Suojatien eteen pysähtynyt auto

Anonyymi-ap

Tapahtui tänään Latokartanonkaarella Helsingissä. Ajoin polkupyörällä tien vasemmalla puolella ollutta yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Halusin siirtyä tien oikealle puolelle, eli kääntyä ja ylittää tien suojatietä pitkin (jolloin minulla on väistövelvollisuus). Odottaessani suojatien edessä vapaata tilaa huomasin oikealta puolelta tulevan auton kohteliaasti ja selkeästi hiljentävän vauhtia, jotta lähtisin ylittämään tietä. En kuitenkaan lähtenyt, ja se oikealta tullut auto sitten pysähtyi kokonaan suojatien eteen. Meinasin vihdoin jo lähteä, mutta huomasin onneksi että vasemmalta tulee auto, joka ei hiljentänyt vauhtia ollenkaan, joten en lähtenyt vieläkään ylittämään tietä. Vasta kun se ohitti minut, lähdin tien ylitse (ja huiskautin pysähtyneelle kuskille vielä kättä kiitokseksi).

Kysymys: rikkoiko vasemmalta tullut auto tieliikennelakia, kun ei pysähtynyt suojatien eteen? Mtään väistämisvelvollisuutta osoittavaa liikennemerkkiä hänellä ei ollut, kuten ei muistaakseni myöskään pyörätien jatkeen maalauskuviota (päinvastoin kuin alla olevassa vuoden 2011 Google Maps kuvassa).

Google Maps https://www.google.com/maps/@60.2341248,25.0453401,3a,75y,293.78h,96.18t/data=!3m6!1e1!3m4!1scC4hl07BFv4K4sFagtYJow!2e0!7i13312!8i6656 (Kuva om vuodelta

Minä olin siis ylittämässä kuvassa vasemmalta oikealle. Auto joka ei väistänyt minua, ajoi vasenta kaistaa, ja suojatien eteen pysähtynyt auto oikeaa kaistaa.

6

116

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Kysymys: rikkoiko vasemmalta tullut auto tieliikennelakia, kun ei pysähtynyt suojatien eteen? "
   Ei rikkonut lakia. Sen sijaan äärimmäisen epäkohteliaalla käytöksellään hän osoitti olevansa yhteiskuntakelvoton idiootti.

   • Anonyymi

    Riippuu siitä vaarantuiko kenenkään henki ja terveys. Jos pyöräilijä ei vielä lähtenyt ylitykseen, niin vaaratilannetta ei syntynyt. Tuollaiset tilanteet ovat haasteellisia, jossa toinen antaa väistämisvelvolliselle tietä. Toisella kaistalla ajavalla tulisi olla vähän "pelisilmää" tilanteessa.


  • Anonyymi

   Ajattelin tieliikennelain kohtaa 27 § 2 mom:

   "Jos ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa ajoneuvolla pysäyttämättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa."

   https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180729#L3P27M2

   Sopiiko tuo kohta tähän, eli jos vastakkaiseen suuntaan menevä auto on pysähtynyt suojatien eteen?

   • Anonyymi

    Ei sovi. Pysähtynyt vastaantulija on pysähtynyt lähestyvästä ajoneuvosta nähden suojantien TAAKSE ei ETEEN.

    Sinänsä typerää, ettei tieliikennelaki pakota myös tässä tilanteessa pysähtymään, mutta näin se vain on. Tietysti erittäin huonotapaista on olla pysähtymättä, jos toinen on jo pysähtynyt antamaan tietä, mutta huonotapaisia ihmisiähän riittää.


   • Anonyymi

    Katso saman pykälän viimeistä momenttia.

    "Jos näkyvyys suojatielle on rajoittunut muulla tavoin, ajoneuvolla on hidastettava ja tarvittaessa pysäytettävä ennen suojatietä."

    Tuo taas sopii tilanteeseen, eli jos vastaantulevan kaistan ajoneuvo peittää näkyvyyden, niin laki velvoittaa hidastamaan tai jopa pysähtymään.


   • Anonyymi

    Korjaus: Ajattelin näkyvyyden peittämistä. Ei soveltunutkaan.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   204
   2752
  2. Haluaisin tutustua suhun

   kunnolla. :) Millaista sun elämä on ollut. Puhua kaikesta maan ja taivaan välillä. Tunnut merkitykselliseltä ihmiseltä elämänpolullani. Aika näyttää..
   Ikävä
   142
   1833
  3. Kumpa tietäisin mies

   Mitä päässäsi liikkuu. Niin tietäisi miten toimia..
   Ikävä
   150
   1459
  4. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   136
   1373
  5. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   473
   1217
  6. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1124
  7. Työpaikkaromanssit...

   Onko ihan tuhoon tuomittuja juttuja?
   Ikävä
   66
   963
  8. Voi ei! Selviytyjät-luovuttaja Virpi rehellisenä vaikeasta päätöksestään: "Ei ole pelkoa, että..."

   Voi ei… Olisit nyt Virpi jatkanut kisan loppuun asti! Olisit voinut vaikka voittaa! Lue Virpin perustelut luovuttamiselle: https://www.suomi24.fi/vii
   Tv-sarjat
   35
   958
  9. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   95
   809
  10. Siihen ei voi vastata

   Mutta luin sen. Erittäin ihana kirjoitus, kiitos 🥺. En omi. Olen tuntenut kauan sitten samalla tavalla. Se on pitkä tarina jota en kirjoita tähän. M
   Ikävä
   38
   756
  Aihe