Poliittinen polarisaatio hyödyttänee

eniten vihervasemmistoa, jos hyötymisellä ymmärretään eri puolueiden kannatuslukuja.

Tähän todellisuuden heräsin taas, kun viimeisimmin mittauksen mukaan RKP:n kannatus tipahti suhteellisen paljon. Tietysti tässä on tilastollisen mittausvirheen mahdollisuus, kuten otantutkimuksissa yleensäkin. Ja sitä suurempi virheen mahdollisuus on, mitä pienempi otanta. Mutta kannatusmuutos voi olla todellinenkin, mistä RKP:ssä pitäisi tietysti huolestua.

Jos se on todellinen, mistä se sitten johtuu. Minusta todennäköisin selittäjä on tämä polarisaatiokierre. Vähän niin kuin polaaripyörre, joka pitää säätä nyt Suomessa poikkeuksellisen kylmänä. RKP:ssa saattaa esiintyä tyytymättömyyttä siitä, että puolue on samassa hallituksessa persujen kanssa ja harjoittaa osin sellaista politiikkaa, mistä osa kannattajista ei pidä. Kieli ei ehkä silloin riitä yhdistämään rivejä. Veikkaan, että osa kannattajistaa saattaa tuntea mieltymystä Vihreisiin tai SDP:hen. Ne jotka kannattavat Kokoomuksen politiikkaa, eivät varmaan näe syytä vaihtaa RKP:stä minnekään.

Meille syntymässä selkeä jakolinja suhteessa persuihin. Osa on valmis tekemään yhteistyötä persujen kanssa, osa ei mistään hinnasta. Katsoin eilen europarlamentaarikkojen puheita A-talkissa. Siellä esiintyi kolme hyvin samanmielistä (Virkkunen, Heinäluoma ja Alametsä) sekä yksi populisti (Ruohonen-Lerner). Viime mainittu muisti koko ajan tehdä eroa vihervasemmiston kanssa, vaikka aihe ei siihen oikein antanut edes aihetta. Rajakysymyksessä tällaista poliittista repeämää ei ole syntynyt. Orpo jopa kiitti oppositota siitä. Silti persut kuten tämä Ruohonen-Lerner tekee kaikkensa repiäkseen konsensusta rikki syyttelemällä oppositiota.

Suomessa vaikuttaisi siltä, että persujen kanssa on valmis tekemään varauksitta yhteistyötä vain KD ja Kokoomus. Uskon, että Kokoomuskin vain tarkoituksenmukaisuussyistä. Silläkin on vahvaa ideologista eriseuraisuutta persujen kanssa. A-talkin keskustelussa tämän huomasi hyvin. Virkkunen, Heinäluoma ja Alametsä puhuivat melkeinpä kuin yhdestä suusta. Vain persujen edustaja pisti kapuloita rattaisiin, mutta ei syyttänyt Kokoomuksen Virkkusta, vaikka tämän kannanotot eivät eronneet lainkaan SDP:n ja Vihreiden edustajien näkemyksistä.

Kepu ei ole sulkenut yhteistyön mahdollisuuksia persujen kanssa. Vaikka Kepun edustajat ovat toisinaan täysin epäuskoisina kuunnellessaan persujen vuodatuksia ja Kepun haukkumista muiden mukana. Markus Lohi sanoikin, että persut ovat jakamassa kansanedustajia ja kansaa kahteen leiriin. Tällainen jakamisen tarve ei ole hellittänyt hallitusvastuun aikana. Kuvaavaa on, että ministeri Henriksson tämän tästä kertoo persupuheista, että kuultu on ollut jotain aivan uskomatonta. Nytkin Henriksson kommentoi Purran ulostuloa suhteessa oikeusvaltioon juuri näillä sanoilla. Persuillahan on jo ehtinyt kertyä rajakysymyksen osalta useita puheenvuoroja, joissa he kertovat, ettei voimassa olevista laiesta nyt kannata erityisemmin välittää.

7

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ehkä tuosta avauksesta jäi vähän epäselväksi se väitteeni, että miksi polarisaatio hyödyttää eniten vihervasemmistoa. Kun jakolinja kulkee kohdassa persut ja muut, seuraava jakolinja näiden muiden kohdalla on persujen kanssa yhteistyöhön valmiit ja ne jotka eivät halua sellaista yhteistyötä. Vihervasemmisto on yhteisesti torjunut tällaisen yhteistyön. Oikeistossa ei ole torjuttu, mutta on epäilty yhteistyön onnistumista. Siellä tarkoituksenmukaisuussyyt puoltavat persujen mukaanottoa, mutta politiikan sisältöjen ja tapojen osalta persuihin suhtaudutaan epäluuloisesti ja jopa yhtä kielteisesti kuin vihervasemmistossa. Tällaisessa tilanteessa voi olla painetta siirtyä niiden riveihin, jotka eivät halua yhteistyötä persujen kanssa. Juuri siksi arvelin RKP:n kannatuksen laskevan.

      Sama polarisaatio vetää väkeä myös keskiryhmistä ylipäätään. Se on erityisen huono uutinen Kepulle. Kannatusmielessä persut ovat ehkä tehneet oikean valinnan siinä, että he ovat selvästi asemoituneet laitaoikeistoon. Vastavoima kerää silloin kannattajia vihervasemmistoon. Tätähän se polarisaatio juuri on. Poliittinen keskusta haihtuu.

      • Anonyymi

        Fiksusti ajateltu. Kepu on kaikissa vaihtoehdoissa häviäjä, mutta näinhän sen on ollut jo kaikissa naapurimaissa.


    • Anonyymi

      Persuissa ei vielä ymmärretä sitä, että myös ministerin pitää noudattaa lakia.
      Hankalaa on yhteistyö sellaisten rantarosvojen kanssa.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      235
      16760
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      26
      2143
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      110
      1940
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1730
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      119
      1453
    6. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1102
    7. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      216
      962
    8. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      119
      857
    9. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      61
      748
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      212
      731
    Aihe