Kyllä maalla on mukavaa

Kelan ja THL:n työterveysindeksin tiedot ovat karua luettavaa. Työkyvyttömyysindeksi näyttää pitkää minusta Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnissa ja kunnissa. Selvästi suotuisin tilanne on pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Näillä alueilla ihmiset pysyvät terveempinä ja työstä poissaoloja tulee vähemmän.

Kepulaiset moittivat usein pk-seudulla asumista huonoksi vaihtoehdoksi ihmiselle ja terveydelle. Maasedulla luonto on on lähellä, ilma puhdasta, ihmisellä tilaa ulkoilla ja harrastaa. Silti kansanterveys rassaa juuri näillä alueuilla. Miksi?

Syitä esitetään linkissäni ja ne ovat todennäköisiä. Vaikuttaa siltä, että työn riittävyys, hyvä koulutustaso ja suurituloisuus torjuvat paljon enemmän sairastavuutta kuin maalla puhtaassa luonnossa asuminen. Kysymys kuuluukin, että miksi juuri siellä puhtaassa luonnossa asuvilla on niin heikko koulutustaso ja miksi työtä ja toimeentuloa tuntuu kertyvän eniten juuri pk-seudulla ja Uudellamaalla asuville. Eivätkö kepulaiset ja persut ole väittäneet, että ihmiset pakenevat pk-seudulta periferiaan ja pk-seutu ghettoistuu maahanmuuttajien asuinalueeksi. Nämän työkyvyttömyyttä koskevat tutkimustiedot ovat täydellisessä ristiriidassa tuollaisten väitteiden kanssa.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010042866.html

14

201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tosiasiassa maalla on henkisesti ahdistavaa asua mikä sitten heijastuu fyysiseen terveyteen.
      Pihapiirit ovat täynnä autonromuja ja tappajahurtat juoksee vapaina.
      Eron huomaa selvästi ruotsinkieliseen maaseutuun. Esim. Vähäkyrö ja Vörå är två olika världen.

      • Anonyymi

        Etkös sä ole junantuoma... ja ahdistunut?


    • Anonyymi

      Käsitys tuokin, suuressa kaupungissa saasteissa terveellisempää. Vasemmistolaista kolektiivisuutta. Maalla kaukana saasteista likaisempaa ilma ja muutkin mm vedet kuin Helsingin paskaputken ympärillä. Vasemmistolaisilla on häiriintynyt mielikuvitus.
      Tallainen laaja maa, niin Helsinki tulisi heti ainakin puolittaa asukkaista, järetöntä sulloa kasaan joka lisää saasteita moninkerroin. Asuntojen hinnat maanaluksineen moninkertaisia normaaliin rakentamiseen ihmistarpeisiin. Se on eriä jossain Japanissakin, kun pitää taivaalle nousta että väki sopii paikoin niin ahdasta, jota meillä ei ole todellisuudessa. Helsinki on kallis veronmaksajille. Jos sanotaan että helsinki raha yhteiskunnalta laitettisiin poikki, valtiovelat hoituisi hetkessä. Sillä kallis kun ei tuota muuta kuin paskaa pääosin. Ruokaa on pakko tuottaa, josta nämä viisaat ettei sitä tarvita.

    • Anonyymi

      Kepun tuulipukukansan elämä on virikkeetöntä ja elintavat järkyttävän huonot, ylipainoisia eivät jaksa oikein töitä tehdä ja tuet on passivoineet ihmiset maaseudulla. Myös hyvin epäterveellinen ruoka on siellä yksi iso tekijä.

    • Anonyymi

      Työläiset saivat oikeuden myös vaurastua vähitellen kun pakenivat pois maaseudulta ja paljon matkasi Ruotsiin asti.
      Samalla turvattiin omille lapsille tulevaisuutta, koulutus ja paremmat työpaikat.

      Oivallettiin, että maaseutu kyllä tuottaa ruuan, mutta ei elätä kansaa.

      • Anonyymi

        Maalle mielevi tekevi. Kun on kesämökkejäkin runsaasti. Että kyllä vetoa yhä on.
        Kaupungit vetää väkeä se on totta, maaseutu kuihtuu kuihtumistaan. Meidän sosiaalinen järjestelmä on tällainen. Maanpuolustuksen kannalta huono kupungistuminen, joka nähdään ukrainassakin. Tuollainen asemahti kuin venäjä pystyy himossaan tekeen pahaa. Jostain syystä meidän vasemmisto ei niin hurraa nyt kuin neuvostoliiton aikaan tovereille, usa oli paha joka käänteessä. Trump tulossa presidentiksi, miten sitten? Biden ei tuolla kunnollaan enää siihen kykene. Putin jätkaa maaliskuun ns vaalin jälkeen, joka kuin sak ayjohtjien vaali, ennalta valittu. Poliittiset lakot, että jatkuu 200000 €- 300000 € ayjohtajilla vuosipalkoilla demokratia äänestystuloksen vastustus.


    • Poikkeuksellisesti näin viikonloppunakin palstan avasin. Kun näin tuon avauksesi, täytyy minun siihen tarttua. Linkistäsi näen, että synnyin- ja lapsuuskuntani Rautavaara on asukkaiden työkyvyttömyydessä aivan maamme kärjessä. Samanlainen tilanne siellä näkyy olevan myös sairastavaisuuden määrässä.

      Huh – mikä helpotus – kun jo 16-vuotiaana ymmärsin sieltä pois lähteä! Enpä olisi voinut siellä tehdä sellaista työuraa, joista aikoinaan sain kohtuullisia palkkoja ja joista olen jo vuosikymmeniä nauttinut kohtuullisia eläkkeitäkin. Jo vuosikymmeniä sitten olisin kai siellä kuollutkin, kun minulla on ollut sairauksia, joihin en varmaan olisi saanut siellä apua. Ja vaikka olisin pysynyt siellä hengissäkin näin korkeaan ikään, ei minulla olisi siellä mahdollisuuksia mihinkään sellaiseen, josta saan voimia, iloa ja elämänhalua täällä Stadissa.

      Joo, kaikkea kivaa oli menneelläkin viikolla ja on varmaan myös tulevalla. Viikonloppuni oli urheilupainotteinen, tosin vain tv:n tarjoamasta urheiluannista. Tulihan sieltä Suomelle hyvääkin, mutta suksilajeissa vain huonoa, suorastaan kehnoa. Pariin talveen en ole suksiani ottanut varastosta, mutta huomenna täytyy niin tehdä ja lähteä hiihtolenkille, kun tässä Stadin hiihtokeskuksen vieressä asuessani siihenkin ovat varmasti paremmat mahdollisuudet kuin olisivat siellä Rautavaaralla😉

      • Rautavaara keikkuu listan kärjessä. Samanlaisia kuntia löytyy paljon muitakin. Mutta ei se tietysti tarkoita kokonaisuudessaan sitä, että maaseutu olisi jotenkin fataalisesti tuomittu pärjäämään huonommin kuin eteläinen ruuhka-Suomi. Oma arvaukseni on se, että kepulainen aluepolitiikka on aiheuttanut tämän huonon tilanteen.

        Siinä koko maata halutaan kohdella ikään kuin saman mittatikun mukaan eikä ole annettu markkinatalouden muokata tilannetta. Jos olisi annettu, meillä olisi iso joukko kuolleita kuntia, joiden elinkelpoisuus on heikko ja usein ajan myötä heikentynyt. Loistava menneisyys on vaihtunut näköalattomuuteen elinkeinorakenteen muuttuessa. Mutta sitten myös maaseudulla voi olla kuntia, joilla on ihan hyvätkin mahdollisuudet selvityä ja menestyä. Aluepolitiikassa on vaan usein tuettu menestetymättömyyttä eikä palkittu menestymistä. Tällainen aluepoliittinen tasapäistäminen on johtanut kaikkien kärsimiseen. Myös niiden, jotka ovat pitkään menestyneet. Niiltä on kupattu vuosikymmenet tasausrahaan elinkelvottomuuden pönkittämiseen. Se taloudellisesti aiva katastrofaalista näin pienessä maassa. Olemme eläneet kuin jossain maaseutumaisesti rakennetussa yhteiskunnassa ihan muunlaista maaseudulle huonosti sopivaa elinkeinorakennetta, jota on ripoteltu epätaloudellisesti pitkien matkojen päähän toisistaan sinne tänne. Se on tehty jonkinlaisen kotiseuturakkauden pauloissa, mitä esim. Mauri Pekkarinen on silmät kyynelehtien puolustanut.

        Itäisen Suomen tilanne on vaikein ja vaikeutunut nyt edelleen todella paljon Venäjä-yhteyden katkeuduttua. Tässä kohdin tulee olemaan poliittisesti ison pohdinnan paikka. Joudutaan miettimään, kuinka pysyvää ja pitkäaikaista taloussuhteiden katkeaminen Venäjälle tulee kestämään. Jos sen kesto venyy vuosikymmeniksi, tilanne on itäisen Suomen osalta kestämätön. Ja se silloin Suomen talouden kannalta myös kestämätön. Itä-Suomesta pitäisi jollain keinolla saada elinkelpoinen osa Suomea. Ei vaan ole näköpiirissä, että millä keinolla tämä ihme tapahtuisi. Jos se tapahtuu kepulaisella aluepolitiikalla, voimme olla varmoja, että valtion alijäämät ja velkaantuminen jatkavat kasvuaan. Talouden kannalta aluepolitiikan jatkaminen on tuhon tie, mitä se on ollut tähänkin asti.


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Poikkeuksellisesti Jorma Koo Koljonen kertoo itsestään.


    • Anonyymi

      Artikkelista ei käy ilmi työikäisen väestön ikärakenne. Todennäköisyys joutua työkyvyttömäksi kasvaa iän mukana, joten työkyvyttömyysprosentti on suurempi kunnissa, joissa työikäinen väestö painottuu 50-65 vuotiaisiin, kuin kunnissa, joissa työikäinen väestö on enimmäkseen 20-50 -vuotiaita.

      Uskon että ikärakenteella on työkyvylle ainakin suurempi merkitys kuin palkkatasolla ja koulutuksella. Tuskin vaikkapa pääkaupungissa hampurilaisravintolassa tai siivoojina työskentelevät nuoret ajautuvat jo työuransa alkuvaiheessa työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka palkkatasonsa onkin matala.

      • Se on selvää, että ikä vaikuttaa. Julkisuudessa esitetyt ovat ikävakioimattomia. Tutkimuksesta vastannut Ida Luoto kuitenkin kertoo, että tulosten ikävakionti ei juurikaan muuta kuntien järjestystä, mutta kaventaa eroja. Tämän perusteella näyttäisi siltä, ettei ikävakionti tuo tuloksiin sellaista muutosta, jonka perusteella iällä olisi suurempi selitysarvo eroihin kuin koulutuksella ja palkkatasolla.

        Työkyvyttömyys ei koske tilannetta, missä joudutaan kokonaan työkyvyttömäksi vaan myös sairastavuudesta johtuvia työkyvyttömyysjaksoja.


    • Nyt tuli sitten taas uutta ja erikoista tietoa. Suomen kovakuntoismmat varusmiehet ovat stadilaisia.

      • Anonyymi

        Kovakuntoisia varusmiehiä ei juuri enää ole. Stadilaiset ovat vähiten huonokuntoisia tuon selvityksen mukaan.


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      82
      5896
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2536
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2027
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1785
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe