HR, Malö ja Najad?

Anonyymi-ap

Kenelläkään kokemusta yllämainituista?

Tavallaan tekisi mieli kokeilla ruotsalaista "laatuvenettä", hienojahan nuo ovat sisältä, eivät todellakaan IKEA-lastulevyvirityksiä - mutta painavia ja ovatko keveissä tuulissa onnettoman hitaita, ts. pakotettu koneajoon?
Purjettahan saa lisää mastoon mutta noissa vanhemmissa kaikki nostimet ovat mastolla, joten yksinpurjehdus taitaa olla aikamoista varsinkin jos keli yltyy kunnolla?

Atlantin ylitys aikavälillä x on mielessä ja sitä silmälläpitäen vakaa ja turvallinen - vaikka vähän hitaampikin - alus on mielessä.
Mutta kiva sitä olisi käyttää Suomenkin vesillä, mutta ovatko nuo ruotsalaiset järkyttävän alirikattuja?

Muita seikkoja joita olen videoita/kuvia katsellessa miettinyt, onko 180-senttisen järkeä iskeä käsiään tuollaiseen, jos niissä lyö päänsä kylmäboksilla käydessään joka kerta sisäänvedettyyn sitloodan kulmaan?

Eli pitääkö peräkajuuttaan kontata vai jättää käyttämättä muuten kuin varastona?

Kompromisseja veneen hankinta tietenkin on, mutta en haluaisi lähteä Atlantille 4,5m leveällä avoperäisellä veneellä. Voisi tulla kelissä kakka housuun, kahden ratin välissä jumppaaminen ja kallistuksessa keikkuminen 3-4m korkeudessa ei kyllä kuulosta kovin mukavalta vaikka olisi millä valjailla kiinni.

Lisäksi tuollaiseen biminin rakentaminen tekee jos sellaisen tuulipussin että sehän lentää kovassa puuskassa ties minne. Ai niin senhän voi pistää myrskyn ajaksi kasaan? No voihan sen pressuhallinkin purkaa aina kovan tuulen ajaksi, totta....

Mutta siis onko kokemusta noista otsikon ruåtsalaisveneistä, plussat ja miinukset?
Jos heikolla tuulella noilla pääsee edes genualla/spinnulla eteenpäin niin sellaista voisi harkita. Tuulen kovetessa noilla on varmasti turvallisen tuntuista edetä.

Mihinkään kisoihin en ole osallistumassa, mutta jos tuulen alaraja on 3 m/s ja on siirryttävä koneajoon, sekään ei houkuttele....

11

326

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Minkä ikäisistä olet kiinnostunut. Uusissa HR:ssä on leveää perää, tuplaratteja ja tuplaperäsimiä. Ne purjehtivat hyvin. Vanhoissa ennen Frersin tuloa suunnittelijaksi vauhti 3 m/s tuulessa on todella surkeaa eikä se kovemmassakaan kaksista ole.

  • Anonyymi

   Jos purjehdit maailman ympäri, kuinka monta päivää enemmän vietät purjehtien raskaalla veneellä kuin nopeammalla veneellä purjehtiva?

   Niin vähän, ettei sillä ole mitään merkitystä.

   Vene käyttötarkoituksen mukaan. Pitkille reissuille ei kannata missään tapauksessa muuta harkitakaan kuin raskasta tankkia.

   • Anonyymi

    Atlantia tuossa vain oltiin mahdollisesti ylittämässä. Sen on moni suomalainen tehnyt "kevyelläkin" veneellä. Oli myös tai paremminkin lähinnä kiinnostus purjehtia Suomessa. Siihen 70/80-luvun HR/Najad ovat aika toivottomia, siis puhtaasti moottoripursia, joilla ei viitsi 3 m/s tuulessa yrittääkään purjehtia ja keskituulessakin eteneminen on hidasta, varsinkin kryssillä.

    Frersin suunnittelemat HR 36 ja 34 edustivat sitten jo purjeveneitä ja siitä on edetty lisää purjehdukselliseen suuntaan. Najadilla vastaava kehitys kai lähinnä ruotsalaisin suunnitelijoin.


  • Anonyymi

   Entäs Forgus 36?
   Harmittaa hieman kun menin vaihtamaan veneen -21, Nettiveneessä oli -22 pahuksen hieno Najad ja hintakin oli kohdallaan.

   HR 36 mk2, Najad 37. Kelpais. Nyt mennään Pohjanmaalaisella toistaiseksi.

   Blocketissa on muuten 2 kpl Vindö 65:ta. Pahuksen hienoja nekin ja hinta nippa nappa 100t€. Toisella on muistaakseni ilmon mukaan seilattu pallon ympäri joten lienee lastentaudit sairastettu.

  • Anonyymi

   Kantsii ehkä kysellä kv. foorumeilta, ei välttämättä kovin moni suomalainen ole HR:llä maailman merillä pyörinyt. Mitä niitä 90-luvun malleja nyt on vesillä näkynyt, niin ei ne mitään raketteja ole, mutta tuskin se on oleellista. Atlantin ylityksessä 5 solmua vs 4,5 solmua keskivauhti tekee ajassa eroa jotain 2 vrk. Sen verran luultavasti on varaa hävitä tuollaisella reissulla. Kaikista nopeimmat veneet on aallokossa yleensä jollamaisuuden takia epämukavia, pois lukien nopeat avotuulet, mutta avotuulet on mukavia kaikilla veneillä, joten sillä ei ehkä ole niin isoa merkitystä. .

  • Anonyymi

   Båtagentissa näyttäisi olevan Forgus.
   Uusi tuttavuus minulle, mutta samalla ideologialla tehty kuin muutkin ruotsalaiset.

   Pitkälle reissulle varmasti hyvä ehdokas.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Onko siis oleellista myös yksinpurjehdus? Vaikka miellyttäviä keskiohjaamot on kelissä vesillä, niin satamissa ei ole perinteisen sitlootan voittanutta kun yksin vedellään meneen. Aika pitkälti isommat HR ja muut Örustin tuotokset taitaa olla keskiohjaamolla. Klassikko HR 352 näkyy olevan nettiveneessä. Tilava vakaa pallonkiertovene. Näissähän on rikauksissa eroa, niitä on myyty myös korkeammalla rikillä, vähä niinkuin meidän sisämerille. Silloin voi olla reivaustarpeita jo keleissä missä joku muu vastaavalla veneellä vetelee täysin purjein. Luonnollisesti myös heikoissa tuulissa liikutaan paremmin kun on räteissä kapasiteettia. Ja nää painavat syvällä uivat jytkyt on tietenkin ihania vedättää isolla spinnulla keveissä tuulissa?

   • Anonyymi

    Tarkoititko, että massiivisuus ja spinnu ovat jotenkin hankalahko yhdistelmä?

    En tiedä muusta kuin kevyistä ja pienistä veneistä, spinnulla.
    Onko raskas uppouma spinnun kanssa jotenkin hankala juttu?

    Olisi kiva oppia tästä lisää?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tarkoititko, että massiivisuus ja spinnu ovat jotenkin hankalahko yhdistelmä?

    En tiedä muusta kuin kevyistä ja pienistä veneistä, spinnulla.
    Onko raskas uppouma spinnun kanssa jotenkin hankala juttu?

    Olisi kiva oppia tästä lisää?

    Itselläkään ei ole kokemusta painavien veneiden spinnusta, olettaisin että se on ihan oikeasti mukavaa, kun iso vene tasaa voimia jos yllättäviä puuskia. Toki vastaavasti spinnu voi olla isossa veneessä todella suuri eli onhan siellä sitä myötä voimia. Genaakkeri ainakin ja iso vene vaikutti mukavalta yhdistelmältä, kun miehistössä olin. Mutta itsekkin isojen veneiden spinnuilusta kuulisin, jos jollain kokemusta. T. Sama


  • Anonyymi

   Neljäneloseen Najadiin voi ottaa etätuntumaa RAN Sailingin tubekanavalta.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kyssäriä pukkaa nyt

   Mikä on kaivattusi nimi?
   Ikävä
   104
   2387
  2. Sara ja Pyry eronneet?

   Pitääkö huhu paikkansa, tietääkö kukaan?Joku kertoi, että olivat tapelleet rajusti Emma gaalan jälkeen ja sen jälkeen Sara poisti Instatililtään kaikk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   1920
  3. Nainen, minne tahtoisit muuttaa kanssani

   Jos meistä tulisi pari?
   Ikävä
   179
   1562
  4. Oudolta tuntuu

   Kun on joku joka välittää oikeasti täälläkin.
   Ikävä
   171
   1386
  5. Ikävintä on kokea

   Kun toinen lähestyy niin sitä itse vetäytyy. Sitten kun itse lähestyy niin toinen vetäytyy. Vähänkuin magneetit jotka hylkivät toisiaan ja sitä ei ede
   Ikävä
   82
   1227
  6. Unelmoitko asunnosta lämpimässä? Haluaisitko muuttaa Suomesta esim. Espanjaan?

   Kiinnostaisiko sinua muuttaa pois Suomesta lämpimään? Jos kiinnostaisi, niin muuttaisitko vain talviajaksi vai koko vuodeksi ja millaisia kriteerejä s
   Maailman menoa
   82
   977
  7. Millaisista tuoksuista miehet pitää?

   Tuli tuosta yhdestä aloituksesta mieleen tälläinen. Eli millainen tuoksu saa miehet sekaisin? Onko se karkkikaupan tuoksu, kukkainen tuoksu,mausteinen
   Ikävä
   103
   904
  8. Miksi ihmiset ilkeilevät toisilleen anonyymisti?

   Ikuisuusaihe, tavallaan, mutta jäin tuota pohtimaan männä yönä. Miksi pitää olla ilkeä mm. palstalla anonyymisti? Miksei voi vain todeta, että olen er
   Sinkut
   165
   877
  9. Oudot kulkijat

   Mikäs porukka se on ruennu kylällä ajelemaan tummalla farmari autolla ja pysäytteleevät ihmisiä kadulla. Koittavat repiä kuulemma autoon ja hakkaavat
   Kiuruvesi
   23
   797
  Aihe