Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Asioiden lähinnä ihmisten manipulointi

Anonyymi-ap

Venäjän presidentti on tästä hyvä esimerkki.

Tässä muutama teksti eräistä tyypillisistä tavoista psykologi Maija Stoatin mukaan;
Stoat on perehtynyt aiheeseen sekä väitöskirjassaan että työssään kriminaalipsykologina ja henkilöstökonsulttina.

– Nämä ihmiset ovat persoonallisuushäiriöisiä. Heidän käytökselleen on yhteistä vahva vaikuttamispyrkimys eli manipulointi. Se on ovelaa vallankäyttöä, jolla pyritään ohjaamaan toisen mieltä.

Stoat puhuu mieluummin manipuloivasta käyttäytymisestä kuin nimikkeistä tai diagnooseista. Manipulointi voi liittyä useaan eri persoonallisuushäiriöön; esimerkiksi narsisti on useimmiten manipuloiva.

Tavallisessa arjessa manipulointi näkyy kyvyttömyytenä ottaa muita huomioon ja tehdä joustavasti yhteistyötä. Manipuloinnin, kuten kaikkien persoonallisuushäiriöiden, syy löytyy lapsuuden kiintymyssuhteista, persoonallisuustekijöistä ja perimästä.

Monilla ihmisillä voi olla manipuloiva piirteitä, vaikka he eivät olisikaan persoonallisuushäiriöisiä. Milloin kyseessä on persoonallisuushäiriö ja milloin vain voimakas temperamentti?
Stoat neuvoo, miten manipuloijan tunnistaa:

– Tarkista, pystyykö hän myöntämään virheitään. Onko hän koskaan tehnyt mitään väärin?

Manipuloijien omasta mielestä mikään epäonnistuminen ei ole heidän syytään; heillä ei ole omaa osuutta asioiden tai ihmissuhteiden kariutumiseen vaan vika on aina muissa. Ja muita he voivat haukkua sumeilematta, jopa nimittää narsisteiksi. Peiliin he eivät osaa katsoa, sillä heiltä puuttuu terve omatunto.
Koska manipuloija osaa luoda itsestään haluamansa mielikuvan, hän saa usein hyvän työpaikan. Ja se työpaikka on luonnollisesti esimiehen paikka, jotta manipuloija voisi teettää työt muilla ja ratsastaa heidän työnsä tuloksilla!

– Hän saattaa kyllä olla kyvykäs tekemään työnsä, mutta on haluton hoitamaan sitä. Mieluiten hän kerää mainetta muiden aikaansaannoksilla, Taija Stoat tiivistää.

Tyypillinen kuvio työelämässä on manipuloiva lähiesimies, joka on ympäröinyt itsensä tunnollisilla työntekijöillä.
– Manipuloija on taitava hyödyntämään ryhmädynamiikan lakeja. Hän osaa hallita ja hajottaa sekä luoda kuppikuntia. Hän saattaa puhua takanapäin tai myös kahden kesken asioita, yhdelle yhtä, toiselle toista. Näin hän estää sen, että ihmiset puhuisivat keskenään ja hänen manipulointinsa paljastuisi, Stoat kuvailee.

Pahimmillaan esimies kokoaa ympärilleen hovin: Pieni, häntä palvova joukko tottelee ja saa erikoisetuja. Kyseenalaistajat ja kritisoijat saavat tuntea narsistin vihan nahoissaan.
Manipuloija voi joskus olla myös salaa työpaikan piilovaikuttaja, häirikkö tai kiusaaja. Mutta siinäkin hän on taitava: hän iskee kyntensä sinuun silloin, kun muut eivät ole paikalla, käy sähköpostin sijaan käytäväkeskusteluja eikä jätä jälkiä. Hänellä on kaikkeen selitys valmiina. Omaa käytöstään hän ei myönnä häirinnäksi.
Mitä voi tehdä?
Muut oppivat olemaan varuillaan manipuloijan seurassa. Hänen esimiehensäkin saattaa pelätä häntä ja paeta mieluiten huoneeseensa.

Lähteenä myös: Viljamaa, Janne: Pidä puolesi – irti narsistin hampaista. WSOY 2010.

7

409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tää on kyllä totta.otin ton yhen lainauksen eli Ja muita he voivat haukkua sumeilematta. Tää on myös totta jopa henkilön kuoleman jälkeen he sumeilematta haukkuvat jotain henkilöä pitkänkin ajan jälkeen. Sairasta todella sairasta.
      Myös lähipiiri sairastuu tämmösen henkilön kautta.

    • Anonyymi

      Mitä tekisitte:

      - Syyskuuun 11. 2001 /Irakin sota
      - iskut Pariisissa kahdesti
      - Lontoossa
      - Madrid
      - Air Francen lento 447
      -MS Estonia upotettiin
      - Malesian MH370/MH17
      - ammuskelut Las Vegasissa
      - ammuskelut 2014 Maidanin aukiolla Ukrainassa
      - kaasuputki Itämerellä (Biden kertoi oleellisen)
      - unohtuiko jotain?

      https://aijaa.com/hsOQO1

      • Anonyymi

        Korona unohtui - se oli laatuaan ensimmäinen ihmisen genomiin perustuva täsmämassatuho ase. BRICS-valtiot olivat kohteena. Siitä on selkeä näyttö. Alkoi mustamaalaus.


    • Anonyymi

      Tuo ihmisten manipulointi on mäntässä pitkä perinne.

    • Anonyymi

      Mänttä on manipulaatio ja keinotekoinen. Teollisuus romahtamassa ja koko keinotekoisuus. Ja pelastusta odottavat.

    • Anonyymi

      Mänttäläinen vs mänttäläinen. Ahneus ja turhamaisuus. Tuho ja pettymys.

    • Anonyymi

      Mänttä ja maailma on iso näyttämö. Moni asia on jo kauan sitten päätetty mihin päin se manipuloidaan. Ja moni asia on jotain aivan muuta kuin uutiset kertovat. Tietyillä olosuhteilla saadaan ihmiset käyttäytymään aina jotenkin. Ihmisten mieltä muokataan lapsesta asti ajattelemaan miten elämä eletään ja miten pitää toimia ja ruutua katsomalla ketä pelätä ja ketä palvoa ja mitä tehdä ja mitä kuluttaa. Ihmisten kilpailuviettiä käytetään. Lopulta moni asia on vain ihmisten tekemää manipulaatiota ja illuusiota.Pelolla ja peloittelemalla ja toistamalla saadaan ihminen tekemään myös asioita joista pieni joukko hyötyy luultavasti hyvin paljon. Joskus asiat ovat aivan ihmisten naaman edessä kerrottu. Mutta moni ei halua illuusionsa särkyvän. Asiat ja symboliikka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2047
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1374
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1311
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      75
      1282
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe