Mielenkiintoinen suunta, mihin tekniikka mennyt tässä: Raspberry:llä emuloidaan
Amigan CPU:ta ja saadaan samalla käyttömukavuutta ja tehoja lisää:
Amigan kiihdyttäminen raspi:lla, jossa pyörii Raspberry OS:
https://www.youtube.com/watch?v=ouakRDHisew
Oikeastaan kyseessä on jonkinlainen emulaattori, jossa käyttöliittymänä toimii oikea Amiga. Vai onko sittenkään? Kaikki laitteen piirit on kuitenkin käytössä!
amigan kiihdytys-piirit
13
198
Vastaukset
- Anonyymi
En katsonut mutta kyllähän tekniikka on kehittynyt. Amiga 500 ei tainnut olla edes disketillistä RAM-muistia?
- Anonyymi
Muistilaajennuksella tais saada 2Mb. En jaksa googlata.
- Anonyymi
68000 CPU:lla on 24-bittinen muistiavaruus, joten 16 MB on koko osoiteavaruus. Tästä 0,5-1 MB on chip muistia A500:lla, ja muistinlaajennus trapdoorissa oli usein 0,5 MB, mutta jopa 1,5 MB oli mahdollista. A500:n kylkeen sai jopa 8 MB oikeaa FAST muistia.
Eli yhteensä A500:lle saa jopa noin 10 Megaa muistia, mutta valtaosassa A500-laitteissa oli 0,5 MB chip + 0,5 MB fast = 1 MB total.
Joillakin oli lisänä 2 MB Fast muistia+kovalevy = 3 MB.
1 MB chip muistia vaatii FAT Agnus-piirin, jota ei kaikissa A500:ssa ollut.
- Anonyymi
Mitenkäs kun pitäisi vissiin emuloida myös niitä Amigan erikoispiirejä ja kun Amiga kykeni moniajoonkin, mahtaako emulaattoreilla onnistua vieläkään koko paketin emulointi niin että esim. moniajo olisi yhtä sujuvaa kuin aidolla Amigalla?
- Anonyymi
Moniajo Amigalla on helppoa emuloida oikein, koska se riippuu pääasiassa vain CPU-tehosta. Tietysti myös grafiikkamuistin nopeus on tärkeä, jos liikuttelee paljon ikkunoita workbenchissä jne.
Pistormin perusversiossa on tehoa noin 68040/33 MHz:n verran, eli riittävästi. Mutta ei yllä samalle tasolle kuin 68060, tai Vampire FPGA. Ongelma Pistormin kanssa on se että se on vielä vähän keskeneräinen, kaikki pelit eivät toimi kuten pitäisi. Mutta käyttöjärjestelmäsoftat ja hyötyohjelmat toimivat pääasiassa hyvin. Pistormissa on myös RTG ja sille oma HDMI ulostulo, jolloin ei tarvitse käyttää Amigan omia hitaita grafiikkapiirejä. Mutta moniin peleihin ja demoihin ei RTG käy, ja Pistormissa ei ole AGA:ta, joten A1200 softat eivät myöskään toimi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Moniajo Amigalla on helppoa emuloida oikein, koska se riippuu pääasiassa vain CPU-tehosta. Tietysti myös grafiikkamuistin nopeus on tärkeä, jos liikuttelee paljon ikkunoita workbenchissä jne.
Pistormin perusversiossa on tehoa noin 68040/33 MHz:n verran, eli riittävästi. Mutta ei yllä samalle tasolle kuin 68060, tai Vampire FPGA. Ongelma Pistormin kanssa on se että se on vielä vähän keskeneräinen, kaikki pelit eivät toimi kuten pitäisi. Mutta käyttöjärjestelmäsoftat ja hyötyohjelmat toimivat pääasiassa hyvin. Pistormissa on myös RTG ja sille oma HDMI ulostulo, jolloin ei tarvitse käyttää Amigan omia hitaita grafiikkapiirejä. Mutta moniin peleihin ja demoihin ei RTG käy, ja Pistormissa ei ole AGA:ta, joten A1200 softat eivät myöskään toimi.Niin ja siis Pistorm ei emuloi Amigan erikoispiiristöä lainkaan, se on lähinnä prosessorikiihdytin, jossa RTG, ja muuta sälää. Eli ei kelpaa kaikille, mutta on halvin kaikista ratkaisuista tällä hetkellä, jos pitää saada lisätehoa peruskoneisiin. Kaiketi uusia versioita Pistormista tehdään, jotka ovat nopeampia ja toimivat myös vaikka A1200/A4000-koneissa. Muistia on Pistormissa 128 MB, mutta chip ram muistia ei lainkaan.
- Anonyymi
Myös Pistorm32 on tullut ihan äskettäin ainakin testiversioina markkinoille, se on A1200:lle tarkoitettu kiihdytyskortti. Siinä on Pi4, eli nopeampi ARM-prosessori kuin A500:n Pistormissa.
Testissä on Pistorm32:lla saatu huimat yli 2000 MIPS:iä Sysinfolla, mutta se on uudemmalla emu68:lla, joka käyttää JITiä, mikä nopeuttaa 68k-prosessorien emulaatiota ARM:lla monikymmenkertaisesti. JIT ei toimi kaikkien Amigan ohjelmien kanssa, ja tuo emu68 on myös vielä kehitteillä, eikä yhtä stabiili kuin hitaampi Musashi emulaattori, joka tulee defaulttina Pistormiin.
En tosin tiedä tekeekö näin valtavalla tehonlisäyksellä vielä mitään Amigalla, ellei sitten pyöritä raskaita laskentaohjelmistoja, uusia 3D-pelejä tms.
https://www.generationamiga.com/2022/12/29/pistorm32-released-pushing-the-a1200-to-3ghz-using-a-pi4/
Ohjelmien testailua Pistorm32:lla
https://m.youtube.com/watch?v=8BBU48cLuUc- Anonyymi
Tässä vielä Pistorm32, jossa Rpi3a (ei 2300 MIPS), Quake, Quake2 suorastaan lentävät A1200:sen AGA-piiristöllä.
https://www.youtube.com/watch?v=FqtUdAyQ5GU
https://m.youtube.com/watch?v=7goUFcC1d28
- Anonyymi
Onhan Raspberry Pi valtavasti tehokkaampi kuin mikään Amiga.
Siitä kun löytyy:
-8 Gt RAM muistia
-4 CPUa
-16 QPUa
Jokainen neljästä CPU:sta pystyy integer laskentaa yms. toimintaa tekemään joka kellojaksolla, eli MIPS:t on 7200
16 QPU:a taas piirtää grafiikkaa tai ne pystyy valjastamaan rinnakkaislaskentaan,. Laskentatehoa on 32GFLOPS
Eli 32 miljardia liukulukuoperaatiota sekunnissa menee rinnalla sen kanssa että neljä CPU:a laskee 7.2 miljardia kokonaislukuoperaatiota sekunnissa.
Kyseessä on laitteistoläheisestä ohjelmoinnista pitävälle supertietokone. Tehoja ei oikeastaan kannata haaskata Amiga emulointiin.
Hetken kun miettii niin huomaa, että laite ei ole laskentatehorajoitteinen. Laite on natiivisti ohjelmointuna lähes täysin muistikaistarajoitteinen ja laitteessa olevat välimuistit on mitoitettu niin, että huolehtivat siitä että dataa pystytytään syöttämään laitteen laskentaytimille joita on yhteensä 20kpl.
Laitteen muistikaista on noin 4129Mt/s. Se tarkoittaa sitä, että kun liikuteltava datamäärä mitä pitää laskea sopii tuohon, pystyy Raspberry Pi 4 B natiivisti laskettaessa käytännössä laskemaan kaiken mitä tulee vastaan. Laitteessa on GPU muisti oletuksena säädetty 64 megatavuun mikä on varsin sopiva määrä grafiikkakuormille mihin laitteen muistikaista riittää.
Muistikaista on siis 1,29x tehokkaampi kuin PS2:n vastaava, hieman vähemmän kuin Xboxissa mutta grafiikassa on enemmän gigaflopseja.
Tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin haitta grafiikan piirrolle löytyykin varjoista, että shadow mappingia ei laitteella kannata käyttää. Eli voisi kuvitella mielessään Raspberry Pi 4 B piirtää assetteja tarkkuudella mikä vastaa Xboxia, kaikki scenessä oleva olisi sovitettu 64Mb muistiin mutta varjot olisivat staattisia tai piirtäisi objektin alle jonkun varjopolygonin.- Anonyymi
No tässä ketjussa kuitenkin puhutaan Pistormista ja Pistorm32:sta, jotka ovat Amigoille tehtyjä kiihdytinkortteja, joilla pääsee nautiskelemaan parhaassa tapauksessa gigaherziluokan m68k-tehosta.
Pesee kevyesti vanhat Pentiumit kaikki, mutta en tiedä saako noita 3D-kortin tehoja myös käyttöön Amigalla. Mutta siis MIPSejä ja MFLOPSeja saa pari tuhatta kuitenkin jo nyt Rpi 4:sen model B:lla.
Tilanne on sikäli hyvä että nyt myös FPGA-Amigat, kuten Vampire/Apollo saavat kilpailijan, jossa on huomattavasti tehokkaampi prosessori, mutta luonnollisesti AGA-piiristö ei pysty kilpailemaan muistikaistanleveydessä sille. Kenties FPGA:lla tehty SAGA-piiristö ja Pistorm olisi mahdollista liittää yhteen, siinä olisi sitten nopein m68k-Amiga ja natiivilla piiristöllä tehty Amiga tällä hetkellä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No tässä ketjussa kuitenkin puhutaan Pistormista ja Pistorm32:sta, jotka ovat Amigoille tehtyjä kiihdytinkortteja, joilla pääsee nautiskelemaan parhaassa tapauksessa gigaherziluokan m68k-tehosta.
Pesee kevyesti vanhat Pentiumit kaikki, mutta en tiedä saako noita 3D-kortin tehoja myös käyttöön Amigalla. Mutta siis MIPSejä ja MFLOPSeja saa pari tuhatta kuitenkin jo nyt Rpi 4:sen model B:lla.
Tilanne on sikäli hyvä että nyt myös FPGA-Amigat, kuten Vampire/Apollo saavat kilpailijan, jossa on huomattavasti tehokkaampi prosessori, mutta luonnollisesti AGA-piiristö ei pysty kilpailemaan muistikaistanleveydessä sille. Kenties FPGA:lla tehty SAGA-piiristö ja Pistorm olisi mahdollista liittää yhteen, siinä olisi sitten nopein m68k-Amiga ja natiivilla piiristöllä tehty Amiga tällä hetkellä.Minä en nyt ymmärrä miksi haluaisi sitä m68k:ta kun Raspberry Pi 4 B:ssä on natiivina ARM ja on helposti ohjelmoitavissa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minä en nyt ymmärrä miksi haluaisi sitä m68k:ta kun Raspberry Pi 4 B:ssä on natiivina ARM ja on helposti ohjelmoitavissa.
m68k-assembly on huomattavasti helpompaa ja kompaktimpaa kuin ARM-konekieli. Koeta kirjoittaa ARM:lla vaikka move.l #$123456789,$123456789, ja katsotaan montako käskyä siihen menee. Eli tässä siirretään 32-bittinen luku 32-bittiseen osoitteeseen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
m68k-assembly on huomattavasti helpompaa ja kompaktimpaa kuin ARM-konekieli. Koeta kirjoittaa ARM:lla vaikka move.l #$123456789,$123456789, ja katsotaan montako käskyä siihen menee. Eli tässä siirretään 32-bittinen luku 32-bittiseen osoitteeseen.
"m68k-assembly on huomattavasti helpompaa ja kompaktimpaa kuin ARM-konekieli."
Tuota varten on kääntäjä ja on eri tarkoituksiin suunniteltuja kieliä, että saa kirjoitettua ohjelmat helpommin ja kompaktimmin.
On paljon tehokkaampaa kääntää koodi natiivisti vaikka Rustista kuin kirjoittaa m68k assemblyllä. Koodi vie vähemmän rivejä ja on optimoidumpi.
Sen lisäksi kuten sanoin niin laite on muistikaista riippuvainen. Kun Raspberry Pi 4:n muistikaista on 4129Mt/s niin ei se koodia siirrä tuollaista määrää vaan enimmäkseen käsiteltävää dataa. Koodille sitten on omat välimuistit eikä softaratkaisut tavukoodissa käytännössä tehosta mitään.
Sen sijaan kannattaa miettiä kuinka vähentäisi muistikaistan käyttöä dataa käsiteltäessä niin siitä saa sen suorituskyvyn irti.
JIT + roskienkerääjä voi sitten mahdollistaa tehostusta suorituskykyyn, kun roskienkerääjää voidaan ajella silloin kun on aikaa ja JIT taas mahdollistaa koodin profiloinnin ja optimoinnin ajonaikana mutta näissä nyt varmaan kannattaa käyttää näitä mitä on kehitetty pisimmälle. JVM ja sille optimoitua webserveriä ja kantaserveriä esimerkiksi löytyy.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi942410Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap212300Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen191898Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663771532- 1061497
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1611258Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2571062- 70981
- 78929
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha174903