Kosteiden tilojen lattialämmitys

Anonyymi-ap

Minulla on niben maalämpöpumppu, onko lattiapiirit jotenkin väärin asennettu, kun kylppärin lattiassa kiertävän veden lämpötila on sama mitä muuallakin asunnossa. Eli noin 22-25 astetta, ulkolämpötilasta tietty riippuen.

Pena sanoi että kylppärin piiri olisi pitänyt shuntata lämpöisestä kuumasta käyttövesikierrosta omana juttunaan. Kun huonetermarit kuuluu olla mlp-systeemissä auki, koska mlp säätää veden sopivaksi käyrän mukaan.

Rauski taas oli sitä mieltä, että pitäisi nostaa mlp:n lämpökäyrää tuntuvasti, että saisi reilusti lämpimämpää vettä lattiaan. Ja huonetermareilla säätää lämpötila haluttuun.

Penan ideaa en pysty kokeilla, kun siihen tarttis putkimiestä.

Rauskin ideaa kokeilin. Siinä kyllä kylppärin lattia tuli mukavan lämpöiseksi, mutta muun huoneiston termareiden säätö tuotti ongelmia. Vaikka kuinka tarkasti yritti termareita säätää, niin aina lopputulos on se, että esim olohuoneen lattia on kylmä, kun taas eteisaulan lattia on kuuma, tai toisinpäin. Avoimessa tilassa käy helposti niin, että yksi piiri lämmittää, ja loput huilaa. Siitä seuraa tämä ilmiö. Termostaatit kun ei keskustele keskenään. Olisiko ratkaisu, johdottaa keittiö eteinen ja olkkari sekä ruokailutila kaikki samaan termariin, niin lämmin vesi lähtisi kaikkialle.

Tämän takia olen pitänyt tähän asti kaikkia termareita auki, ja antanut maalämpöpumpun hoitaa lämmön säätämisen, ja hyvin on toiminut. Lattiat ei ole kylmiä missään huoneessa. Mutta ainoa ongelma on ollut se, että kylppärissä on sitten vain haalean lämmin lattia, eikä se kuivata silleen kun pitäisi.

Onko tuossa Penan ideassa järkeä, että hommais putkimiehen, joka muuttais kierron kylppärin lattiaan, kuumasta käyttövedestä, shuntin kautta? Vai onko se väärä tapa?

Vai miten tuon saisi toimivaksi? Ja onko 22-25 asteinen kylppärin lattia liian kylmä, ts onko siinä riskiä? Kuivuminen ottaa suihkun jälkeen pari tuntia. Kesällä enemmänkin, kun lattiassa kiertävää vettä ei käytännössä lämmitetä juuri lainkaan, mikäli ulkolämpötila on kesäinen.

Niben ohjeen mukaan, mitään erillistä shunttausta kuumasta vedestä ei tunneta. Ohje on että kosteissa tiloissa pitää kiertää aina vesi. Ja niin kiertääkin, ne piirit on aina auki. Se vaan että se kiertävä vesi ei ole kovin lämmintä. Johtuen siitä että talo on hyvin eristetty, ja lattiassa kiertävän veden lämpötilan ei yksinkertaisesti tarvi olla kovinkaan paljon huoneen lämpötilaa suurempi.

Esim jos ulkona on -5 astetta pakkasta, ja haluaa että sisällä on 21 lämmintä, niin veden lämpötila lattiassa on joku 23,5 ja se riittää lämmittämään talon. Mutta kylppärissä tuo tuntuu aika kylmältä.

Vinkkejä?

8

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pena on essonvaari, jonka tiedot ovat kekkosen ajalta. Ei lämmintä käyttövetta ole lattialämmitykseen käytetty enää moneen vuosikymmeneen.

      Toisaalta tämä "lämmin lattia" on myös suurinta typeryyttä ja tuhlausta. Tarkoitus mainostaa satunnaisille kävijöille, että lällällää, meillä on lattialämmitys kylppärissä? Hyvin lämpöä eristävä pintamateriaali voi tuntua jalkapohjaan lämpimältä, vaikka pintalämpötila olisi lähempänä 20 °C. Keraaminen laatta johtaa tehokkaasti lämpö ja jos sen haluaa täysin neutraalin tuntuiseksi, niin laatan pintalämpötilan pitää olla sama kuin ihon pintalämpötila raajojen kärjessä eli n. 30 °C. Jos lattia pitää olla selvästi lämpimän tuntuinen, täytyy pintalämpötila nostaa yli 30 °C ja sehän sitten tarkoittaa, että menoveden pitää olla liki 40 °C.

      Pesutiloilla pitäisi olla ikioma kiertopiiri (shunttaus), jossa menovesi pidettäisiin koko ajan vajaa 30 °C lukemissa (pintalämpötila jonnekin 24 °C lukemiin, jolloin lattia on viileä, muttei jääkylmän tuntuinen).

      Muiden tilojen lämmitykseen riittää lauhalla säällä vähempikin, jolloin pesutiloissa ei em. mukavuuslämmitys toimi. Toisaalta pesutilojen lattia voi lämmetä tarpeettoman lämpimäksi kovilla pakkasilla, kun meveden lämpötila nostetaan yli 30 °C.

      Turhan lämmin lattia pesutiloissa -> ilman lämpötila nousee liikaa -> turhaa lämmönhukkaa... poistetaanhan iso osa koko asunnon poistoilmasta pesutiloista eikä LTO kuitenkaan saa kaikkea energiaa talteen.

      Lattialämmitystä EI tarvita kuivatukseen. Jos tila on pitkään (tnuteja) suihkussakäynnin jälkeen märkä, ilmanvaihto on puutteellinen.

      • Anonyymi

        Kun lattian kuivaa lastalla, niin ainakaan kosteuden vuoksi ei tarvitse lämmittää kylppärin lattiaa.


      • Anonyymi

        Spartalaisuus kasvattaa toki henkisesti mutta ainakin itsestä on mukavampi hillua alasti lämpimässä suihkutilassa.


    • Anonyymi

      Miksi ihmeessä aloittaja ei ole kysynyt Makelta tai paremminkin Eskolta ?

    • Anonyymi

      Avoimen tilan termariongelman voi ratkaista irroittamalla turhien termareiden johdot keskusyksiköstä. Ryhmän ensimmäinen termari ohjaa seuraaviakin toimilaitteita jos niillä ei ole omaa termaria. Toki ne toimilaitteet pitää olla peräkkäisissä kanavissa ennen seuraavaa termaria.

      • Anonyymi

        Saisiko tuon sepustuksen myös suomeksi?


    • Anonyymi

      Kylpyhuone on samassa piirissä mutta manuaalisen termostaatin takana. Toimii ainakin meillä jokseenkin hyvin. Enemmänkin yli lämmittää kun ei jaksa käydä erikseen säätelemässä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      98
      3037
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      79
      3011
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      311
      1931
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      89
      1434
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1226
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1155
    7. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      869
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      124
      795
    9. 46
      783
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      747
    Aihe