Eläkeuudistukset

Anonyymi-ap

2005 ne alkoivat ja uutta on taas suunnitteilla. Jokainen "uudistus" on aina kaksi askelta huonompaan suuntaan keskituloisen palkansaajan kannalta. Eläkeuudistusten ainoa tarkoitus on heikentää eläkekertymää heikkenee ja evätä eläkkeelle jääminen. Elinaikakertoimella ansaittuja eläkkeitä leikkataan takautuvasti. Tavoite-eläkeikää nostetaan, joka tarkoittaa sitä että aikaisemmin voimassa olleena tavoite-eläkeiässä eläköityminen tarkoittaa aikaisemmin luvattua tuntuvasti pienempää eläkettä.

Voi perkele tätä Suomen hommaa. Tein karkean virheen kun yrittäjä-aikoinani olin naivi ja uskoin eläkekertymään. Maksoin itseni kipeäksi eläkemaksuja ja nyt nämä maksuja vastaavat eläkkeen tasoa on leikattu jo moneen eri kertaan. Älkää maksako eläkemaksuja, sijoittakaa itse eläkemaksuihin käyttämäksi aikomanne rahat.

Nämä eläkeuudistukset sylettävät niin maan perusteellisesti, koska joutiluksien ja työstäkieltäytyjien etuisuuksien tasoa nostetaan vuosittain jopa useaan eri kertaan. Maksetaan sähkö-, vesi-, netti-, ja kännykkälaskut, annetaan rahaa harrastuksiin. Lisäksi tulee kinkkurahat muodossa tai toisessa. Viime vuonna lapsilisän muodossa. Ulosottovelalliset saavat uusia maksuvapaita kuukausia. Kaiken lisäksi EU moittii Suomen sosiaaliturvan tasoa liian alhaiseksi. Suomen kansantalous on varsinainen RobinHood-talous.

10

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osa yrittäjistä huomasi joskus ettei niitä eläjemaksuja kannattanut juurikaan maksaa vaan kannatti enemmin sijoittaa rahat johonkin mikä tuottaa eläkeiässä pääomatuloja (eivät vaikuta takuueläkkeeseen) joiden lisäksi sitten nostaa takuueläkettä (verottomana). Onneksi sille tulee nyt loppu, että yrittäja selviää ilman kohtuullista eläkemaksun maksamista ja vielä, kun joku ajaisi senkin asian läpi, että pääomatulot otetaan huomioon takuueläkkeen määrässä.

    • Anonyymi

      Sylettävät? Oletko 15-vuotias?

      • Anonyymi

        💀💀💀🤮🤮


    • Anonyymi

      Työeläkelait tulivat voimaan v 1961. Tuolloin keskimäärin eläkkeellä oltiin ehkä vajaat 5 vuotta. Vanhuuseläkeikä tuolloin 65 vuotta. Nykyisin vanhuuseläkkeellä ollaan keskimäärin 15-20 vuotta. Jo tämän vuoksi on helppo ymmärtää, että tilanne on muuttunut ja sen vuoksi noita lakeja on ajankohtaistettu vastaamaan nykyaikaa.
      Koska eläkkeellä ollaan noin kolme-neljä kertaa kauemmin, niin on selvää, että siihen ei kerätyt rahat voi riittää, jos niitä on kerätty oletuksella 5 vuotta eläkkeellä.

      Tuo on tietysti kovasti yksinkertaistettu esimerkki, mutta kuvaa mistä perimmiltään on kyse eli kerätyn rahan riittävyydestä.

      Käytännössä tuon noin 3-4kertaiseksi pidentyneen eläkkeelläoloajan kustantamiseksi on tietysti vaihtoehtoja:
      -Pienentää maksettavia kkeläkkeitä jakamalla ansaittua eläkekertymää pidemmälle ajanjaksolle.
      -Lyhentää eläkkeelläoloaikaa eli pidentää työssäoloaikaa, mm myöhentämällä eläkkeellejäämisikää ja muita keinoja jotka pidentävät työssöoloa.
      -Korottaa työssäkäyvien työeläkevakuutusmaksuja

      Noita kaikkia on käytetty tehdyissä eläkeuudistuksissa.
      Eläkeaikakerroin, joka määritetään vuosittain huomioiden mm eliniän muutokset, pienentää kuukausieläkettä. Eläkeikää on nostettu ja eläkkeellejäämisen myöhentämiseen on eri keinoja, mm korotukset eläkkeisiin, jos jää myöhemmin eläkkeelle jne. Työeläkevakuutusmaksuja on nostettu.

      Noiden lisäksi maksettaviin eläkkeisiin on kohdistettu muitakin juttuja kuten indeksikorotusten leikkaus, ainakin kerran, muistaakseni 8 vuotta sitten, vero%:n muutoksia, jne. Nämä eivät ole työeläkejärjestelmän eikä työeläkelakien toimenpiteitä, mutta näkyvät maksetun eläkkeen määrässä.

      • Anonyymi

        Sekin muuten on hyvä mieltää, että ansaittuja eläkekertymiä ei ole koskaan leikattu. Sen minkä olet kerryttänyt, niin se on pysynyt.
        Eläkelait eivät koskaan ole olleet taannehtiviä eli ne alkavat vaikuttaa siitä hetkestä alkaen, kun lait tulee voimaan. Muutkaan säädettävät lait eivät Suomessa koskaan ole taannehtivia eli eivät koske aikaa ennen lain voimaantuloa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sekin muuten on hyvä mieltää, että ansaittuja eläkekertymiä ei ole koskaan leikattu. Sen minkä olet kerryttänyt, niin se on pysynyt.
        Eläkelait eivät koskaan ole olleet taannehtiviä eli ne alkavat vaikuttaa siitä hetkestä alkaen, kun lait tulee voimaan. Muutkaan säädettävät lait eivät Suomessa koskaan ole taannehtivia eli eivät koske aikaa ennen lain voimaantuloa.

        Ei vai, kyllähän elinajaodotelaskurin käyttöönotto pienentää kertynyttä ihan mukavasti, itselläni vei 5 %.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vai, kyllähän elinajaodotelaskurin käyttöönotto pienentää kertynyttä ihan mukavasti, itselläni vei 5 %.

        Ei kertynyttä eläkepääomaasi leikattu, vain kuukausittain maksettavaa eläkettäsi.

        No tietysti kuullostaa melkoisen teoreettista ja ehkäpä saivarteluakin, mutta kysehän on siitä, kun eläkkeelläoloaika on pidentynyt huomattavasti eli keskimääräinen elinikä kasvanut siihen nähden mihin olet eläkepääomaasi kerryttänyt. Joten kuukausittaista eläkettäsi pienennettiin tuolla 5%:lla, jotta kerryttävästä pääomastasi riittää kauemmin maksettavaa. Kertynyttä eläkepääomaa tai paremminkin kertynyttä eläkeoikeutta ei siis ole leikattu.
        Onhan verotustakin muutettu käytännössä vuosittai, kuten eläkeindeksiäkin vuosittain. Nuokaan eivät muuta kertynyttä eläkeoikeuttasi, vaan vain kuukausittain maksettavaa eläkettä.
        Kuten tuossa edellä jo totesinkin, kyse on yksittäisen eläkkeensaajan kannalta jokseenkin saivartelua, koska vain se mikä näkyy tilillä kuukausittain on merkityksellistä. Vakuutuksen kannalta nuo eläkeikäkertoimet ja elin- ja eläkeikämuutokset ovat kuitenkin erittäinkin merkityksellisiä.

        Kun työeläkejärjestelmä tuli voimaan, ihmisten keskimääräinen eläkkeelloloaika oli viitisen vuotta eli keskimääräinen elinikä oli noin 70 vuotta. Taisi olla miehillä alempikin. Nykyinen keskimääräinen elinikä lienee miehillä lähes 80 vuotta ja naisilla reippaasti yli 80 vuotta.
        Tuota noin 10:lla vuodella kasvanutta elinikää on pyritty huomioimaan eri keinoin ja yksi on juuri tuo elinikäkerroin.
        Hassua tietysti oli, että eläkeikää laskettiin käytännössä 63:een alkuperäisestä 65, muistaakseni v 2005 (?), mutta nyt sitä muutetaan vähin erin takaisin 65:een ja ylikin.


    • Anonyymi

      Juu ja nostaavat tuota eläkeikää portaittain ,jotta työpaikoille tarttetaan jatkossa rollaattori parkki ja työvaate naulakkoon tekohammas naulakko.

      https://areena.yle.fi/1-63944778

      • Anonyymi

        Kantsii pitää ihmiset työelämässä hautaan asti, kyllä joku 80 v vielä jotain pikkuhommaa voi tehdä , pari kolme tuntia päivässä, vaikka istuiskin pyörätuolissa, jos pää ja kädet pelaa, muistisairaat ovat ainoita joita ei voi enää hyödyntää missään.


    • Anonyymi

      Ranskassa panevat vastaan ja niin pitäisi täällä meilläkin pistää kova kovaa vastaan ja jauhoit päättäjien suuhun eläkeputken sekä eläkeiän palauttamiseksi kohtuulliselle tasolle. Palauttaaksemme päätöksenteko realiteetteja vastaavalle tasolle. Tällaisesta ei tule yhtikäs mitään. Ihmiset jää jatkossa eläkkeelle siirtyessä käytännössä tyhjänpäälle.

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009334110.html


      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a6e0a7a4-a026-453f-bb33-0ee3c874ada6

      https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-141891


      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/05e63c68-a90c-4462-87d0-618ceae45579

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      17
      923
    2. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      47
      809
    3. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      715
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      75
      710
    5. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      45
      702
    6. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      33
      670
    7. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      106
      657
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      80
      644
    9. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      34
      589
    10. Olet tyylitajuton

      Ja ruma. En ole ikinä pitänyt ulkonäöstäsi. Et ole minun tyyppiäni millään tavalla. Puheesi on sellaista mongerrusta ett
      Ikävä
      25
      581
    Aihe