Imelletty perunalaatikko.
Varsinais-Suomalaiseen tapaan valmistettu, mukaellen Kalannin "imelletty prossakka" ohjetta.
Imelletty perunalaatikko on perinteinen leipomispäivien ruoka. Imelletty perunalaatikko valmistettiin leipomispäivinä niin että se kypsyi leivinuunin jälkilämmössä. Perunalaatikko valmistettiin niistä perunoista mitä oli saatavissa . Nykyisin yleisiä kaupallisia lajikkeita on noin 20 ja lajikkeita yhteensä on viljelyssä noin 60. Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa maun mukaan ja yleisesti vaihteluakin halutessa jauhoisista tai kiinteistä lajikkeista tai yleisperunalajikkeista - eli vaihtelua on aika runsaasti tarjolla.
Imelletty perunalaatikko saa makeuden aidosti imeltämällä. Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä sokereita.
Imelletty perunalaatikko valmistuu näistä aineksista:
2 1/2 kg jauhoisia perunoita tai kiinteitä perunoita tai yleisperunoita
niukasti vettä kypsentämiseen
noin 2 dl vehnäjauhoja (tai ruisjauhoja)
2–3 teelusikallista suolaa
50-100 g voita - myös hiukan vuoan voitelemiseen
noin 1 litra maitoa - maidon määrä vaihtelee runsaasti - lisää maito sakeutta seuraten
Valmistusohje:
Laita sähkölieden uuni kuumenemaan noin 72-74 asteiseksi imeltämistä varten.
Pese perunat ja kuori raakoina - halkaise isot perunat - isoissa perunoissa voi olla sisävikaisuutta. Keitä perunat suolattomassa ja niukassa vesimäärässä täysin kypsiksi. Huomioi että vesi jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella tai nuijalla niukkaan keittoveteen niin että saat sakeahkon puuromaisen (hiukan vellimäisen!?) soseen.
Survo perunat huolellisesti. Notkista survos keitinvedellä sakean puuron vahvuiseksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Sekoita hyvin.
Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 72-74 asteiseksi
Lisää jauhot 72-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja koko ajan sekoittaen.
Perunasoseen tulee olla 65 - 75 asteista - ehdottomasti alle 78 asteista.
Laita perunasose imeltymään sähkölieden uuniin ja anna imeltyä välillä sekoittaen noin 4-5 tuntia. Varmista imeltyminen maistamalla.
Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina siivuina sulamaan - voi sulaa helposti kuumassa soseessa. Lisää maitoaa vähitellen ja soseen sakeutta seuraten niin että saat sakean vellimäisen / notkean puuromaisen soseen. Lisää suola. Jos haluat, niin mausta hillitysti esimerkiksi jauhetulla muskotilla.. Sekoita tasaiseksi.
Laita sose korkeareunaiseen voideltuun keraamiseen tai vastaavaan uunivuokaan. Lisää vuokaan pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat, voit sirotella vuokaan pinnalle myös korppujauhoa.
Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu eikä kuoretu voimakkaasti ja saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon. Jos sosetta on vuokassa ohut kerros, niin imelletty perunalaatikko saattaa kuivua ja korppuuntua yllättävänkin helposti. Vuoan voit peittää tarvittaessa paiston loppuvaiheessa.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 4-5 tuntia.
Imelletty perunalaatikko Turkulaisittain Kalannin prossakkaohjetta mukaellen
7
433
Vastaukset
- Anonyymi
Imelletty posankka...
- Anonyymi
Kiitos sinulle tästä ohjeesta, sekä sen historiasta.
- Anonyymi
Suomalainen ruokakultuuri/kulttuuri on maailman köyhintä.
- Anonyymi
Tässä yksinkertainen ohje. Huomio ! tämä on siirapilla makeutettu perunalaatikko. Tämä ei ole imelletty perunalaatikko.
SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO.
2 1/2 kgauhoisia perunoita
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
0,5–1 l maitoa, määrä vaihtelee runsaasti
3-4 rkl tummaa siirappia, tumma siirappi antaa sopivasti väriä
50-70 g voita
2 teelusikallista suolaa
Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Soseuta perunat kuumina, sekoita joukkoon siirappi ja voi. Lisää maitoa sen verran, että seos on löysää puuromaista.
Anna seistä 15-30 minuuttia kannen alla.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.
Paista noin 4 tuntia 120–130 asteessa. - Anonyymi
Kebab, falafel on parempaa
- Anonyymi
Porokebab ja puikulamuusi.
Valmista puikulamuusi tavalliseen tapaan.
Jäähdytä poron liha kohmeiseksi ja vuole kohmeisena kebablastuiksi.
Käristä poronlihalastut pannulla ja hauduita kypsiksi.
Mausta suolalla maun mukaan ja lisää maustepippuria maun mukaan.
Lisää muutama katajanmarja. Jos käytät jotain m,uuta lihaa, niin mausta voimakkaammin katajanmarjalla, niin saat porokebabbia vastaavan maun.
Tarjoile porokebab niin että laitat puikulamuusin lautaselle ja teet keskelle syvennyksen ja täytät syvennyksen porokebablihalastuilla. Lisää pinnalle puolukkasurvosta ja mutama kokonainen puolukka, niin porokebab-puikulamuusi on valmis tarjoiltavaksi.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 901249
Asiallinen lähestyminen
Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk1511056En tiedä..
Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse63797Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."
Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll14750Vedalainen metafysiikka
Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli290706- 60694
Ai jaa sinä oletkin ahnas
Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.107688Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?
Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?39661- 60648
En oikeastaan usko että sinä tai kukaan
Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt42634