Käämi ja 2 Kondensaattoria = elektroninen vastine heilurille ?

Anonyymi-ap

Heilurin heilahdusaika ei riipu heilahduksen laajuudesta.

Jos kytketään 2 kondensaattoria (alussa toinen on täyteen varattu, mutta toinen tyhjä) siten, että 2 kondensaattorin miinusnavat kytketään suoraan toisiinsa, mutta plusnavat käämin kautta toisiinsa, tässähän syntyy ilmiö, jossa (jos alussa C1 on täyteen varattu ja C2 on tyhjä) C2 latautuu C1:stä käämin L1 kautta, mutta kun se on varautunut, alkaa käämin virta kulkea päinvastaiseen suuntaan, jolloin C1 varautuu ja C2 purkautuu.

Syntyykö tästä elektroninen vastine heilurille ?
Eli onko myös tässä aika, joka kuluu edestakaiseen lataus- / purkautumisilmiöön, vakio ?

Jos olisi olemassa ideaalinen käämi, jossa on vain induktanssia,
mutta resistanssi = 0 Ω (ja jos myös kondensaattorit ja kytkentäjohdot olisivat ideaalisia), ilmeisesti tuo ilmiö jatkuisi ikuisesti.

Reaalimaailman komponenteilla ilmiö ei jatku ikuisesti, koska käämillä (ja kytkentäjohtimilla) on resistanssia, jossa sähköenergiaa kuluu lämmöksi.

Mutta: voisiko kytkennän jotenkin suunnitella niin, että ulkoisen energian avulla kompensoitaisiin tuo sähköenergiaa kuluminen lämmöksi, eli niin kauan kun ulkoista energiaa on saatavilla, tuo sama edestakaisin latautumis- / purkautumisilmiö jatkuisi ?

Ja saataisiinko tästä hyvinkin tarkka aikavakio (verrattuna esim. RC -oskillaattoriin, jonka värähtelytaajuus ei ole kovin vakio.

Esim. mikrokontrollereissahan nähdään usein kvartsikidettä vakaan kellotaajuuden tuottajana, mutta kvartsikidehän taas perustuu mekaaniseen värähtelyyn.

Kun monessa muussa asiassa elektroniikka on korvannut mekaanisia ratkaisuja, niin miksi mekaaniseen värähtelyyn perustuva kvartsikide on edelleen käytössä ja voisiko sen korvata em. kahden kondensaattorin ja käämin muodostamalla sähköisellä värähtelypiirillä, jos piiri uudelleensuunnitellaan niin, että ulkoisella energialla korvataan se energia, mikä käämissä ja kytkentäjohtimissa kuluu lämmöksi ?

2

104

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Onko siinä kvartsikiteessä jotain epäluotettavaa tai hankalaa, joka pitäisi korvata?

   Juurikin niiden käytännön resistiivisten häviöiden takia tuo RLC-piiri kuumenee, jolloin komponenttien arvot muuttuvat ja niin muuttuu värähtelytaajuuskin. Pitäisi pitää tuo värähtelijä vakiolämpöisessä laatikossa. Käsittääkseni samaa lämpövakioita on tarkoissa kelloissa ollut myös kvartsikiteelle.

  • Anonyymi

   Kvartsikide nimenomaan keksittiin korvaamaan kelaa ja kondensaattoria. Sillä saavutetaan resonanssitaajuudelle kertaluokkia parempi tarkkuus ja pienempi herkkyys ympäristön lämpötilasta ja tärinästä.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator

   Katso kohdasta "History".

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   14
   3637
  2. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   399
   1300
  3. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   96
   1253
  4. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   423
   1209
  5. En kestä enää olla erossa...

   Mitä jos mää vaan tuun ja alan suuteleen sua?
   Ikävä
   64
   787
  6. Tulen hulluksi

   Joka päivä mielessä. Typerä mies ei vaan voi mennä pois päästäni. Mitä enemmän pyristelen vastaan sitä enemmän siellä asuu. Olisipa joku katkaisija, j
   Ikävä
   49
   733
  7. Riittääkö sulle nainen

   Seurustelu vai pitäskö jossain kohtaa sitte olla ihan sormuksia sovittelemassa?
   Ikävä
   71
   706
  8. Suomessa on perheiden yhä vaikeampi saada apua - Supernanny Pia Penttala kohtaa nämä ongelmat

   Järkyttävää, että Suomessa on yhä vaikeampi saada apua, olipa kyse sitten perheen ongelmista, lapsen haasteista, päihde- tai mielenterveysongelmista.
   Maailman menoa
   18
   699
  9. Mitä oikeasti tuo koronarokote on ?

   Minun faijan proidi nyt puolisonsa kera koronassa. Ja 3 rokotetta ottaneena. Ikää noin 75v , Ja tuntuu ettei hengissä pysy . Hyi helvetti mitä tää rok
   Maailman menoa
   161
   649
  Aihe