätte olennon oman päätöksen olevan aikaansaaja mutaatioillekin, voitte kutsua sitä Luonnonvalitsijaksi(Jumala), ulkoisen eräsykkeen eli Luonnonvalinnan lisäksi.
      Mm. Salomon apokryfi- Viisauden kirja esitti eliöiden muuttumisen johtuvan kuvatunlaisella prosessilla.

    • Anonyymi

      Jos tähän "sotketaan" filosofian dualismi ja sitä edustavat uskonnolliset järjestelmät, kuten buddhalaisuuden karman laki, jossa ihminen on muita lajeja ylempi kuten myös kristinuskossa ihminen on "luomakunnan kruunu". Ja palataan luonnonhistoriaan jonka mukaan maapallon ja sen elämän ikä on joitain miljardeja vuosia, näiden hybribi-malli vaatii epigenetiikan "luomusten" olevan jo alusta pitäen "korkeampien voimien" rajoittamaa niin että karman lain mukainen uudestisyntyminen on huonon karman omaavilla, huonojen tekojen seurauksena, osoitettu rajoitetumpaan epigenetiikan lajiin.

      Jos ja kun asia on näin, kuten intuitio sen pyrkii kertomaan olevan, epigenetiikan biologiset lähtökohdat ja "sisäsyntyinen muutos genetiikassa" on lajien välillä rajoitettua, ihmisen ollessa muutoskyvykkäin laji.
      Toden totta, monet lajit ovat pysyneet samankaltaisina vuosimiljardeja, kun taas ihminen on nykymuodossaan varsin uusi ilmestys maapallolla ja tällä hetkellä ihmisen aivot ovat suurimman epigeneettisen kehityksen tai muutoksen tiellä.
      Vai onko esimerkiksi sammakko tyytyväinen elämäänsä eikä halua minkään muuttuvan.

      Uskonnon ja luonnontieteen hybridi-mallit eivät ole vielä löytäneet tietänsä tiedemaailmaan. Mutta niiden olisi syytä löytää, kun maailman dualismi on kaiken filosofian ja logiikan valossa "tieteellinen" tosiasia, eikä tieteen syvintä pyrkimystä, ymmärtää maailma, voida saavuttaa rajoitetulla viitekehyksellä.

      • Anonyymi

        Tämä älyllinen laiskuus, joka on vellonut tiedemaailmassa viimeisen vuosisadan, aiheuttaa tämän tieteen viitekehyksen laajentamisen edessä ihmisessä pienuuden tunnetta, edessä odottava maailmankuvan laajennus on valtava, eikä sitä voida edes hahmottaa ilman asian systemaattista läpikäymistä kaikkine ulottuvuuksineen.

        Oleellinen kysymys ja uskonnon logiikan virhe on lajien välisen etiikan ja moraalin samanarvoisuus, kun nyt ihminen on asetettu muiden lajien "yläpuolelle".
        Ravintoketju määrittää moraalin "huuhaaksi", mutta tukee uskontojen ihmiskuvaa lajien huipulla, samalla kuitenkin paradoksaalisesti kumoten koko uskonnon moraalijärjestelmän.

        Siksi moraalisen maailman kannalta, meillä ei ole oikeutettua ja loogista moraalijärjestelmää.
        Filosofian ja logiikan dualismin kannalta, sekä kaaoksen vastakohtana olevan moraalin vaatiessa, ymmärtääksemme maailman todellisuuden, meidän on luotava uusi moraalijärjestelmä joka ottaa huomioon kaiken elämän, riippumatta ravintoketjusta, sekä ymmärtäen että ihminen on muuttanut koko maapallon ekologiaa ja sen järjestelmiä peruuttamattomasti jolloin emme edes voi sanoa millainen maapallon ravintoketju olisi ilman ihmistä.

        Kaiken moraalin perusta on elämän ja sen oikeuksien kunnioitus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä älyllinen laiskuus, joka on vellonut tiedemaailmassa viimeisen vuosisadan, aiheuttaa tämän tieteen viitekehyksen laajentamisen edessä ihmisessä pienuuden tunnetta, edessä odottava maailmankuvan laajennus on valtava, eikä sitä voida edes hahmottaa ilman asian systemaattista läpikäymistä kaikkine ulottuvuuksineen.

