Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miksi ylennys reservissä?

Anonyymi-ap

Tämän viestin sisältö saattaa kuulostaa provosoivalta, mutta ihmettelen aidosti sellaista asiaa, että miksi olen saanut ylennyksen reservissä, ja vieläpä kaksi kertaa.

Varusmiespalvelus (jv-puolella) meni aikoinaan suorituksena korkeintaan keskinkertaisesti, ja kotiuduin alikessuna. Joukkueen kouluttaja oli täysi k***ä, ja satuin päätymään hänen silmätikukseen koko palveluksen viimeisen puolivuotiskauden ajaksi.

Kertausharjoituksiin kutsuivat melko aktiivisesti ensimmäiset noin viisi vuotta kotiutumisen jälkeen, ja kertausharjoituspäiviä kertyi tasan 30 kappaletta. Sitten ne loppui kuin seinään, eli todennäköisesti siirsivät varareserviin tms. Viimeisten oikeiden kertausharjoitusten jälkeen tuli itsenäisyyspäivänä ylennys kessuksi. Tehtävä ei harjoituksissa muuttunut miksikään siitä mitä oli intissä ollut.

Tämän jälkeen n. 10 vuoden aikana on tullut kutsu yhteen viikonlopun mittaiseen vapaaehtoiseen makkaranpaistoharjoitukseen, josta piti vielä itse maksaa. Vaan hämmästyttävästi kuitenkin noin viiden vuoden päästä kessuylennyksestä tuli ylennys ylikersantiksi.

Kumpaankaan ylennykseen en tiedä syytä. Intti sen paremmin kuin harjoituksetkaan (silloin kun niitä vielä oli) ei olleet mitään riemumarssia ja huippusuorittamista. Ja tehtävä ollut koko ajan sama. Puolustusvoimien kantahan on ettei ylennyksiä anneta arpomalla, mutta muuta perustetta on melko vaikea asialle keksiä. Tosiaan ns. kovissa kertausharjoituksissa en ole käynyt lähemmäs kymmeneen vuoteen.

8

416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Poikkeuksellisen paljon kertausharjoituksia ja olet niihi osallistunut. Siinä todennäköinen syy.

    • Anonyymi

      Luultavasti provo. Kyllä taitaa pääsääntö pikemmin olla että 100 kh päivänkään jälkeen ei kulmarautoja jaeta ainakaan maak joukoissa. ellet sitten ole jollain tavalla päässyt kaveriporukoihin isompien nappulaherrojen kanssa ja ole mpk touhuissa ym.

    • Anonyymi

      Sota-ajan sijoitus ja tehtävä, saattaa olla syynä.

    • Anonyymi

      No kh-päiviä on paljon. Toisekseen kun et kerro mikä vuosi on ollut kyseessä, niin ylennyksissä on ollut mielestäni pieniä eroja aikojen kuluessa. Jossain välissä reservissä kessuksi ylentäminen helpottui, kun vakituisessa palveluksessa ei ollut kessun tai ylikessun arvoja. Esim. 90-luvulla ylennykset olivat tiukemmassa kuin 2000-luvun alussa. Tämä on näppituntumaa.

      • Anonyymi

        Oma näppituntumani on että pikemminkin aluetoimistojen kuten myös joukko-osastojenkin välillä on pikemminkin isoja eroja ylennysten jakoperusteissa. Jossain jaetaan tosi löysästi kun kh päivät vaan täyttyy ja jossain seula on paljon tiukempi.


    • Anonyymi

      80-luvulla jv-aukin käyneenä voi muistella, että silloisten kapiaisten kanssa asiat oppi kantapään kautta. Koksuja kohdeltiin silkkihansikkain, mutta alikessujen kanssa ei sanoja säästelty. Itsekin sain komppanian edessä kuulla lutilta kunniani - toisten tekemistä virheistä. Koulutus oli kovaa meiningillä tekemällä oppii, kun prkeleesti vielä haukutaan. Kapiaiset olivat siihen aikaan suurimmaksi osaksi juoppohulluja, eri syistä rangaistuja, joukossa pari herrasmiestä.

      Tuohon aikaan oli reserviin alikkina siirtyneen varsin mahdoton yletä reservissä kersantiksi. Se olisi vaatinut valmiiksi sijoitusta joukkueen tai vast. varajohtajaksi ja riittäviä kh-päiviä. Pari tiesin, toinen sattui särmäämään esikunnassa kertausharjoituksissa ja toinen taas varautumishommissa siviilipuolella. Tietty pankinjohtajaporras sai ylennyksiä jostain valtakunnallosilta mp-kursseilta.

      90-luvulla mpk-toiminta käynnistyi ja vapaaehtoiset harjoitukset toivat uusia kontakteja ja pv-sijoituksia. Siviilissä vaikka inssiksi opiskellut saattoi päätyä ihan uusiin tehtäviin.

    • Anonyymi

      No joo, ei reservin ylennyksillä ole juurikaan yhteyttä sota- tai johtamistaitoihin, vaan enempi liikutaan siellä hengennostatuspuolella.
      Sitäpaitsi onko sillä edes väliä onko alikessu vai ylikessu? Samaa hommaa tekevät molemmat. Upseeripuolella oikeastaan sama homma vänrikistä yliluutnanttiin. Rima nousee vasta kapteeniylennyksessä, mutta yleensä se annetaan reservissä vasta siinä vaiheessa ihmisikää kun alkaa olla selvä, että kyseistä sotilasarvoa ei tulla koskaan käyttämään aidosti sotatilanteessa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe