Pitääkö uuniruokia kypsennettäsessä olla kansi/folio päällä vai ei ?

Anonyymi-ap

En ole kokenut kotikokki enkä ole tehnyt uuniruokia/laatikkoruokia paljon mitään
ja olen törmännyt sellaiseen puutteeseen, että ohjeissa ei mainita laitetaanko esim. vuoan päälle kansi tai foliota, jos ei sopivaa kantta ole ?
Sen verran olen kokeillut, että vähän erilaista mausta tulee ja ilman kantta ruuan pinta voi kovettua jopa palaa. Siis kysymys: Kansi vai ei ja missä vaiheessa
se on paras laittaa tai ottaa pois, että ruoka saisi kuitenkin kaunista kypsää väriä ?
60+ naisilla on varmaankin hyviä ohjeita.
t. mieskokki Uuno nro 2

25

4278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Laitan foliota uunivuoan päälle ja siihen haarukalla reikiä. Otan sen pois
      kypsentämisen loppuvaiheessa, että ruoka saa väriä, mikä tekee sen
      herkullisemman näköiseksi, ei kai sillä muuta vaikutusta ole ?

    • Anonyymi

      Sitä ei aloittaja putinin trollille kerrota

    • Anonyymi

      Riippuu kypsentämisajasta ja asteista. Korkeassa lämmössä ruoan pinta
      voi ehtiä palaa. On hyvä laittaa ainakin aluksi foliota päälle, jos ei kantta ole.
      Lopussa sitä ei kuumaan vuokaan saa helposti laitettua.

      • Anonyymi

        Itse teen lähinnä laatikoita ja tykkään on kaunis ruskea väri pinassa,yksin asuvana ja syön sit viikon sama ruokaa..Kypsennän 170 asteisessa ne omat pöperöni.Kun oli perhe oli kunnon pata ja padassa kansi.Jossa haudutn lihan,karjallan paistin mureaksi hyväksi,maukkaaksi esim. 3h. matalalla lämmöllä. En Tiedä mikä oikea tapa on valmistaa mitäkin ravintoa? Itse oppinut ja säveltänyt ruokani.Maistuet aina olet kokonaisia,siis tuoreta.Ei mitän jauhe maisteita. Omistan mortelin ja sillä survon itse jauhena mausteen.Sanovat kaikki mikä jauhetta myydään mausteina on se sakka huonoin.Mitä kokonaisina pipureina ei voi myydä,jauhetaan.


    • Anonyymi

      Jaa.
      Laita foliohattu päähäsi samalla, kun laitat ruuan uuniin. Tiedä sitten, miten se vaikuttaa ruokaan, mutta ainakin säästyt ite säteilyltä.

      =DW=

      • Anonyymi

        👆👏👍tätsitool


    • Anonyymi

      Folio eristää tehokkaasti sekä lämpöä että kylmää. Kypsentyykkö laatikko
      pohjan puolelta enemmän jos on folio päällä ?

      • Anonyymi

        Kumpaan suuntaan se folion kirkas puoli on? Onko tarkoitus heijastaa lämpösäteilyn pois päin vai takaisin ruokaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpaan suuntaan se folion kirkas puoli on? Onko tarkoitus heijastaa lämpösäteilyn pois päin vai takaisin ruokaan?

        Luemma.

        Ei väliä, toimii kumminkin päin. Pitänee paikkansa, kun testaillut. Aiemmin aina koitin vääntää kiiltävän puolen ruokaan päin, mutta ei sillä ole väliä- kyse siitä, folio rajoittaa lämmön säteilyä, niinkuin eriste, ei heijastusvaikutus mainittava. Se että toinen puoli kiiltää ja toinen ei, johtuu folion valmistusmenetelmästä.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luemma.

        Ei väliä, toimii kumminkin päin. Pitänee paikkansa, kun testaillut. Aiemmin aina koitin vääntää kiiltävän puolen ruokaan päin, mutta ei sillä ole väliä- kyse siitä, folio rajoittaa lämmön säteilyä, niinkuin eriste, ei heijastusvaikutus mainittava. Se että toinen puoli kiiltää ja toinen ei, johtuu folion valmistusmenetelmästä.

        =DW=

        Eroa on, mutta sei ei ehkä ole niin suuri. Kiiltävä puoli heijastaa lämpösäteilyn poispäin ja matta puoli päästää sen hivenen paremmin läpi. Jos esim. haluaa pitää jonkun asian lämpimänä, niin tietenkin kiiltävä puoli ruokaan päin.


    • Anonyymi

      En laita koskaan foliota uuniruokien päälle , se pitää katsoa ettei ole liian kova lämpö uunissa jos tekee ruokaa siellä. Silloinhan pinta tulee kovaksi jos lämpöä on liikaa.

      • Anonyymi

        Kun teen lihamakaronilaatikkoa, ruskistan jauhelihan ja sipulit.
        Laitan joukkoon makaronit, puolikkaan lihaliemikuution nesteineen, mustapippuria.
        Kaadan vuokaan ja lisään kananmunan.

        Laitan vuoan keskitasolle ja uunin 250 asteeseen ilman kantta.
        Annan olla noin 20 min, kun näen että laatikon neste on alkanut kiehumaan ja pinta saanut väriä.
        Ujutan uunihanskat kädessä vuoan päälle kannen tai foliopaperin.
        Pudotan lämpöasteen 150 ja pidän uunissa noin puolituntia.
        Nostan pois jäähtymään.


    • Anonyymi

      Uuninpuhdistus on vihoviimeistä hommaa.
      Kansi tai folio pitää uunin siistimpänä.
      Ruoan rasvoja ja höyryjä on kelju pestä.

      • Anonyymi

        Oletko kuullut uuninpuhdistusaineesta? Pellinkannakkeet pois ja sumutat koko uunin uuninpuhdistusaineella ja 30 minuutin kuluttua pyyhit kaikki pois.


    • Anonyymi

      Kaksiseksi kun ei ole käytän verkkoja lisäksi.

    • Anonyymi

      Käytän lasivuokaa tai lasikantista vuokaa, molemmat on. Niissä ruskistuu läpi sopivasti mutta ruoka pysyy mehevänä.

    • Anonyymi

      Jos ostat kanankoipia, katso valmistusohje joko paketista, tai netistä.

      Ota uunivuoka, johon mahd. paistopussista vuotavat nesteet valuvat. Myös valmiiden koipien nostelussa voi tippua marinadia vuoalle.

      Ota paistopussi ja laita koivet siihen, myös marinointikastike.
      Kierrä pussin suuta jotta se pysyy kiinni.
      Leikkaa saksilla pieni reikä pussin päälle.

      Paisto n. 225°.

      • Anonyymi

        Aika: n. 50 min.


    • Anonyymi

      En käytä foliota, koska ruoka voi ottaa siihen kiinni ja se ei ollenkaan hyvä kun folioo voi tarttua siihen ruokaan. Jos vuokaruuan pinta tummuu liikaa paistettaessa laitan päälle leivinpaperin. Jos on pakko käyttää folioo niin sen alle ensin leivinpaperi suojaksi ettei folio missään vaiheessa ota kiinni ruokaan. Kannattaa lukea siitä foliopaketin kyljestä mitä siinä sanotaan!!!!!!!!!!!!!!!

      • Anonyymi

        Periaatteessahan sen avonaisen laatikkovuoankin voisi laittaa paistopussin sisään, sekä tehdä ilmareiän?

        Itse olen pessyt ja säästänyt monenlaisia kaupan vuokia, mutta myydäänhän niitä tietysti uusina paketeissakin, folio- sekä pahvirasioita.

        Eivät mitään vain kertakäyttöisiä, vaan moneen kertaan käytettäviä.


      • Anonyymi

        Mitä siinä sanotaan ? Onko siinä myrkkyä ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä siinä sanotaan ? Onko siinä myrkkyä ?

        No lueppa ihan siitä paketin kyljestä ...........kokemuksesta tiedän että se folio jopa liukenee siihen ruokaan ja en todellakaan halua syödä alumiinia.........

        ent kyökkipiika


    • Anonyymi

      Ruokaviraston sivulta kopioitua:
      "Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä. Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia. Alumiinisia astioita tai foliota ei suositella happamien tai suolaisten elintarvikkeiden kanssa kosketukseen. Alumiinifoliopakkauksissa on hyvät käyttöohjeet, jotka on syytä lukea ennen folion käyttöä."

    • Anonyymi

      Mielestäni on "molempi-parempi".

      1. Kypsennän folion alla suunnilleen ohjeaika -10min tavallisella ylä & alalämmöllä.

      2. Otan folion pois ja vaihdan kiertoilmalle niin pitkäksi aikaa, että haluttu ruskeus saavutetaan.

      Huoli pois, pitää antaa tilaa itselleen epäonnistua välillä keittiössä ja ruuat tuppaa paranemaan kokeilemalla. Tosin välillä huononeekin...

      Vaikka kasvisgratiinin ruskeuteen saa kyllä näppituntuman ihan muutamalla valmistuskerralla. Ei kun uunia lämpiämään!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kovan viikon ilta pitäisi lakkauttaa

      Käytännössä pelkkää SDP:lle ilkkumista koko ohjelma veronmaksajien kustannuksella.
      Maailman menoa
      150
      5445
    2. Yksi kuoli kolarissa Outokummussa

      -toisen auton kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta. Toisen auton kyydissä oli kuljettajan lisäksi neljä ihmistä. Hei
      Outokumpu
      114
      5441
    3. Pakoputkipörisijä syttyi tuleen kesken ajon

      Kyydissä oli 7 henkilöä, mutta hyvä onni matkassa epäonnistuneesta käyttövoimavalinnasta huolimatta, eikä kukaan loukka
      Maailman menoa
      54
      4354
    4. Borat ärhäkkänä, syyttelee kokoomusta vilpin suojelusta

      Hänen mukaansa kokoomus seuraa ”toimettomana vierestä, kun vilpilliset firmat vievät urakat rehellisten nenän edestä”, j
      Maailman menoa
      12
      3831
    5. Sdp on esittänyt maatalous- ja yritystuista leikkaamista

      Joihin menee 10 miljardia euroa vuosittain. Minkä vuoksi äärioikeisto änkyttää jostain vuodesta 2026, kun ei demareiden
      Maailman menoa
      84
      3806
    6. Persut on SYYLLISIÄ KAIKKEEN NEGATIIVISEEN SUOMESSA

      , ne haluaa neuvostoliiton putinin kanssa takaisin, shit voi valvoa kaikkea ja kaikkia, no tietty makeeta mannaa itselle
      Perussuomalaiset
      33
      3660
    7. Perussuomalaisiin minä luotan

      Bensaa raaskii taas tankata ja ensi vuonna laskee ruoan verotus. Nämä muutokset parantavat pienituloisten asemaa.
      Maailman menoa
      55
      3393
    8. Anna palautetta kaivatullesi.

      Sana on vapaa!
      Ikävä
      206
      2554
    9. Kokoomus kannatti aiemmin rahoitusmarkkinaveroa - kanta nyt muuttunut

      Kokoomuksen linjanmuutos rahoitusmarkkinaveron suhteen on herättänyt kysymyksiä. Vielä aiemmin puolue antoi ymmärtää kan
      Maailman menoa
      1
      2393
    10. HYRYNSALMEN TORILLE KLO 20.00

      KAIKKI NUORET JA KAIKKI MUUT MYÖS TÄNÄÄN HYRYNSALMEN TORILLE KLO 20.00!!!!!
      Hyrynsalmi
      26
      1289
    Aihe