        Oleellinen kysymys ja uskonnon logiikan virhe on lajien välisen etiikan ja moraalin samanarvoisuus, kun nyt ihminen on asetettu muiden lajien "yläpuolelle".
        Ravintoketju määrittää moraalin "huuhaaksi", mutta tukee uskontojen ihmiskuvaa lajien huipulla, samalla kuitenkin paradoksaalisesti kumoten koko uskonnon moraalijärjestelmän.

        Siksi moraalisen maailman kannalta, meillä ei ole oikeutettua ja loogista moraalijärjestelmää.
        Filosofian ja logiikan dualismin kannalta, sekä kaaoksen vastakohtana olevan moraalin vaatiessa, ymmärtääksemme maailman todellisuuden, meidän on luotava uusi moraalijärjestelmä joka ottaa huomioon kaiken elämän, riippumatta ravintoketjusta, sekä ymmärtäen että ihminen on muuttanut koko maapallon ekologiaa ja sen järjestelmiä peruuttamattomasti jolloin emme edes voi sanoa millainen maapallon ravintoketju olisi ilman ihmistä.

        Kaiken moraalin perusta on elämän ja sen oikeuksien kunnioitus.

        Ja miten tämä sinun höpötys todistaa että jotain olisi luotu?


    • Anonyymi

      Ja pieni Mooseksenlakitieteellinen puolustusasiaan perehtyneen kristityn huomio: "Älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi." Tai jos vielä niin väitätte, että Darwin oli väärässä jopa kaikissa havannoissaan, niin palatkaa lopullisesti lättymaanne paulohinne, vaikka se koskee silti vielä aurinkokuntamme planeettojen kiertoratoja ja jopa lättyspiraaligalaksimmekin muotoa.... Sitä en silti itsekään muista, miksi Charles niin kauan kieltäytyi kommentoimatta informaation(henki) kuten sanojen, ja siis kaiken DNAANKIN osuutta, kaikkien eliöiden ilmaantumiseen/luotumiseen/kehittymiseen. Ateistisempaa olisi uskoa ilmaantumiseen, sillä sanalla ei tarvitse havaita mitään liian vaikeaa, ja jos uskoo Luojaan, niin saa vain ihmetellä, mikä oli KAIKEN ALUN ensimmäinen tapahtuma?!
      Se oli Taivaan ja Maan luonti, mutta ennen ajassa syntynyttä 3D:tä kaikki silti tehtiin 2D:nä ja edelleenkin 1D.näkin. Jos uskoo kehittymiseen, niin silloin ei tarvitse tietää tarkasti kehittyjää, mutta sekinhän on pohjimmiltaan vain sinä/minä Hän ja passiivisetkin itsensä. Kaiken mikättelyyn sekä sekättelyyn rakastuneet saavat senkin Mikan tai vaikka Sepon nähdä kuulla, milloin lystäävät.

      • Anonyymi

        ""Sitä en silti itsekään muista, miksi Charles niin kauan kieltäytyi kommentoimatta informaation(henki) kuten sanojen, ja siis kaiken DNAANKIN osuutta, kaikkien eliöiden ilmaantumiseen/luotumiseen/kehittymiseen.""

        Tarkoitatko, että informaatio on jotain henkeä?

        Biologinen informaatio ei ole mitään sanoja eikä DNAssakaan ole mitään kirjaimia. Ne kirjaimet ovat vain DNAssa olevien emästen "nimiä". Jollakin kielellä kirjoitetun tekstin semanttinen informaatio on eri asia.


      • Anonyymi

        Darwin ei varmaankaan puhunut DNA:sta, koska Darwinin aikaan ei tunnettu DNA:ta ja sen tehtävää.


    • Anonyymi

      Miten epigenetiikka todistaisi sen, että lajit on luotu erikseen tyhjästä?

      Miten esimerkiksi Ihmisen ja muiden kädellisten epigenetiika eroaa toisistaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      417
      1752
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1380
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1368
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      119
      1294
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1036
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      912
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      881
    9. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      115
      870
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    Aihe