Unohdetun kansan trauma

Persujen historian taustana on Suomen Pientalonpoikien puolueen perustaminen vuonna 1959. Se lohkesi Maalaisliitosta omaksi puolueeksi. Puolue muutti myöhemmin nimensä Suomen maaseudunpuolueeksi (SMP). SMP oli pitkälti yhden miehen eli Veikko Vennamon show, mutta vuonna 1968 puolue sai EK-vaaleissa todellisen jytkyvoiton. Smp:n raunioille perustettiin sitten 1990-luvulla Perussuomalaiset ja puolueen keulahahmoksi nousi Timo Soini. Hänen johdollaan puolue sai uuden nousun, vaikka pitkään näytti varsin tukkoiselta.

Tämän puolueryppään kannatuksen taustana ja voimana on unohdetun kansan trauma. Vennamon aikana tätä käytettiinkin peittelemättä poliittisena iskulauseena. Ei siis hävetty tippaakaan sitä, että puolue oli luuserien puolue. Eikä siinä mitään häpeämistä olekaan. Se on vaan hyvä aina tiedostaa, jotta ymmärtää, mistä on kyse.

Emile Durkheim -niminen tiedemies kehitti aikoinaan itsemurhille yhteiskunnallista selitysteoriaa, joka laajeni sitten myöhemmin kattamaan myös rikollisuuden ja muun poikkeavan käyttäytymisen selittämistä. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että ihminen turhautuu, jos hänen menestymismahdollisuutensa ovat selvässä ristiriidassa menestymisen todennäköisyyden kanssa. Tällä ristiriidalla on selitetty mm. Suomen suurimman rikollisuusaallon eli puukkojunkkarikauden syntyä. Kun ihminen ei saa tai voi menestyä, hän alkaa tuntea häpeää (uskoo syyn olevan itsessään), vihaa (uskoo syyn olevan muissa) tai turhautuneisuutta (ei löydä ratkaisukeinoa).

Yhteiskunnalliset ja taloudelliset murrokset luovat kipinöitä tällaisille ilmiöille. Teollistuminen tappoi maanviljelyä ja loi pienviljelijäongelman. Tervanpolton loppuminen on luonut maaseudun joutoväen ongelman eli puukkojunkkarit 1800-luvulla. Teollisuuden automatisaatio loi taas lähimenneisyydessä suurelle osalle duunariväestöä työttömyysongelman. Ulkomaalaisen työvoiman kasvu on uhka suomalaisen työn arvostukselle. Globalisaatio, automatisaatio ja digitalisaatio ovat näiden muutosten viitekehyksiä.

Sen sijaan että erilaisiin muutoksiin pyrittäisiin sopeutumaan, niitä ryhdytään yleensä aina ensivaiheessa vastustamaan. Vastustetaan taloudellista kehitystä ja sen taustalla olevia suuria voimia. Osa väestöstä näkee näissä muutoksissa vastaavasti suuren mahdollisuuden ja käyttää sen hyväkseen. Kielitaito, digiosaaminen, korkea koulutustaso ja muutosketteryys ovat yleensä menestymisen avaimia. Esim. USAssa näitä menestystekijöitä esiintyy suuressa määrin esim. Kaliforniassa ja itä- ja länsirannikolla, kun taas taantuva ruostevyöhyke sijoittuu enemmän maan keski- ja pohjoisosiin. Samanlainen ilmiö on nähty myös Saksassa sen yhdistyessä. Entiset DDR:n kansalaiset demonisoitiin eivätkä he kelvanneet mihinkään. Frustraation seurauksena uusnatsismi on saanut kannatusta nimenomaan entisen DDR:n alueella. Tätä ilmiötä sivutaan hienosti Meri Valkaman romaanissa Sinun Margot, joka kannattaa lukea myös tämän turhautumisilmiön ymmärtämiseksi.

Turhautuminen ja pettyminen purkautuu eri tavoin.: ahdistuksena, toimettomuutena, syrjäytymisenä, rikollisuutena, salaliittoteorioiden suosimisena, eliitin vastustamisena, epäuskona mediaan ja tieteeseen, yleisenä vihana menestyneitä taikka ulkopuolisia kohtaan, poliittisina yhden totuuden kapinaliikkeinä jne. Jostain syystä hyvin radikaali tapa reagoida asioihin koetaan oikeutetuksi tai ainoaksi mahdolliseksi toimintatavaksi. Tämähän tuli tutuksi Trumpin kaudella ja kärjistyi sen loppuvaiheissa suoranaiseksi kapinaksi.

Valitettavan pitkän avauksen tarkoituksena ei ole mollata persuja. Kuten tekstistäni näkee ymmärrän näiden ilmiöiden taustasyitä ja prosesseja. Minusta yhteiskunnallisten murrosten aikana politiikassa pitäisikin paremmin jo etukäteen yrittää huomioida sitä, millaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia voi syntyä ja yrittää lieventää niiden vaikutuksia. Vaikeudet samoin kuin menestymiset alkavat kasaantua samoille ihmisryhmille ja se johtaa kansakuntien polarisoitumiseen ja vihanpitoon. Tällainen olisi hyvä estää ajoissa.

12

104

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi
   • Anonyymi
    31.10.2022 22:59

    Omien avauksien massapostaaja mielibidee mokagubta addick viktorantiman jne jne jne jne jne.


   • Anonyymi

    *
    Onneksi Tulee Vaalit !

    Onneksi On PerusSuomalaiset Puolustamassa Kansaa Ja Kansa Antaa Kannatuksen PerusSuomalaisille ! - Sehän On Varma Asia !

    Onneksi Tukee Vaalit !

    *


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    *
    Onneksi Tulee Vaalit !

    Onneksi On PerusSuomalaiset Puolustamassa Kansaa Ja Kansa Antaa Kannatuksen PerusSuomalaisille ! - Sehän On Varma Asia !

    Onneksi Tukee Vaalit !

    *

    Riemuiten pääsisit toteuttamaan kaikkia noita laitaoikeistolaisuuden angsteja, mitä aloittaja esitti?

    Toivottavasti valtaosa äänestäjistä ei astu samaan miinaan kuin sinä. Eivätkä astukaan, koska ovat fiksuja.


  • Anonyymi

   "Kun ihminen ei saa tai voi menestyä, hän "

   Ei ihminen, vaan mies. Naiset sopeutuvat ankariinkin oloihin ja löytävät paremmin positiivisia ratkaisuja. Miehet alkavat öyhöttää, kuten on persuissakin nähdään.

   Tuloerojen kasvu on lähes ainoa kovaarikollisuutta selittävä tekijä, joka johtuu juuri edellämainitusta seikasta. Siksi kapitalistiset ja varsinkin äärikapitalistiset yhteiskunnat tuottavat kovempaa rikollisuutta kuin kommunismeissa nähdään. Hyvinvointivaltiot, joista parhaana esimerkkinä maailman ehkä sosialistisin markkinatalousmaa Norja, tuottavat hyvin vähän ja melko mietoa rikollisuutta, jolloin myöskään ei tarvitse tuhlata rahaa vankiloihin eikä poliiseihin niin paljon.

   Sanna Marin muuten oli sitä mieltä, että Suomessa rangaistuksia tulisi koventaa. Siis pidentää. Hän on tietenkin oikeassa. Norjassakin rangaistukset ovat pidempiä, varsinkin uusijoille, joka tarkoittaa että hankalat ja vaaralliset tyypit eristetään tehokkaasti aiheuttamasta haittaa muille. Vankilat Norjassa taas ovat kuin täysihoitoloita verrattuna Suomeen ja - rikoksenuusimisprosentit selvästi alemmat.

   Persujen keinoilla eli pamputtamalla ja sähköpiiskalla ei rikollisuus vähene. Sen voi käydä toteamassa niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin. Kummassakin niissä veronmaksajat maksavat rikollisuudesta pitkän pennin.

   Itse äänestän mieluummin pohjoismaista mallia ajavia puolueita kuten SDP:ta kuin Venäjän meininkiä suunnittelevia perussuomalaisia!

   • Anonyymi

    Avauksessa on niin paljon asiavirheitä, ettei sitä viitsinyt pitkälle lukea. Esim. 1968 ei ollut eduskuntavaalit, vaan kunnallisvaalit. Niissäkin SMP menestyi hyvin. Ensimmäinen suuri vaalivoitto SMP:lle tuli 1970 eduskuntavaaleissa. Puolue sai 18 kansanedustajaa (aiemmin vain 1).


   • Olet oikeassa. Naiset sopeutuvat kuitenkin ehkä sen vuoksi, että he ovat olleet alistettuja ja väkivaltaisissa kulttuureissa luonnostaan heikompia. Naisten selviytymiskeinona on sen vuoksi sopeutuminen. Feminismiä tulisi kannattaa ylipäätään, koska se tuo yhteiskuntiin rauhallisuutta. Naisten toiminnan keskipiste on toisaalla eli perhe- ja lähiyhteisöjen hyvinvoinnissa. Kun tarkastellaan rikollisuutta, taloudellinen tasavertaisuus on omiaan ruokkimaan rikollisuuden vähentymistä. Pohjoismaat ovat tästä paras esimerkki. Niissä on pisimmälle kehittynyt demokratia ja taloudellinen tasa-arvo, pienimmät rangaistukset ja vähiten rikollisuutta. Kovilla rangaistuksilla ei vähennetä rikollisuutta vaan itse asiassa pahennetaan sitä. Ammattirikollinenkin tajuaa kovien rangaistusten maissa, että ei kannata jäädä kiinni vaan taistella asein kiinnijäämistä vastaan, koska seurauksena voi olla kuoleman rangaistus tai koko loppuelämän pituinen vankilarangaistus.

    Suomessa rikollisuuden torjuntaohjelmissa ja poliisin strategiaohjelmissa on jo ainakin neljännesvuosisadan ajan tajuttu, että syrjäytymisen estäminen on paras lääke rikollisuuden vähentämiseen. Se edellyttää monipuolista keinovalikoimaa, mutta ei rangaistusten kiristämistä, koska siitä ei ole mitään hyötyä rikollisuusongelman ratkaisussa. Rangaistusten mitoitusta voidaan sen sijaan käyttää sen mukaan, mitä oikeudenmukaisuusajattelu edellyttää. Arvomaailman muuttuessa väkivaltarikollisuuden rangaistukset ovatkin koventuneet ja omaisuusrikosten lieventyneet.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Avauksessa on niin paljon asiavirheitä, ettei sitä viitsinyt pitkälle lukea. Esim. 1968 ei ollut eduskuntavaalit, vaan kunnallisvaalit. Niissäkin SMP menestyi hyvin. Ensimmäinen suuri vaalivoitto SMP:lle tuli 1970 eduskuntavaaleissa. Puolue sai 18 kansanedustajaa (aiemmin vain 1).

    Vuoden 1968 eduskuntavaalit eivät ole asiavirhe vaan vuosilukuvirhe. Muistin väärin siis kahdella vuodella. Toki se on pilkunviilaajille tärkeä virhe. "Asiavirheistä" löysit siis esimerkiksi kahden vuoden vuosilukuvirheen". Uskon, että pystyt parempaan, Annika Saarikkoa lainatakseni.


   • Anonyymi
    mielipidepankki kirjoitti:

    Vuoden 1968 eduskuntavaalit eivät ole asiavirhe vaan vuosilukuvirhe. Muistin väärin siis kahdella vuodella. Toki se on pilkunviilaajille tärkeä virhe. "Asiavirheistä" löysit siis esimerkiksi kahden vuoden vuosilukuvirheen". Uskon, että pystyt parempaan, Annika Saarikkoa lainatakseni.

    Sama sota omien sivupersoonien kanssa vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan lukuisilla eri palstoilla nikit vain vaihtuu välillä 🥱🥱


   • Anonyymi

    Totta kait sinä sinimusta öyhö äänestät demareita😁


  • Anonyymi

   "Valitettavan pitkän avauksen tarkoituksena ei ole mollata persuja. "

   Pääosa tekstistäsi käsitteleekin vasemmistolaisia, joten et sinä Persuja mollaa, vaan sosialisteja, muunmuassa näin;

   "puolue oli luuserien puolue"
   "ihminen turhautuu, jos hänen menestymismahdollisuutensa ovat selvässä ristiriidassa menestymisen todennäköisyyden kanssa"
   "...yleisenä vihana menestyneitä taikka ulkopuolisia kohtaan, poliittisina yhden totuuden kapinaliikkeinä "
   "radikaali tapa reagoida asioihin koetaan oikeutetuksi tai ainoaksi mahdolliseksi toimintatavaksi."

   Nuo ja muukin tekstissasi kuvaa varsin osuvasti poliitttista vasemmistoa, niin historiallisessa katsannossa kuin edelleenkin.

   Kyse on psykologisesta projektiosta, kohdistat tiedostamasi epämiellyttävät asiat kannattamastasi aatteesta muualle, tässä avauksessa persuihin. Haluat torjua totuuden, joka näkyy persujen vähättelynä ja tuomitsevuutena, vika on aina muissa, mutta ei koskaan siinä omaksi kokemassasi aatteessa.

  • Anonyymi

   "Turhautuminen ja pettyminen purkautuu eri tavoin.:"

   Esim. 18-22h/365vrk trollaamisena suolessa yksinpuhelujen muodossa kun ei muutakaan sisältöä elämässä ole.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   215
   10682
  2. 663
   3387
  3. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   136
   1827
  4. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   128
   1305
  5. Hoosiannaa samban tahdissa

   Tallensin tänä aamuna klo 10 Helsingin Paavalin kirkosta (Hermannissa) tulleen Adventti-jumalanpalveluksen. Aloitus, eli kirkkoherra Kari Kanalan ja
   Luterilaisuus
   108
   1271
  6. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   226
   963
  7. Näin sinuakin kytätään - näyttöihin upotetut kamerat

   On tultu uuteen vaiheeseen , jota monet eivät vieläkään ymmärrä. Uusimpiin puhelimiin sekä tietokoneisiin on ilmeisesti häivytetty/piilotettu kamerat
   Maailman menoa
   218
   876
  8. Sanna Marin: Suomessa romahtaa nyt kaikki!

   - Pisatutkimus kertoo koulutuksen tason romahduksesta. - Olkiluoto 3 kertoo suomalaisen teollisuusosaamisen tason. - Vanhusten hoito retuperällä. - So
   Maailman menoa
   254
   865
  9. Haittaako mies

   Että mulla on seksuaalisia haluja sua kohtaan? Onko se sun mielestä outoa? Oot vaan niin kuuma mies. 🤤
   Ikävä
   39
   817
  10. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   380
   765
  Aihe