Poliittinen polarisaatio hyödyttänee

eniten vihervasemmistoa, jos hyötymisellä ymmärretään eri puolueiden kannatuslukuja.

Tähän todellisuuden heräsin taas, kun viimeisimmin mittauksen mukaan RKP:n kannatus tipahti suhteellisen paljon. Tietysti tässä on tilastollisen mittausvirheen mahdollisuus, kuten otantutkimuksissa yleensäkin. Ja sitä suurempi virheen mahdollisuus on, mitä pienempi otanta. Mutta kannatusmuutos voi olla todellinenkin, mistä RKP:ssä pitäisi tietysti huolestua.

Jos se on todellinen, mistä se sitten johtuu. Minusta todennäköisin selittäjä on tämä polarisaatiokierre. Vähän niin kuin polaaripyörre, joka pitää säätä nyt Suomessa poikkeuksellisen kylmänä. RKP:ssa saattaa esiintyä tyytymättömyyttä siitä, että puolue on samassa hallituksessa persujen kanssa ja harjoittaa osin sellaista politiikkaa, mistä osa kannattajista ei pidä. Kieli ei ehkä silloin riitä yhdistämään rivejä. Veikkaan, että osa kannattajistaa saattaa tuntea mieltymystä Vihreisiin tai SDP:hen. Ne jotka kannattavat Kokoomuksen politiikkaa, eivät varmaan näe syytä vaihtaa RKP:stä minnekään.

Meille syntymässä selkeä jakolinja suhteessa persuihin. Osa on valmis tekemään yhteistyötä persujen kanssa, osa ei mistään hinnasta. Katsoin eilen europarlamentaarikkojen puheita A-talkissa. Siellä esiintyi kolme hyvin samanmielistä (Virkkunen, Heinäluoma ja Alametsä) sekä yksi populisti (Ruohonen-Lerner). Viime mainittu muisti koko ajan tehdä eroa vihervasemmiston kanssa, vaikka aihe ei siihen oikein antanut edes aihetta. Rajakysymyksessä tällaista poliittista repeämää ei ole syntynyt. Orpo jopa kiitti oppositota siitä. Silti persut kuten tämä Ruohonen-Lerner tekee kaikkensa repiäkseen konsensusta rikki syyttelemällä oppositiota.

Suomessa vaikuttaisi siltä, että persujen kanssa on valmis tekemään varauksitta yhteistyötä vain KD ja Kokoomus. Uskon, että Kokoomuskin vain tarkoituksenmukaisuussyistä. Silläkin on vahvaa ideologista eriseuraisuutta persujen kanssa. A-talkin keskustelussa tämän huomasi hyvin. Virkkunen, Heinäluoma ja Alametsä puhuivat melkeinpä kuin yhdestä suusta. Vain persujen edustaja pisti kapuloita rattaisiin, mutta ei syyttänyt Kokoomuksen Virkkusta, vaikka tämän kannanotot eivät eronneet lainkaan SDP:n ja Vihreiden edustajien näkemyksistä.

Kepu ei ole sulkenut yhteistyön mahdollisuuksia persujen kanssa. Vaikka Kepun edustajat ovat toisinaan täysin epäuskoisina kuunnellessaan persujen vuodatuksia ja Kepun haukkumista muiden mukana. Markus Lohi sanoikin, että persut ovat jakamassa kansanedustajia ja kansaa kahteen leiriin. Tällainen jakamisen tarve ei ole hellittänyt hallitusvastuun aikana. Kuvaavaa on, että ministeri Henriksson tämän tästä kertoo persupuheista, että kuultu on ollut jotain aivan uskomatonta. Nytkin Henriksson kommentoi Purran ulostuloa suhteessa oikeusvaltioon juuri näillä sanoilla. Persuillahan on jo ehtinyt kertyä rajakysymyksen osalta useita puheenvuoroja, joissa he kertovat, ettei voimassa olevista laiesta nyt kannata erityisemmin välittää.

