Raskausdiabetes, esidiabetes, diabetes

Anonyymi-ap

Onko kellään kokemuksia tällaisesta "polusta"? Itselläni todettiin raskausdiabetes ekassa raskaudessa kun paastoarvo oli 0.1 yli rajan, ruokavaliolla arvot pysyivät todella hyvinä. Vuoden päästä tuosta tehtiin sokerirasituskontrolli, jossa 2 h arvo oli 0.2 yli sallitun. Eli pieni ylitys mutta sekin jo riittää tähän esidiabetes -diagnoosiin. Pitkäaikaissokeri oli hyvä ja sormenpääseurannassa paastot 4.9 - 5.3. Tunti ruokailusta arvot korkeimmillaan 5.9, yleensä 4.8-5.5 välillä. Muistan, että kontrollikokeen aikoihin aineenvaihdunta oli minulla aivan jumissa, en tiedä vaikuttiko.

Joka tapauksessa pelästyin aivan hirveästi ja laihdutin 14 kg normaalipainon ylärajalle ja tein pysyviä elämäntapamuutoksia. Paino myös pysyi pois. Seuraavassa raskaudessa ei ollutkaan raskausdiabetesta vaikka kahteen kertaan tehtiin sokerirasitus. Seurasin kuitenkin sormenpäästä sokereita ja olivat ok.

Synnytyksen jälkeen minulle tuli varmaan jonkinlainen uupumus/masennus ja elämässä oli muitakin kriisejä, ja söin älyttömän määrän sokerista ja makeaa, kaikkea kekseistä karkkeihin ym ym. vaikka pääsääntöisesti pidin edelleen kiinni elämäntapamuutoksista, täydensin niitä vaan tajuttomalla mässäämisellä.

Nyt synnytyksestä reilu 4 kk ja yhdeksästä raskauskilosta jäljellä kuusi. Olen viimeisten kahden viikon aikana saanut itseni takaisin ruotuun ja elän niinkuin tuolloin kun paino putosi. Pelkään ja murehdin kuitenkin, että olen tällä 4 kk ajanjaksolla tehnyt peruuttamatonta vahinkoa ja olen matkalla kohti diabetesta. Stressaan asiasta ihan hulluna ja tuntuu että ilo lapsista jää tämän asian alle. Soimaan jatkuvasti itseäni että miten olen voinut tehdä näin, vaikka tietoa asiasta pitäisi olla. Stressi nostaa verensokereita myös, tiedän sen aikaisemmasta ajanjaksosta. Nyt minulla ollut joskus paastoarvoja 5.4-5.7 ja tunti ruokailusta päälle kuuden. Vielä siis normaaleja mutta ahdistaa jo tämäkin nousu ja stressaaminen taitaa ruokkia tätä ympyrää. Mietin johtuvatko stressistä vai joko haima sanoo poks.

Olen googlaillut kokemuksia esidiabeteksesta mutta ne keskustelut usein muuttuvat ruokavalioriitelyksi. Haluaisin mieluummin kuulla kokemuksia, kuinka teillä on sujunut raskausdiabeteksen tai esidiabetes-diagnoosin jälkeinen elämä, oletteko saaneet sokeriarvot kuntoon vai onko edennyt diabetekseksi? Tuntuu että diabetes olisi ihan kuolemantuomio kun artikkeleita siitä lukee.

Ja tiedän, että olen ihan surkea ihminen, itse aiheutettua tämä tietysti on vaikka sukurasitekin on vahva ja syytän itseäni tästä ihan varmasti, en kaipaisi ilkkumista.


Nyt kun kirjoitan tämän niin vaikuttaa kyllä ihan älyvapaalle stressaamiselle, ehkä siksi tämän kirjoitinkin että sain itselleni jäsenneltyä asiaa. Kuulisin silti mieluusti kokemuksia.

9

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Diabeteksen aiheuttamat vauriot vievät vuosikymmeniä ja hoito on nykyään tehokasta eli syytä pelkoon ei ole. Paino kannattaa tosissaan pitää matalana jos suinkin pystyy.

      Minullakin verensokeri on normaali laihdutuksella ja lääkkeillä. Liitännäissairauksien riski on siis pieni.

    • Anonyymi

      Minuakin kiinnostaisi stressin vaikutus. Voiko pitkällinen stressi nostaa verensokeritasoja kuinka paljon. Minulla ei diabetesta mutta mittailen säännöllisesti sukurasitteen takia. Viimeiset puoli vuotta ollut hirveä stressi ja olen nukkunut huonosti. Verensokerit ovat olleet aamuisin 0.5 yksikköä korkeammat noin (ennen 5.0, nyt 5.5) ja syömisen jälkeiset 1 yksikköä korkeammat noin (ennen 5.0, nyt 6.0). Voiko johtua stressistä vai joko diabetes väijyy?

