harjojen myynti, liinojen myynti, nahkatakkien myynti ei enää elätä
on tullut aika
3
316
Vastaukset
- Anonyymi
Koulutusmyönteisyys tullut jäädäkseen – oppisopimus auttaa aikuisia romaneja
Kulttuurivähemmistö viihtyy nyt opinnoissa
Toisen asteen tutkintoja romaneilla on jo paljon. Nyt pitäisi päästä siihen, että romanit kouluttautuisivat enemmän myös ylemmillä asteilla, Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund kuvailee romanien nykyistä koulutustilannetta.
Kuluvalla vuosituhannella romanien koulutustilanne on joka tapauksessa kohentunut huomattavasti. Romanitytöt suosivat hoiva-alaa, pojille taas etenkin logistiikan ja tietojen käsittelyn alat näyttäytyvät tällä hetkellä houkuttelevina.
Ammattikorkeakoulututkinnot ovat romanien parissa hiljalleen lisääntyneet. Suosittu on esimerkiksi sosiaalialalle valmistava sosionomin tutkinto.
Myös yliopistoissa opiskelee romaneja.
– Joukko on pieni, mutta kasvava, Åkerlund kuvailee.
Koulumyönteisyys nousussa
Tuula Åkerlundin mukaan romanien parantunut koulutustilanne ei ole syntynyt sattumalta. Perustuslain maininnalla oikeudesta omaan kieleen ja kulttuuriin on Suomessa psykologista merkitystä, ja sivuvaikutuksena romanien parissa on syntynyt uudenlaista koulumyönteisyyttä.
– Romanit ovat alkaneet kokea, että koulujärjestelmä vihdoinkin huomioi heidätkin. Vuosikymmenien ajanhan tunne on ollut se, että kaikki pitää omaksua pääväestöläisen identiteetin kautta.
Kulttuurivähemmistön asenteet eivät silti muutu hetkessä. Monilla vanhemmilla on itsellään karvaita kokemuksia koulusta ja eriarvoisuuden taakan kantamisesta, ja käsitykset kulkevat perheessä eteenpäin.
– Tiedän, että suurin osa romanivanhemmista on sitä mieltä, että lasten on käytävä kouluja. Tästä huolimatta on paljon sitä, että ei riittävästi seurata, tuleeko läksyt tehtyä ja mennäänkö ajoissa nukkumaan.
– Nämä ongelmat korostuvat, kuten muuallakin yhteiskunnassa, yksinhuoltajaperheissä. Aikuinen elää sen oman tuskansa kanssa, eivätkä resurssit aina riitä huolehtimaan lapsen koulunkäynnistä.
Tukea tarvitaan yhä
Åkerlund toteaa, että useimmat romaninuoret tarvitsisivat koulussa erityistä tukea juuri koulutuksen ja ammatinvalinnan kysymyksissä.
– Kotien ammattimallit voivat olla hyvin suppeita. Jo varsin varhain, 11–12-vuotiaalle lapselle, tulisi kertoa minkälaisia mahdollisuuksia opiskeluun ja työelämään pääsemiseen on olemassa. Olisi mahtavaa, jos opinto-ohjaajilla ja opettajilla olisi jaksamista tällaiseen.
Åkerlundin mukaan romanilasten ja nuorten lahjakkuuksia ei myöskään aina tunnisteta. Esimerkiksi kielellinen, matemaattinen tai taiteellinen lahjakkuus jäävät huomaamatta, joskus nuorelta itseltäänkin.
Oppisopimus vetää
Viime vuosina erilaiset oppisopimuskoulutukset ovat osoittautuneet toimiviksi koulutuspoluiksi monille romaneille.
– Aikuiset haluavat opiskella, ja oppisopimus mahdollistaa työnteon ja perheen toimeentulon, Tuula Åkerlund kuvailee.
– Tietoisuus tästä mahdollisuudeta on romaniyhteisössä lisääntynyt, ja meillekin tulee jatkuvasti kyselyjä.
Eräs haaste romaneilla liittyy edelleen eriarvoisuuteen: opintoihin liittyviä työharjoittelupaikkoja on hankalaa saada, ja erityisesti romaninuorilla ne ovat kiven alla.
– Edelleen romanit kohtaavat viikoittain myös eriarvoisuutta ja suoranaista rasismia.
Anssi Tiittanen
https://www.ristinvoitto.fi/uutiset/kulttuurivahemmisto_viihtyy_nyt_opinnoissa/?numero=40/201&osasto=Vieraskyn%E4 - Anonyymi
23.3.2022
Kuusi faktaa Suomen romanien koulutuksesta
Romanien koulutustaso kasvaa kohisten, ja romaniopiskelijat ovat tuttu näky Diakonia-ammattikorkeakoulun käytävillä. Vielä riittää työtä romanien koulutustietoisuuden, työnantajien asenteiden ja opiskelijoiden itseluottamuksen saralla.
1. Koulutustaso kasvaa nopeasti
Säännöllinen ja virallinen koulutus yleistyi Suomen romanien keskuudessa 1970-luvulla, samalla kun he siirtyivät pysyviin asuntoihin. Vielä viisikymmentä vuotta sitten luku- ja kirjoitustaidottomuus oli tavanomaista. Nykyisin yli 80% romaninuorista saa peruskoulun päättötodistuksen, ja valtaosa jatkaa suoraan 2. asteen opintoihin. Koulutusloikka muutaman sukupolven aikana on siis ollut valtava, ja nyt Suomesta löytyy romanitaustaisia lääkäreitä, opettajia ja yliopistotutkijoita. Suuressa kuvassa korkeakoulutus on kuitenkin vasta yleistymässä, ja koskettaa erityisesti suurten kaupunkien romaniväestöä.
2. Heikko itseluottamus oppijana
Mitä ikääntyneemmästä väestöstä on kyse, sitä rikkonaisempia koulutuspolut usein ovat. Myös kiusaamiskokemukset ja ulkopuolisuuden tunne kouluaikana ovat yleisiä. Usein romanitaustaisella opiskelijalla on taitoihinsa ja kehittymismahdollisuuksiinsa nähden epärealistisen heikko itseluottamus oppijana. Käsitys omasta kyvykkyydestä kasvaa positiivisten kokemusten myötä, ja heijastuu myös lähipiiriin.
3. Mahdollisuuksia ei osata aina yhdistää itseen
Peruskoulussa ja toisella asteella tarjotaan paljon tietoa jatko-opiskelumahdollisuuksista. Romaninuoren lähipiirissä ei kuitenkaan aina ole tietoa ja kokemusta koulutuksesta, joten nuori ei välttämättä osaa yhdistää mahdollisuuksia itseensä. Sen vuoksi koulutusalan ammattilaiset ovat avainasemassa – heidän kannustuksellaan sekä opiskelijan taitojen ja mahdollisuuksien sanoittamisella voi olla ratkaiseva merkitys romaniopiskelijan tulevaisuudelle. Monet romanit harmittelevat jälkikäteen, ettei heiltä koulussa vaadittu samaa kuin muilta, tai ettei kukaan aikuinen hoksannut kannustaa heitä vaikkapa lukioon. Toisaalta romanivanhempien keskuudessa on nähtävissä kasvavaa koulutustietoisuutta ja -myönteisyyttä.
4. Pääväestöstä poikkeava elämänkaari heijastuu opintoihin
Suomalaisen pääväestön kulttuurissa on tapana lukea ensin ammatti ja työllistyä, ja pohtia perheen perustamista vasta sen jälkeen. Suomessa perheellistytäänkin keskimäärin 30 vuoden paikkeilla. Romanikulttuurissa sen sijaan on tyypillistä, että nuori muuttaa pois kotoa sopivan kumppanin löydyttyä, ja perhe voidaan hyvinkin perustaa jo kymmenen vuotta pääväestöä aiemmin. Samalla opinnot jäävät monesti tauolle. Usein ammatillisen tutkinnon suorittajista erityisesti naiset ovat olleet ensin muutamia vuosia kotona hoitamassa pieniä lapsiaan. Molemmissa tavoissa on epäilemättä omat hyötynsä!
5. Korkeakoulutetut ovat usein sosionomeja
Romako-hankkeen noin kolmestakymmenestä korkeakouluopinnoista kiinnostuneesta romanista yhtä lukuun ottamatta kaikki tähtäävät sosionomeiksi tai sosionomi-diakoneiksi. Tilanne on romanikoulutuksen kentällä tyypillinen. Ala työllistää hyvin, ja moni kokee hallitsevansa sosionomin työssä vaadittavat asiakaspalvelutaidot kuin luonnostaan. Usein opiskelijaa ohjaa myös hengellinen kutsumus auttaa lähimmäisiään. Valitettavasti sosionomin opintoihin päädytään toisinaan myös sen vuoksi, että opiskelija on kokemustensa myötä menettänyt uskonsa työllistyä muualla kuin sosiaali- ja terveysalalla.
6. Harjoittelupaikat pullonkaulana
On yleistä, että romanien haasteet löytää harjoittelupaikkoja alkavat jo 9. luokan TET-harjoittelussa. Ei ole tavatonta, että aikuisena romani vaihtaa nimensä vaikkapa Matti Virtaseksi parantaakseen työllistymismahdollisuuksiaan, yleensä menestyksekkäästi. Toistuvilla ja yhteisön kollektiivisilla torjutuksi tulemisen kokemuksilla on ymmärrettävästi vaikutuksia opiskelumotivaatioon. Sama toimii myös toisin päin: kun opiskelija menestyy hyvin ja saa nopeasti työpaikan, se lisää lähipiirin intoa hakeutua samankaltaisten opintojen pariin. Romako-hankkeessa on parhaillaan rakenteilla työnantajapooli eli hakupalvelu, josta romanitaustaiset opiskelijat ja ammattilaiset voivat etsiä itselleen potentiaalisia työnantajia.
Kirjoittaja:
Katri Perho
Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Romako-hankkeessa.
Tietoa Romako-hankkeesta:
Romako-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osatoteuttajana toimii Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hankkeen toiminta-aika on 2021–2024.
https://romako.diak.fi/kuusi-faktaa-suomen-romanien-koulutuksesta/
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde192460- 1482214
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292132Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.522109Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti201674Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3871583Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961506- 2771388
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131369- 1301346