Kuika monta miestä syviä antiikin ajan armeijoiden muodostelmat olivat taisteluissa?

Anonyymi-ap

Helleeneillä oli Filippos II jälken ja ennen roomalaisvalloituksia 16 miehen syvyisiä falangeja:

"Makedonian kuningas Filippos II uudisti falangin. Keihäs piteni 5–6 metrin pituiseksi piikiksi (sarisa) ja pronssisen rintapanssarin sijaan yleistyi kevyempi pellavainen haarniska (linothoraks). Falangin standardisyvyydeksi (ruodun pituudeksi) otettiin 16 riviä. Tällä järjestelyllä falangissa pääsivät kuusi ensimmäistä riviä taisteluun."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Falangi

En kuitenkaan löytänyt mitään suoraa lähdettä sille kuinka syviä roomalaisten tai edes muiden ajan armeijoiden muodostelmat olivat keisarikunnan aikana, vaan pelkkiä arvioita.

11

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aleksanterin taktiikka oli suurinpiirtein sama kuin panssaritaistelussa nykyään, pari 1500 jv-miestä keskellä ja pari 250 ratsua käsittävää hyökkää vihollisen ryhmitykseen sivuilta ja taakse kiertäen.
      Vasara ja alasin lienee tunnetuin taktiikka.

    • Anonyymi

      Rooman legioonista on kyllä kerrottu, mutta huomionarvoista on taktiikan muuttuminen vuosisatojen mittaan. Itse olen ymmärtänyt, että yhden jalkaväkicenturian sotilaat olivat 8 miehen levyisinä ryhminä ja 10 riviä peräkkäin. Mutta centurioita saattoi olla syvyydessä 3, joista kaikkein vanhimmat konkarit viimeisenä hätävarana.

      Yhteenotossa etummainen rivi torjui kilpien suojassa hyökkääjän iskun ja iski miekoilla kilpien välistä alhaalta ylös. Toinen rivi suojasi eturiviä kilvillä ylhäältä. Muut heittivät takaa keihäitä. Päällystön merkistä eturivi irtautui ja siirtyi lepäämään, toinen rivi astui tilalle jne. Voi ymmärtää että tämä vaati harjoittelua. Legioonalaiset olivat armeijalle investointi ja siksi vasta 2 v koulutuksen jälkeen sotilaat katsottiin riittävän koulutetuiksi taisteluihin.

      Johtamisjärjestelmä oli suunnilleen sellainen, että joka ryhmässä oli "alikersantti" ja centurion eli "vänskän" alaisuudessa yksi "kessu" ja yksi optio eli "ylikessu". Tosin optio saattoi ehkä olla koulutettavana centurioksi eli "koksu" tai vanha kovaluinen vääpeli.

      Lisäksi centurioilla oli jatkuvasti päivittyvä virkaikäjärjestys, mutta tutkijoilla ei ole mitään kirjallisuuslähdettä siitä, miten centurion virkaikä vaikutti sijaintiin taisteluryhmityksessä. Legioonan tasolla kun centurioiden järjestys muuttui pakosta melkein kuukausittain ihan eläköitymisten vuoksi. Taistelujäjrjestystä ei harjoituksissa voitu muuttaa tuota tahtia.

      • Anonyymi

        Roomalaiset legioonat olivat huomattavan erilaisia ns. tasavallan aikana kuin myöhemmin keisariajalla. Kenraali Gaius Marius (a57 eaa - 86 jaa) uudisti merkittävästi armeijaa.

        Mitään pysyvää virkaikäjärjestystä ei ollut legioonissa, vaan tehtävät vaihtuivat yleensä vuosittain.

        Uudistuneessa legioonassa oli kohortti-järjestelmä. Jokainen centurio (60 - 80 legioonalaista) kuului yhteen kohorttiin, joita oli täysilukuisessa legioonassa 10. Kohortti oli oma taktinen yksikkönsä, jossa centuriot tukivat toisiaan taktisilla manöövereillään. Tämä teki niistä hyvin organisoituneita vihollisiin verrattuna ja siihen perustuu osaltaan legioonien ylivertaisuus.

        Centurion päällikköä voi tosiaan verrata jossakin määrin nykyisiin vänrikkeihin/luutnantteihin. Arvokkain centurion päällikkö oli nimeltään primus pilus (yliluutnantti). Jokaisella kohortilla oli kuitenkin oma päällikkönsä, prefekti cohortium (kapteeni).

        Jokaiseen centurioon kuului myös "aliupseereja", joista yksi merkittävä oli cornicularius (= torvensoittaja suomeksi). Häntä voisi verrata vääpeliin, sillä hän antoi taistelussa torvella äänimerkkejä legioonalaisille. Cornicularius vastasi myös centurionin koulutuksesta. Toinen vääpeliin rinnastettava aliupseeri oli signifer (=merkinkantaja), joka vastasi centurionin raha-asioista. Hän oli itse asiassa arvostetumpi kuin cornicularius, joten vertaus ylivääpeliin voisi olla perusteltu.

        Legioonassa ylemmässä asemassa olivat tribuunit, jotka vastasivat startegisista ja taktisista kysymyksistä koko legioonan tasolla yhdessä legioonan päällikön legaatin (vertautuu everstiin) kanssa. Tärkeä ylempi upseeri oli myös leirin päällikkönä toiminut prefekti gastrorum, eli "majoitusmestari", joka oli samalla legaatin neuvonantaja.


    • Anonyymi

      Tässä kirjassa kerrotaa falangien kokoonpanot eri armeijoissa.


      OUTO SOTA - SODANKÄYNNIN KUMMALLISUUKSIA
      KIRJAILIJA: Laine Henrik
      KUSTANTAJA: WSOY (2006)
      SIDOSASU: Sidottu - 146 sivua

      • Anonyymi

        Säästän kysyjän kirjastossa käynnin vaivalta ja kirjoitan tekstin kokonaan äskettäin ostamastani mielenkiintoisesta kirjasta:

        Falangi Outo sota -kirjan mukaan s. 128-129


        Antiikin kreikkalaisten kuuluisaksi tekemä falangimuodostelma sai helleenisen alkunsa, kun argoslaiset voittivat sillä vuonna 669 eaa. spartalaiset Hysiain laakson taistelussa. Spartalaiset omaksuivat voitokkaan taktiikan ja kehittivät sitä. Suorakaiteen muotoisesta jalkaväkimuodostelmasta tuli lähes kaikkien kreikkalaisten omaksuma taistelumuodostelma. Muodostelman nimi tulee jyrää tarkoittavasta sanasta.

        Falangi koostui kahdeksasta rivistä hopliitteja - pronssisilla pyöreillä kilvillä, kypärillä ja säärisuojuksilla varustautuneista jalkaväkisotilaista. Aseistuksena sotilailla oli yli kaksimetrinen työntökeihäs ja lyhyt miekka. Falangista voi vain kaksi ensimäistä riviä osallistua taisteluun ja taemmat rivit toimivat reservinä, josta kaatuneiden paikat täytettiin.

        Falangi oli voimakkaimmillaan liikkuessaan ja teki tuhoisaa jälkeä hajanaisiin vihollisryhmiin. Falangin heikkouksia olivat hitaus ja alttius heittoaseille. Erityisen tuhoisia sille olivat sen sivustaan tehdyt ratsuväkihyökkäykset.

        Falangin voittokulku alkoi ja loppui spartalaisiin: vuonna 371 eaa. thebalainen kapinajohtaja Epameinondas tuhosi spartalaisen rankaisuretkikunnan falangin omalla kolonnamuodostelmallaan, jossa sotilaat olivat järjestäytyneet 50 riviin.

        Manipulifalangi

        Roomalainen sotatiede päivitti erityisesti vuoristomaastossa heikon falangin kolmesta rivistöstä (manipulus) koostuvaksi muodostelmaksi. Aluksi roomalaisessa falangissa päti palvelusikään ja aseistukseen liittyvä hierarkia: keihäillä aseistettu eturivi tunnettiin nimellä hastati (nimi tuli peistä tarkoittavasta sanasta hasta), ja he olivat palvelusiältään nuorimpia.

        Toinen rivi oli nimeltään principes (nimi tuli siitä, että siihen kuuluvat sotilaat olivat aloittaneet uransa ensimäisessä rivissä), ja se koostui kokeneemmista sotilaista.

        Viimeisessä rivissä, joka oli mimmeltään triarii, palvelivat keski-ikäiset ja perheelliset miehet, joiden selviytymismahdollisuuksia haluttiin parantaa.

        Manipulifalangi oli liikkuvuudeltaan ylivoimainen kreikkalaiseen verrattuna. Lisäksi taistelussa taemmat rivistöt pystyivät toimimaan nopeana reservinä ja täyttämään ensimäiseen taistelussa syntyneet aukot.

        Manipulifalangin aseistusta ja taktiikkaa kehitettiin ja kaksi ensimäistä riviä aseistettiin parimetrisellä heittokeihäällä nimeltään pillum. Viimeinen rivistö oli varustautunut peitsellä ja kaikilla oli lyhyt kaksiteräinen miekka. Pillumitaktiikassa kaksi ensimäistä rivistöä heitti lähietäisyydeltä keihäänsä vihollisjoukkoon ja suoritti sen jälkeen rynnäkön.

        Osana tekemiään armeijauudistuksia Gaiuss Marius luopui kokonaan hastati-, principes- ja triarii-hierarkiasta ja yhtenäisti kaikkien aseistuksen keihääseen ja miekkaan.


    • Anonyymi

      Kemppisen blogista näyttäisi löytyvän selitys Ateenalaisten laulun absurdilta kuulostavaan sanoitukseen. Onkohan tuossa blogista poimimassani jutussa käypä selitys?

      "Puhe on hopliittitaktiikasta. Ei ole mahdotonta, että "ateenalainen" on tähän spartalaisen runoon lainautunut eräästä Athenioksesta, joka oli kova poika levittelemään tekstiä."

      http://kemppinen.blogspot.com/2008/02/tuomiojan-pljys.html

      Runosta on suuri määrä muunnelmia. Meille tuttu on Leinon suomennos ruotsalaisen Rydbergin runosta.

      ATEENALAISTEN LAULU

      Kaunis on kuolla, kun joukkosi eessä
      sa urhona kaadut
      taistellen puolesta maas, puolesta heimosikin.
      Hehkuvin mielin puoltaan nouse syntymämaatas!
      Riemuiten, lastesi vuoks, uhriksi henkesi suo.
      Eespäin voittaen siis, te sankarit vahvat ja nuoret;
      väistymys mielestä pois, pelvosta tunnetta ei!

      Joukon maine mustuvi aina, kun vimmassa taiston
      nuorien eessä sä vaan vanhuksen kuolevan näät.
      Nuorukaiselle kuolla kuuluu, kun hällä vielä
      kutrissa tuoksuavat nuorteat kukkaset on.

      Naisista kaunein, miehistä uljain aina hän olkoon;
      taistossa kaatuen hän kaunis on, kuolossa myös!

      Viktor Rydberg


      "Runo perustuu kuulema Spartalaisen Tyrtaioksen elegiaan. Ateenahan oli lähinnä merivalta ja Sparta maamahti. Sikäli tuntuisi luontevammalta, että - kuten sanot - laulu olisi Spartalaisten laulu."

      "Laulun sisältö sopii kyllä falangitaisteluun - tosin varauksella. En ole perehtynyt kreikkalaisten falangien taistelujärjestykseen, mutta roomalaisesta falangista tuo absurdi kohta joukon maineen mustumisesta saa järkeä: falangit oli (roomalaisilla) järjestetty taistelurintamaan siten, että keulilla olivat nuoret ja kokemattomat sotilaat, sitten kokeneet kehäketut ja hännillä (triarii = kolmas "ruotu") vanhat, naimisissa olevat miehet, joita pyrittiin säästämään. Jos nuoret lähtivät keulilta pakoon ja vanhat jäivät ottamaan vihollista vastaan, niin joukko oli jo käytännössä saanut turpiinsa ja kyllähän siinä sitten maine mustuu.

      Nähdäkseni - ainakaan perimmäisesti - ei ole ollut kyse siitä, että laulussa suoranaisesti ihannoitaisiin nuorten kuolemista, vaan kyse on runomuotoon puetusta opetuksesta. Falangin on säilytettävä taistelujärjestyksensä ja edettävä tappioista huolimatta - muuten tulee tuho."

    • Anonyymi

      Roomalaisen centurian taistelussa oli kriittistä se väsyneen eturivin vaihto uuteen kilpien suojassa. Luultavasti eturivissä taistelleitten piti kyetä centurion merkistä tuuppaamaan vihollista vähän taaksepäin, sitten kilpien suojassa kääntyä sivuittain ja vetäytyä seuraavan rivin miesten välistä taakse. Ja ottaa vielä haavoittuneet mukaan.

      Näin eturivissä olikin uusi levännyt ja täysivahvuinen miehitys.

      Centurion homma ei siis ollut taistella ihan eturivissä vaan joku askel sen takana, kyetäkseen seuraamaan eturivin kuntoa mutta myös seuratakseen omalta esimieheltä tulevia komentoja.

    • Anonyymi

      Legioonalaisten koulutus oli aseiden ja kilpien käytön lisäksi taktiikka-, marssi- ja voimaharjoittelua. Kannettiin kiviä tietyömailla sotilaskoulutuksen lisäksi. Kun piti sitten puskea kilpirintamassa, niin noilla ukoilla riitti voimaa ja hapenottokykyä.

    • Anonyymi

      Roomalaiseen keisariajan legioonaan kuului kohortteja (täysilukuisessa legioonassa 10 kohorttia).

      Jokaisessa kohortissa oli kuusi centuriota (joissakin niistä saattoi olla kuitenkin kahdeksan centuriota). Ensimmäisessä kohortissa oli kuitenkin aina viisi centuriota, joiden miehistä oli kuitenkin kaksinkertainen muihin centurioihin verrattuna. Eli jos centuriossa oli 80 legioonalaista, niin ensimmäisen kohortin centuriossa oli 160 legioonalaista. Nämä olivat yleensä parhaita miehiä, eli ensimmäinen kohortti oli jonkinlainen "eliittiyksikkö".

      Yleensä siis yhdessä kohortissa oli 6 x 80 legioonalaista, eli yhteensä 480. Ensimmäisessä kohortissa 5 x 160 legioonalaista, eli yhteensä 800. Upseerit lasketaan tämän lisäksi. Legioonan jokaiseen centurioon kuului lisäksi sotaorjia, jotka käytettiin leirien ylläpitämisessä. Niitäoli eneintään 20, joten tästä tulee centurion (=100) lukumäärä alunperin 80 legioonalaista ja 20 orjaa.

      9 kohorttia x 480 = 4320 + ensimmäinen kohortti 5 x 160 = 800 on yhteensä 5120 legionaalaista. Tämä oli yleensä legioonan määrävahvuus. Lisäksi tulee upseerit, aliupseerit ja orjat. Myös muita huoltohenkilöitä oli legioonan mukana.

    • Anonyymi

      Missä on avaajan kommentit? Saitko vastauksen kysymykseesi?

    • Anonyymi

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋

      ❤️ Kuumat tytöt odottavat sinua -> https://www.ero4.fun/girl4love

      🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5259
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4715
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3006
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1757
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe