Puuveneen pelastus?

Oka

Terve kaikki,

Mökkirannassa lojuu isoisän vanha puinen n.4,5 metrinen avovene. Vene on tervattu viimeksi noin 4 v. sitten ja ollut vedessä noin 6 v. sitten.
Eli on päässyt siis ravistumaan jonkin verran. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että se on vielä ihan hyvin pelastettavissa ok käyttöveneeksi.

Kysyisinkin nyt kokemuksianne vastaavanlaisista projekteista. Oletteko korjanneet itse vai antaneet jollekin veneenveistäjälle korjausprojektiksi? Mitähän tuollaiset projektit ovat teillä maksaneet?
Itsessäni ei hirveästi korjaajan vikaa ole, mutta en silti haluaisi antaa veneen maatua rantaan.

6

3044

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vedessä

      turvotus monesti riittää.Viehän se aikaa 1-2 vk.,mutta kyllä se menee umpeen.Asettaa kiviä veneen pohjalle ja upottaa vaan laitoja myöten, annkuri perään ja keulasta kiinni rantaan.Kannattaa varoa,että ei tuuli pääse keikuttelemaan.

    • MiK

      No varmaan kannattaa yrittää!

      Minulla on suunnilleen vastaavan oloinen ruuhi, jolla on ikää n. 50 vuotta. Ravistunut se on, muutama lauta on halki.

      Oma suunnitelmani:

      1. Paatti ylösalaisin pukeille. Sitten annetaan kuivua jos vene on märkä. (Omani on pressun alla, joten kuiva on. Muutoin kuivuminen kestää puoli kesää..).

      2. Kuivasta laudoituksesta rapsutellaan irtoroskat ja vanhan tervan jämät pois. Työkaluina toimivat teräsharja (mallia käsikäyttöinen) ja skrapa (kaavin, myös puukosta on apua). Tähän vaiheeseen voi käyttää aikaa joko päiväkausia, tai sitten roskat huitoo pois puolessa tunnissa. Ainakin männynneulaset on syytä poistaa tarkkaan varsinkin saumoista. Lopputulos tulee aina siistimmäksi, mitä enempi puhdistaa pintoja.

      3. Pohjatöiden jälkeen tervaus. Olen käyttänyt venetervaa (K-raudasta, Hong Kongista /vast), johon kaadan ohentimeksi tärpättiä kohtuullisen määrän. Sopiva sotku on sellainen helposti sudittava. Tervauksessa kannattaa käyttää isohkoa sutia, ja huonompikin välttää, sillä suti on aika ummessa tervauksen jälkeen. Ainetta kannattaa sutia paattiin niin paljon, kuin vaan imeytyy. Erityisesti halkeamiin ja lautojen päihin kannattaa uittaa kunnolla tervaa. Myös peräpeili on paikka, joka pitää runsaasta tervasta.

      4. Annetaan kuivua auringossa muutama päivä. Kun paatti on kosketuskuiva, se käännetään ja tehdään sama sisäpuolelle. Sisälaitojen puhdistus voi olla varsin aikaa vievää kaikkien kaartenkolojen ja vastaavien vuoksi. Huom: Istuimia ei tervata, vaan ne maalataan. Tervattuun jää housut kiinne..:). Ja myös sisäpuolelle uitetaan tervaa reilusti.

      5. Venee kuivuttua kunnolla kosketuskuivaksi (Muutama aurinkoinen kesäpäivä) se lykätään vesille ja turvotetaan. Oma paattini turpoaa noin kahdessa tai kolmessa vuorokaudessa tiiviiksi. Jopa reilun sentinkin levyiset halkeamat turpoavat tiiviiksi, kunhan malttaa odottaa. Halkeamiin EI PIDÄ laittaa mitään tiivistykseksi tarkoitettua, sillä lauta ei turpoa tiiviiksi enää sen jälkeen.

      Lista tarvittavista resursseista:

      Tervaa, n 5 ltr kanisteri
      Tärpättiä, 1 ltr
      Suti eli pensseli, leveys esim 5 - 10 cm
      Teräsharja, käsikäyttöinen
      Skrapa
      Puukko

      Aikaa esim muutama tunti muutamana peräkkäisenä viikonloppuna. (Huomaa kuivumisaika ja turvotus)

      Aurinkoisia päiviä, tai vähintään sateettomia.

      Tällainen resepti on pitänyt veneen käytettävässä kunnossa jo 50 vuotta Saaristomerellä.

      Tsemppiä projektiin! Kysy jos tarviit selvennystä.

      • Oka

        Kiitos kannustavasta viestistä!
        On mukava huomata, että tälläkin palstalla on joku, jota asiat oikeasti kiinnostavat.


      • sinolilla

        Tärpätin sijaan tervan ohentamisessa kannattaa käyttää Sinolia. Levittyy paremmin ja on puulle ystävällisempää kuin mineraalitärpätti. Puutärpätti on toinen vaihtoehto.

        Jos paatti on kunnolla päässyt kuivumaan, niin kyllästäisin tuon samalla myös pellavaöljyllä. Eli aluksi puutärpätillä ohennettua pellavaöljyä, sitten vasta rupeaa lisäämään tervaa.

        Terva imeytyy kyllä ohentamattomanakin aika hyvin, kun sen lämmittää ensiksi. Tervata voi kyllä istuimetkin, kunhan ei laita liikaa jolloin muodostuu tuo housut likaava kerros.

        Tervaksi kannattaisi etsiä jostain aitoa hautatervaa. Katsele www.puuvene.netin keskustelupalstaa, siellä raati tuntee nämä konstit...


    • Terwa-Wallu

      Hei vaan - kaikki Wanhojen Puuveneiden ystävät !

      Oikaisisin hieman tuota tärpättiasiaa. Nimittäin saamieni tietojen mukaan ei pitäisi käyttää mineraalitärpättiä tervan ja/tai pellavaöljyjen kanssa, vaan nimenomaan HAVUPUU-tärpättiä.
      Se kun sekaantuu pellavaöljyn ja tervan kanssa parhaiten.

      Jos nyt kuitenkin olet mennyt 'tujasemaan' sinne mineraalitärpättiä, niin ei se nyt mikään 'katastrofi' silti ole - aineiden sekaantumisesta toisiinsa siinä on enemmälti kysymys.

      Samalla on kysymys myös ko. aineiden tai aineyhdistelmien imeytymisesä puuhun. Tuollaiseen 5-6 litran satsiin voi lorauttaa myös n. 0,5 litraa ja 10-11 litran satsiin 1 litran etikkaa. Toimii homemyrkkynä sekin mutta havupuutärpätti yksistäänkin riitänee.

      Tässä vuosien varrella olen havainnut, että näihin puuveneen kyllästeisiin ei ole olemassa mitään 'Yhtä ja Ainoaa Oikeaa Reseptiä' , vaan lähes yhtä monta reseptiä kuin miestäkin... ja kaikki ovat tavallaan oikeassa.

      Em. tiedot olen saanut ystävältäni, joka toimii Forum Marinum'issa Turussa 'Laivamestarina' vastaten sekä sota-alusten että myös pienempien puuveneiden kunnostuksesta ja restauroinneista.

      Itselläni on mökillä Turun saariston Norrskatassa meneillään myös vanhan 'koristeruuhen' kunnostus - sen olen hankkinut korvikkeeksi, kun kaksi sukulaismiesä menivät ja polttivat muutama vuosi sitten isoisän vanhan puuruuhen, joka oli tuolta 1890-luvulta ja koko sukuhaar - että näin... amme historia kun juurikin liittyi kyseiseen ruuheen.


      Tuo puuvene on nyt nurinpäin vanhan metallisen hetekarungon ja kahden poikittaisen puisen kuormalavan päällä, jotta se saa ilmaa altapäin eikä makaa lähellä maata. (Tuon täysin kunnossa olleen hetkankin olivat hajottaneet rakennustelineeksi, kun taloa maalattiin ... että onpa siinä serkkuja !)

      No mutta - Kyllästeeksi olen sekoittanut noin 10 litran seoksen, jonka täydellistä koostumusta en itsekään tiedä. Se on tehty ns. 'näppituntumalta', koska kyseessä on vain koristeruuhi, jonka tarkoitus on edes jollain lailla 'paikata sitä historiallista tyhjiötä', jonka tuon alkuperäisen ruuhen hävittäminen sinne sukumökille jätti.

      - Sekoituksessa lienee n. 35% Bilteman pellavaöljyä, johon on lisätty muutama litra täyttä pellavaöljyä, jolloin öljyn osuus on noin 50% ja loput ovat liuotinaineita.

      - Siihen on lisätty n. 0,5 litraa etikkaa, 1 litra tärpättiä (puu-), ja 5-6 litraa tervaa, ja taisipa ison kanisterin pohjalla olla vähän jotain vanhaa mineraali ai jäteöljyäkin.

      - Seossuhteet ja koostumus on matkan varrella muuttunut useaan kertaan. SItä mukaa kun litkua on kulunut on sitä paikattu milloin tervalla, milloin pellavaöljy-liuotin seoksella ja vähän lisää tärpättiä ...

      - Hyvin on kuitenkin kaikki sekoittunut ja 'ruuhta' on kyllästetty noin 3 kertaa eri vuosina. Tältä vuodelta jäi kyllästys tekemättä ja nyt on aivan liian märkää. Harjannut olen kyllä lehtiä ja neulasia kaivellut pois useaan otteeseen.

      - Ajatuksenani oli kylläkin niihin muutamaan noin 0,5 - 1 cm:n pohjahalkeamaan tervarivettä eli tervattua hamppua, kun vene tulee vain pihakoristeeksi.

      - Tosin ko. ruuhi on sen verran hyväkuntoinen, että siitä saisi vielä ihan uivankin.

      Kiitos kuitenkin noista eri ajatuksista ja ohjeista. Hienoa että teitäkin vielä löytyy, jotka arvostatte tällaisia Wanhoja "Terwa-Ruuhia" .... Mennyt aika kas' tuo - koskaan enää palaja ei - muutoin kuin muisteloissain'...

      Tervaisin Terveisin,

      Wallu

      P.S. Nykyisen ruuhen olen kiinnittänyt hetekan runkoon ja kuormalavoihin paksuilla ketjuilla ja 'jytyillä' lukoilla kahdella eri ketju-yksiköllä, jotteivät 'serkkupojat' enää pääse tihutöitään tekemään... ja kysymys ei ollut enää ihan mistään 'pojannulikoista', vaan itseni ikäisistä noin 55-60 v. aikamiehistä....

      • erakkoukko

        Suku on pahin. Se on vanha totuus eikä siitä muuksi muutu. Tuppaavat nenänsäkin asioihin jotka eivät heille ollenkaan kuulu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe