Hyvä juttu vartijan työstä IS:ssä

Anonyymi-ap

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009329188.html

"Olen pääsääntöisesti yhdessä toimipisteessä. Lisäksi muista toimipisteistä voi tulla vartijakutsuja. Reagoin siihen, millainen tilanne sattuu olemaan. Piirityöskentely on yleensä yksintyöskentelyä yöaikaan. On kohdelista asiakkaista, joiden toimitilat pitää tarkastaa. Lisäksi on reagoitava hälytystehtäviin ja vartijakutsuihin.

Yleensä se on toimitilojen lukituksen ja eheyden varmistamista, sekä heidän omaisuutensa turvaamista. Laitoksissa on usein henkilökuntaa paikalla, joten käymme myös turvaamassa heidän työturvallisuuttaan ja tarkastamassa, että heillä on kaikki hyvin. On tärkeää, että kukaan ei ole koko yötä yksin, jos jotain sattuu.

Usein tilanteet ovat sellaisia, että joku asiakas on rauhaton tai riehuu. Yleensä toimintatapa on sama joka paikassa: tilanne yritetään rauhoittaa pelkästään läsnäololla ja keskustelulla. Olen onnistunut tässä henkilökohtaisesti hyvin. Suurin osa ihmisistä rauhoittuu, kun menen paikalle ja olen henkilökunnan tukena.

Omalla kohdallani tilanne menee voimankäyttöön asti harvoin, ehkä kerran vuodessa. Kiinniottotilanteessa on tosi tärkeää, ettei itse provosoidu tai ala huutaa. Se auttaa lähes joka tilanteessa.
Vartijana saa kuulla huutoa ja vaikka mitä nimityksiä. Mutta kun pitää pään kylmänä, eikä provosoidu mistään ja hoitaa hommansa suoraviivaisesti, se auttaa paljon. Voimakeinoja voi joutua käyttämään esim. kiinniotto- tai poistotilanteessa, jos neuvot, kehotukset tai käskyt eivät riitä

Jos jollain nousee ääni yleisellä paikalla, niin yleensä joku on jo kuvaamassa. Se on nykymaailman tila, joka on hyväksyttävä. Oman toiminnan on oltava sellaista, että sen voi kuvata. Siinä ei saa olla mitään sellaista, jonka pitäisi jäädä piiloon.

Vaikeimmat tilanteet ovat tulleet eteen sairaalamaailmassa. Siellä näkyy koko elämän kirjo: on sekakäyttöä ja mielenterveysongelmia. Työssäni kohtaan paljon yhteiskunnan vähäosaisia. Välillä se on nuorallatanssia, että homman saa pidettyä aisoissa, eikä se eskaloidu siihen, että joudutaan painiin.

On niin monenlaisia asiakkaita: toiset tulevat huutaen ja raivoten, mutta vartti myöhemmin ovat rauhallisia. Toiset käyttäytyvät päinvastoin. Meidän reaktiomme ja toimintamme vartijoina vaikuttaa paljon: tilanteen voi hoitaa yleensä ilman mitään voimankäyttötilanteita.

Pari kertaa töissä on alkanut tumput tutista. Kerran niin kävi, kun menin piirikierrokselle ja tajusin heti, että kohteessa on keikka menossa... Siinäkin tärkeintä oli soittaa poliisille ja koittaa minimoida vahingot, jotta kenellekään ei kävisi kuinkaan.

Vartijana ja turvallisuusalan työntekijänä kohtaa enemmän väkivaltaa kuin keskivertokansalaisena. Väkivalta vartijoita, järjestyksenvalvojia ja poliiseja kohtaan lisääntyy koko ajan. Poliisihallitus on ollut jo vuosia huolissaan siitä, mihin tämä on menossa. Varsinkin nuorilla alkaa enemmän ja enemmän astaloita mukana, mikä on aika huolestuttava suunta. Se luo lisäriskin yksintyöskentelyyn.

Ennakointi on tässä työssä tärkeää. Jos menen murtohälypaikkaan, varmistan ensin, kuinka monta hälytystä on tullut ja minä aikana. Jos on todettavissa, ettei kaikki ole kohdillaan, en mene yksin paikalle, vaan hälytän toisen piirivartijan tai poliisin. Kokemus auttaa tunnistamaan vaaratilanteita. Ikinä ei saa mennä takki auki mihinkään.

Jokaisen pitäisi ymmärtää, ettei muutama huono tapaus saa leimata koko alaa. Vartijoita on paljon. Joka alalla on parempia ja huonompia tekijöitä. On valitettavaa, jos jonkun yrityksen toimintakulttuurissa väkivalta on arkipäiväistynyt. Sitä on vaikea kommentoida, kun ei tiedä, miltä tilanne näyttää joka ilta. Räikeitä ylilyöntejä on vaikea hyväksyä, varsinkin kun omat näkökannat turva-alasta ovat täysin erilaiset.

Turva-alalla on tärkeintä, että työntekijällä on hyvät sosiaaliset taidot ja kyky mukautua nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Pitää tulla ihmisen kanssa toimeen riippumatta siitä, mikä on hänen taustansa. Työtehtävä pitää nähdä työtehtävänä, eikä minään sen enempänä.

Luotan omaan työkykyyni ja siihen, mitä teen. Koko urani ajan turva-alan maine on mennyt parempaan suuntaan. Sitten kun tapahtuu tällaista hyvin ikävää, niin harmittaa, miten paljon siinä otettiin taas kerralla takapakkia. Haluaisin uskoa, että ihmiset hakeutuisivat niille aloille, joille haluavat. Toivon, ettei olisi totta, että yksityiselle turva-alalle tultaisiin pelkästään sen vuoksi, että saa pienen rahtusen valtaa puuttua toisen oikeuksiin. En haluaisi uskoa, että se on kenenkään motiivi hakeutua tälle alalle.

Kun kierrämme erilaisia asiakaskohteita, kaikesta oppii vähän sitä sun tätä. Vartijan työ antaa hyvän käsityksen monesta alasta, joten tämä on erinomainen ponnahduslauta, jos etsii omaa juttuaan. Täällä näkee kaikkea kiinteistöhuollosta sairaanhoitoon, teollisuuteen ja energia-alaan. Se on yksi alan parhaista puolista."

0

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        24
        1769
      2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        20
        1674
      3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        64
        1513
      4. Minun oma kaivattuni

        Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
        Ikävä
        71
        1505
      5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        104
        1485
      6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        57
        1392
      7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

        Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
        Suomi24 Blogi ★
        16
        1371
      8. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        19
        1202
      9. Tervehdys!

        Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
        Turku
        65
        1140
      10. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        35
        1124
      Aihe