Onko liikekannallepano uhka omalle pyssylle

Anonyymi-ap

Tällaista olen miettinyt, jospa täältä löytyisi joku joka tietää aiheesta.

Jos tulevaisuudessa tapahtuu liikekannallepano siitä syystä että Venäjä esim. uhkaa Baltian maita, niin onko vaarana että puolustusvoimat ottaa omaan käyttöönsä aseita siviileiltä?

Itse olen ajatellut että esimerkiksi 12-kaliiperin pumppuhaulikkoja tullaan tarvitsemaan SPOLleille, kaupungeissa toimiville joukoille ja ehkä esimerkiksi ajoneuvojen kuljettajille. Juoksuhaudassahan on haulikko myös ehkä toimiva peli.

Seuraavaksi voisi kuvitella että erityisesti 308-kaliiperin kiväärit olisivat haluttuja "firman" puolelta, koska niihin menee 7.62X51 NATO-paukut. Myöskin muut pitkän patruunan kaliiperit saattaisivat mennä tarkkuuskivääreinä.

Ehkä myös ysimillisiä otettaisiin haltuun. Paino sanalla "ehkä", minähän en mistään oikeasti tiedä. Ysimilliset pistoolit eivät ole metsästysaseita, joten ne eivät suoraan mahdu tämän palstan aihepiiriin.

Onko tämä asia, jota pitää miettiä? Jos hommaan pumppuhaulikon, niin pitääkö hommat 20-kaliiperi jotta sen saisi pitää jos isompi konflikti tulee pohjolaan?

30

889

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Edellisessä sodassa siviileiltä kerättiin armeijalle pistooleja kuin sotilaskiväärejä. Pistooleja armeijalla on hyvin vähän, on näppärä itsensä lopettamisen kun suolet sylissä. Kun Suomi antautuu 59 minuutin vastarinnan jälkeen voittaja takavarikoi kuitenkin pyssykäsi ja lähettää sinut jällenrakentaaan Siperiaa. 🌚🌚🌚

      • Anonyymi

        Se oma pyssy on silleen tärkeä että elävänä ei pidä jäädä kiinni.


    • Anonyymi

      Mun veljelle liikekannallepano oli paha uhka kun sen rynkky oli nojallaan panssarivaunuun ja sitten se vaunu lähti liikekannalle ja pyssy meni ihan mutkalle.

      • Anonyymi

        Kyllä puolustusvoimilla on tarpeeksi aseita, ja jos tarvitaan eiköhän niitä sitten liittolaiset luovuta? Nyt saattaisi olla että Naton kaliberin kivääreitä ei olisi tarpeeksi, mutta 7.62 russiania löytyy varmaan runsaasti, on varmaan kriisitilanteeseen varastoituja riittävästi.


    • Anonyymi

      Täällä AP. Minusta tuntuu että huoli on jossain määrin realistinen. Mutta sellaiset kaliiperit kuin vaikkapa 222, 45-70 Govt, 17 HMR, varsinaista huolta ei liene.

      • Anonyymi

        Suomenkin tulevat uudet rynnäkkökiväärit ovat lintukiväärikaliiperia. Luodin halkaisija näissä on itseasiassa jopa pienoiskiväärin luotia hivenen pienempi. Yhdysvallatkin on harkitsemassa näistä lintukivääriluotisista (5,6x45) rynnäkkökivääreistä luopumista, koska ne ovat nykyisiä kiväärikaliiperisia vartalopanssareita vastaan liian tehottomia. Mitä aiheesta olen lukenut, niin noin 7 mm luotiin ovat ilmeisesti päätymässä. 7,62x39 luodin halkaisija on todellisuudessa 7,92 mm. .308 sanotaan 7,62x51 , mutta luodin halkaisija on 7,82 mm.

        Itseäni kyllä kummastuttaa tuo että Suomessa tehtiin päätös ottaa tulevaisuudessa käyttöön lintukivääriluotiset rynnäkkökiväärit, kun muualla kehityssuunta on selvästi että tarvitaan suurempikaliiperisia rynnäkkökiväärejä.

        Jossain oli perusteluna että pienempikaliiperisia panoksia jaksaa kantaa enemmän. Olisivat sitten ottaneet samantein .22 lr:n niitä jaksaa kantaa vielä enemmän.


    • Anonyymi

      Ajoneuvojen "Pakko-otoista" (ml. työkoneet, peräkärryt, jne.) ja valmiudesta sellaiseen olen kuullut, mutta aseiden Pakko-otosta valtiolle en ole ikinä kuullut, voisiko aloittaja tai joku muu kertoa asiasta laajemmin ja mahdollisesti viittaukset lakipykäliin, jos löytyy.
      Jotenkin uskoisin, vaikka/jos tällainen laki olisikin, niin pelko lunastuksista on jokseenkin turha, ei siviileillä juurikaan ole kelvollista aseistusta sodan tarpeeseen, ja vaikka jotain hyödyllistä jollain olisikin (1 tuhannesta pyssystä ehkä olisi jotenkin sopiva, edes jollekin "nostoväen joulupukki porukalle"), olisi sota kuitenkin ohi ennen kuin keräystä ehdittäisiin edes aloittaa.

      • Anonyymi

        25 §
        Edellä 23 §:ssä tarkoitetulla alueella jokainen on riippumatta siitä, mitä 17–19 §:n tai valmiuslain nojalla on määrätty, sotilasviranomaisen määräyksestä velvollinen luovuttamaan alueen puolustukseen käytettäville joukoille tai niiden toimintaa palveleville yrityksille näiden toimintaedellytysten turvaamiseksi sotatarvikkeita, ravinto- ja polttoaineita, aluksia, ilma-aluksia, moottoriajoneuvoja, työkoneita ja laitteita sekä muita hyödykkeitä.

        Linkki lähteeseen:

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1991/19911083

        Tuon perusteella suurin piirtein mitä tahansa voidaan ottaa "firman" käyttöön. Itse ajattelisin aseista että ensin menee pumppuhaulikot ja itselataavat haulikot. Niillä voi olla jonkinlaista merkitystä myös pienten droonien torjunnassa.

        Tietenkään emme voi mitenkään ennustaa mitä oikeasti tulee tapahtumaan, kaikki on arvailua.


      • Anonyymi

        Vielä löytyi yksi mielenkiintoinen kohta:

        16 § (25.2.2000/199)
        Kihlakunnan poliisilaitoksen päällikkö voi määrätä, että yksityisten hallussa olevat ampuma-aseet, aseen osat, ammukset ja patruunat sekä räjähdysaineet on toistaiseksi luovutettava poliisiviranomaisen haltuun, jos se on tarpeen väestön turvallisuuden tai sotilaallisen maanpuolustuksen tärkeän edun vuoksi.

        -Eli siis tuo kohta sanoo että "kaikki menee" jos firma niin tahtoo. En usko että tuota kohtaa sovellettaisiin kirjaimellisesti niin että joka paukku otetaan pois, vaan ne pyssyt ja paukut menisi joista olisi jotain hyötyä.

        Jälleen linkki aluperäiseen tekstiin:

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1991/19911083


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vielä löytyi yksi mielenkiintoinen kohta:

        16 § (25.2.2000/199)
        Kihlakunnan poliisilaitoksen päällikkö voi määrätä, että yksityisten hallussa olevat ampuma-aseet, aseen osat, ammukset ja patruunat sekä räjähdysaineet on toistaiseksi luovutettava poliisiviranomaisen haltuun, jos se on tarpeen väestön turvallisuuden tai sotilaallisen maanpuolustuksen tärkeän edun vuoksi.

        -Eli siis tuo kohta sanoo että "kaikki menee" jos firma niin tahtoo. En usko että tuota kohtaa sovellettaisiin kirjaimellisesti niin että joka paukku otetaan pois, vaan ne pyssyt ja paukut menisi joista olisi jotain hyötyä.

        Jälleen linkki aluperäiseen tekstiin:

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1991/19911083

        Kerta kaikkiaan kätevää (vihollisen kannalta siis) !
        1. Sodan uhatessa kerättäisiin kansalaisilta aseet pois.
        2. Ei suoriteta riittävän ajoissa LKP
        3. "Yllätytään" vihollisen maahanlaskuista ja muusta nopeasta etenemisestä, varsinkin
        rajaseuduilla.
        4. Vihollisen valtaamilla alueilla on aseet kerätty jo valmiiksi pois, asekelpoiset miehet on
        helppo vangita.
        5. Vihollinen kiittää.
        Ukrainan kokemasta voisi vaikka ottaa oppia : Ukraina jätti suorittamatta kohdat 1. ja 4 ja hyötyi asiasta jonkin verran.


    • Anonyymi

      Uhka ja uhka. Miksi mietit omaa, kun pitäisi miettiä koko isänmaata?
      Itselleni on sotatilanteessa sama, jos isänmaa tarvitsee puolustukseen minun metsästysaseitani niin vieköön. Valtiolla on kuitenkin senverran kalustoa, että haulikot, pienarit, hirvitorrakot yms pysyy varmasti omistajillaan liikekannallepanossakin. Reservin harrastusvälineet eivät silti haitaksikaan ole, jos iso katastrofi eli sota uhkaisi.
      Onhan aiemmin tulleen tiedon mukaan Venäjällä tiedossa muunmuassa Suomen metsästäjät ja heidän aseensa. Tästä "kiitos" julkisen tiedon, mutta kuulemma tätä porukkaa mahdollinen vihollinen pitää ensimmäisenä silmällä.
      Suurin kysyntä valtiolle evakuoitavaan kalustoon olisi maastokelpoiset ajoneuvot joita valtiolla on omastakin takaa, mutta joita on liikekannallepanossa myös rekisteröity yksityisiltä lunastettaviksi. Ihan kuten kelpasi hevosetkin taloista viime sodassakin.
      Itseltäni lähtisi ensimmäisenä liikekannallepanossa valtion "lainaan" avolava neliveto ja mönkijä ja ehkä vene, mutta viimeisenä uskoisin aseet. Nämähän ovat ilmeisen automaattisesti jonkinlaisessa valtion rekisterissä sodan varalta.

      • Anonyymi

        Uhka pyssyjen lunastamisesta valtiolle, ainakaan sodan vuoksi on tosoaan pieni/olematon.
        Toivottavasti valtio ei ikinä ole niin pahassa pulassa, että siviili-pyssyjä oikeasti tarvittaisiin mihinkään sotahommiin....


    • Anonyymi

      Isoin uhka metsästäjälle on, jos jäisi Venäjän valtaamalle alueelle. Ukrainaan hyökättyään Kremlin porukka puhdisti valtaamiltaan alueiltaan kaikki epäilyttävät ainekset. Näitä olivat mm. paikallishallintoon kuuluvat ja metsästäjät. Jostain rekisteristä saivat jälkimmäiset ja tokarevilla nappi niskaan kaikille, jotka jäivät kotisohvalle fundeeraamaan mitä hittoa ulkona tapahtuu. Tämä on totta, ei p*skapuhetta.

    • Anonyymi

      Kertausharjoituksissa sanottiin, että jos ns. tosipaikka tulisi, niin kokoontumispaikalle saa ottaa oman aseen föliin. Lunastettavasta materiaalista kuten saappaat, villapaidat, kiikarit, aseet jne. maksettaisiin korvaus taulukkohinnan mukaan. Eli Sa-int ostaisi sen pyssyn, mutta saisit luultavasti pitää sitä. Valtion sotabudjetissa nuo korvaukset olisivat niin pieni siivu ettei missään tuntuisi.

      Talvisodan alkaessa rintamalle vietiin kaikki mitä irti saatiin. Siis ukot itse veivät.

      • Anonyymi

        "...kokoontumispaikalle saa ottaa oman aseen föliin."
        Joo-o, yleensä sotilaalle tulee ihan tarpeeksi kannettavaa muutenkin, sitten vielä lisäksi oma pyssy patruunoineen... Rynkkyjä riittänee kyllä kaikille, tuskin kaikkia sentään on ukrainaan lahjoitettu ?


    • Anonyymi

      Kun katsoo noita videoita ampumahaudan vyörytyksestä Ukrainassa, niin voi miettiä olisiko haulikko parempi kuin rk-62. Itse pitäisin sen rk:n.

      • Anonyymi

        Taisteluhaudan vyörytykseen sopivin ase voi olla lumipallo. Meillä voi olla vähän ruusuinen kuva tästä uskotavasta puolustuksesta ja siihen varatusta materiaalista. Kiikari kiväärit, Isokaliperiset pistoolit ja revolverit luulisi ainakin olevan käyttökelpoista täydennys materiaalia. Suurvaltojen armejatkin käyttävät haulikkoa, ehkä verkon painona sitten. 🌚🌚🌚


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taisteluhaudan vyörytykseen sopivin ase voi olla lumipallo. Meillä voi olla vähän ruusuinen kuva tästä uskotavasta puolustuksesta ja siihen varatusta materiaalista. Kiikari kiväärit, Isokaliperiset pistoolit ja revolverit luulisi ainakin olevan käyttökelpoista täydennys materiaalia. Suurvaltojen armejatkin käyttävät haulikkoa, ehkä verkon painona sitten. 🌚🌚🌚

        No haulikolla ammuntaan rauha puolustajien mielenosoitusta, tietysti😁😁😁


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taisteluhaudan vyörytykseen sopivin ase voi olla lumipallo. Meillä voi olla vähän ruusuinen kuva tästä uskotavasta puolustuksesta ja siihen varatusta materiaalista. Kiikari kiväärit, Isokaliperiset pistoolit ja revolverit luulisi ainakin olevan käyttökelpoista täydennys materiaalia. Suurvaltojen armejatkin käyttävät haulikkoa, ehkä verkon painona sitten. 🌚🌚🌚

        "Kiikari kiväärit"...Mistäs niitä kiikarilla varustettuja kiväärejä sitten saataisiin lunastettavaksi, kiikaritähtäimet ja niiden kiinnikkeet eivät kuulu "pakko luovutettaviin" tarvikkeisiin, tähtäinkiikarit eivät vaadi rekisteröintiä, eli niiden luovuttaminen on täysin vapaaehtoisuuden varassa. Toinen asia on monet eri kaliberit, useissa on patruunahuolto on hankalaa tai hyvin hankalaa, FMJ-luoti pitää olla....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kiikari kiväärit"...Mistäs niitä kiikarilla varustettuja kiväärejä sitten saataisiin lunastettavaksi, kiikaritähtäimet ja niiden kiinnikkeet eivät kuulu "pakko luovutettaviin" tarvikkeisiin, tähtäinkiikarit eivät vaadi rekisteröintiä, eli niiden luovuttaminen on täysin vapaaehtoisuuden varassa. Toinen asia on monet eri kaliberit, useissa on patruunahuolto on hankalaa tai hyvin hankalaa, FMJ-luoti pitää olla....

        Jos tarkka-ampujalla on 10 patruuna, niillä tehdään 2 tappoa, ennen sankari kuolemaa. Isänmaa voittaa. 🙃🙃🙃


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kiikari kiväärit"...Mistäs niitä kiikarilla varustettuja kiväärejä sitten saataisiin lunastettavaksi, kiikaritähtäimet ja niiden kiinnikkeet eivät kuulu "pakko luovutettaviin" tarvikkeisiin, tähtäinkiikarit eivät vaadi rekisteröintiä, eli niiden luovuttaminen on täysin vapaaehtoisuuden varassa. Toinen asia on monet eri kaliberit, useissa on patruunahuolto on hankalaa tai hyvin hankalaa, FMJ-luoti pitää olla....

        308


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        308

        223


    • Anonyymi

      Voisi olla järkevää, että hirvimiehistä muodostettaisiin oma puolisotilaallinen joukko. Hirvimiehet osaavat ampua suht tarkasti, tuntevat maaston hyvin ja toimivat johdetusti ryhmissä ja käytännössä hirvipäällikkö on joukkueenjohtaja. Sotatilanteessa muuttuisi vain hirvi viholliseksi ja ampumapaikka hirvitornista ampumapoteroksi.

      • Anonyymi

        Sellainen neljäsosasotilasjoukko olisi hyvä, kaikki Suomen alueet on katettu hirviporukoilla joten paikallistuntemus on parasta mitä voi olla. Jos vihollisosastot tarvitaan selvittää yhtä hyvin kuin hirvien liikkuminen niin voisi lyödä vetoa ettei parempaa tiedustelua voi olla.


      • Anonyymi

        Tällä palstalla on keskusteltu ennenkin asiasta. Pitää muistaa, että tositilanteessa iso osa porukasta siirtyisi armeijan tehtäviin tai ns. varautumistehtäviin viran puolesta. Aktiivi-ikäiset reserviläiset, lääkärit, hammaslääkärit, moni teknisellä alalla, kunnan virkamiehistö jne. Porukkaan jää vanhempaa väkeä.


    • Anonyymi

      Mitenkäs nämä jousimetsästäjät. Tehdäänkö kuin "Hietanen" muinoin, eli otetaanko oma jousipyssy mukaan :D

      • Anonyymi

        Oisko ollu kuitenkin Honkajoki, se josipyssymies ?
        Hirviporukoista "puolisotilaallinen joukko" Tuskin kannattaisi moista puuhata, ukkojen keski-ikä yli 50 v, ehkä paljonkin, ainoa hyvä puoli asiassa saattaisi olla hyvä paikallistuntemus, itse karkaisin ennemmin Ruotsiin, kuin lähtisin ainakaan oman hirviporukan kanssa sotaan....


    • Anonyymi

      Puolustusvoimia ei kiinnosta metsästäjät, ei niiden aseet, ei paikallistuntemus, ei maastotuntemus eikä liioin kyky toimia organisoidusti toisilleen tutulla porkukalla.

      Se onkin sitten toinen tarina että kannattaisiko puolustusvoimia kiinnostaa metsästäjät?

      Metsästäjiä kyllä voisi hyödyntää, varsinkin hirviporukat toimivat oraganisoidusti. Valtaosa hirviporukoista on kyllä jo keski-ikäisiä ja vanhempaa kaartia. Toki sekaan mahtuu joku nuorempikin, mutta puolustusvoimia kiinnostaa vain nuoret miehet.

    • Anonyymi

      Kun lähtee liikekannalle niin voi hyvin aloittaa susien harventamisesta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe