Pitääkö uuniruokia kypsennettäsessä olla kansi/folio päällä vai ei ?

Anonyymi-ap

En ole kokenut kotikokki enkä ole tehnyt uuniruokia/laatikkoruokia paljon mitään
ja olen törmännyt sellaiseen puutteeseen, että ohjeissa ei mainita laitetaanko esim. vuoan päälle kansi tai foliota, jos ei sopivaa kantta ole ?
Sen verran olen kokeillut, että vähän erilaista mausta tulee ja ilman kantta ruuan pinta voi kovettua jopa palaa. Siis kysymys: Kansi vai ei ja missä vaiheessa
se on paras laittaa tai ottaa pois, että ruoka saisi kuitenkin kaunista kypsää väriä ?
60+ naisilla on varmaankin hyviä ohjeita.
t. mieskokki Uuno nro 2

24

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Laitan foliota uunivuoan päälle ja siihen haarukalla reikiä. Otan sen pois
      kypsentämisen loppuvaiheessa, että ruoka saa väriä, mikä tekee sen
      herkullisemman näköiseksi, ei kai sillä muuta vaikutusta ole ?

    • Anonyymi

      Sitä ei aloittaja putinin trollille kerrota

    • Anonyymi

      Riippuu kypsentämisajasta ja asteista. Korkeassa lämmössä ruoan pinta
      voi ehtiä palaa. On hyvä laittaa ainakin aluksi foliota päälle, jos ei kantta ole.
      Lopussa sitä ei kuumaan vuokaan saa helposti laitettua.

      • Anonyymi

        Itse teen lähinnä laatikoita ja tykkään on kaunis ruskea väri pinassa,yksin asuvana ja syön sit viikon sama ruokaa..Kypsennän 170 asteisessa ne omat pöperöni.Kun oli perhe oli kunnon pata ja padassa kansi.Jossa haudutn lihan,karjallan paistin mureaksi hyväksi,maukkaaksi esim. 3h. matalalla lämmöllä. En Tiedä mikä oikea tapa on valmistaa mitäkin ravintoa? Itse oppinut ja säveltänyt ruokani.Maistuet aina olet kokonaisia,siis tuoreta.Ei mitän jauhe maisteita. Omistan mortelin ja sillä survon itse jauhena mausteen.Sanovat kaikki mikä jauhetta myydään mausteina on se sakka huonoin.Mitä kokonaisina pipureina ei voi myydä,jauhetaan.


    • Anonyymi

      Jaa.
      Laita foliohattu päähäsi samalla, kun laitat ruuan uuniin. Tiedä sitten, miten se vaikuttaa ruokaan, mutta ainakin säästyt ite säteilyltä.

      =DW=

      • Anonyymi

        👆👏👍tätsitool


    • Anonyymi

      Folio eristää tehokkaasti sekä lämpöä että kylmää. Kypsentyykkö laatikko
      pohjan puolelta enemmän jos on folio päällä ?

      • Anonyymi

        Kumpaan suuntaan se folion kirkas puoli on? Onko tarkoitus heijastaa lämpösäteilyn pois päin vai takaisin ruokaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpaan suuntaan se folion kirkas puoli on? Onko tarkoitus heijastaa lämpösäteilyn pois päin vai takaisin ruokaan?

        Luemma.

        Ei väliä, toimii kumminkin päin. Pitänee paikkansa, kun testaillut. Aiemmin aina koitin vääntää kiiltävän puolen ruokaan päin, mutta ei sillä ole väliä- kyse siitä, folio rajoittaa lämmön säteilyä, niinkuin eriste, ei heijastusvaikutus mainittava. Se että toinen puoli kiiltää ja toinen ei, johtuu folion valmistusmenetelmästä.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luemma.

        Ei väliä, toimii kumminkin päin. Pitänee paikkansa, kun testaillut. Aiemmin aina koitin vääntää kiiltävän puolen ruokaan päin, mutta ei sillä ole väliä- kyse siitä, folio rajoittaa lämmön säteilyä, niinkuin eriste, ei heijastusvaikutus mainittava. Se että toinen puoli kiiltää ja toinen ei, johtuu folion valmistusmenetelmästä.

        =DW=

        Eroa on, mutta sei ei ehkä ole niin suuri. Kiiltävä puoli heijastaa lämpösäteilyn poispäin ja matta puoli päästää sen hivenen paremmin läpi. Jos esim. haluaa pitää jonkun asian lämpimänä, niin tietenkin kiiltävä puoli ruokaan päin.


    • Anonyymi

      En laita koskaan foliota uuniruokien päälle , se pitää katsoa ettei ole liian kova lämpö uunissa jos tekee ruokaa siellä. Silloinhan pinta tulee kovaksi jos lämpöä on liikaa.

      • Anonyymi

        Kun teen lihamakaronilaatikkoa, ruskistan jauhelihan ja sipulit.
        Laitan joukkoon makaronit, puolikkaan lihaliemikuution nesteineen, mustapippuria.
        Kaadan vuokaan ja lisään kananmunan.

        Laitan vuoan keskitasolle ja uunin 250 asteeseen ilman kantta.
        Annan olla noin 20 min, kun näen että laatikon neste on alkanut kiehumaan ja pinta saanut väriä.
        Ujutan uunihanskat kädessä vuoan päälle kannen tai foliopaperin.
        Pudotan lämpöasteen 150 ja pidän uunissa noin puolituntia.
        Nostan pois jäähtymään.


    • Anonyymi

      Uuninpuhdistus on vihoviimeistä hommaa.
      Kansi tai folio pitää uunin siistimpänä.
      Ruoan rasvoja ja höyryjä on kelju pestä.

      • Anonyymi

        Oletko kuullut uuninpuhdistusaineesta? Pellinkannakkeet pois ja sumutat koko uunin uuninpuhdistusaineella ja 30 minuutin kuluttua pyyhit kaikki pois.


    • Anonyymi

      Kaksiseksi kun ei ole käytän verkkoja lisäksi.

    • Anonyymi

      Käytän lasivuokaa tai lasikantista vuokaa, molemmat on. Niissä ruskistuu läpi sopivasti mutta ruoka pysyy mehevänä.

    • Anonyymi

      Jos ostat kanankoipia, katso valmistusohje joko paketista, tai netistä.

      Ota uunivuoka, johon mahd. paistopussista vuotavat nesteet valuvat. Myös valmiiden koipien nostelussa voi tippua marinadia vuoalle.

      Ota paistopussi ja laita koivet siihen, myös marinointikastike.
      Kierrä pussin suuta jotta se pysyy kiinni.
      Leikkaa saksilla pieni reikä pussin päälle.

      Paisto n. 225°.

      • Anonyymi

        Aika: n. 50 min.


    • Anonyymi

      En käytä foliota, koska ruoka voi ottaa siihen kiinni ja se ei ollenkaan hyvä kun folioo voi tarttua siihen ruokaan. Jos vuokaruuan pinta tummuu liikaa paistettaessa laitan päälle leivinpaperin. Jos on pakko käyttää folioo niin sen alle ensin leivinpaperi suojaksi ettei folio missään vaiheessa ota kiinni ruokaan. Kannattaa lukea siitä foliopaketin kyljestä mitä siinä sanotaan!!!!!!!!!!!!!!!

      • Anonyymi

        Periaatteessahan sen avonaisen laatikkovuoankin voisi laittaa paistopussin sisään, sekä tehdä ilmareiän?

        Itse olen pessyt ja säästänyt monenlaisia kaupan vuokia, mutta myydäänhän niitä tietysti uusina paketeissakin, folio- sekä pahvirasioita.

        Eivät mitään vain kertakäyttöisiä, vaan moneen kertaan käytettäviä.


      • Anonyymi

        Mitä siinä sanotaan ? Onko siinä myrkkyä ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä siinä sanotaan ? Onko siinä myrkkyä ?

        No lueppa ihan siitä paketin kyljestä ...........kokemuksesta tiedän että se folio jopa liukenee siihen ruokaan ja en todellakaan halua syödä alumiinia.........

        ent kyökkipiika


    • Anonyymi

      Ruokaviraston sivulta kopioitua:
      "Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä. Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia. Alumiinisia astioita tai foliota ei suositella happamien tai suolaisten elintarvikkeiden kanssa kosketukseen. Alumiinifoliopakkauksissa on hyvät käyttöohjeet, jotka on syytä lukea ennen folion käyttöä."

    • Anonyymi

      Mielestäni on "molempi-parempi".

      1. Kypsennän folion alla suunnilleen ohjeaika -10min tavallisella ylä & alalämmöllä.

      2. Otan folion pois ja vaihdan kiertoilmalle niin pitkäksi aikaa, että haluttu ruskeus saavutetaan.

      Huoli pois, pitää antaa tilaa itselleen epäonnistua välillä keittiössä ja ruuat tuppaa paranemaan kokeilemalla. Tosin välillä huononeekin...

      Vaikka kasvisgratiinin ruskeuteen saa kyllä näppituntuman ihan muutamalla valmistuskerralla. Ei kun uunia lämpiämään!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Seiska: "Naimisissa oleva kansanedustaja Matias Mäkynen (SDP) iski nuoren opiskelijan"

      https://www.seiska.fi/Kotimaa/Skandaalipaljastus-Naimisissa-oleva-kansanedustaja-Matias-Makynen-iski-nuoren-opiskelijan "Opiskelija on kertonut lähip
      Maailman menoa
      600
      4944
    2. Katja Ståhl sai yllätyksekseen masennusdiagnoosin - Yksi asia herätti: "Rupesin hirveesti..."

      Tsemppiä ja voimia, Katja Ståhl! Juontaja, hevosnainen Ståhl avaa yksityiselämäänsä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Lue lisää: https://www.suomi
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1522
    3. Olisitko nainen hävennyt mun kanssa

      liikkuessa, vai päinvastoin? Luin jostain lehdestä kauan sitten että naiset miettii tätä kautta asioita. Ja olisitko hävennyt mua faijasi edessä? Ei s
      Ikävä
      133
      1151
    4. Translaki meni läpi...

      Kuuntelin eilen eduskunnan lähetystä, ja monia hyviä perusteita kerrottiin, miksi moinen pitäisi hylätä. Eräs nutturatäti väitti, että kaikki estelyt
      Kokkola
      149
      957
    5. Hyvää iltaa

      Etenkin yhdelle naiselle täällä :).
      Ikävä
      102
      922
    6. Ota muhun yhteyttä

      Jotakin kautta. Selvitetään asiat..
      Ikävä
      49
      823
    7. Ensi kerralla kun kohdataan

      Älä käännä päätäsi pois. Katso silmiini. Näet siellä anteeksipyynnön ja katumuksen. En torjuisi enää sinua. Miehelle
      Ikävä
      55
      781
    8. Tasot - ikuinen kysymys, johon ei ole vastausta

      Mikä on taso? Miten arvotatte edes tason? Omasta kokemusmaailmastani katsoen ei ole olemassa universaalia tasoa. Taso taitaa olla jokaiselle ihan eri
      Sinkut
      168
      778
    9. Translaki läpi äänin 113-69

      Niinhän sinä kävi kun veikattiin. Lisäksi kaikenlaiset tällä palstalla uutta esitystä veikanneet voivat mennä takaisin peruskoulun yhteiskuntaopin tun
      Luterilaisuus
      172
      755
    10. Olet mielessä ja pysyt

      Haluan nähdä sinua edes vilaukselta vaikka se sattuu toisinaan sydämeen. Hyvää yötä naiselta miehelle.
      Ikävä
      33
      718
    Aihe