      • Stressi vaikuttaa sokeriarvoihin ja useammalla tavalla.


    • Anonyymi

      Ite olen raskausdiabeteksen jälkeen mitannut pitkään ihan hyviå arvoja sekä paasto että 1 h ruokailusta. Nyt yhtäkkiä ruokailun jälkeen tunnin päästä tullut jopa 7.4. Hirvittää kanssa että diabetes kehittymässä. Voiko tullaihan muutamassa kuukaudessa tällainen muutos, kesällä arvot oli ihan ok? Ja voiko korjaantua takaisin muutamassa kuukaudessa. En ihan kauhean usein ole mitannut. Kuinka pitkään tilannetta voi seurata ennen oikeita verikokeita että palaavatko arvot normaaliksi.

      • Verebsokeri tulisimitata 2 h ruokailusta ja 1 h arvo ei ole kovinkaan vertaimukelpoinen.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Verebsokeri tulisimitata 2 h ruokailusta ja 1 h arvo ei ole kovinkaan vertaimukelpoinen.

        Totta, kannattaa mitata sokeri puolitoista-kaksi tuntia ruokailun jälkeen. Mutta jos mittarin lukemat ovat kesän jälkeen olleet yleisesti ottaen korkeampia kuin ennen, kannattaisi pyytää lähete labraan ja mittauttaa pitkä sokeri.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta, kannattaa mitata sokeri puolitoista-kaksi tuntia ruokailun jälkeen. Mutta jos mittarin lukemat ovat kesän jälkeen olleet yleisesti ottaen korkeampia kuin ennen, kannattaisi pyytää lähete labraan ja mittauttaa pitkä sokeri.

        Täytyy soittaa hoitajalle ja pyytää labroja. Miksi muuten raskausdiabeetikkona käsketään aina mitata tunnin päästä syömisestä jos muuten kahden tunnin arvo antaa oikeamman lukeman.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ampumisvälikohtauksen syynä kahden eri romanisuvun erimielisyydet

      Ikaalislainen romaniseurue joutui tahtomattaan tulitaisteluun etelä-pohjalaisen romanisuvun kanssa. Tilanne ei ratkennu
      Seinäjoki
      96
      2428
    2. Sosiaaliturvasäästöt kohdentuvat usein samoihin ihmisiin useampaan kertaan

      ja ihmisiä putoaa kiihtyvällä tahdilla toimeentulotuelle eli köyhien määrä kasvaa eksponentiaalisesti Suomessa. https:
      Maailman menoa
      360
      1608
    3. KJ Konetimber OY

      Haettu konkurssiin Eläke yhtiö Ilmarisen toimesta.
      Kuhmo
      77
      1557
    4. Laaja sähkökatko Sallilan verkossa!

      Mä heräsin yhden maissa UPS:n piipittkseen, koska sähköt poikki ja on edelleen. Odottelin jonkun aikaa ja soitin vikanum
      Loimaa
      43
      1467
    5. Millä kirjaimella nimeni alkaa

      Ja montako kirjainta sukunimestäni voi laskea? N to M
      Ikävä
      64
      1135
    6. Hyviä tehokkaira vinkkejä erittäin pinttuneen wc pytyn puhdistukseen

      Eli semmonen vuokra-asunnon pytty jossa hyvin sitkeään pi ttyny se vesiosa. Kloriittia olen liottanu yön yli ja yleispuh
      Ikävä
      134
      934
    7. Mitä tuntemuksia

      sinulle tulee, kun hän ilmestyy näköpiiriin? Vaihtelevatko ne?
      Ikävä
      83
      883
    8. Voiko "miehisen kunnian" käsitteen ohittaa?

      Palstalla kovasti pidetään minua jollain tavoin sairaana, kun puhun miehisestä kunniasta. Voidaanko me siis täysin ohi
      Sinkut
      148
      859
    9. En nii kui tiiä yhtään

      Mikä suussa kiehtoo, vaikka kaiken pitäisi olla ihan hyvin! Mä niin haluaisin nähdä sut:)
      Ikävä
      58
      838
    10. Miksi toisten toiveet ahdistavat teitä?

      Kertokaapa miksi toisen ihmisen toiveet mahdolliselle kumppanilleen ahdistavat niin kovasti? Oletatko, että hän vaatii j
      Sinkut
      135
      804
    Aihe