Raskasta vai kevyttä musiikkia?

Anonyymi-ap

Mihin sillä viitataan kun musiikista puhuttaessa käytetään adjektiivia kevyt tai raskas? Musiikin sisällölliseen painavuuteen tai painoarvoon vai instrumentaatioon eli soitinnukseen, ts. jos soitinnus on raskaasti kuormitettua oletetaanko myös että musiikkikin on jollakin tavoin raskaampaa kuin kevyemmin soitinnettu musiikki, vaikka tämä olisi luoteeltaan traagista vai ratkaiseeko musiikin ns. raskauden sen sisäinen panos, jota yleensä taidemusiikissa on enemmän kuin popissa ja klassismin ajan suurien nimien teoksissa enemmän kuin romantiikan aikakauden säveltäjien tuotoksissa?

Myös taidemusiikkia edustavista hyvinkin merkittävistä teoksista saattaa saada ensi alkuun sen mahdollisesti kepeän poljennon takia vaikutelman, että musiikki on jollakin tavoin hyvin kevyttä kuuntelijan suhtautuessa tällaiseen kappaleeseen taidemusiikkina aluksi hyvin skeptisesti, ikään kuin epäillen sen sisällöllistä painavuutta musiikin herättämän ulkoisen kepeyden tunteen vuoksi kuten minulle kävi aluksi myös Mozartin poljennoltaan hänen aikaisempia pianokonserttojaan kepeämpään mutta useammasta konsertosta jo aiemmin tutuksi tulleen marssirytmin apoteoosiksi kohoavaan suureen F duuri konserttoon tutustuessani kunnes opin ymmärtämään sen sisäisen logiikan ja sain siitä lopulta musertavan emotionaalisen kokemuksen, jota ei olisi voinut koskaan päätellä musiikin herättämän kepeän ensivaikutelman johdosta.

Musiikillinen kokemus oli niin voimakas, että selitin innoissani kavereillenikin että olin nähnyt jumalan. Tämä tapahtui lukioikäisenä joskus 1980 luvun alkupuolella. Kuuntelin tuolloin hyvin aktiivisesti suurten wieniläisklassikoiden musiikkia ja Mozartin ohella minuun vaikutti syvästi myös Beethoven varsinkin keisari konsertollaan josta kokemani katharsis pyyhki pois kaikki negatiiviset tunteeni, Haydnin Luominen, joka vaikutti samoin ja Schubert, jonka suurta C duuri sinfoniaa kuunnellessani olin valtaisassa hurmiossa.

Sittemmin en ole milloinkaan kokenut yhtä väkeviä ja voimakkaita emootioita musiikista, vaikka mm. Melartin, Tuukkanen, ym. suomalaiset mestarit ovatkin saaneet lumoutumaan ja haltioitumaan teoksistaan, mutta jotka kuitenkin ovat olleet kokemuksena pintapuolisempia kuin ne katharsiksen kokemukset teiniajoilta, jolloin musiikki otti minut täysin valtoihinsa, Ehkei sitä vanhana enää innostu musiikista niin herkästi kuin silloin nuorempana, jolloin kaikki vaikutti tuoreelta.

5

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Haluaisin kuitenkin vielä todeta sen, että vaikka tuolloin lukioikäisenä ilmeisesti silkkaa viattomuuttani kuvittelin tosissani että olin nähnyt jumalan Mozartista saamani uskomattoman voimakkaan emotionaalisen kokemuksen takia, jollaista mikään räppi tai poppi ei kuunaan pysty tarjoamaan kuulijalle, niin myöhemmin tajusin ja oivalsin ettei sitten kuitenkaan mitään henkeä, sielua tai jumalaa ole itsenäisenä tai erillisenä oliona olemassa kuin ainoastaan pelkkänä ideana ihmisen aivoissa, jonka syvällinen pohdinta, harkinta ja Schopenhauerin totuudenmukaiseen filosofiaan perehtyminen osoittivat selvästi.

    • Raskasta musiikkia on esim. hardrock ja hevi/metalli ja kevyttä taas esim. pop ja iskelmä.

    • Ahaa, tässä olikin kyse klassisesta. En osaa sanoa muuta kuin että esim. Wagner on raskaampaa klassista ja esim. Mozart ja Rossini kevyempää. Kevyemmässä klassisessa on enemmän lennokkuutta ja kevyemmän tyylin mukaiset oopperat ovat yleensä koomisia, kun taas raskaammat hyvin dramaattisia ja pitkäkestoisia kuten vaikka Wagnerin oopperat.

      • Anonyymi

        Sisällöltään Mozart on kuitenkin yleensä painavampaa musiikkia kuin Wagner, sillä Mozart menee syvimpiin sielun uumeniin saakka ja siinä on enemmän emotionaalista kosketuspintaa kuin Wagnerissa.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      321
      7635
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2176
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      177
      1856
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1392
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1261
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1231
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      57
      1186
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1029
    Aihe