KIKYKELL0!

Anonyymi-ap

https://www.kikykello.fi/
Mikä on kiky-kello?
Kiky- eli Kilpailukykysopimus on vuonna 2016 tehty ja vuoden 2017 alusta voimaan tullut työmarkkinasopimus, jota Juha Sipilän hallitus vaati työmarkkinaosapuolilta Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Ammattiliittojen hyväksynnän saamiseksi hallitus valmisteli pakkolakeina tunnettua lakiesitystä kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Tällä pakkolakipaketilla olisi leikattu lomarahoja, määritetty vuosilomalle enimmäispituus ja pidennetty vuosityöaikaa palkatta ilman mahdollisuutta sopia toisin. Näin syntyi kilpailukykysopimus vaihtoehtona Sipilän hallituksen tahdolle leikata palkkoja lainsäädännöllä.

Kiky-sopimuksella työaikaa pidennettiin, palkat jäädytettiin ja julkisen sektorin lomarahoja leikattiin 30 prosentilla. Lisäksi työntekijöille siirrettiin yhteensä 2,05 prosenttia työnantajille kuuluneita palkan sivukuluja, kuten eläkevakuutusmaksuja. Muut työehtojen heikennykset ovat pääasiallisesti päättyneet tai niistä on sopimuksilla luovuttu, mutta työnantajamaksujen siirto on edelleen täysimääräisesti voimassa.

Kiky-sopimusta perusteltiin aikanaan Suomen kustannuskilpailukyvyn ongelmilla suhteessa tärkeimpiin verrokkimaihin. Nyt Suomen kilpailukyky on kunnossa. Osin tämä on seurausta omista toimistamme, osin kilpailijamaissa tehdyistä, työntekijöiden ostovoimaa vahvistaneista palkkaratkaisuista. Joka tapauksessa peruste kilpailukyvyn nimissä tehdylle palkansaajan maksurasituksen kasvattamiselle on poistunut. Samaan aikaan suomalaisia ravistelee toimeentulokriisi: palkansaajien ostovoima on vuoden 2022 aikana heikentynyt kiky-sopimusta edeltävälle, 2010-luvun taantumavuosien tasolle.

Palkankorotusten ohella tehokkain tapa vahvistaa palkansaajien ostovoimaa on siirtää kiky-maksut takaisin työnantajien maksettavaksi. Huhtikuun eduskuntavaaleissa toimeentulostaan huolissaan olevan palkansaajan kannattaakin kysyä kansanedustajaehdokkailta seuraava kysymys:

Mitä aiot tehdä kiky-maksuille, mikäli äänestän juuri sinua?

Kiky-kellon tarkoituksena on laskea työnantajamaksujen siirron vaikutuksia palkansaajille. Kiky-kelloon on kertynyt kohta 12 miljardia euroa palkansaajien menettämää rahaa ja lisää tulee keskimäärin kahden miljardin euron vuositahdilla. Keskipalkkaiselle palkansaajalle tämä tarkoittaa noin 45 000 euroa työuran aikana, mikäli työuran alku ajoittuu vuoteen 2017. Se on enemmän kuin kokonaisen työvuoden palkka.

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   https://www.kikykello.fi/palkansaajan-laskuri
   Laske paljonko maksat kiky-maksuja
   Kiky-kellon laskuri kertoo, paljonko kiky-sopimus on sinulle jo maksanut vuoden 2017 jälkeen ja paljonko se tulisi vielä maksamaan, jos työskentelisit nykyisellä palkallasi alimpaan mahdolliseen eläkeikääsi saakka. Laskuri on laadittu vuosina 1959–2004 syntyneille. Tarkimman arvion laskuri antaa vuosilta 2017–2022 niille, jotka olivat näinä vuosina työelämässä. Jos et ollut vuosina 2017–2022 työelämässä, merkitsethän keskimääräiseksi kuukausipalkaksi 0 €/kk.

   Laskuri ei huomioi mahdollisia poissaolojaksoja työelämästä, kuten sairaslomia, työttömyyttä tai vanhempainvapaita, koska näiden määrä, kesto ja sijoittuminen työuran aikana vaihtelevat paljon yksilöllisten tekijöiden, koulutuksesi, sukupuolesi ja toimialasi perusteella. Laskelma on siis viitteellinen. Palkan vuotuinen reaalinen kasvu on laskurissa oletettu 1,2 % suuruiseksi, mikä on maltillisena pidettävä arvio.

   Vuosien 2017-2020 vaikutusten osalta on huomioitu työajan pidentäminen palkatta ja julkisella sektorilla toteutettu lomarahojen leikkaus. Kikyssä palkansaajien työaikaa pidennettiin vuosittain 24 tuntia ilman korvausta, mutta kaikki työnantajat eivät ottaneet tätä käyttöön. Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikattiin vuosien 2017–2019 aikana yhteensä 30 %. Laskuri olettaa kiky-tuntien ja lomarahaleikkausten päättyneen vuonden 2020 puoliväliin mennessä. Aivan kaikkien työehtosopimusten osalta näin ei kuitenkaan ole.

  • Anonyymi

   Sosialistin jutuissa määrä korvaa laadun. Luultavasti valetta koko roska. En lukenut enkä lue !

   • Anonyymi

    Enpä ole typerämpään asenteeseen vielä törmännyt kuin sinulla!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ben Zyskowiczin kimppuun hyökätty - Beniksen nenä otti osumaa asfalttiin, benis kompuroi peloissaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/57027e32-5a07-4001-8dc4-316ae0adcfb8 nyt benis ryhtiä
   Maailman menoa
   609
   1703
  2. Flavio rakastaa Martinaa

   Flavio ❤️ Martina
   Kotimaiset julkkisjuorut
   170
   1647
  3. Poistin sun numeron

   Etten lähettäisi viestiä. Paljon jäi sanomatta ja asiat selvittämättä. Minä oikeasti välitin susta. Jotenkin vaan tuli muokattua kaikki. Tulkitsin vä
   Ikävä
   71
   1467
  4. Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin

   Äärioiekeito koventaa otteitaan vaalikamppailussa. Viha velloo. Nyt hakattiin verille kokoomuksen pitkän linjan kansanedustaja Ben Zyskowicz. Mitähä
   Perussuomalaiset
   235
   829
  5. Nainen, tänään on taas parempi olo

   Mutta kyllä elämä vaan on turhaa ilman sinua. Ikävä alkaa vain käymään niin sietämättömäksi, että pian tarvitsee ottaa tähän suruun paljon juomaa ja l
   Ikävä
   60
   778
  6. Millainen on täydellinen vartaloinen nainen

   Laittakaa kuvia millainen on mielestäsi täydellisen vartaloinen nainen
   Sinkut
   142
   720
  7. Anteeksi kun

   Olen tällainen tuppisuu pelkuri. Niin kun karttaa ja välttelee (ihastusta) ei kukaan pety. Siis ei kumpikaan. Ei hän. En minä. Ehkä tämä pätee mui
   Ikävä
   43
   668
  8. Ryökäle! Jos kerran näit, miksi

   Et tullut puhumaan, vaan piilottelit jopa itseäsi?
   Ikävä
   129
   632
  9. Lakukepit juoksuttaa evästä

   Uusavuttomille. Eipä näy Suomikansaa noissa töissä??
   Rovaniemi
   109
   611
  Aihe