Sosterin kotihoito

Anonyymi-ap

Omaisten kokemuksia kaivataan Sosterin kotihoidosta. Hyvää? Huonoa? Onko palveluja saatu riittävän ajoissa? Riittävästi? Hoidon laatu? Myös kuulopuheet kelpaavat jos omia kokemuksia ei ole.

154

3427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No yks nainen ainakin oli pitkään yrittänyt saada äidilleen hoitokotipaikkaa, mutta koithoidosta oli vain sanottu, että kotona pärjää vielä pitkään ja hyvinkin. Noh, tytär oli kerran työpäivänsä jälkeen mennyt äidilleen ja dementti mummo oli turannut sähköhellan uunin täyteen palavaa materiaalia ja etsi tulitikkuja "laittaakseen lieteen tulet". Hellasta oli otettu sulake pois, ettei mene päälle.

      • Anonyymi

        Luultavasti asunnosta oli tulentekovälineet poistettu tai ainakin olisi pitänyt jo itse tyttären ymmärtää tämä eikä odottaa kotihoidon sitä tekevän.
        Se on kyllä ikävää, että muistisairaat lukitaan ja lääkitään puoltajuttomaksi kotiinsa.
        Tuttava pääsi jokunen aika sitten laitospaikalle ja kuntoutui silmissä parempaan kuntoon lääkityksen muututtua vaikka ei muisti palaudu, niin ihminen ei enää ole sekaisin lääkkeiden takia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luultavasti asunnosta oli tulentekovälineet poistettu tai ainakin olisi pitänyt jo itse tyttären ymmärtää tämä eikä odottaa kotihoidon sitä tekevän.
        Se on kyllä ikävää, että muistisairaat lukitaan ja lääkitään puoltajuttomaksi kotiinsa.
        Tuttava pääsi jokunen aika sitten laitospaikalle ja kuntoutui silmissä parempaan kuntoon lääkityksen muututtua vaikka ei muisti palaudu, niin ihminen ei enää ole sekaisin lääkkeiden takia

        Omaisille tärkeä pyyntö..🙏
        Näin joulunaikaan kynttilä palaa ilman
        valvontaa muistisairaiden kodeissa.
        ⚠️
        Tulentekovälineet poistaa tai ainakin pitää nyt jo ymmärtää tämä eikä odottaa
        kotihoidon sitä tekevän.
        Patteri kynttilät tilalle
        🔥Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa.
        Kynttiläpalon syynä on useimmiten huolimattomuus ja varomattomuus.


    • Anonyymi

      Poliittisten päättäjien on vastuu näistä heitteillejätetyistä vanhuksista.
      Ei ole ajoissa puututtu tulevaan ongelmaan.
      Aina on rahaa riittänyt tärkeimpiin asioihin, hävittäjiin, aseisiin yleensäkin, kehitysapuun, sotilastarkkailijoihin, Afkanistanin sotaan ja apuun, Ukrainan sotaan ja uusimpana aitaa rajalle.

    • Anonyymi

      Helsingissä asuva ystävä ei saanut umpidementille, ulosteella ja virtsalla sotkevalle, suihkutettavalle ja monin tavoin autettavalle äidille apua. Isänsä sairasti loppuvaiheen syöpää (hänkin kotona). Vanhemmat olivat virallisesti naimisissa, vaikkakin eronneet ja muuttaneet eri asuntoihin samassa talossa. Isällä oli jo uusi kumppani. Kotihoidosta luvattiin kuulemma apua vain niiksi ajoiksi, kun isänsä käy sytostaatti- ja sädehoidossa. Muun ajan vakavasti syöpäsairaan isän katsottiin voivan hoitaa äitiänsä. Ystävä juoksi Savonlinnassa 4,5 vuotta ja koko sen ajan jonotti äidilleen laitospaikkaa- tuloksetta. Joutui irtisanoutumaan hyvinpalkatusta akateemisesta työpaikastaan ja kouluttautumaan hierojaksi, jotta voi säädellä työaikojaan. Tuon 4,5 v. teki ympäripyöreitä päiviä klo.8-20 ti-to, jotta voi joka pe-ma tulla Savonlinnaan äitiään auttamaan. Savonlinnaan muutto ei asuntovelkaiselle ystävälle tullut kysymykseenkään. Joutui vielä rallin johdosta ottamaan 20000e lisää lainaa! Tiedä sitten, vaikuttiko asiaan se, että ulkomaalainen äiti oli unohtanut sen vähänkin alkeellisen suomenkielen ja puhui omaa alkuperäistä kieltänsä jota harva on opiskellut. Se ei kuitenkaan saisi olla peruste kotihoidon epäämiselle ja minimaaliselle myöntämiselle.

    • Anonyymi

      Suurinosa hoitajista tekee työtä sydämellä mut toiset ei. Ja tiiän et hoitajat voivat erittäin huonosti kun nii paljon töitä ja palkka on huono sekä ilmapiiri työpaikalla paska

      • Anonyymi

        Hyvinvointialue Eloisaan Palvelut Siirtyvät Sosterista Ensi Vuoden Alussa 2023


    • Anonyymi

      Erikoista sekin, että vaikka laki vaatii, että omaishoitajan tulee olla terveydentilaltaan sellainen, että soveltuu omaishoitajaksi ja hänen tulee itse haluta olla omaishoitaja, niin tätäkin voidaan kiertää. Itsekin sairaat pakotetaan vastoin tahtoaan ja jaksamistaan "omaishoitajiksi". Ja kun kriteerit omaishoitajuudelle eivät edellämainittujen seikkojen vuoksi täyty, niin virallista omaishoitosopimusta ei tehdä eikä kunnan tarvitse maksaa omaishoidontukea. Niinpä itsekin hyvin sairaat joutuvat epävirallisiksi omaishoitajiksi ilman pennin jeniä. Hyvässä tapauksessa vanhuksen itsekin sairas keski-ikäinen lapsi joutuu satojen kilometrien päästä juoksemaan auttelemaan vanhusta. Ja ilman korvausta tietenkin. Nähty tämäkin. Johan siinä tulee matkakustannuksillekin hintaa joita itsekin sairas jälkikasvu joutuu minimaalisesta sairaspäivärahasta/työmarkkinatuesta makselemaan. Kuinkahan monella jäävät omat lääkkeet tämän seurauksena ostamatta ja hammaslääkärikäynnit välistä.

    • Anonyymi

      Vanha nainen kertoi, ettei ollut saanut aivohalvaantuneelle miehelleen vanhainkotipaikkaa, vaikka sanoi ettei jaksa eikä halua hoitaa tätä. Oli mennyt vähän aikaa ja hänelle itselleen tuli yllättäen pyyntö saapua lääkäriin. Hänelle oli vastoin tahtoaan määrätty psyykenlääkkeet jotta hän jaksaa paremmin hoitaa miestänsä eikä kitise jatkuvasti. Nainen oli pöyristynyt ja ihmetteli kuinka niin voi käydä. Pelkkä väsymys, omakin huono kunto ja haluttomuus hoitaa miestä eivät voi olla peruste lääkitykselle. Siitä ei ole tietoa, kävikö kotihoito lisäksi heillä.

      • Anonyymi

        Liian kiireisiä ovat nämä kotikäynnit. Aina ei tietysti ole hoitajan vika, mutta joukossa on kylmiä hoitajia, jotka eivä ota edes katsekontaktia, kuuntelemisesta puhumattakaan. Julmaa, koska saattavat olla ainoita ihmisiä, joita yksinäinen vanhus tapaa.


    • Anonyymi

      Kaksi eri tapausta ja kaksi eri mummoa: kummankin katsottiin pärjäävän kotonaan kotihoidon turvin, vaikka olivat dementtejä ja sekaisin kuin seinäkellot. Toinen sai hoitokotipaikan vasta kun juoksenteli alasti ulkona. Toinen ei saanut, vaikka myöskin viiletteli alasti pitkin katuja. Kuoli sitten kohta.

    • Anonyymi

      Eikös ne Sosterissa ajanut kotihoidon palvelut minimiin säästöjen nimissä viime talvena, facebookissa oli juttua siitä. Hoitajapulaa valittavat, mutta työkkärin sivulla ei ole nytkään kuin pari määräaikaista työpaikkaa tarjolla, omituinen homma.

    • Anonyymi

      Entinen työkaveri oli viimein saanut äitinsä Kuopiossa (yksityiseen) palvelutaloon maksusitoumuksella. Kunta maksoi siis hoidon. Yllätys olikin suuri kun yökäynnit eivät kuuluneetkaan pakettiin eikä koko palvelutalossa ilmeisesti ollut yöhoitajia. Hälytysranneketta painamalla soitto meni toiselle firmalle joka lähetti työntekijän nostamaan kaatuneen ylös, viemään vessaan, jne. Joka kerrasta meni eri maksu ja mummo saattoi viisikin kertaa yössä tilata vessattajan. Joten meni viisi maksua per yö. Kuulosta erikoiselta tämäkin.

    • Anonyymi

      Samoilla hanskoilla tartutaan aamulla ensin virtsaiseen vanhukseen, otetaan vaipat pois, virtsaiset vaatteet heitetään koneeseen, jatketaan samoilla virtsaisilla hanskoilla tarttumaan keittiön kaapin oviin, kaurahiutalepurkkiin, mikroaaltouuniin, vesihanan kahvaan, asunnon ulko-oven kahvaan ja lopulta taloyhtiön ulko-oven kahvaan roskia lähtiessä viedessä. Mikähän lie mahtaa olla taloyhtiön ovenkahvan ja vääntimen mikrobiologisen näytteen tulos, jos sellainen otettaisiin. Kyllä tuolla menolla kaikilla on kohta samassa talossa mahdollinen ESBL, MRSA, korona, influenssa, jne. Mitähän lie koulussa opetetaan kun suojataan vain itsensä. Mikrobit elävät pinnoilla pitkiä aikoja jos niitä virtsaisilla hanskoilla sinne levitellään. Oi aikoja, oi tapoja. Kun entiseenkin aikaan perushoitajakoulutukseen pääsi 5,5 keskiarvolla, niin mitenhän nyt kun työkkärit ohjaavat karenssin uhalla alalle keitä tahansa työllistymisvaikeuksisia.

    • Anonyymi

      Lukevatkohan kaikki edes aina kirjauksia kun hoitajasta riippuen vanhuksella "ei ennenkään ole ollut virtsatietulehduksia" ja siitä syystä ei katso niitä tarvittavan tutkia, vaikka omainen pyytäisi. Toinen hoitaja taas sanoo, että kun on ollut virtsatietulehduksia. Tutkimuksia saa pyytää monta kertaa ja monelta eri hoitajalta muihinkin vaivoihin. Ja tarvittaessa itse arvella vaivojen todellista syytä. Määrätään ummetuslääkettä vatsakipuiselle vanhukselle kysymättä vanhukselta itseltään tai omaisilta onko todella ummetusta ja tutkimatta syytä. Yleensä kun kipu kuulemma johtuu ummetuksesta. Tässäkin tapauksessa vanhus kärsi päinvastoin vuosikausia kestäneestä ripuloinnista jonka yhdeksi syyksi paljastui tutkimaton laktoosi-intoleranssi. Siihen vielä sitten päälle ummetuslääkettä, jotta ripuloi varmasti vielä enemmän semminkin!

      • Anonyymi

        Tälläistä se nykyisin on! Ennen hoito oli parempaa, jo maalaisjärellä ja sydämellä hoitaen pärjättiin. Nyt vaaditaan vaikka minkälaista lisäkoulutusta jo 40 vuotta työskenneiltäkin, eli aika menee koneella istuen ja "työkortteja" suorittaen!? Uusilla hoitajilla ei ole kokemusta, ei kunnon koulutusta, eikä kaikilla edes halua työskennellä vanhusten parissa. Tiedän, ettei voi yleistää, tottakai upeita ja empaattisiakin hoitajia vielä löytyy! Turhan paljon vaaditaan kirjallisia tehtäviä, joista ei ihan oikeasti ole yhtään mitään hyötyä, mutta tilastot näyttää tehokkailta ja päteviltä!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tälläistä se nykyisin on! Ennen hoito oli parempaa, jo maalaisjärellä ja sydämellä hoitaen pärjättiin. Nyt vaaditaan vaikka minkälaista lisäkoulutusta jo 40 vuotta työskenneiltäkin, eli aika menee koneella istuen ja "työkortteja" suorittaen!? Uusilla hoitajilla ei ole kokemusta, ei kunnon koulutusta, eikä kaikilla edes halua työskennellä vanhusten parissa. Tiedän, ettei voi yleistää, tottakai upeita ja empaattisiakin hoitajia vielä löytyy! Turhan paljon vaaditaan kirjallisia tehtäviä, joista ei ihan oikeasti ole yhtään mitään hyötyä, mutta tilastot näyttää tehokkailta ja päteviltä!!!

        Eihän nuo moni edes nykyään pääsisi niistä kirjallisistakaan läpi lähihoitajakoulutuksessa, mutta kun opettajille on sanottu, että täytyy päästää vaikka ykkösellä läpi jotta saadaan uusia "ammattilaisia" hoitajapulaan. Tämän kertoi ihan hyvin verkostoitunut entinen eteläisestä Suomesta olevan terveydenhuolto-oppilaitoksen eläkkeelle jäänyt opettaja. Ennen ei kuulemma moisia olisi läpi päästetty. Alalle valmistuu kuulemma ihmisiä, joita ei uskalla kentälle päästää. Lisäksi nykyään suositaan paljon ryhmätöitä- heikompi teetättää muilla tehtävän johon sanoo pari sanaa ja muut tekevät ja itse pääsee siinä sivussa läpi ja saa saman arvosanan kuin ne muutkin ryhmän jäsenet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän nuo moni edes nykyään pääsisi niistä kirjallisistakaan läpi lähihoitajakoulutuksessa, mutta kun opettajille on sanottu, että täytyy päästää vaikka ykkösellä läpi jotta saadaan uusia "ammattilaisia" hoitajapulaan. Tämän kertoi ihan hyvin verkostoitunut entinen eteläisestä Suomesta olevan terveydenhuolto-oppilaitoksen eläkkeelle jäänyt opettaja. Ennen ei kuulemma moisia olisi läpi päästetty. Alalle valmistuu kuulemma ihmisiä, joita ei uskalla kentälle päästää. Lisäksi nykyään suositaan paljon ryhmätöitä- heikompi teetättää muilla tehtävän johon sanoo pari sanaa ja muut tekevät ja itse pääsee siinä sivussa läpi ja saa saman arvosanan kuin ne muutkin ryhmän jäsenet.

        Noinhan se on, kun vielä käytöstavat ovat hävinneet ajat sitten, niin onpa "herttaisia" ja "turvallisia" "hoitajia" avuttomilla ihmisillä!?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tälläistä se nykyisin on! Ennen hoito oli parempaa, jo maalaisjärellä ja sydämellä hoitaen pärjättiin. Nyt vaaditaan vaikka minkälaista lisäkoulutusta jo 40 vuotta työskenneiltäkin, eli aika menee koneella istuen ja "työkortteja" suorittaen!? Uusilla hoitajilla ei ole kokemusta, ei kunnon koulutusta, eikä kaikilla edes halua työskennellä vanhusten parissa. Tiedän, ettei voi yleistää, tottakai upeita ja empaattisiakin hoitajia vielä löytyy! Turhan paljon vaaditaan kirjallisia tehtäviä, joista ei ihan oikeasti ole yhtään mitään hyötyä, mutta tilastot näyttää tehokkailta ja päteviltä!!!

        Joo, tekniikka edellä mennään nykyisin. Mitähän tapahtuu jos ensi talvena kun tulee niitä sähkökatkoja ja kaikki tieto on " koneilla ".


    • Anonyymi

      En nyt kommentoi kotihoidosta vaan koulutetuista lähihoitajista yleisesti tai heidän valintakriteereistä koulutukseen.
      Tunnen kolme vanhempaa joilta on omat lapset huostaanotettu ja tämän prosessin aikana vanhemmat koulutettu lähihoitajiksi eli tiedossa on ollut ettei edes kotona ole asiat kunnossa.
      Tiedän huostaanottojen syyt ja ne ovat sellaisia mitkä sulkee ihmisen hoiva-alalta pois maalaisjärjellä ajateltuna.

      • Anonyymi

        Tuo on totta. Omituista ja epälutettavaa porukkaa on päässyt koulutukseen. Jopa sairaanhoitajaksi on päässyt henkilöitä, jotka esim. kasvattavat omia lapsiaan kylmästi noitumalla ja karjumalla, eli täysin sydämettömiä ja epatiakyvyttömiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on totta. Omituista ja epälutettavaa porukkaa on päässyt koulutukseen. Jopa sairaanhoitajaksi on päässyt henkilöitä, jotka esim. kasvattavat omia lapsiaan kylmästi noitumalla ja karjumalla, eli täysin sydämettömiä ja epatiakyvyttömiä.

        Se että ihminen noituu ja karjuu ei tee huonoa kasvattajaa yksinään. Huono kasvattaja en enemmän sellainen ettei edes huuda.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se että ihminen noituu ja karjuu ei tee huonoa kasvattajaa yksinään. Huono kasvattaja en enemmän sellainen ettei edes huuda.

        No, tuntemassani tapauksessa "kasvatus" ei kyllä tehnyt tasapainoisia ja onnellisia nuoria!


    • Anonyymi

      Työvoimatoimistot pakottavat ihmisiä kouluttautumaan lähihoitajiksi. Karenssia tulee monta kuukautta jos ei suostu. Perusteluksi ei kelpaa edes fyysiset rajoitteet. Alalla kuitenkin on virallisesti tietyt terveydentilavaatimukset. Eräs oli rikkonut selkänsä edellisen alan töissä ja samassa yhteydessä selässä oli todettu pohjalla kehityshäiriö. Tyyppi pääsi uudelleenkoulutukseen ja ohjattiin lähihoitajakoulutukseen vastoin saamaansa vakuutuslääkäreiden suositusta siitä, että uuden työn ei tule rasittaa selkää. Kävi tosin mielenterveys- ja päihdesuunt. linjan jonka työn työkkärintäti ei niin arvellut kuormittavan selkää. Asiassa oli vain yksi pikku ongelma: psyk. ja päihdesektorit on säästösyistä ajettu jo 90-luvulla niin alas, ettei ole työpaikkoja eikä potilaillekaan ole hoitopaikkoja- ovat avossa heitteillä. Ennen olisivat olleet osastohoidossa. Noh, tyyppi päätyi kehitysvammapuolelle nostelemaan satakiloisia vammaisia pyörätuolista ja sen seurauksena selkäydinkanavasta lähtevät hermot olivat siinä kunnossa, että joka paikkaan säteili infernaalisia hermokipuja! Ei tullut ymmärrystä työkkäristä ja karenssilla vain uhkailtiin ja kipulääkkeiden voimin olisi pitänyt jatkaa. Oli vaarassa joutua sairaseläkkeelle 35-vuotiaana. Löysi onneksi toisen työn 60 km päästä. Jäljelle jäivät, tosin lievemmät, mutta edelleen kovat kivut. Eikö työvoimaviranomaisia saa vastuuseen tällaisesta uhkailusta ja toiminnasta?!????

    • Anonyymi

      Sairaalasta siirtyy lähihoitajajia kot hoitoon

      • Anonyymi

        Ennen jopa laitosapulaiset pystyivät hyvään hoitotyöhön, koska maalaisjärki ja työhalut olivat silloin tallella. Hoitotyötä ja hoidettavia arvostettiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ennen jopa laitosapulaiset pystyivät hyvään hoitotyöhön, koska maalaisjärki ja työhalut olivat silloin tallella. Hoitotyötä ja hoidettavia arvostettiin.

        Maalaisjärkeä varmaan tarvittaisiin. Nykyään jos yksi lamppu eteisessä on palanut, soitetaan omaiselle Helsinkiin, että nyt ei mennä koko asuntoon kun työturvallisuusriski ja vanhuskin siellä pimeässä joutuu selviytymään yksikseen. Ja tulepa omainen vaihtamaan 350 km päästä lamppu! Auttas varmaan kun vaihtas ensin korviensa väliin lampun niin avuton hoitaja ja etsisi kämpästä varalamppuja ja sulakkeita. Jätetään lappuja, että kaurahiutaleet läpikuultavasta tuppewarepurkista loppu ja purkin vieressä ja takana nakottaa kaksi täyttä kaurahiutalepakettia. Siihen mennessä joku ruudinkeksijä hoitajista varmaan hokannut jo asian, kun omainen kolmen viikon päästä sieltä kaukaa tulee käymään. Viikataan basillisia siivousluuttuja kaappiin leivin- ja käsipyyheliinojen joukkoon ( tämä käynyt kahdella eri ihmisellä joista toisen sukulainen vielä asiaa ihmetellyt ammattisiivooja). Väitetään, että ihmisparka laihtunut viikon aikana älyttömiä määriä, eikä ollenkaan ajatella kuinka mahdollista asia edes on. Tietyssä tapauksessa olisi pitänyt olla kokonaan syömättä laihtuakseen moista määrää. Lamppu ei korvien välissä syty sen vertaa, että ajattelisi digitaalipuntarin menneen rikki ja näyttävän useiden kilojen heittoja jopa samana päivänä.


    • Anonyymi

      Vanhuksen postiluukkuun kiinnitettyä postinkerääjäkoria (vanhuksen ei tarvitse kumartua poimimaan posteja lattialta) käytetään roskiksena ja heitetään siihen käytetyt muoviset kenkäsuojat.

    • Anonyymi

      Meidän tapauksessa taas heittivät roskia tiskipöydänaluskaappiin, jossa yleensä ihmisillä roskis. Kaapissa ei säilytellä kuin pesuainearsenaalia ja tyhjiä muovipusseja. Tajuttiin katsoa kaappiin vasta aikojen päästä ja se piti siivota ruoanjämistä, kahvinporoista ja joka ikinen likaiseksi mennyt pesuainepullo huuhtoa. Varsinainen roskis oli selkeästi (sankko)näkyvillä lattialla ko.kaapin edessä jotta mamman on siihen helpompi roskat heittää. Siihen eivät heittäjät tajunneet heittää. Näössäkö vikaa...???

    • Anonyymi

      Tuntuu, että asiakkaasta myös halutaan eroon ja keksitään kaikenlaisia juttuja ja tekosyitä jonka perusteella kieltäytyä kotikäynneistä. Olisi pitänyt hankkia uusi ja kallis seniorisänky (tosi kalliita ja harvalla varaa) jotta käyntejä jatketaan. Ihmettelimme ja kysyimme mikäs sängyssä on vikana. Se on mukamas liian matala ja vanhusta ei saa ylös siitä. Sanoin sängyn alla jo olevan jaloissa korokkeita ja niitähän pitää vain lisätä. Siihen sairaanhoitaja (ei onneksi enää siellä töissä): hankitko sinä sellaiset? Sanoin no en todellakaan hanki kun ne kuuluu teille ja teiltähän ne aiemmatkin on apuvälinekeskuksesta hankittu. Puhuttu sitten asiasta toisen (lähihoitajan) kanssa ja häntä nauratti koko tilanne. Sängyssä ei kuulemma ole mitään vikaa ja homma hoituu korokepalikoita lisäämällä. Palikat ovat vielä kätevästi toisiina kiertämällä lisättäviä.

    • Anonyymi

      Täältä kun lukee noita kommentteja niin näyttää että ihmisiltä(nuorilta) on hävinnyt käytännön järki (maalaisjärki) kokonaan. Kun on lapsesta asti tietotekniikkaa käyttänyt, niin luullaan että hommat hoituu klikkaamalla. Ei osata tarttua yksinkertaisimpaan hommaan käsin. Jos ei ole kädestä pitäen neuvottu ja ohjeistettu.
      Ryhdistäytykää ja sanokaa esimiehillenne jos ette mitä hommaa osaa niin teitä neuvotaan ja annetaan aikaa korjata asiat. Potkuja tuskin tulee!

      • Anonyymi

        Kotona ei enää tehdä kotitöitä yhdessä, jos tehdään ollenkaan. Roskien vienti ja perunoiden kuoriminen on jo monelle mahdottomuus. Vanhemmista ei välitetä, auteta, vaan valmista vaaditaan. Huolenpito jopa lapsista on raskasta ja hankalaa.
        Tähän on tultu, valitettavasti!


    • Anonyymi

      Sitten kun omainen joutuu kirjoittamaan ohjelappuja sinne tänne tyyliin tee näin ja älä tee näin, niin vedetään herneet nenään ja kieltäydytään taas tulemasta perusteella, että asunnossa ei mukamas tiedä miten tulisi toimia eikä mitään uskalla tehdä ja omaisen kirjoittamat erittäin yksiselitteiset ohjelaput mukamas haittavat työntekoa!

    • Anonyymi

      Mitenköhän paljon niistä on entisiä sossuasiakkaita. Löytävät mielestään miljoona tekosyytä miksi työtä ei voi tehdä. Tarkoituksena vain saada potkut joista voi sitten syyttää työnantajaa ja omaisia. No eipä tule karenssia ja pääsee taas sosiaalietuuksilla köllöttelemään. Eikös tässä ketjussa joku sanonut että kolmessa huostaanottotapauksessa vanhempi koulutettu (työkkärin painostamana?) lähihoitajaksi. Ei tosin tiennyt, väittänytkään että kotihoidossa nyt työskentelisivät. En ole rasisti, mutta etelä-Suomessa hoitoalalla on melko yleistä, että vastoin tahtoaan hoitoalalle pakotetut mamut esittävät jopa tahallaan ymmärtämätöntä tai tekevät mitä sattuu tai hitaasti jotta saavat siitä sitten sanomista ja sen jälkeen pääsevät itse irtisanoutumaan ja kertovat työvoimaviranomaisille, että kyllähän minä muuten siellä töissä olisin ollut, mutta kun siellä oli niitä kauheita rasisteja työkavereina. Kaikena tarkoituksena vain päästä takaisin etuuksille elämään. Ei kai se sen kummempaa suomalaisillakaan ole jos itse ei ole motivoitunut hoitoalalla työskentelemään.

      • Anonyymi

        Kyllä monessa muussa työssä laitetaan niskaperseotteella ulos jos ei työnteko sen vertaa kiinnosta, että viitsisi tehdä sen kunnolla ja aivoa käyttäen.


    • Anonyymi

      Vaippoja/inkohousuja käyttävälle vanhukselle unohtavat jatkuvasti tilata nämä tuotteet edellisten ollessa jo sillä mallilla, että muutamaksi päiväksi riittää. Aina täytyy omaisena tsekata, onko niitä ja miten jäljellä. Huonompi homma jos itse olet ja asut toisella puolella Suomea ja harvemmin käyt tätäkin asiaa varmistelemassa. Kiva kun lattiat ovat sitten virtsassa ja ulosteessa kun ei ole vaipoista huolehdittu!

      • Anonyymi

        Huh, huh, kyllä pelottaa vanheta!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Huh, huh, kyllä pelottaa vanheta!!!

        Teen itsarin ennen tutinoita...


      • Anonyymi

        "Kiva kun lattiat ovat sitten virtsassa ja ulosteessa kun ei ole vaipoista huolehdittu .."
        Muistisairas vaikka olisi kuvitettu niin saattaa
        itse heittää vaipat pois wcssä.
        Näin tulee hoitajillekin siivottavaa.
        Kotona on tekemisen meininki ...
        Liike on lääkettä. Vahinko. ❤ Hyvää Joulunaikaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kiva kun lattiat ovat sitten virtsassa ja ulosteessa kun ei ole vaipoista huolehdittu .."
        Muistisairas vaikka olisi kuvitettu niin saattaa
        itse heittää vaipat pois wcssä.
        Näin tulee hoitajillekin siivottavaa.
        Kotona on tekemisen meininki ...
        Liike on lääkettä. Vahinko. ❤ Hyvää Joulunaikaa.

        Tuossahan sanottiin, että unohtavat tilata. Millä se vanhus niitä vaippoja laittaa jos niitä ei ole kun ei ole tilattu. "Muistisairas saattaa vaikka olisi kuivitettu, niin saattaa itse heittää vaipat pois wcssä". No todellakin heittää kun ovat märät. Ei kai kuvitella, että vanhus virtsaa vain 2-3 kertaa päivässä ja vaipat vaihdetaan vain 2 kertaa eli silloin kun kotihoito sen 2 kertaa päivässä aamulla ja illalla käy.


    • Anonyymi

      Laittavat dementikon menemään yksin lääkäriin ja jättävät taksikuskin vietäväksi. Asunnosta löytynyt vain lappu, jossa lukee "lääkäri, päivä, kelloaika". Ei ollut mainintaa, mikä lääkäri, onko terveyskeskuslääkäri, erikoislääkäri vai mikä. Onko kunnallinen vaiko yksityinen lääkäri. Saavuttu itse tukka putkella töistä paikalle kun on menossa taksiin, mutta ei ollut mahdollisuutta lähteä mukaan kun töistä ei niin lyhyellä varoitusajalla saa vapaata useita tunteja. Taksikuski ihmetteli myöskin, että mitä ihmeen lääkäriinviejiä he ovat. Taksin tehtävä ei ole ohjata ihmisiä vastaanoton kautta odotustilaan saakka. Lisäksi heilläkään ei ollut tietoa MINNE asiakas olisi pitänyt vielä: senaikaiseen tervariin vaiko poliklinikalle vaiko päivystykseen vaiko yksityislääkäriin. Kaikki eri osoitteita. Paikalle suhasi kotihoidon vuorossa ollut työntekijä joka hänkin yhtä pihalla asiasta. Hänelläkin oli vain tieto, että "lääkäri". Kellään ei ollut tietoa, mikä lääkäri ja missä osoitteessa! Myöskään taksikuskilla. Itsestään selvää pitäisi olla, että tuollaisessa tapauksessa laitetaan ylös ja välitetään tieto lääkäristä nimineen, OSOITTEINEEN päivineen! Kotihoidon työntekijälläkään ei ollut aikaa lähteä mukaan vaikka itse olivat ajan varanneet. Itse sain sattumalta tiedon asiasta edellisenä päivänä kun kävin vanhuksen asunnolla. Aika tilattu ja saatu nopealla varoitusajalla. Lääkärin tilannut sairaanhoitaja ei tuon enempää osannut ajatella. Ei ole enää kotihoidossa onneksi töissä.

      • Anonyymi

        Kyllähän tuollaisessa tilanteessa pitäisi saattaja ehdottomasti olla mukana.

        Olen kuullut, että sen lääkärin voi saada kotonakin käymään jos hankala järjestää.


    • Anonyymi

      Olisko myönnettävä että tämä on mennyt tunaroinniksi.
      Kun ei ole haluja hoitaa, eikä ammattitaitoa, saatikka johtaa hoitajia, niillä vähillä resuseirra niin, kukaan ei ota vastuuta. Mitäs näistä vanhuksista, jos ei ole varaa maksaa yksityisen palvelutalon hoidoista, niin kuolkoot kotonaan.

    • Anonyymi

      Minusta Savonlinnan kotihoito on hyvä. Tietenkin persoonia mahtuu joukkoon niinkuin kaikissa muissakin ammattiryhmissä. Iso kiitos kotihoidon työntekijöille. Teette arvokasta työtä.

      • Anonyymi

        Kiitos ❤


    • Anonyymi

      Jos ei muualla pärjää niin sitten kotihoitoon. Ei ansaitse kehuja, eikä arvostusta.
      Laiskoja,,, tehdään vain mikä pakko, pitkin hampain.
      Omaiset ryhdistäytykää ja vaatikaa kunnon hoitoa vanhuksillenne. Valituksia vaikka valviraan. Kun ei asiat muuten korjaannu.

      • Anonyymi

        Olin kauan sitten kotipalveluauton mukana maaseudulla. Vanhukset odottivat käyntiä innokkaina, ketkä pystyivät, olivat jo ovenraossa vastassa. Yhdellä papalla oli varattuna Domino keksejä lautasella tulijoille valmiina. Selvästi aisti, miten tärkeä tuo käynti oli vanhukselle. Valitettavasti vain kaksi nuorta kotipalvelun työntekijää ei sitä aistinut! Radio laitettiin huutamaan, vanhusta ei huomioitu mitenkään, puhuttiin ja kikatettiin omia asioita, annetut työt tehtiin rutiinin omaisesti ja poistuttiin.
        Oikein itketti ja tuli paha mieli, joka ei ole poistunut vuosienkaan jälkeen!


      • Anonyymi

        Joo, valituksia vaan ylempiin portaisiin.


    • Anonyymi

      No huh huh, Sosterin kotihoidossa Savonlinnassa tällä hetkellä 13 lähi- ja 5 sairaanhoitajan työpaikkaa avoinna. Taitaa ovi käydä tiuhaan tahtiin työntekijöiden siirtyessä muualle. Mikä mahtaa olla syynä joukkopakoon ?

      • Anonyymi

        Yksi syy on raskas ja vaativa työ. Sehän ei ole kaikille "mun juttu".


    • Anonyymi

      Harva jaksaa tehdä järjenvastaista työtä. Kotona hoidetaan aivan liian huonokuntoisia ja todella dementoituneita. Saattavat lisäksi sotkea asuntoaan virtsalla ja ulosteella, olla harhaisia, häiritä naapureita, lähteä ulos ja kadota harhaillessaan, ym. Kotihoidon aika ei riitä noiden "tulipalojen" sammuttelemiseen.

      • Anonyymi

        Tuokin on totta! Mihin hävisivät vanhat kunnon vanhainkodit? Sinne pääsi hoitoon ja turvaan kaikki ikäihmiset, vaikkeivät olleet vielä "pää kainalossa". Pystyivät juttelemaan toistensa kanssa, askartelemaan, laulamaan ja kaikinpuolin oli kodikas ja mukava olo, niin asukkailla, kuin henkilökunnalla. Ei ollut huippu hienoja tiloja ja laitteita, ei kirjattu joka pieraisua, ei eletty kellon mukaan järjestäen viriketuokioita, vaan päivät meni kodinomaisesti yhdessä rupatellen ja touhuten.
        Tämä tarina on tosi, näin hoidettiin joskus vanhuksiamme.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuokin on totta! Mihin hävisivät vanhat kunnon vanhainkodit? Sinne pääsi hoitoon ja turvaan kaikki ikäihmiset, vaikkeivät olleet vielä "pää kainalossa". Pystyivät juttelemaan toistensa kanssa, askartelemaan, laulamaan ja kaikinpuolin oli kodikas ja mukava olo, niin asukkailla, kuin henkilökunnalla. Ei ollut huippu hienoja tiloja ja laitteita, ei kirjattu joka pieraisua, ei eletty kellon mukaan järjestäen viriketuokioita, vaan päivät meni kodinomaisesti yhdessä rupatellen ja touhuten.
        Tämä tarina on tosi, näin hoidettiin joskus vanhuksiamme.

        Nämä hyvät vanhainkodit todettiin kustannustehottomiksi ja alettiin kehittää tulevaisuuden toivoa.
        Tänä päivänä on julma määrä suunnittelutyötä tekeviä ja he saa palkkansa siitä, että kokoajan kehitetään uutta eikä todellakaan näytä onnistuvan suunnittelu ihminen edellä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä hyvät vanhainkodit todettiin kustannustehottomiksi ja alettiin kehittää tulevaisuuden toivoa.
        Tänä päivänä on julma määrä suunnittelutyötä tekeviä ja he saa palkkansa siitä, että kokoajan kehitetään uutta eikä todellakaan näytä onnistuvan suunnittelu ihminen edellä

        Säälittänyt on jo pitkän aikaa meidän vanhuksiemme elämän ilta. Aivan liian moni kärsii yksinäisyydestä, tai hutaisemalla tehdystä hoidosta.


    • Anonyymi

      Niinhän siinä on käyny, että ahneet jättiyritykset ovat ajaneet ja syöneet pois pienet kodinomaiset vanhusten hoivapaikat, joissa vanhukset saivat osallistua "kodin" askareisiin ja elää turvallisessa pienessä piirissä.

      Nyt vanhukset joutuvat selviämään yksinään kotonaan todella huonossa hapessa, ja pääsevät viime metreillä persoonattomaan robottimaiseen hoitoon, joissa hoidetaan kun keretään.

      Toivottavasti päästään hyvinvointialueilla viimeinkin kunnioittamaan vanhuksiamme ja satsaamaan sekä koti- että laitoshoivaan vanhuksen inhimillinen hoiva pääkriteerinä. Ei mitään hienoa ja kimallusta, vaan vanhuksen tarpeiden mukaista hoivaa ja virikkeitä.

      • Anonyymi

        Vai vielä hyvinvointialue. Kaikki tulee kiristymään vielä tiukemmaksi ja palvelut huononee. Kaikkeen p**kaan sitä ihmiset uskoo. Tällä vauhdilla ei ole hoitajia kotihoidossa eikä laitoksissa.


    • Anonyymi

      Savonlinnassa tarvetta senioritaloille, joissa pieniä asuntoja, mutta myös yhteistiloja vanhuksille.

      • Anonyymi

        Eikös Cittarin viereen ole kaupunki rakentamassa yli 65-vuotiaille korkeaa kerrostaloa jossa on ilmeisesti vain pieniä esteettömiä asuntoja. Jos nyt ei ole varsinainen palvelutalo, niin ainakin säästää kotihoidon työntekijöiden aikaa kun useampi asiakas on siinä samassa talossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös Cittarin viereen ole kaupunki rakentamassa yli 65-vuotiaille korkeaa kerrostaloa jossa on ilmeisesti vain pieniä esteettömiä asuntoja. Jos nyt ei ole varsinainen palvelutalo, niin ainakin säästää kotihoidon työntekijöiden aikaa kun useampi asiakas on siinä samassa talossa.

        Niin johan siihen senioritaloon olisikin varmaan Savonlinnan kaupungille liian vaikeaa järjestää yhteistiloja yksinäisille vanhuksille.
        Hyvä, että kotihoito kerkee kovalla vauhdilla kiitää edes useamman vanhuksen luona.


    • Anonyymi

      Sotemenoistahan piti säästää miljardi, sitä on monta hallituskautta yritetty. Nyt perustettiin nämä hyvinvointialueet, joista tuli pahoinvointialueet vanhuksille.
      Sieltä säästetään, eli jätetään suuret ikäluokat heitteille. Kun ei ajoissa tehty tarpeeksi niitä palvelutaloja. Eikä koulutettu hoitajia. Olis ollu aikaa 20v.
      Syy on poliitikkkojen, ei kenenkään muun.

      • Anonyymi

        Totta!!!


