Hyvä juttu vartijan työstä IS:ssä

Anonyymi-ap

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009329188.html

"Olen pääsääntöisesti yhdessä toimipisteessä. Lisäksi muista toimipisteistä voi tulla vartijakutsuja. Reagoin siihen, millainen tilanne sattuu olemaan. Piirityöskentely on yleensä yksintyöskentelyä yöaikaan. On kohdelista asiakkaista, joiden toimitilat pitää tarkastaa. Lisäksi on reagoitava hälytystehtäviin ja vartijakutsuihin.

Yleensä se on toimitilojen lukituksen ja eheyden varmistamista, sekä heidän omaisuutensa turvaamista. Laitoksissa on usein henkilökuntaa paikalla, joten käymme myös turvaamassa heidän työturvallisuuttaan ja tarkastamassa, että heillä on kaikki hyvin. On tärkeää, että kukaan ei ole koko yötä yksin, jos jotain sattuu.

Usein tilanteet ovat sellaisia, että joku asiakas on rauhaton tai riehuu. Yleensä toimintatapa on sama joka paikassa: tilanne yritetään rauhoittaa pelkästään läsnäololla ja keskustelulla. Olen onnistunut tässä henkilökohtaisesti hyvin. Suurin osa ihmisistä rauhoittuu, kun menen paikalle ja olen henkilökunnan tukena.

Omalla kohdallani tilanne menee voimankäyttöön asti harvoin, ehkä kerran vuodessa. Kiinniottotilanteessa on tosi tärkeää, ettei itse provosoidu tai ala huutaa. Se auttaa lähes joka tilanteessa.
Vartijana saa kuulla huutoa ja vaikka mitä nimityksiä. Mutta kun pitää pään kylmänä, eikä provosoidu mistään ja hoitaa hommansa suoraviivaisesti, se auttaa paljon. Voimakeinoja voi joutua käyttämään esim. kiinniotto- tai poistotilanteessa, jos neuvot, kehotukset tai käskyt eivät riitä

Jos jollain nousee ääni yleisellä paikalla, niin yleensä joku on jo kuvaamassa. Se on nykymaailman tila, joka on hyväksyttävä. Oman toiminnan on oltava sellaista, että sen voi kuvata. Siinä ei saa olla mitään sellaista, jonka pitäisi jäädä piiloon.

Vaikeimmat tilanteet ovat tulleet eteen sairaalamaailmassa. Siellä näkyy koko elämän kirjo: on sekakäyttöä ja mielenterveysongelmia. Työssäni kohtaan paljon yhteiskunnan vähäosaisia. Välillä se on nuorallatanssia, että homman saa pidettyä aisoissa, eikä se eskaloidu siihen, että joudutaan painiin.

On niin monenlaisia asiakkaita: toiset tulevat huutaen ja raivoten, mutta vartti myöhemmin ovat rauhallisia. Toiset käyttäytyvät päinvastoin. Meidän reaktiomme ja toimintamme vartijoina vaikuttaa paljon: tilanteen voi hoitaa yleensä ilman mitään voimankäyttötilanteita.

Pari kertaa töissä on alkanut tumput tutista. Kerran niin kävi, kun menin piirikierrokselle ja tajusin heti, että kohteessa on keikka menossa... Siinäkin tärkeintä oli soittaa poliisille ja koittaa minimoida vahingot, jotta kenellekään ei kävisi kuinkaan.

Vartijana ja turvallisuusalan työntekijänä kohtaa enemmän väkivaltaa kuin keskivertokansalaisena. Väkivalta vartijoita, järjestyksenvalvojia ja poliiseja kohtaan lisääntyy koko ajan. Poliisihallitus on ollut jo vuosia huolissaan siitä, mihin tämä on menossa. Varsinkin nuorilla alkaa enemmän ja enemmän astaloita mukana, mikä on aika huolestuttava suunta. Se luo lisäriskin yksintyöskentelyyn.

Ennakointi on tässä työssä tärkeää. Jos menen murtohälypaikkaan, varmistan ensin, kuinka monta hälytystä on tullut ja minä aikana. Jos on todettavissa, ettei kaikki ole kohdillaan, en mene yksin paikalle, vaan hälytän toisen piirivartijan tai poliisin. Kokemus auttaa tunnistamaan vaaratilanteita. Ikinä ei saa mennä takki auki mihinkään.

Jokaisen pitäisi ymmärtää, ettei muutama huono tapaus saa leimata koko alaa. Vartijoita on paljon. Joka alalla on parempia ja huonompia tekijöitä. On valitettavaa, jos jonkun yrityksen toimintakulttuurissa väkivalta on arkipäiväistynyt. Sitä on vaikea kommentoida, kun ei tiedä, miltä tilanne näyttää joka ilta. Räikeitä ylilyöntejä on vaikea hyväksyä, varsinkin kun omat näkökannat turva-alasta ovat täysin erilaiset.

Turva-alalla on tärkeintä, että työntekijällä on hyvät sosiaaliset taidot ja kyky mukautua nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Pitää tulla ihmisen kanssa toimeen riippumatta siitä, mikä on hänen taustansa. Työtehtävä pitää nähdä työtehtävänä, eikä minään sen enempänä.

Luotan omaan työkykyyni ja siihen, mitä teen. Koko urani ajan turva-alan maine on mennyt parempaan suuntaan. Sitten kun tapahtuu tällaista hyvin ikävää, niin harmittaa, miten paljon siinä otettiin taas kerralla takapakkia. Haluaisin uskoa, että ihmiset hakeutuisivat niille aloille, joille haluavat. Toivon, ettei olisi totta, että yksityiselle turva-alalle tultaisiin pelkästään sen vuoksi, että saa pienen rahtusen valtaa puuttua toisen oikeuksiin. En haluaisi uskoa, että se on kenenkään motiivi hakeutua tälle alalle.

Kun kierrämme erilaisia asiakaskohteita, kaikesta oppii vähän sitä sun tätä. Vartijan työ antaa hyvän käsityksen monesta alasta, joten tämä on erinomainen ponnahduslauta, jos etsii omaa juttuaan. Täällä näkee kaikkea kiinteistöhuollosta sairaanhoitoon, teollisuuteen ja energia-alaan. Se on yksi alan parhaista puolista."

0

51

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Sara ja Pyry eronneet?

    Pitääkö huhu paikkansa, tietääkö kukaan?Joku kertoi, että olivat tapelleet rajusti Emma gaalan jälkeen ja sen jälkeen Sara poisti Instatililtään kaikk
    Kotimaiset julkkisjuorut
    115
    3443
   2. Alaston miesuimari järkytti suuresti naisuimareita Espoon Matinkylän uimahallissa

    Mikä siinä miehen alastomuudessa voi olla niin järkyttävää? Lainmuutoksen jälkeen tuo on normi. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009378839.html Pian
    Maailman menoa
    117
    1093
   3. Koululaiset myyvät huumeita jopa kesken koulupäivän

    Taitaa huumeidenvastainen sota olla hävitty kuten viinanvastainen kieltolain aikana, kun kerran jopa kakarat tekevät huumeilla kauppaa. https://www.i
    Maailman menoa
    149
    966
   4. Sen takia sanoin sen

    Että et ottaisi itseesi kun ei ole tarkoitus sinua loukata. Me vain heijastellaan toistemme kipukohtia ja se tuntuu ikävälle.
    Ikävä
    100
    837
   5. Nyt lopeta.. jumalauta

    Ole niin hyvä. En rakasta sinua enää.
    Ikävä
    46
    795
   6. Miten paljon vertaat itseäsi muihin?

    Mä huomasin joskus vertaavani omaa elämää toisten elämiin, mutta jossain vaiheessa huomasin (konkreettisesti) ettei ne kokemukset toisen elämisen laad
    Sinkut
    243
    793
   7. Milloin mies näimme viimeksi

    Ja millainen fiilis siitä jäi?
    Ikävä
    42
    773
   8. Hyvää päivää

    Naiselle hyvin samanlaiselle
    Ikävä
    101
    748
   9. Yksi tavoite tälle vuodelle

    Tulen kietomaan sinut pikkusormeni ympärille. Jos pikkusormi ei riitä, niin käytän järeämpiä keinoja. Älä koita piiloutua minulta.
    Ikävä
    47
    727
   Aihe