Velka - jätetäänkö osa maksamatta?

Anonyymi-ap

Yhdysvallatkin ilmoitti hyväksyvänsä jälleen liittovaltion velkakaton nostamisen -*

[ ~ https://www.salkunrakentaja.fi/2023/01/usa-velkatto-katastrofi/ -, otsikoituna näin:
"USA kohtaamassa jälleen velkakattokriisin – ajautuminen maksukyvyttömyyteen olisi katastrofi"
-toimittajana Jorma Erkkilä.]

*- ennätystasolle. - republikaanit hyväksyivät ja demokraatit kiljuen allekirjoittivat – ei ole muuta vaihtoehtoa.

--
Euro-Euroopassa EKP painaa seteleitä ja laskee bittirahaa pankkeihin 1] – ostaa eurovaltioiden velkapapereita näillä ”katteettomilla” painokonerahoilla. Velan määrä kasvaa kaikkialla. Mitä velka on?


Velka on toiselta lainattua ostovoimaa, joka on tehty jollain keinolla
[ Velka syö huomisen edellytyksiä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22531-velka-syo-huomisen-poydan-leivattomaksi - ]

Keinoja on monia – ansainta on niin suurta, että jää ylijäämiä tai sitten ostovoimaa kertyy ”ansiottomana ansaintana” (pörssi- yms. valuutta-, raaka-aine- yms. pelit) niin paljon, että tulee kiire saada tuottamaton pääoma liikkeelle, sillä se ylläpitää kysyntää. Taloa ei makseta käteisellä – pitää saada velkaa.


Entä jos emme ota velkaa pankista?

Jos omakotitalonrakentaja saa tavaraluottoa kaikilta osatoimittajilta – esimerkiksi 15 vuodeksi, voisi talon rakentaminen olla mahdollista ilman pankkivelkaa, ja entä jos tuossa tavaratoimittajan luottamuksessa ei ole korkoa, vaan se on leivottu hintaan? Lopultahan velanotossa on vain kysymys luottamuksesta tai sen 'korvikeveljestä' vakuuksista ja/tai takaajasta.


Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

(Sen tarkoittaen kuinka kauan voimme huutaa kasvuhokemaa?)

USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen budjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 140 prosenttia valtiomme budjetista
– siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle.

USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä. EKP:kin säätelee omaa euroaan alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta.


Suomi sääti oman markan aikana - nyt ei säätöä ole kansallisessa mielessä enää ole.

Rahalla pääsee, mutta sillä ei elä!

Saksalaiset muistavat, kun aamulla ruisleipä maksoi puoli kottikärryllistä seteleitä – tosin iltapäivällä se maksoi jo koko kottikärryllisen. Rahalla ei saa mitään, jos se menettää arvonsa. Jos maailmassa olisi yksi valuutta, eikä sitä painettaisi jatkuvasti katteetta lisää, ei meillä olisi valuuttapeliä, jolla monet tänään rikastuvat ”ansiottaan” - tekemättä mitään elonkierron järjestelmien ylläpitämiseksi.


Ennen raha sidottiin johonkin konkreettisesti arvokkaaseen – kultaan

Kun menee huonosti – ostetaan kultaa, vaikka sen ravintoarvo on nolla. Valtiot, joilla on oma valuutta, kuten Kiinalla – voivat ”pelata” rahan arvolla, meillä sitä kutsuttiin D-devalvaatiovitamiiniksi. Kiinalla on oma valuutta, joka suurella todennäköisyydellä vain vahvenee ja siihen luotetaan – kohta enemmän kuin US dollariin. Kiina ei voi laskea omaa valuuttaa heittelehtimään, sillä nykytilassa Kiinan oma sisäinen järjestelmä ei kestäisi ulkomaantuonnin loppumista (Kiinalla on jättiläismäinen sisäinen, nk. maakuntavelka).


Omavaraisuus

Maa tai valtio, jonka ei tarvitse tuoda mitään – ei myöskään tarvitse viedä.

Jos tällä omavaraisuusvaltiolla on oma raha, voi se operoida omassa maassaan mielensä mukaan – nostaa palkkoja, nostaa hintoja tai ylläpitää ”kasvuhuutamatonta” taloustilaa.

Millään valtiolla ei materiaali- ja energiavarannot riitä loputtomiin, jonka jälkeen alkaisikin riippuvuus muista. Nytkin me suomalaiset olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa! Kehitysmaa toverit ovat meitä niin paljon halvempia - nätisti sanottuna edullisempia, ehkä jopa työtunneiltaan ahkerampia; entä työn laatu?

Minimalismi

Monilla eläkeläisillä on yllättävän paljon rahaa, käteisenä pankissa -lähes nollakoroilla. He elävät käyttötileillä ja säästötileille pahan päivän varalle jää yhä enemmän. Herää kysymys minkä pahan päivän, sillä tänä vuonna jälleen jakoon tulevat vanhuksiemme ennätykselliset perinnöt, nälkäisille sukulaisille 2], joiden huolenpito alkaa usein vasta juuri ennen perunkirjoituksia. Minimalismilla geeniperimälle ostovoimaa.

Valtiovelan lisäyksen toteuttaja, tuolloinen pääministeri Jyrki Katainen sitoi jo seuraavaa hallitusta – Keskustan Juha Sipilää? 3]

Katainen halusi aikanaan sitoa seuraavan hallituksen omanlaisekseen ja lykkäävän velanmaksua useammalle vuodelle. Sinänsä aivan oikein – sillä työ on etusijalla, ja työtähän ei ole, jos ei ole kilpailukykyä ja mahdollisuuksia eli markkinoilla ostohalukkuutta. Työ eli toimeliaisuus ylläpitää ainakin kotimaista kysyntää.

Me olemme riippuvaisia ulkomaille viennistä, koska tuomme paljon - ”turhaakin”.

.
Kaiken pitää kasvaa!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/04/muutummeko-kasvuhokemasta-vahentamisen.html - ]

15

135

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tuossa ei ole mitään järkeä, että omakotirakentaja ottaa 20 eri paikasta velkaa eri vaiheisiin. Siitä ei ole kuin ongelmia! Mitä keskitetympi systeemi sitä parempi!

  • Anonyymi

   Yhdysvallat hallinnoi omia velkapapereitaan noin 75% kokonaisvelasta !!
   Kiina hallinnoi Yhdysvaltojen velkapapereita noin 3% kokonaisvelasta !!

   Kultavaranto:

   Yhdysvallat noin 8100 tonnia !
   Kiina noin 1950 tonnia !
   Venäjä noin 2300 tonnia!

   Nobel palkinnot:

   USA 406 kpl !
   Kiina 9kpl !
   Venäjä 32 kpl!

   Että sellaista ....!

  • Anonyymi

   Velkaa, velkaa - lisää velkaa .. otetaan vieläkin lisää velkaa. Lisää rahaa aseisiin, lisää rahaa Ukrainaan - aseisiin! Entä omat ongelmamme, esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveysongelmat, sote-kriisi, väestöpyramidikriisi - yksinäisten ihmisten kriisi, katuväkivallan kriisi - näihinkin tarvittaisiin rahaa, siis lisää velkaa. Mutta eiköhän laiteta lisää aseita Ukrainaan! Meillä on kuitenkin varaa!

   • Anonyymi

    Aseapu ukrainaan on halvin tapa sotia Venäjän kanssa.


  • Anonyymi

   EU-yhteisvelkaa koronan osalta ei makseta kokonaan - koskaan!

  • Anonyymi

   Konkurssi?

   • Anonyymi

    Esim Kiina ja venäjä on varastanut Usalaista osaamista kymmenien tuhansien miljardien edestä. Usa voisi aivan hyvin laskuttaa tai kuitata velkansa Kiinalle, Kiinan suorittamien plakiointien ja varkauksien hintana.


  • Anonyymi

   Velaksi Eläminen kostautuu luontobiologian puolelta. Syömme biologisen vuosielonmahdollisuuden jo noin puolessa vuodessa!

   • Ihmiskunnan suhteellinen osuus biologisesta vuosituotannosta suhteutettuna koko ihmiskunnan kierrossa olevaan elolliseen biomassaan?


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Ihmiskunnan suhteellinen osuus biologisesta vuosituotannosta suhteutettuna koko ihmiskunnan kierrossa olevaan elolliseen biomassaan?

    Entä uppotukin vaikutus ahvenen lisääntymiseen?


   • Anonyymi

    Johtuuko se vatsasyövästäsi?


  • Anonyymi

   Julkinen ja yksityinen on vähän eri asia!

   YKsityinen jättää maksamatta, niin ei saa luottoa vuosikymmeniin, eli periaatteessa koskaan ja Julkinen menettää luottamusta mutta saattaa saada asiat kuntoon "kymmenessä" vuodessa.

   Yleisesti tietyn iän jälkeen kymmenen vuotta on lyhyt aika, mutta pitkä aika "istua".

   Mutta sama se, jos tyhjässä istut ja haluat esim. 10000€ käteistä. Ei välttämättä tiukallakaan suitsinnalla saa sitä kymppiä tai edes lähelle, niin että olisi osaa. Monelle kymmenen vuotta ja kympoi jää tekemättä.

   Mutta onhan Kreikkakin saanut asiat kuntoon ja saanut jonkilaisen aseman euroopassa ja varmaan 2030 luvulla on jo paikka pöydässä!

   • Anonyymi

    Miten USA, jonka liittovaltion velka kasvaa koko ajan - kuinka pitkään? Tuleeko joskus raja vastaan?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miten USA, jonka liittovaltion velka kasvaa koko ajan - kuinka pitkään? Tuleeko joskus raja vastaan?

    Entä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa? Yli satatuhatta venäläissotilasta on kuollut, moderni panssarikalusto tuhoutunut, pakoteet purevat ja raaka-aineiden viennistä elävä Venäjä joutuu myymään kaiken halvalla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miten USA, jonka liittovaltion velka kasvaa koko ajan - kuinka pitkään? Tuleeko joskus raja vastaan?

    Ei ole enää mitään rajoja. Homma karkasi käsistä jo vuosikymmeniä sitten. Nykyään voidaan kikkailla, niin ettei mitään -30 luvun lamoja enää tule. Nämä pienet "lamat" ovat keinotekoisia "varakkaille lisää varallisuutta"


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Koronapiikki?

   Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Jaakko Loukkola on kuollut. Hän menehtyi yllättäen maanantaina 5.6.2023.
   Salaliittoteoria
   240
   5492
  2. Venäjä räjäytti Nova Kakhovkan padon

   Osa Nova Kakhovkan padosta on tuhoutunut. Ukrainan mukaan Venäjän joukot räjäyttivät padon. "– Venäjän armeija on tehny
   Maailman menoa
   413
   2578
  3. Jotain hampaankolossa vieläkin?

   Joku hiertää, niinkö? Kaikkien näiden vuosien ja viestien jälkeen. Jännä juttu.
   Ikävä
   297
   1416
  4. Tässä ajassa sähköauto tulee bensa-autoa päästöttömäksi

   Traficom on julkistanut uuden laskurin, jolla voi vertailla autoilun päästöjä ja kustannuksia eri käyttövoimilla. Päästö
   Maailman menoa
   176
   1408
  5. Naista muistuttamaan leikattu mies halventaa Miss Suomi-kisatkin

   Itkeäkö 😭 vai nauraa? 😂 https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rimi-riutta-on-historian-ensimmainen-transsukupuolinen-mis
   Luterilaisuus
   133
   1032
  6. Ehkä tosiaan niin

   että "meidän" rakkaustarina tuli tiensä päähän. Olipa vaan kiihkeä kokemus. Harmi kun et ehkä tiennyt tästä suhteesta yh
   Ikävä
   61
   818
  7. Lähden mun kanssa viikonlopuksi jonnekin?

   Vaikka Tampereelle. Ollaan yhdessä koko viikonloppu. Heinä-elokuussa? Minä maksan.
   Ikävä
   53
   775
  8. vastuuton kolmikko.

   Tarkastuslautakunta totesi yksimielisesti että puuhailu on ollut vastuutonta. Mummo voisi lopulta tehdä ainoan oikean ra
   Sysmä
   7
   706
  9. Mitä teitte tänään?

   Mitä palstalaiset teitte tänään? Oliko mitään tavallisesta poikkeavaa? Tapahtuiko jotain kivaa tai vaikka ikävää? Näitte
   Ikävä
   124
   704
  10. Oulaisten musiikkiviikot

   No nyt on esiintyjät musiikkiviikolla! Eipähän tarvi ostaa lippuja tuonne. Alkoi musiikkiviikkojen alasajo! Karmeeta....
   Oulainen
   12
   673
  Aihe