      • Anonyymi

        Sote kun tulee, niin niitä kallispalkkaisia paperinpyörittäjiä tulee lisää ja palvelut huononevat entisestään.


    • Anonyymi

      Kyllä, nämä konttori näpyttelijät lisääntyy, ja palkka kaksinkertainen lähihoitajaan verraten. On päällikköä, sotejohtajaa, johtavaa virkanaista, talousjohtajaa, vastaavaa sosialanpäällikköä, ja 10 eri esimiestä.

      • Anonyymi

        Tähän astu on näpytelty kaupunkien ja kuntien piikkiin ja ensi vuoden alusta näpytellään hyvinvointialueiden piikkiin.
        Näpyttelijöiden määrä pitäisi kuitenkin oleellisesti kutistua.
        Vuoden päästä faktaa saatavissa paremmin
        .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tähän astu on näpytelty kaupunkien ja kuntien piikkiin ja ensi vuoden alusta näpytellään hyvinvointialueiden piikkiin.
        Näpyttelijöiden määrä pitäisi kuitenkin oleellisesti kutistua.
        Vuoden päästä faktaa saatavissa paremmin
        .

        Hoitotyössä saisikin olla "näpyttelijät" erikseen, että hoitjien aika kuluisi ainoastaan hoitotyöhön. Aivan täysin turhaa joutuvat tänään kirjaamaan ja pohtimaan, ainoastaan, että tilastot näyttäisi siltä, että hoito on tehokasta. Se on suuri hämäys!


    • Anonyymi

      Miten niin puhutaan kotihoidosta, eihän sellaista ole. On vain henkilöt jotka käyvät tarkastamassa onko asukkaat elossa ja antamassa lääkkeet. Jos on tarve niin soitetaan ambulanssi.

      • Anonyymi

        Kaiikien hoitotaito ei riitä edes siihen.


    • Anonyymi

      Eipä tuohon mitään kouluja tarvii, kunhan on täyspäinen niin osaa kyllä tuollaset hommat hoitaa. Vaipat osaa vaihtaa ilman koulutustakin ja jokainen on käynyt pesulla, niin osaa varmaan pestäkin vanhuksen. Asioista tehdään liian vaikeita, tahallaanko?

      • Anonyymi

        Nykyään hoidetaan kotona niitä, jotka ennen olivat hoitokodeissa. Ja hoitokodeissa niitä, jotka ennen olivat vuodeosastolla. Kodeissaan asuu todella monisairaita vanhuksia, joilla on ensinnäkin monenlaisia lääkityksiä. Täytyy osata seurata oireita, uusia oireita (jotta osaa lähettää lääkäriin mahdollisten uusien sairauksien diagnosointia varten), lääkkeiden vaikutusta ja sivuvaikutuksia. Ei siihen täysin kouluttamaton pysty kun ei ole tietoutta asioista. Eikä nuo näytä pysytyvän kaikki "lähihoitajatkaan", kun on rimaa hipoen päästetty koulusta läpi. Ja nykyään (toisin kuin enne) päästetään, kun alalla on pula työntekijöistä. Eri juttu onkin, miten alas riman voi laskea...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyään hoidetaan kotona niitä, jotka ennen olivat hoitokodeissa. Ja hoitokodeissa niitä, jotka ennen olivat vuodeosastolla. Kodeissaan asuu todella monisairaita vanhuksia, joilla on ensinnäkin monenlaisia lääkityksiä. Täytyy osata seurata oireita, uusia oireita (jotta osaa lähettää lääkäriin mahdollisten uusien sairauksien diagnosointia varten), lääkkeiden vaikutusta ja sivuvaikutuksia. Ei siihen täysin kouluttamaton pysty kun ei ole tietoutta asioista. Eikä nuo näytä pysytyvän kaikki "lähihoitajatkaan", kun on rimaa hipoen päästetty koulusta läpi. Ja nykyään (toisin kuin enne) päästetään, kun alalla on pula työntekijöistä. Eri juttu onkin, miten alas riman voi laskea...

        Eiköhän ne "pätevät" osaa aidosti aitoa rimatkin, jotta oirekuvaukset ovat täysin kokemusta omaavilta kerrottu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eiköhän ne "pätevät" osaa aidosti aitoa rimatkin, jotta oirekuvaukset ovat täysin kokemusta omaavilta kerrottu.

        Voi sanoa, että yksin kotona on heitteille jätettyjä vanhuksia, miksi tätä asiaa pitäisi salata, tai kaunistella?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi sanoa, että yksin kotona on heitteille jätettyjä vanhuksia, miksi tätä asiaa pitäisi salata, tai kaunistella?

        Savonlinna hallitsee venäjäläiseen malliin salailu ja valheellinen kaunistelu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Savonlinna hallitsee venäjäläiseen malliin salailu ja valheellinen kaunistelu.

        No mitenkä muuten - Lainehan vaatii Savonlinnan pysymään tiukasti venäläisessä kainalossa.


    • Anonyymi

      Avoimet paikat vain lisääntyvät kotihoidossa kuin sienet sateella, suattaa palvelut supistua entisestään ku ei oo töihin mänijöitä.

      • Anonyymi

        Sitten kakistellaan Tehyssä ja Superissa jotta palkkaa pitäisi lisää saada. Sehän se nyt onkin ongelman ydin, vai onko. Jos työ ja työolosuhteet ovat järjenvastaisia, niin ei sellaiseen työhön kukaan pidemmän päälle motivoidu, vaikka palkka olisi minkälainen. Kotona yksinkertaisesti hoidetaan liian huonokuntoisia. Tukka putkella juostaan ympäri kyliä kun samassa ajassa hoitaisi moninkertaisen määrän jos olisivat samassa tai muutamassa vanhainkodissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sitten kakistellaan Tehyssä ja Superissa jotta palkkaa pitäisi lisää saada. Sehän se nyt onkin ongelman ydin, vai onko. Jos työ ja työolosuhteet ovat järjenvastaisia, niin ei sellaiseen työhön kukaan pidemmän päälle motivoidu, vaikka palkka olisi minkälainen. Kotona yksinkertaisesti hoidetaan liian huonokuntoisia. Tukka putkella juostaan ympäri kyliä kun samassa ajassa hoitaisi moninkertaisen määrän jos olisivat samassa tai muutamassa vanhainkodissa.

        Tuo on niin totta, ja erittäin julmaa vanhusten "hoitoa"!


    • Anonyymi

      Sosterissa ei ole muuten palvelusetelit käytössä kuten muualla maassa. Asiakkaat eivät siten voi itse valita hoitavaa tahoa, koski se sitten esim. vanhusten- tai hammashoitoa. Annetaan vain jonojen kasvaa ja jätetään ihmiset ilman hoitoa vedoten lääkäri- ja hoitajapulaan. Johtoportaan herroista ja rouvista ei ole sen sijaan pulaa, niitä kyllä riittää ja vuodenvaihteen jälkeen tulee lisää.

      • Anonyymi

        Ja kuten monessa paikassa muualla maassa, Savonlinnassa eivät omaisetkaan (jälkikasvu) usein asu edes seudulla. Ovat joutuneet lähtemään työn perään kasvukeskuksiin jo aikoja sitten. Omaishoidontukeakin (joka pienimmillään muutama satanen/kk) saa vasta sitten, kun katsotaan, että vanhus ei pärjää neljälläkään päivittäisellä kotihoidon käynnillä. Käytännössä käyntejä myönnetään tosi nihkeästi. Ensimmäisinä pyyntövuosina niitä ei saa ollenkaan, sen jälkeen käydään seuraavat vuodet kerran kahdessa viikossa katsomassa, että on edelleen hengissä ja jakamassa kahden viikon lääkkeet dementille joka ei muista niitä aina edes ottaa. Yhdessä tapauksessa aivovammainen ja dementti alkoi saada enemmän käyntejä vasta kun kaatui ja jalka murtui. Lukuisat aivomuutokset ja dementia eivät olleet syy eikä mikään saada käyntejä vaikka kyseinen henkilö ei selviytynyt arjestaan.


    • Anonyymi

      Olis pitänyt rakentaa yksi iso laitos vanhuksille, missä olis valvottu, ja hoidettu, mikäli tarvetta. Näin olisi pitänyt toimia oli sitten vanhus mitä mieltä tahansa. Ainahan ne kotona haluaa olla, kun luulivat että sielläkin hoidetaan. Isossa yksikössä olisi hyvä työskennellä ja olis ollu tukea toisista työntekijöistä.
      Nyt ovat heitteillä pitkin pitäjiä, joissa kotihoito kulkee edestakaisin.
      Siitä syntyy pitkä hiilijalanjälki. Ekologisesti ei toimi.

    • Anonyymi

      Jos on vanhusten kotihoito mennyt epäinhimillisesti hirveäksi, niin yritän kyllä olla joutumatta isojen yksityisten hoivakotien rääkättäväksikään - ei omalla rahalla eikä.maksusitoumuksella yhteiskunnan piikkiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dcb778c4-e945-4174-99cf-6fea608fd6b7

      https://www.sphy.fi/saava/saava-blogi/20-5-2022-kun-takana-on-pitka-elama/

      https://yle.fi/a/3-10617945
      Niin järkyttävää luettavaa että todellakin pelottaa vanheneminen ja hoitotarve.

      Hyvinvointi-Suomen suurin häpeä!

    • Anonyymi

      Sipilän hallitus ajoi vanhusten kotihoitoa laitoshoidon korvaajaksi kuin käärmettä pyssyyn.
      Sekä laitoshoito että kotihoito ajettiin hävettävään kuntoon verorahojen 'tärkeämpiin' kohteisiin ohjailussa.

      • Anonyymi

        Täällä on niin paljon hyviä kirjoituksia, joita on surullista lukea!
        Surullista on myös todeta, että näillä kirjoituksilla ei muutosta tapahdu. Te, jotka tiedätte ja tunnette tätä hoitoalaa, puhukaa ISOILLA KIRJAIMILLA näistä asioista niille, joilla on jotain päätösvaltaa puuttua ja muuttaa käytäntöjä!! Jos kaikki vaan vaietaan ja hyväksytään, muutoksia ei tapahdu! Kyllä noille "herroillekin" voi puhua selkosuomea, kun tietää olevansa oikeassa, he eivät aina tiedä käytännön tapahtumista yhtään mitään!


    • Anonyymi

      Ei noissa asioissa auta kuin julkisuus. Ja se, että yhä useampi ottaa yhteyttä esim. lehdistöön. Aviin kun ilmoittaa, niin on arpapeliä, puututaanko sieltä. Yhdessä tapauksessa tarkastaja ei vastannut mitään ja vastasi jotain vasta 1,5 v. päästä kun sama asia oli uudestaan käynyt jo Valvirassa ja näkivät, että se sieltä heille hierarkisesti ottaen kuuluu. Sitten vastataan vain ympäripyöreästi luetteloiden Avin yleisiä tehtäviä eikä oteta ollenkaan yksilöidysti kantaa käsillä olevaan asiaan. Tuosta ajasta taas muutama vuosi eteenpäin tehty taas kantelu ja tällä kertaa viisaampana lähetetty se Aviin kahdelle eri henkilölle (eivät voi olla vastaamatta kun näkevät, että toisellekin lähetetty kopiona). Tällä kertaa Avi puuttui ja kaupunki sai muistutuksen. Kaupungin vastine kuitenkin se, että katsoivat pitävän korjata/tehostaa toimintaa vain joidenkin pienempien sivuseikkojen osalta. Eivät olleet sitä mieltä, että monisairas vanhus olisi saanut liian hitaasti tai liian vähän palveluja, puhumattakaan hoitokotipaikasta! Ei auta, vaikka muualla asuvalla omaisella olisi itsellään useampi hoito- ja sosiaalialan tutkinto ja kyky arvioida tilanteita.

      • Anonyymi

        Ei anneta silti periksi! Yritetään saada apua ja oikeutta niille, jotka sen ovat ansainneet, ja jotka eivät enää itse jaksa pitää puoliaan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei anneta silti periksi! Yritetään saada apua ja oikeutta niille, jotka sen ovat ansainneet, ja jotka eivät enää itse jaksa pitää puoliaan!

        Mitä helevettiä varten me savonlinnalaiset ollaan äänestetty kaupunkiin päättäjät ja viimeksi vielä edustajat hyvinvointialueelle?????!


    • Anonyymi

      Savonlinnassa on paljon eläkeläisiä ja paljon myös kotihoidossa olevia. Useimmat kotihoidossa olevat ovat jo vanhoja. Ja ne potilaat eivät osaa tai kykene yksin elämään, kaikilla ei ole nuoria sukulaisia tukenaan. Asioita seuranneena voin mainita yhden asian, joka ei ole kunnossa. Näille hoidettaville tuodaan monille myös ruoka kotiin. Tämä ruoka on joissakin tapauksissa todella heikkolaatuista. Sairas tarvitsee hyvää ruokaa. Tähän pitää kiinnittää huomiota. Mikä tahansa ruoka ei ole hyvää. Myöskään Savonlinna n sairaaloissa ruoka ei ole myöskään riittävän hyvää. Kyse ei ole aina kiinni rahasta vaan tiedosta ja taidosta, samalla rahalla voidaan saada huonoa ruokaa ja hyvää ruokaa. Minä esim. kaipaisin oikein todella hyvää hernekeittoa sairaalassa. Hyvä hernekeitto on hyvin vahvaa ja terveellistä. Puolukkahillo käy melkein minkä muun ruoan kanssa yhteen. Sitäkin voisi olla. Ja nimenomaan hyvän laatuista. Joillekin sopii maito, toisille ei. Piimä sopii useimmille, esim. AB-piimä. Potiloaalta voi kysyä mikä sopii!