6

111

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Ehkä tuosta avauksesta jäi vähän epäselväksi se väitteeni, että miksi polarisaatio hyödyttää eniten vihervasemmistoa. Kun jakolinja kulkee kohdassa persut ja muut, seuraava jakolinja näiden muiden kohdalla on persujen kanssa yhteistyöhön valmiit ja ne jotka eivät halua sellaista yhteistyötä. Vihervasemmisto on yhteisesti torjunut tällaisen yhteistyön. Oikeistossa ei ole torjuttu, mutta on epäilty yhteistyön onnistumista. Siellä tarkoituksenmukaisuussyyt puoltavat persujen mukaanottoa, mutta politiikan sisältöjen ja tapojen osalta persuihin suhtaudutaan epäluuloisesti ja jopa yhtä kielteisesti kuin vihervasemmistossa. Tällaisessa tilanteessa voi olla painetta siirtyä niiden riveihin, jotka eivät halua yhteistyötä persujen kanssa. Juuri siksi arvelin RKP:n kannatuksen laskevan.

   Sama polarisaatio vetää väkeä myös keskiryhmistä ylipäätään. Se on erityisen huono uutinen Kepulle. Kannatusmielessä persut ovat ehkä tehneet oikean valinnan siinä, että he ovat selvästi asemoituneet laitaoikeistoon. Vastavoima kerää silloin kannattajia vihervasemmistoon. Tätähän se polarisaatio juuri on. Poliittinen keskusta haihtuu.

   • Anonyymi

    Fiksusti ajateltu. Kepu on kaikissa vaihtoehdoissa häviäjä, mutta näinhän sen on ollut jo kaikissa naapurimaissa.


  • Anonyymi

   Persuissa ei vielä ymmärretä sitä, että myös ministerin pitää noudattaa lakia.
   Hankalaa on yhteistyö sellaisten rantarosvojen kanssa.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinkun läheisyyspula FWB uhka vai mahdollisuus?

   Aloin tässä vakavasti harkitsemaan FwB-miehen ”ottamisen” mahdollisuutta. Tosiaan itsellä alkaa kohtapuolin olemaan viik
   Sinkut
   206
   2292
  2. Voiko noin komea mies olla epävarma?

   Jotenkin mahdoton ajatus, mut nyt ymmärtäisin sen käytöksen mua kohtaan, jos näin on 🤔
   Ikävä
   166
   2114
  3. Luovuttaisit jo

   Tekee pahaa katsoa näitä keskusteluja, joissa kaipaat minua niin paljon. En ole susta kiinnostunut, joten voisitko lopet
   Ikävä
   169
   1602
  4. Jos Martina nai Aussi miehen

   Tekeekö saman homman, kun meni Eskon kanssa naimisiin, veti pullollisen valkoviiniä aamupalaksi, ja oli kännissä omissa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   345
   1513
  5. Aamun ajatuksia

   Meillä oli vahva yhteys. Sitä ei voi selittää, sen vain tunsi. Olen ikävöinyt sinua siitä asti, kun tiemme tavallaan erk
   Ikävä
   105
   1415
  6. R.I.P. taas nuori urheilija - menehtyi 37-vuotiaana.

   Petri Koivisto vartioi Oulun Kärppien ja Espoon Bluesin maalia. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010252054.html
   Maailman menoa
   25
   1217
  7. No oletko nyt

   Nainen tyytyväinen kun ei olla kohta enää missään tekemisissä? Minä en mutta ei sillä väliä. Vanhemmalle naiselle
   Ikävä
   54
   1174
  8. Vaitiolo velvollisuus!

   Meinasin jo mennä sanomaan,kaksi hoitajaa keskusteli kovaäänisesti kahvilassa hoitokodin asioita kuinka kurjaa,on saatto
   Karstula
   19
   1009
  9. Ethän sinä

   vaan luule, että oon varattu🤔
   Ikävä
   37
   975
  10. Mitä ihminen tekee, olipa se sitten fyysistä tai henkistä, sama energia tulee lopulta takaisin

   Monien kansojen tiedossa on karman laki, vaikka he eivät tietäisikään, että kyse on karman laista. Mitä ihminen tekee,
   Hindulaisuus
   109
   815
  Aihe