      • Anonyymi

        Joo....ei se tämä ruokasysteemi oikein pelitä, eikä monella ole varaa siihen ja nykyisin vielä harvemmalla. Tarkoitus on hyvä, mutta .............

        " Kotiin toimitetusta lämpimästä ateriasta kuljetuksineen peritään
        7.10 euroa palvelunsaajilta, joiden tulot ovat alle 1103 euroa/kk/brutto
        8.50 euroa palvelunsaajilta, joiden tulot ovat yli 1103 euroa/kk/brutto "

        Eli tuloista riippuen 220-263,5 euroa kuukaudessa yksi lämmin ateria per päivä. Tarve olisi kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Monet vielä jakavat tuon yhden aterian kahdelle päivälle, joten saavat vain 1/4 ravinnontarpeesta. Niin ja se ettei kotiin kannettu ruoka sisällä leipää, eikä leivänpäällisiä, eikä juomia.


      • Anonyymi

        Kouluissa ymym on todella heikko ruoka


    • Anonyymi

      Mitenkäs se vanhustemme hoito muuttunee ensi vuoden alusta Eloisan alaisuudessa?
      Oliko leveimpien sotehartioiden tarkoitus parantaa jollakin tavalla savonlinnalaistenkin vanhustusten loppuelämää?

      • Anonyymi

        "Leveämmät sotehartiat" on vitsi. Keskittämällä palveluita kavennetaan (syrjäpaikoista palveluja lopetetaan) ja kohotetaan (keskuspaikkoihin lisätään hallintoportaita).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Leveämmät sotehartiat" on vitsi. Keskittämällä palveluita kavennetaan (syrjäpaikoista palveluja lopetetaan) ja kohotetaan (keskuspaikkoihin lisätään hallintoportaita).

        Sehän on kepulaisuutta!
        Sitä saa, mitä äänestämäälä haluaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sehän on kepulaisuutta!
        Sitä saa, mitä äänestämäälä haluaa.

        Joskus tuntuu, että nykyisin vallitsee välinpitämättömyys hoidettavia kohtaan. Tuntuu ihan vitsiltä, kun tuttavani oli syöpäleikkauksessa keskus-sairaalassa, kysyttiin, oliko toivomuksia ruuan suhteen. Paperiin hän kirjoitti, että kaikki muu käy, muttei kalaruuat.
        Ensimmäinen ateria, joka hänelle tuotiin oli - KALAKEITTOA!!?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joskus tuntuu, että nykyisin vallitsee välinpitämättömyys hoidettavia kohtaan. Tuntuu ihan vitsiltä, kun tuttavani oli syöpäleikkauksessa keskus-sairaalassa, kysyttiin, oliko toivomuksia ruuan suhteen. Paperiin hän kirjoitti, että kaikki muu käy, muttei kalaruuat.
        Ensimmäinen ateria, joka hänelle tuotiin oli - KALAKEITTOA!!?

        Olisko se potilaan paperi joutunut roskikseen jo ennen ruoka-annosten käsittäjälle tiedon ehtimistä.
        Kannattaa pyytää kirjallinen selvitys, koska ruoka-aineallergiat voivat olla kohtalokkaitakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisko se potilaan paperi joutunut roskikseen jo ennen ruoka-annosten käsittäjälle tiedon ehtimistä.
        Kannattaa pyytää kirjallinen selvitys, koska ruoka-aineallergiat voivat olla kohtalokkaitakin.

        Lukutaito on tärkeä taito!


    • Anonyymi

      Etelä Savon Hyvinvointialue Eloisa 2023 Alkaen

    • Anonyymi

      Olen itse 86 v ja tunnen näitä asioita omakohtaisesti. Totta on tuo, että kotihoidossa on Savonlinnassa paljon vanhuksia, joiden paikka olisi laitoshoidossa. Se lähentelee joskus tilannetta, että vanhus on jätetty lähes heitteille. Tarpeellinen hoidon tarve saattaa olla joillekin ympäri vuorokauden. Yksin asuminen on liian vaativaa. Itse kyllä asun yksin ja pärjään, mutta joillakin se vanhuus ja eri sairaudet ovat sillä mallilla, että yksin asuminen ei olekaan enää se oikea tapa. Riippuu yksilöstä. Joillakin vanhuus vaivoineen tulee aikaisemmin. Hyvin paha heikkous on kotihoidossa tuotava ruoka. Se ei ole riittävän hyvää , eikä sitä ole riittävästi. Sairaalassa oli ja on kyllä monessa suhteessa melko hyvät oltavat. Sielläkin ruoka saisi olla nykyistä parempaa. Parempaa ei suinkaan tarkoita aina kalliimpaa. Parannettavaa on sielläkin. Sen sijaan sairaanhoitajat sairaalassa ovat olleet ainakin minua kohtaan erittäin taitavia ja ystävällisiä. Se on ollut mallillaan. Silti olen aina pyrkinyt omaan asuntoon mahdollisimman pian pois sairaalasta. Tämä on tietysti yksilöllistä. Minä pärjään hyvin kotona yksin. Kaikilla ei ole sama tilanne. Tosiaan hyviä laitospaikkoja saisi olla enemmän ja kohtuuhintaan. Olen tarkkaillut tilannetta ja minulla on hyvä yleiskuva Savonlinnan sairaalasta ja vanhusten hoitamisesta. Sairaala on melko hyvä, mutta vanhusten hoito yleensä saisi olla tasokkaampaa. Ruokapalvelu kotiin on heikkotasoista määrältään ja laadultaan. Siinä on parannettavaa. Jos suoraan sanotaan niin Savonlinnassa se negatiivinen asenne sairauksia ja vanhuksia kohtaan saattaa olla sieltä ylimmästä johdosta lähtien. Komeita rakennuksia kyllä - esim. kirjasto ja terveyskeskus, hyvä, mutta tärkeää on ensisijaisesti se, miten potilaita ja vanhuksia muuten kohdellaan ja hoidetaan. Olisiko se sitten se "Sipilän malli" tämä, sitä en voi sanoa varmasti, mutta parannettavaa on!

    • Anonyymi

      Velvoittivat dementikon (!) pitämään ruokapäiväkirjaa kun "vanhukset eivät yleensä syö kunnolla" ja "vanhoja ihmisiä ei pidä laihduttaa". Pelkäsivät, että kuihtuu kuten jotkut vanhukset. Ei mennyt jakeluun, vaikka sanoin, että meillä monisairas (nais)dementikko painaa 90 kg ja on vain 162 cm pitkä siihen painoon nähden. On skolioosia, nikamansiirtymää, verenpainetta, astmaa, kolesterolia, taipumusta verisuonitukoksiin, huono liikkumaan, ei saa kenkiä jalkaansa kun maha on tiellä ja mikä olennaisinta: sillä elopainolla on todella suuri lonkkamurtumariski jos kaatuu. Jakeluun ei mennyt vaikka sanoin, että meillä syö hyvällä halulla vaikka rautanauloja jos eteen pistetään. Ei järki sen vertaa sano, onko päinvastoin huomattava ylipaino hyväksi vaiko pahaksi eikä myöskään kykeneekö dementikko mitään päiväkirjaa syömisistään pitämään. Taisi loppua sekin projekti lyhyeen kun nyt ovat olleet asiasta ihan hiljaa.

      • Anonyymi

        Ei vanhuksen suu tuohesta ole, joten ruokiin lisää makua! Voi, on aina voita! Pääasia, että hyvä mieli ja turvallisuus olisi jokaiselle taattu!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vanhuksen suu tuohesta ole, joten ruokiin lisää makua! Voi, on aina voita! Pääasia, että hyvä mieli ja turvallisuus olisi jokaiselle taattu!

        Ruoat tehdään samalla keskuskeittiöllä, mistä menee sairaalaankin. Ruokien on oltava sellaisia, että ne käyvät kaikille. Yksti tykkää yhdestä mausteesta, toinen toisesta, kaikki eivät tykkää kaikesta. Sairaalaruokia on väitetty suolattomiksi. Suolaa ei kovin paljon voi laittaa syystä, että on paljon verenpainetautisia, munuaissairauksista kärsiviä, sydänsairaita, ym. muita sairaita joille ei suolainen ruoka eli natrium oikein käy. Erikoista, että ihmiset kehtaavat valittaa ruoasta. Olisivat kiitollisia, että ruokaa sentään on. Niin ei ole monessa paikassa muualla maailmassa. Ja Suomessakin moni pienituloinen syö kuukauden viimeisen viikon näkkileipää ja puuroja. Jokainen voi itse lisätä suolaa, mausteita laitosruokiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruoat tehdään samalla keskuskeittiöllä, mistä menee sairaalaankin. Ruokien on oltava sellaisia, että ne käyvät kaikille. Yksti tykkää yhdestä mausteesta, toinen toisesta, kaikki eivät tykkää kaikesta. Sairaalaruokia on väitetty suolattomiksi. Suolaa ei kovin paljon voi laittaa syystä, että on paljon verenpainetautisia, munuaissairauksista kärsiviä, sydänsairaita, ym. muita sairaita joille ei suolainen ruoka eli natrium oikein käy. Erikoista, että ihmiset kehtaavat valittaa ruoasta. Olisivat kiitollisia, että ruokaa sentään on. Niin ei ole monessa paikassa muualla maailmassa. Ja Suomessakin moni pienituloinen syö kuukauden viimeisen viikon näkkileipää ja puuroja. Jokainen voi itse lisätä suolaa, mausteita laitosruokiin.

        Mutta monet dementikot eivät suinkaan lisää valmiina tulleeseen ruokaan mitään. Aloitekykykin heikkenee iän myötä. Itse olen syönyt sitä sairaalan ruokaa, ja kokemus on, että se ei ole laadultaan kovinkaan hyvää! Olen kyllä aina syönyt mitä tarjotaan, mutta olen pannut merkille millaista se ruoka on. On siinä parantamisen varaa. Se on fakta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta monet dementikot eivät suinkaan lisää valmiina tulleeseen ruokaan mitään. Aloitekykykin heikkenee iän myötä. Itse olen syönyt sitä sairaalan ruokaa, ja kokemus on, että se ei ole laadultaan kovinkaan hyvää! Olen kyllä aina syönyt mitä tarjotaan, mutta olen pannut merkille millaista se ruoka on. On siinä parantamisen varaa. Se on fakta.

        Laitoskeittiöt on aina ja ikuisesti huonoja maultaan sekä näöltään, kun nykyään kaikki ruoka pääsääntöisesti avataan rasioista tai pusseista lämmittämistä varten.
        Kieltämättä itsekin muistan synnytyksen ajoilta oikeastaan osastolla olosta vain ruuan.
        Kalapihvit, herneitä ja perunaa kastikelörön kera... aivan jäätävän näköinen ja syötyä tuli vaikka elämys ei ollut.
        Eipä sairaalaan syömään mennäkään vaan hoitoa saamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laitoskeittiöt on aina ja ikuisesti huonoja maultaan sekä näöltään, kun nykyään kaikki ruoka pääsääntöisesti avataan rasioista tai pusseista lämmittämistä varten.
        Kieltämättä itsekin muistan synnytyksen ajoilta oikeastaan osastolla olosta vain ruuan.
        Kalapihvit, herneitä ja perunaa kastikelörön kera... aivan jäätävän näköinen ja syötyä tuli vaikka elämys ei ollut.
        Eipä sairaalaan syömään mennäkään vaan hoitoa saamaan.

        On vaan niin surullista, kun vanhuksilla ei ole enää mitään iloa ja nautintoa elämässään ja viimeisinä vuosinaan/ päivinään ei edes ruoka ole maukasta! Onneksi monella, kellä on omaisia lähellä, he välittävät ja tuovat herkkujakin. Sen kyllä soisi kaikille, jotka eivät enää itse pysty niitä tekemään ja ostamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruoat tehdään samalla keskuskeittiöllä, mistä menee sairaalaankin. Ruokien on oltava sellaisia, että ne käyvät kaikille. Yksti tykkää yhdestä mausteesta, toinen toisesta, kaikki eivät tykkää kaikesta. Sairaalaruokia on väitetty suolattomiksi. Suolaa ei kovin paljon voi laittaa syystä, että on paljon verenpainetautisia, munuaissairauksista kärsiviä, sydänsairaita, ym. muita sairaita joille ei suolainen ruoka eli natrium oikein käy. Erikoista, että ihmiset kehtaavat valittaa ruoasta. Olisivat kiitollisia, että ruokaa sentään on. Niin ei ole monessa paikassa muualla maailmassa. Ja Suomessakin moni pienituloinen syö kuukauden viimeisen viikon näkkileipää ja puuroja. Jokainen voi itse lisätä suolaa, mausteita laitosruokiin.

        Tuo kirjoitus on hyvin negatiivinen eikä siinä ole rehellinen totuus. Ei ole missään määrätty, että tehdään vain yhtä ruokalajia, joka sopii kaikille. Saadaan melko mautonta ruokaa, monen potilaan mielestä, ja sitäkään huonoa mautonta ruokaa ei tee mieli syödä kokonaan, vaan osa jää helposti syömättä. Kotona asuva vanhus, joka syö vain sitä, ei saa riittävästi ravintoa ja on todellisuudessa aliravittu. Se näkyy jo veriarvoissa. Tiedän tällaisen tapauksen. EHDOTUS: Sosteri ja kauppa, esim CITY-MARKET laativat yhdessä (tai SOSTERI yksin) lyhyen luettelon tarkoin valituista tärkeimmistä ostamisen kohteista tietyssä kaupassa, esim. CITY-MARKET. Siinä on huolella valittuja myynnissä olevia ruokia hintoineen. On olemassa todella hyviä valmisruokia. Sitten muutamia muita kohteita siihen luetteloon, kuten talouspaperi, wc-paperi, hammastahna, partaterät, ja jotakin muuta, mitä vanhukset yleensä tarvitsevat, ne tarpeellisimmat, ei tarvitse liikaa ottaa siihen luetteloon. Painetaan tätä luetteloa muutama sata kappaletta ja jaetaan kaupan lisäksi sellaisille vanhuksille, jotka ehkä voivat tilata ruoan kaupasta itse puhelimella (EI NETILLÄ) ja myös niille, joille toimitetaan ruoka kotiin Sosterin toimesta.
        Tällöin voi tilata puhelimella (EI NETILLÄ) ruokaa kotiin! Totuus on, että sillä nykyään kotiin tuotavalla Sosterin ruoalla ei pysy terveenä, se on liian heikkotasoista. Tarvitaan lisää kunnon vahvempaa ja maukkaampaa ruokaa. SOSTERI voi olla aktiivinen tällaisen järjestelyn toteuttamisessa. Itse ostan suurimman osan ruoasta valmisruokina, ja sitä on tosi hyvääkin tarjolla. Esim. päivässä: Palapaisti ja puolukkahillo (Saarioisten), samalle päivälle toisena ruokana Riisipuuro ja puolukkahillo. Sitten kolmas voi olla kahvi kinkkuvoileivän tai mustikkapiirakan tai vastaavan kanssa. Se on jo hyvä päivä ruoan puolesta ja veriarvot pysyvät normaaleina - pelkkä nykyinen valmisruoka on jo vähän kuin heitteillejättö. Sosterin pitäisi sopia kaupan kanssa ja sopia järjestelyistä. tällainen jo parantaisi tilannetta huomattavasti. Kaupungin johdon taholta toivottaisiin myönteisiä toimia tähän suuntaan. Vanhuksia ei pidä rankaista, vaan hoitoon pitää suhtautua vakavasti ja huolellisesti. Siltä osalta ei miljardeja pidä vähennellä - tämä viime huomautus mm. kaupunginjohtajalle. Kaupan pitäisi suostua tällaiseen järjestelyyn, sitä voi kaupunki (tai Sosteri) jopa tukea. Helpottaisi monen vanhuksen selviämistä. Useimmat tätä palvelua tarvitsevat eivät hallitse netin käyttöä !!!


    • Anonyymi

      Tuossa edellä on hyviä neuvoja niille, jotka päätöksiä tekevät. Kokemuksesta voin sanoa, että tuo on totta. On paljon parantamisen varaa. Kun olin sairaalassa tuli mieleen, että olisipa oikein hyvää hernekeittoa, todella hyvää lihakeittoa, hyvää kalakeittoa esim. ahvenesta, josta tulee maailman paras kalakeitto. Ahvenfilee on hyvä raaka-aine, siinä ruodot eivät haittaa. Ruisleipä sopii useimmille, tosin ei kaikille. Voi on aina voita. Maito, hyvä piimä tai mehu juomaksi. Paljon riippuu siitä kuka ja millainen on se henkilö, joka sitä ruokaa valmistaa, osaako tehdä hyvää ruokaa?! Ruoka on sairaalle kuin lääke - ei ole samantekevää mitä syö. Minä olen syönyt aina kaikkea mitä on tullut tarjolle, en silti voi kehua kaikkea. Armeijassa sai maailman parasta hernekeittoa, miksi ei sairaalassa. Lihapullat ja sen lisukkeena puolukkahillo on myös hyvä yleisruoka esim. sairaalle. Kupasta hyvät lihapullat saa hintaan 2,15 €. Tosin siihen tarvittaisiin se puolukkahillo lisäksi. "Taitava kokki osaa tehdä hyvää ruokaa!". Yksinäisen vanhuksen hoitamisessa kotona on Savonlinnassa ehkä se "huonoimmin hoidettu" osa-alue. Siihen parannuksia!

    • Anonyymi

      Soijatuotteet ovat kotihoidon mielestä kuulemma lisäravinne eikä mikään ruoka. Siitäkin huolimatta, etteä soijarouheessa on 53g proteiinia 100 g:ssa. Finelin sivustolta selviää, että lihassa proteiinia on huomattavasti vähemmän. Kaikki kun eivät lihaa syö etenkään jos joutuisi itse lahtaamaan sen suloisen porsaan. Vegaanille tai lakto-ovo-vegaanille soija on ihan peruselintarvike. Eläinproteiinin niitä aminohappoja, joita kasvisruoassa ei ole, saa maitotuotteista ja munista.

      • Anonyymi

        Hienoa, että nykyisin ajatellaan eläimiä ja lihan syönti vähenee!
        En kuitenkaan ole kuullut yhdenkään tämän päivän vanhuksen siirtyneen kasvisruokaan. Heidän elinajan on lihaa syöty, joten sallittakoon se heille myös elämän illassa, ja parannetaan me nuoremmat oikein joukolla tätä maailmaa, annetaan arvo kaikille eläimille, ja ennenkaikkea vanhuksillemme!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hienoa, että nykyisin ajatellaan eläimiä ja lihan syönti vähenee!
        En kuitenkaan ole kuullut yhdenkään tämän päivän vanhuksen siirtyneen kasvisruokaan. Heidän elinajan on lihaa syöty, joten sallittakoon se heille myös elämän illassa, ja parannetaan me nuoremmat oikein joukolla tätä maailmaa, annetaan arvo kaikille eläimille, ja ennenkaikkea vanhuksillemme!!

        No Savonlinna onkin pikkukaupunki Savonlinna. Täällä on paljon paluumuuttajia jotka maailmalla vuosikymmenet oltuaan saattavat elää vähän eri tavalla kuin täällä ikänsä pikkupiireissä pyörineet. Kaikkea vähänkin erilaista pidetään epäilyttävänä. Jos automaattisesti oletetaan kaikkien vanhusten syövän esim. nyt vaikkapa lihaa, niin eikö se ole ihmisryhmien niputtamista ja suhatutumista heihin kategoriana. Vähään samaan tyyliin kuin jotkut pitävät kaikkia romaneja samanlaisina. Silloin kannattaa miettiä, syyllistyykö syrjintään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No Savonlinna onkin pikkukaupunki Savonlinna. Täällä on paljon paluumuuttajia jotka maailmalla vuosikymmenet oltuaan saattavat elää vähän eri tavalla kuin täällä ikänsä pikkupiireissä pyörineet. Kaikkea vähänkin erilaista pidetään epäilyttävänä. Jos automaattisesti oletetaan kaikkien vanhusten syövän esim. nyt vaikkapa lihaa, niin eikö se ole ihmisryhmien niputtamista ja suhatutumista heihin kategoriana. Vähään samaan tyyliin kuin jotkut pitävät kaikkia romaneja samanlaisina. Silloin kannattaa miettiä, syyllistyykö syrjintään.

        No skeemat ja stereotypiat varmaan ainakin saavat vallan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No skeemat ja stereotypiat varmaan ainakin saavat vallan.

        Üllatus, üllatus, maailmassa on muitakin kuin valkoisia lihaa syöviä heteroita.


    • Anonyymi

      Niin, kotihoitohan on asia erikseen ja koskee nimenomaan hoitoa. Syöminen on siitä erillinen asia. Kotihoidon kautta tilattavista kunnan aterioista pitää maksaa yli 8 euroa/ateria. Jos ei ruoka miellytä, niin kuka tahansa voi tilata vaikka joka päivä pizzaa kotiinsa tai muita ruokia miltä tahansa yksityiseltä aterioita kotiinkuljettavalta yritykseltä. Tällä palstalla piti keskustella nimenomaan kotiHOIDOSTA- ei syömisestä.

      • Anonyymi

        Juurikin näin. Monilla on vielä paikkakunnalla omaisia, jotka käyvät tekemässä tai tuovat sen ruoan. Siihen kyllä lähes jokainen kykenee. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaisia lähellä. Enemmän ihmetyttää se, että omainen joutuu tarkkailemaan, neuvomaan, kehoittamaan mitä pitäisi tutkia, testata ja mikä voisi olla kyseessä. Vaivoja ja oireita jätetään tutkimatta. Tai lätkäistään vain tutkimatta heti jokin "mukamas"-syy ja sitten hoidetaan sen mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juurikin näin. Monilla on vielä paikkakunnalla omaisia, jotka käyvät tekemässä tai tuovat sen ruoan. Siihen kyllä lähes jokainen kykenee. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaisia lähellä. Enemmän ihmetyttää se, että omainen joutuu tarkkailemaan, neuvomaan, kehoittamaan mitä pitäisi tutkia, testata ja mikä voisi olla kyseessä. Vaivoja ja oireita jätetään tutkimatta. Tai lätkäistään vain tutkimatta heti jokin "mukamas"-syy ja sitten hoidetaan sen mukaan.

        Tuo on totta ja sitä tapahtuu myös palvelutaloissa. Luulisi, että ammattilaisten hoidossa kaikkea tarkkaillaan ja hoidetaan. Näin ei enää kuitenkaan ole. Kun omainen mainitsee asioista, hänestä tulee "hankala omainen", ja kohtelu on sen mukaista. Nim. Kokemusta on


      • Anonyymi

        Kotihoito ja syöminen kotona kuuluvat samaan kokonaisuuteen. VAI
        "voi tilata vaikka joka päivä pizzaa kotiinsa tai muita ruokia ....."

        MUTTA se kotona vielä asuva potilas ei ehkä omaa riittävää oma-aloitteisuutta, ja kykyä tilata niitä ruokia joistakin palveluista. Ne taidot ovat ehkä joskus olleet mutta kadonneet iän mukana. Kaupoissa on kyllä nykyään todella hyviä ja halpoja valmisruokia, se on totta. Minä käytän lähes yksinomaan niitä, ja saan todella hyvää ruokaa joka päivä. Monilla vanhuksilla se oma-aloitteisuus on jo kadonnut johonkin. Se keittiö voisi valmistaa ainakin kahta ruokalajia rinnakkain. Toinen sellaisille, joilla ei ole ruokalajiin nähden rajoituksia. Potilaalta tai vanhukselta voi kysäistä, "onko rajoituksia ruoan suhteen". Siinä se!


    • Anonyymi

      Puhutaanko Sosterin kotihoidosta ensi vuoden alusta lähtien Eloisan kotihoitona? Mikä muuttuu ylipäänsä vuoden alussa?

    • Anonyymi

      Muualla Suomessa päivystykset ovat tukossa. A-studio kertoo asiasta:
      https://areena.yle.fi/1-50949873?autoplay=true
      Yksi huomattava syy on se, että päivystyksissä hoidetaan ja siellä joudutaan pitämään vanhuksia jotka ovat liian huonokuntoisia elämään kotona kotihoidon turvin. Oikeampi paikka olisi hoitokoti tai vuodeosasto. Ja niihin ei pääse kun niitä on niin paljon suljettu ja jonot ovat kamalat. Yksityisiä hoitokoteja kyllä on, mutta niissä hoito maksaa 4000-5000e/kk ja kunnilla ei ole varaa myöntää maksusitoumuksia näihin. Pääsee jos itse maksaa, mutta kenellä on tuollaisia rahoja. Näinpä huonosti järjestetty vanhustenhoito vaikuttaa jo muiden ihmisten terveyspalvelujen saatavuuteen kun mummot tukkivat päivystykset ja heitä joudutaan pitämään siellä pitkiä aikoja.

      • Anonyymi

        Mitenkäs me olisimmekaan saaneet rakennettua kuntiin vanhuksille hoitokoteja?
        Tai kattavampaa hoitoa vahuksille heidän koteihinsa?

        Julkiset palvelut totta kai maksavat ja niihin tarvitaan veroeurojamme!

        Oikeistohallitusten, viimeksi Sipilän hallituksen, hulluuteen asti mennyt keskittäminen ja pienempien hoitopaikkojen lopettaminen on hoitajapulan myötä johtanut tähän järjettömään vahustemme alennustilaan.

        Tiedossa on ollut jo kauan, että vahustemme määrä kasvaa kovaa vauhtia, ja jokaisen kuuluu saada tarvittava perushoito.

        Nykyään emme Savonlinnassakaan pääse enää terveyskeskuksen lääkäriinkään, kun kaupungin päättäjät ajoivat vuoden 2022 vuoden budjettiin 4,5 miljoonan säästöt sosiaali- ja terveysmenoihin eli Sosterin toimintaan!

        Suorastaan hävettää savonlinnalaisten päättäjien Sosterin kuihduttaminen.
        Nyt sitten nähdään, jatkuuko hyvinvointialueella valtiolta tulevien veroeurojen jako .... samanmoisten päättäjien tyylillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitenkäs me olisimmekaan saaneet rakennettua kuntiin vanhuksille hoitokoteja?
        Tai kattavampaa hoitoa vahuksille heidän koteihinsa?

        Julkiset palvelut totta kai maksavat ja niihin tarvitaan veroeurojamme!

        Oikeistohallitusten, viimeksi Sipilän hallituksen, hulluuteen asti mennyt keskittäminen ja pienempien hoitopaikkojen lopettaminen on hoitajapulan myötä johtanut tähän järjettömään vahustemme alennustilaan.

        Tiedossa on ollut jo kauan, että vahustemme määrä kasvaa kovaa vauhtia, ja jokaisen kuuluu saada tarvittava perushoito.

        Nykyään emme Savonlinnassakaan pääse enää terveyskeskuksen lääkäriinkään, kun kaupungin päättäjät ajoivat vuoden 2022 vuoden budjettiin 4,5 miljoonan säästöt sosiaali- ja terveysmenoihin eli Sosterin toimintaan!

        Suorastaan hävettää savonlinnalaisten päättäjien Sosterin kuihduttaminen.
        Nyt sitten nähdään, jatkuuko hyvinvointialueella valtiolta tulevien veroeurojen jako .... samanmoisten päättäjien tyylillä.

        Puolustuskyvyttömien asemaa on helpointa heikentää epäinhimilliseksi.
        Todellakin hävettävää.


    • Anonyymi

      Tuli mieleen eräs parannus sairaalassa ja kotihoidossa tarjottavaan ruokaan. Se on tehty ikäänkuin kaikille sopivaksi. Samalla se ruoka on mennyt laadultaan heikoksi, eikä maistu hyvältä, ja kaikki joutuvat tätä huonosti maistuvaa ruokaa sitten syömään. Jospa tehdäänkin 2 ruokalajia. NR1 tuo kaikille sopiva mutta ei kovin hyvältä maistuva. Kotihoitopotilas jättää osan syömättä ja tulee aliravituksi, jos on useamman päivän sellaisella ruoalla. Ruoka on sairaalle kuin lääkettä. Jospa tehdään sen rinnalle toinen ruoka, jota voivat tilata kaikkiruokaiset. Minä ehdottaisin yhdeksi tällaiseksi maistuvaksi ruoaksi: - Lihapullat ja muusi, - Hyvää puolukkahilloa, - tuoretta pehmeää ruisleipää, se on halpaa ja hyvää, sitä saa myös hyvin pehmeänä mm. kaupasta ja se on erittäin halpaa ja hyvää. -voita -Piimää, tavallista tai AV-piimää, tai maitoa tai mehua tai vettä. Kaupan hintojen mukaan olisi noin 2,15 0,50 0,50 0,50 piimä (tai mehu) = Siis noin 5,65 €
      Karkeasti laskien kaupan hintojen mukaan hinta olisi tuota luokkaa kaupassa. Itse ostan ja syön tätä ruokalajia aika usein ja se on mielestäni tosi hyvää hintaansa nähden ja maukasta. Eri valmistajilla on vähän eri tasoisia, samakin tuote. En mainitse valmistajan nimiä, että en tule mainostaneeksi, mutta eroja on. Tuon annoksen syötyään tuntee syöneensä. On monia muita melko hyviä valmisruokia, mutta useat kotona asuvat vanhukset ovat menettäneet kykynsä organisoida itse tuotteet kaupasta kotiin. Tunnettu liike Savonlinnassa tuo ruokaa myös kotiin, mutta tilaus on tehtävä netissä. Tämä jälkimmäinen rajoitus juuri estää tämän reitin käytön juuri niiltä, jotka sitä eniten tarvitsisivat. SOSTERI - sopikaa .CityMarketissa että ostoksia voi tilata myös puhelimella. Silloin kauppa saa paljon uusia asiakkaita. Nykyään on hyviä valmisruokia.

      • Anonyymi

        Et ymmärrä nyt kokonaisuutta eli noin kallis lihapulla muusi annos kotiin kuljetuksella nousee hintavaksi monelle.
        Itse en edes söisi tuollaista ja minusta tuo on juuri sitä mitä nyt tarjotaan.
        On helppo kertoa mitä itse syö, mutta se ei todellakaan maistu kaikille niille muille joille se vietäisiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et ymmärrä nyt kokonaisuutta eli noin kallis lihapulla muusi annos kotiin kuljetuksella nousee hintavaksi monelle.
        Itse en edes söisi tuollaista ja minusta tuo on juuri sitä mitä nyt tarjotaan.
        On helppo kertoa mitä itse syö, mutta se ei todellakaan maistu kaikille niille muille joille se vietäisiin.

        Tuo pelkkä lihapullat, esim Lindstömin lihapullat maksaa 2,15 €

        Ei se ole kallis, mutta melko hyvä perusruoka. Ruokailussa pitää olla muutakin. Esim. voita, leipää, jotakin juomaa, puolukkahilloa, korppukinkkua. Piimä on hyvä juoma. Kaikki lisukkeet mukaan niin tuo ateria saattaa maksaa noin 6 €. Puolukkahillo on siinä se tärkein lisä. Ei yhdellä aterialla pärjää koko vuorokautta. Se on vain yksi osa. Päivän mittaan tarvitaan muutakin . E i yksi ateria riitä, 10 € päivää kohti saa jo riittavästi ja hyvää ruokaa, jos koettaa selvitä halvalla. Se on noin 300 € kuukaudessa. Sillä pysyy jo hengissä säästeliäästi toimien. Ja saa riittävästi ja riittävän hyvää ruokaa. Siihen kuuluu jo myös esim. kahvi. Tämä kaikki valmisruoilla. Kokeiltu on ja sillä pärjää. Mutta ihminen tarvitsee muutkin kuin pelkää ruokaa. Yksin asuva vanhus jolla on sairauksia ja erityisesti muistisairautta tarvitsee muutakin kuin pelkkää ruokaa. Vanha ihminen menettää usein toimintakykyään. Hän tarvitsee monenlaista apua. Jos se on Sipilän vika, että vanhukset asuvat nykyään yksin ja heikon hoidon varassa, niin Sipilä on ollut väärässä ja tehnyt karhunpalveluksen Suomen vanhuksille. Nykyiset johtajat jatkavat samalla linjalla - siinä on kehitys mennyt huonompaan suuntaan. Muistanko oikein - pitikö Sosterin säästää 4,5 miljardia, ja kuka sitä vaatikaan. Ehkä johtajia pitäisi vaihtaa ennen kuin tilanne korjautuisi. Nykytilanne ei ole hyvä!


    • Anonyymi

      Ovat saaneet työvoimatilanteen sentään kuntoon, kun ei ole enää avoimia paikkoja kotihoidossa työkkärin sivuilla. Hieno homma, nyt pitäisi mammojen ja pappojen hoito kotona olla turvattu.

      • Anonyymi

        Vai "turvattu"? Aamulla käydään 10 min. ja illalla 10 min. Sen muun 23 t 40 min. monikin huonokuntoinen ja/tai dementoitunut on oman onnensa nojassa. Ja sen kuntoisia, että entiseen aikaan heitä hoidettiin hoitokodeissa tai vuodeosastoilla. Turvarannekkeesta ei ole paljon apua jos sitä ei osaa käyttää/muista miten sitä käytetään tai ottaa sen useinkin pois ranteestaan eikä sitten löydä sitä. Meidän tapauksessa eivät hoitajatkaan löytäneet. Lopulta löytyi kovan etsimisen jälkeen patjan alta. Lonkkamurtumien hoitaminen tulee yhteiskunnalle tosi kalliiksi, ovat huonoja paranemaan ja erittäin kivuliaita vanhukselle. Kun ei ole kukaan vessattamassa tai tukemassa siirtymisiä. Dementikot lähtevät ulos juoksentelemaan pakkaseen kun kukaan ei ole vahtimassa. Löytyvät sitten jos löytyvät paleltumavammoja saaneina tai kuolleina. Vaipoistakaan ei ole hyötyä jos niitä ei muista/halua laittaa ja lattiat, sohvat, sängyt ovat ulosteessa ja virtsassa. Hygieniariskikin. Mikähän vielä keksitään, kotirobotti? Ohjelmoitu toimimaan vain ja ainoastaan standarditilanteessa eikä silloin jos tapahtuu jotain poikkeuksellista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai "turvattu"? Aamulla käydään 10 min. ja illalla 10 min. Sen muun 23 t 40 min. monikin huonokuntoinen ja/tai dementoitunut on oman onnensa nojassa. Ja sen kuntoisia, että entiseen aikaan heitä hoidettiin hoitokodeissa tai vuodeosastoilla. Turvarannekkeesta ei ole paljon apua jos sitä ei osaa käyttää/muista miten sitä käytetään tai ottaa sen useinkin pois ranteestaan eikä sitten löydä sitä. Meidän tapauksessa eivät hoitajatkaan löytäneet. Lopulta löytyi kovan etsimisen jälkeen patjan alta. Lonkkamurtumien hoitaminen tulee yhteiskunnalle tosi kalliiksi, ovat huonoja paranemaan ja erittäin kivuliaita vanhukselle. Kun ei ole kukaan vessattamassa tai tukemassa siirtymisiä. Dementikot lähtevät ulos juoksentelemaan pakkaseen kun kukaan ei ole vahtimassa. Löytyvät sitten jos löytyvät paleltumavammoja saaneina tai kuolleina. Vaipoistakaan ei ole hyötyä jos niitä ei muista/halua laittaa ja lattiat, sohvat, sängyt ovat ulosteessa ja virtsassa. Hygieniariskikin. Mikähän vielä keksitään, kotirobotti? Ohjelmoitu toimimaan vain ja ainoastaan standarditilanteessa eikä silloin jos tapahtuu jotain poikkeuksellista.

        Aivan järkyttävää luettavanakin. Siihen kun pystyy vielä kuvittelemaan itsensä vanhuksena tai kaukana asuvana omaisena, niin jokainen täysjärkinen mykistyy kauhusta.

        Vanhusten arvostaminen on totta tosiaan päästetty päättäjien toimesta uskomattoman häpeälliseen kuntoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan järkyttävää luettavanakin. Siihen kun pystyy vielä kuvittelemaan itsensä vanhuksena tai kaukana asuvana omaisena, niin jokainen täysjärkinen mykistyy kauhusta.

        Vanhusten arvostaminen on totta tosiaan päästetty päättäjien toimesta uskomattoman häpeälliseen kuntoon.

        Ihmetyttää, miten ne hoitajat pystyvät hyvällä omallatunnolla osallistumaan tuollaiseen? Vai puuduttaako ja kovettaako työ niin, ettei tunne kohta juurikaan mitään. Kunhan palkkansa edestä käy jotain siellä heilumassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihmetyttää, miten ne hoitajat pystyvät hyvällä omallatunnolla osallistumaan tuollaiseen? Vai puuduttaako ja kovettaako työ niin, ettei tunne kohta juurikaan mitään. Kunhan palkkansa edestä käy jotain siellä heilumassa.

        Joo, aivan varmasti kyseinen työ ei sopisi kaikille. Vaatii kovaa ammattitaitoa pystyä jättämään sellainen kotonaan vaappuva, huonomuistinen ja yksinäinen vanhus pärjäilemään jotenkin ....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihmetyttää, miten ne hoitajat pystyvät hyvällä omallatunnolla osallistumaan tuollaiseen? Vai puuduttaako ja kovettaako työ niin, ettei tunne kohta juurikaan mitään. Kunhan palkkansa edestä käy jotain siellä heilumassa.

        Hyvin tunnettuahan on, että työvoimatoimistot ohjaavat puoliväkisin muualle työllistymättömiä lähihoitajakoulutukseen. Jos ei elämässä paljon muita vaihtoehtoja ole, niin sitten sinne on mentävä ja työtä tehtävä vaikka silmät ummessa ja omatunto pois päältä. Harvassa taitavat nykyaikana olla ne, joille ko.työ on kutsumus ja ihan oikeasti ajattelevat asiakkaan/potilaan parasta. Ja se paras ei todellakaan ole se, mitä muualta annetut kehykset nykyään määrittelevät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, aivan varmasti kyseinen työ ei sopisi kaikille. Vaatii kovaa ammattitaitoa pystyä jättämään sellainen kotonaan vaappuva, huonomuistinen ja yksinäinen vanhus pärjäilemään jotenkin ....

        Vai vaatii se kovaa ammattitaitoa pystyä jättämään...Jo on erikoiseksi mennyt jos ammattitaidoksi määritellään nykyisin se, mikä ennen olisi ollut erittäin karkeaa ammattitaidottomuutta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai vaatii se kovaa ammattitaitoa pystyä jättämään...Jo on erikoiseksi mennyt jos ammattitaidoksi määritellään nykyisin se, mikä ennen olisi ollut erittäin karkeaa ammattitaidottomuutta!

        Kuulunee nykyään ammattitaitoon pystyä ajalla ajattomalla olevinaan hoivaamaan kotihoitoon liian huonokuntoisia vanhuksia!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvin tunnettuahan on, että työvoimatoimistot ohjaavat puoliväkisin muualle työllistymättömiä lähihoitajakoulutukseen. Jos ei elämässä paljon muita vaihtoehtoja ole, niin sitten sinne on mentävä ja työtä tehtävä vaikka silmät ummessa ja omatunto pois päältä. Harvassa taitavat nykyaikana olla ne, joille ko.työ on kutsumus ja ihan oikeasti ajattelevat asiakkaan/potilaan parasta. Ja se paras ei todellakaan ole se, mitä muualta annetut kehykset nykyään määrittelevät.

        Harvoinpa se työntekijä pystyy oikeasti vaikuttamaan vanhuksen avun tarpeen työaikaan ja edes siihen, millaista apua kukakin vanhus eniten tarvitsisi.
        Rahan ja työntekijöiden puutteessa vanhusten kotihoivasta on tehty robottimaista sekunttipeliä.

        Kaikki perustuu arvovalintoihin!
        Miten verorahat ohjataan ja miten haluamme ylipäänsä maksaa veroja.
        Julkiset palvelut, koulut, lasten- ja vanhustenhoito, terveydenhoito, jne .. ovat hyvinvointivaltiomme peruspalveluita, joihin tarvitaan juuri niitä verorahojamme!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Harvoinpa se työntekijä pystyy oikeasti vaikuttamaan vanhuksen avun tarpeen työaikaan ja edes siihen, millaista apua kukakin vanhus eniten tarvitsisi.
        Rahan ja työntekijöiden puutteessa vanhusten kotihoivasta on tehty robottimaista sekunttipeliä.

        Kaikki perustuu arvovalintoihin!
        Miten verorahat ohjataan ja miten haluamme ylipäänsä maksaa veroja.
        Julkiset palvelut, koulut, lasten- ja vanhustenhoito, terveydenhoito, jne .. ovat hyvinvointivaltiomme peruspalveluita, joihin tarvitaan juuri niitä verorahojamme!

        Juuri niin. Tuo kaikki kannattaa huomioida ennen kaikkea valitessaan ehdokasta eduskuntavaaleissa ensi keväänä.
        Puolueilla ja ehdokkailla on ratkaisevia eroja arvovalinnoissaan, siis juuri siinä, miten veroeurot käytetään.


    • Anonyymi

      Jospa se Eloisan kotihoito toisi lisää eloa sekä yksinäisten vanhusten päivään ja että kotihoidossa kiitäviin hoivaajiin.
      Muistisairaille pitäisi hyvinvointialueen pystyä järjestämään paikkakunnittain hoivapaikat, jossa muistanattomat vanhukset kokisivat olevansa turvassa.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Toivottavasti on viisas ihminen, jolla on sydän paikallaan!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toivottavasti on viisas ihminen, jolla on sydän paikallaan!!

        Ja yhdenvertaisuus koko hyvinvointialueella!


      • Anonyymi

        Toimialajohtaja voisi sitten täyttää palvelutalojen tyhjät huoneet, joita taitaa Savonlinnassakin olla aika monta, kotona asuvilla huonokuntoisilla kotihoidon asiakkailla. Ja täällä kotihoidon työntekijöitä haukkuvat kirjoittelijat, käykääpä itse lukemassa lähihoitajaksi ja tervetuloa töihin kotihoitoon. Rupeaisi hoitajia riittämään ja olisi aikaa muuhunkin, kuin perustyöhön.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toimialajohtaja voisi sitten täyttää palvelutalojen tyhjät huoneet, joita taitaa Savonlinnassakin olla aika monta, kotona asuvilla huonokuntoisilla kotihoidon asiakkailla. Ja täällä kotihoidon työntekijöitä haukkuvat kirjoittelijat, käykääpä itse lukemassa lähihoitajaksi ja tervetuloa töihin kotihoitoon. Rupeaisi hoitajia riittämään ja olisi aikaa muuhunkin, kuin perustyöhön.

        Miksi hoitajia ei riitä? Eikö kotihoito ole vetovoimainen? Miksi? Sote-aloilla muilla sektoreilla saattaa olla jopa ylitarjontaa kunkin suuntautumisalan kouluttautuneista.


    • Anonyymi

      Joku Anonyymi kirjoitti: "JOS RUOKA EI MIELLYTÄ, NIIN KUKA TAHANSA VOI TILATA VAIKKA JOKA PÄIVÄ PIZZAA KOTIINSA TAI MUITA RUOKIA MILTÄ TAHANSA YKSITYISELTÄ ATERIOTA KOTIINKULJETTAVALTA YRITYKSELTÄ".

      Tämä anonyymi ei tunne asiaa. Esim CITY-MARKET OTTAA TILAUKSIA VASTAAN VAIN NETIN KAUTTA,

      Olen kokeillut yrittäessäni auttaa sukulaista. Toinen este on Kotihoidossa olevat vanhukset, joilla ei ole siellä apulaisena netin hallitsevaa henkilöä. Suurin osa juuri näistä potilaista ei hallitse netin käyttöä. Se puute on hyvin yleinen. Ja juuri he ovat niitä, jotka tarvitsevat tällaisia palveluja siis ruokien tilaamista puhelimella. Puhelin on lähes jokaisella. Näiden potilaiden kohdalla juuri netin osaaminen on
      harvinaista. City-Market toimittaa kotiin vain NETTITILAUKSELLA.

      Näin vastattiin kun kysyin. Olisiko niin, että Hallinto perustelee samoin kuin tuo "Anonyymi". Näin kierretään todellinen ongelma ja ohitetaan omatunto. Jos olisi esim. tehty moniste tavallisimmista näiden vanhusten ostamisen kohteista, ja numeroitu esim . 1-100 niin olisi helppo tilata, tilaan: 67 . Sama luettelo olisi kaupassa. Tämä auttaisi monia vanhuksia juuri tarpeellisen ruoan ostamisessa, ja vähän muutakin saisi listalla olla. esim. WC paperia , talouspaperia, hammastahnaa jne.. Niitä tavallisimpia mitä tarvitaan taloudessa. Vanhus jolla on mm. muistisairaus EI OLE KUKA TAHANSA! Tätä tietoa ei pidä ohittaa.

    • Anonyymi

      Kaupan tuotelista hyvä idea, mutta manuaaliluettelon hinnat voivat tietenkin 'elää'.
      Muistisairaalla se ongelma, ettei välttämättä muista, mitä tuli tilattua ja milloin tuli tilattua.
      Kyllä ihan jokaisen kotona asuvan muistisairaan on saatava apua kauppaostoksiin ihan muistavalta ihmiseltä.

      Palveleva kauppias tietenkin kehittelee palvelujaan myös huonomuistisille vanhuksille, jotka eivät itse pääse kauppaan keräämään tavaroita kärryyn.

      • Anonyymi

        Niin, vanhusten "hoiva" on ollut Suomessa häpeällisen aliarvostettua jo vuosikymmenet!!!
        Nyt, on sitten täysin kaaos, kun vanhusten määrä lisääntyy vauhdilla ja hoivaajien määrä kutistuu kutistumistaan.

        Oikeistopuolueet ovat olleet jatkuvasti huutamassa tuloveroja pienemmäksi ja leikkaamassa julkisista palveluista, mutta nyt oppositiossa istuessaan olleetkin haukkumassa nykyistä hallitusta julkisiin palveluihin kertyneistä puutteista ja ongelmista.
        Jokseenkin todella kaksinaamaista ja törkeän epärehellistä.populismiä.

        Olis pitänyt vanhustenhoitoonkin satsata verorahojamme jo usean hallituksen. Minkä taaksens jättää, sen edestänsä löytää!
        SUOMEN SUURI HÄPEÄ!


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Vaipat toimitetaan nykyään Postin kautta toiselta puolelta Suomea. Paketit tuo Postin käyttämä yksityinen firma. Liikuntakyvyltään, kuuloltaan huonokuntoisen dementikon pitäisi sitten olla aukomassa ovia. Ei välttämättä reagoi tekstiviestiin ilmoitetusta toimitusajasta ja vaikka huomaisikin sen, ei kohta muista koko asiaa. Kun toimitusaika on käsillä, saattaa olla nukkumassa eikä ymmärrä, että alasummeri soi. Saattaa vain kääntää kylkeä kun ei enää erota summeria, ovikelloa, puhelinta kadulta mahdollisesti kuuluvien amabulanssin, poliisin tai paloauton äänistä. Ja vaikka havahtuisikin summerin soittoon ja ymmärtäisi alhaalla olevan jonkun, on liikkuminen niin hidasta, että ei ehdi avaamaan kunnes kuski onkin jo lähtenyt pois. Meilläkin jännätään, vietetäänkö joulu virtsan ja ulosteen keskellä kun vaippoja ei ole joko muistettu tilata tai on kyllä tilattu, mutta niitä ei olla saatu toimitetuksi perille.

      • Anonyymi

        Toivottavasti ei tule ripuli.


      • Anonyymi

        Sipilän hallitus keskitti vaappuvat ja huonokuntoiset vanhuksetkin kotihoitoon, jonka kerrottiin olevan parasta vanhuksille.
        Hohhohhoijaa ...


      • Anonyymi

        Onneksi niitä vaippoja voi käydä ostamassa kaupasta, jos huoli on ettei toimitukset tule perille. Lähes joka kauppa myy niitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onneksi niitä vaippoja voi käydä ostamassa kaupasta, jos huoli on ettei toimitukset tule perille. Lähes joka kauppa myy niitä.

        Joka mummu ja pappa lenkille vaan pääkallokelillä ruuhkaan - ja vaippoja ostamaan!!
        Niinkö??


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joka mummu ja pappa lenkille vaan pääkallokelillä ruuhkaan - ja vaippoja ostamaan!!
        Niinkö??

        Ei ko omainen satojen kilometrien päästä muualta Suomesta suihkukoneella tulee iltasaikaan ja suihkukoneella lähtee takaisin kauppareissun jälkeen jotta aamuksi ehtii taas töihin. Dementikko itse ei välttämättä edes muista mitä sinne kauppaan piti lähteä ostamaan ja on sen lisäksi menossa kauppaan joka oli viimeksi olemassa 70-luvulla. Rollaattorilla matka tosin saattaa kestää monta tuntia suuntaansa ja todennäköisesti köntsähtää heti ensimmäisessä tienristeyksessä vaikka ei olisi liukastakaan ja pääsee sitten sairaalaan joulunpyhiksi hoidattamaan katkenneita koipiansa. Sairaalassa onneksi on vaippoja.


    • Anonyymi

      Nytkin hakevat pelkästään keskustan alueelle peräti 8 lähihoitajaa. Lisäksi paikkoja auki muiden alueiden kotihoidossa. Porukka tuntuu kovin olevan vaihtuvaista. Aina uudet naamat vanhuksilla.

      • Anonyymi

        Kotihoitoon on varmasti vaikea saada ainakaan nuoria, koska siinä hommassa pitää osata jotain tehdäkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kotihoitoon on varmasti vaikea saada ainakaan nuoria, koska siinä hommassa pitää osata jotain tehdäkin.

        Taitaa nykyaikana olla sellaista, että kunhan nyt jonkun saa töihin. Ja työvoimatoimistot auliisti ohjaavat alalle keitä vain.


    • Anonyymi

      Hävettävän surkeaan jamaan on vuosikymmenten saatossa vanhustenhoito Suomessa jatkuvan 'rahapulan' takia päästetty.

      Kiinalaisille pandoillekin olisi keskustalaisten mielestä pitänyt löytyä tässä rahapulassa lisää rahaa viisi miljoonaa euroa ... kun keskustalainen sydän sykkii lämpöisesti pandoille ... ja pandayrittäjälle.

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Niinpä, vanhustemme hoitoon satsaaminen on arvo- ja tasa-arvokysymys.
      Tuntuu usein olevan tärkeää vain kun oma vanhempi on avun ja hoidon tarpeessa.

      • Anonyymi

        Just, ja sitten on jo myöhäistä vikistä, kun hoksaa että itselleenkin tulee ikää ja vaivat ja avuntarve jokaisella lisääntyy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe