Elinkautinen eristyssellissä

Anonyymi-ap

Koska Kuhmo on näin rakastunut eläinten huvitappamiseen ja koska huvitammiseen tarkoitetut koirat jatkuvasti haukkuvat siellä täällä häkeissä yksinäisyyttään, niin on tullut aika muistuttaa eräästä asiasta.

ELINKAUTINEN ERISTYSSELLISSÄ osa 1

Suomessa on nyt miljoona koiraa ja iso osa 80 000- 120 000 heistä on metsästyskoiria, jotka tällä haavaa unohdettu täysin. Edes Suomen Eläinsuojelu ry ei ole enää vuosiin tehnyt mitään heidän eteensä. Näitä alkukantaisia rotuja ovat esim Norjan harmaa hirvikoira, Jämtlannin pystykorva, Suomen pystykorva, Pohjan pystykorva, Suomen ajokoira, Karjalan karhukoira ja Beagle ehkä ne yleisimmät.
Olen asunut maaseudulla mennen tullen nyt jo melkein 10 vuoden ajan ja joutunut näkemään ja kokemaan häkeissä/tarhoissa pidettäviä metsästykoiria aika ison määrän ja voin sanoa että hyvin harvoin heitä pidetään asiallisesti koirien lajinmukaiset tarpeet huomioiden. Koira on sosiaalisempi eläin kuin ihminen ja tarvitsee koko ajan seuraa ja aktiviteetteja, mutta häkeissä he eivät sitä juurikaan saa.
Metsästyskoirien elämä Suomessa on yksin tai toisen, harvemmin toisien koirien kanssa jatkuvaa häkissä olemista. Heitä ei juurikaan aktivoida, lenkitetä säännöllisesti tai huomioida muuten kuin metsästysaikana jolloin heidät ajetaan niin piippuun, että saattavat jopa menehtyä. Eräskin entinen metsästäjä mainitsi, että se on paras tapa tappaa koira.
Turhautuminen, hirveä jatkuva yksinäisyys ja apaattisuus eri oireineen on valtavaa. Häkkiä ohittaessasi alkaa aivan uskomaton haukunta, hysteerinen pomppiminen, kopin katon päällä ympäri pyöriminen, eikä se todellakaan ole pelkkää vahtiviettiä vaan yritys purkaa patoutunutta energiaa, johon nyt on saatu kohde. Tai sitten koira vain makaa reagoimatta juuri mitenkään. Usein koirat myös lojuvat ulosteissaan korviaan myöten, unohdettuina.

Monissa isommissa kylissä alkaa aina pimeän tullen hillitön häkkikoirien yhteishaukunta, mikä kiirii yli kaiken tienoon, kun koirat satapäin purkavat joukolla yksinäisyyttään ja turhautumistaan. Samaa tapahtuu myös kaukana taajamissa ja maaseudulla, missä niin päivisin kuin heti hämärän tullen koirat alkavat purkaa päivän aikana kertynyttä ahdistustaan, patoutuneisuttaan, yksinäisyyttään ja pelkojaan jopa niin että haukunta kestää läpi koko yön. Kyse ei ole siitä että koirat haukkuisivat lähistöllä liikkuvia eläimiä, koska eläimiä ei lähistöllä yksinkertaisesti ole vaan vakavasta turhautumisesta, mikä koiraparkoja vaivaa.

Olen joutunut tekemään paljon eläinsuojeluilmoituksia näiden koiraparkojen tiimoilta. Sydän on särkynyt liian usein heidän takiaan, olen itkenyt paljon, eikä mikään tunnu auttavan. Yleensä minusta tehdään ilmoituksen takia se syntipukki ja syyllinen. Suomessa on sellainen määrä metsästysseuroja ja eläinten tappamista rakastavia ihmisiä, että asiat heidän koiriensa kohdalla ei vain etene, eikä vastustaminen ole auttanut yhtään mitään. Taas mennään jollain vahvemman oikeudella.

Keskikokoisen tarhassa pidettävän koiran lain määräämä häkkitila on 10 m2. Tila määräytyy painon mukaan. Kopissa pitää talvella olla lämmitys ja lämpötilan vähintään + 5 C, mutta näin ei useinkaan ole. Helteellä pitää olla jokin suoja tai auringonvaloa estävä pressu.

Voidaan vain kuvitella miltä ultrasosiaalisesta laumaeläimesta, jonka tehtävänä aiempina vuosituhansina on ollut vahtia, paimentaa, metsästää, leikkiä perheen lasten kanssa pihalla hyvänä seura-, koti- ja perhekoirana ym tuntuu viettää siinä tilassa eristettynä niin yöt kuin päivät, tavallaan kärsimässä rangaistusta rikoksesta, jota ei edes koskaan ole tehnyt.

Ei näitä nykyisin pelkästään metsästykseen käytettäviä koiria ole missään häkeissä ennen pidetty eli ilmiö on vasta hyvin nuori ! Nämä koirat olivat satojen, jopa vuosituhansien ajan iso osa ihmisten arkielämää jopa sangen monipuolisesti, ollen aina mukana kaikessa ! He eivät olleet pelkkiä esineitä, metsästäjien statussymboleita, vaan ihan oikeita perhekoiria !

Eräskin tuntemani maailman kultaisimman sydämen ja kilteimmät silmät omistanut komea, kerrassaan ihana jämttiuros joutui lojumaan kaiket päivät aivan häkkinsä nurkassa kun häkki oli kasvanut pensaita täyteen. Häkissä toki oli erillinen tila, jossa hän nukkui yönsä. Kertaakaan ei koiraa käytetty lenkillä, mistään seurustelusta tai aktivoinnista puhumattakaan. Hän aina vain makasi häkkinsä kulmassa yksin, tyhjä ruoka-/vesikuppi vierellään. Talossa asuva perhe jäsenineen kulki aina vain tylysti ohi, ikään kuin koiraa ei olisi olemassakaan.

Kunpa ihmiset ymmärtäisivät sen että koirastaan saisi paljon enemmän iloa, jos hänen kanssaan elettäisiin osana tavallista arkipäivää. Toki jotkut niin tekevätkin. mutta silloin kun laittavat koiransa väliaikaisesti tarhaan, niin koira saattaa aloittaa jatkuvan eestaas ravaamisen, eikä haukunnasta tule loppua, mikä kertonee kyllä kaiken siitä, mikä on koiralle oikein ja mikä väärin.

18

1191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      osa 2

      .........Kyse ei ole lähistöllä olevasta kiimaisesta nartusta, kuten eräs poliisi epäili, vaan eroahdistuksesta eli _yksinäisyydestä_.

      Koira ei koskaan hauku turhaan !
      Koiraeläimen ei ole tarkoitus olla koskaan yksin !

      Laki myös vaatii, että häkki olisi talon pihalle päin niin että koira saa päivittäin suoraan seurata pihansa elämää. Niin usein onkin, mutta ei aina. Jos on, niin silloin kuitenkin ovat edelleen ihmisistä erillään. Miten lapsetkaan koskaan oppivat, että koira ei ole pelkkää omaisuutta, väline tai esine jos koiria pidetään heidän ulottumattomissaan, kaukana omissa häkeissään?

      Ahma Näädänheimo,
      Kuhmo

      • Anonyymi

        Kuultuja tarinoita maailmalta:

        "Koirat pihan perällä juoksulangoissa ovat nekin kaikkialla unohdettuja ja aika kaltoin kohdeltuja. Perheissä varsinkin lasten rakastamat suloiset paksuturkkiset nallekarhuja muistuttavat lapinkoirat, joita ei välttämättä lenkitetä tai hoideta myöskään ollenkaan. Myös lyhyt- ja sileäkarvaisia pikkukoiria saatetaan pitää juoksulangassa kymmenen asteen pakkasessa haukkumassa kauhuaan ja paleltumassa kuoliaaksi. Kun asiasta huomauttaa ja pyytää ottamaan koiran sisään, niin vastaus voi olla: "Koirat ne nyt vaan haukkuu"."

        "Sattuipa kerran vastaan rouva harmon ( harmaa norjanhirvikoira) kanssa. Nartulla juoksuaika. Kysyin onko pentuja tulossa. Rouva valitti pentujen tuottavan liikaa työtä, ei halunnut hoitaa niitä. Koiralla ainaisia kohtutulehduksia. Kysyin eikö olisi hyvä leikkauttaa. Ei kuulemma, koska silloin menettää metsästysviettinsä. Minusta kyse oli eläinrääkkäyksestä."

        "Sain tänään tietää miten pienet 3 kk vanhat ajokoiran pennut totutetaan olemaan yksin ulkohäkissä. Niiden annetaan huutaa hirvittävää tuskanhuutoaan niin kauan että alistuvat kohtaloonsa ja hiljenevät.
        Kuljin tänään talon ohi, jonka pihahäkistä kuului niin hirvittävää rääkynää kuin koiraa olisi vähintäänkin tapettu. Syöksyin ovelle, ei vastausta. Kävin talon kulmalla katsomassa häkkeihin ja toisessa häkissä oli emo ja toisessa kaksi pentua, joista toinen huusi. Häkit oli siistit ja hyvät, koirat hyväkuntoisia, mutta koiranpennun psykologinen stressi aivan karmea.
        Soitin ovikelloa uudestaan ja nuori mies tuli lopultakin avaamaan. Annoin kuulua mitä mieltä koiran sisuskalujani repivästä huudosta olin ja se tuli miehelle varsin selväksi. Sen jälkeen vaadin häntä tekemään asialle jotakin ja rupesimme yhdessä miettimään ratkaisuja, sillä tuolla tavalla ei voi koiranpetua tosiaankaan rääkätä.
        En juossut tekemään ilmoitusta eläinrääkkäyksestä, vaan vaadin itse koirien nuorta isäntää tekemään asialle jotain ihan heti.
        Tätä se on häkkikoirien elämä. Olen maalla kyllä nähnyt mitä se niiden pito todellisuudessa on. Surullista ja järkyttävää.

        Seuraavana päivänä nuori mies sattui kanssani apteekkiin yhtaikaa. Kysyin koirasta. Hän vastasi heittäneensä pennulle häkkiin halon.

        HÄN VARMAAN KASVATTAA JA HOITAA TULEVIA LAPSIAAN SAMOIN KEINOIN, HEITTÄÄ LAPSELLE HALON ?! "


      • Anonyymi

        Kerro lisää tuossa ei tainnu olla tekstiä vielä tarpeeksi....please...


    • Anonyymi

      🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧

    • Anonyymi

      täällä lisää luettavaa, tietoa ja mielipiteitä

      omasta mielestäni kyse on pelkästä ihmisen säälimättömästä, sydämettömästä, jopa sadistisesta mieli- ja ylivallasta eläimen yli, ei mistään muusta

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/2028270/hakkikoirat

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15303570/hakkikoirat

      https://www.vauva.fi/keskustelu/1768387/ketju/te_joilla_hakkikoiria_miksi_ihmeessa

      http://www.koirat.com/keskustelu/aikuisten+palsta/hakkikoira_vs_kotikoira_472199

      https://keskustelu.kaksplus.fi/threads/ahdistaa-ulkokoirien-puolesta.2276271/

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      sitä inhimillisempää, positiivisempaa kainuulaista koirakehitystä, jossa koiran ei tarvitse pelkästään huvitappamisessa mukana ollessaan toisia eläimiä jahdata ja lopulta tapatuttaa

      https://yle.fi/a/3-10956256

      ikävää ja surullista, että joidenkin mielestä eläinten jahtaaminen ja huvitappaminen on kivaa

      • Anonyymi

        Varmaan yhtä kivaa kuin paskanjauhaminen pitkillä kirjoitukisilla täällä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan yhtä kivaa kuin paskanjauhaminen pitkillä kirjoitukisilla täällä.

        valoa kansalle joka pimeydessä vaeltaa, ei muuta ;)


    • Anonyymi

      Eiköhän tässä pärjäillä!

    • Anonyymi

      Onko etustaja polovinen kommentoinut asiaa Kainuun Sanomille

      • Anonyymi

        Onko ilmassa joulu ahdistusta.....


    • Anonyymi

      Pakko tunnustaa et aloittajan huoli on yhteinen, on todella surullista katsoa näitä koira reppanoita niissä pienissä häkeissä jäätynyt juomakuppi ja hirmuinen paskavuori ainoat seuralaiset.

    • Anonyymi

      Onko nämä edellä mainitut koirahäkit lähellä tietä, jotta vaikka kävellessä nämä näkis, vai pitääkö mennä pihan puolelle.

      • Anonyymi

        riippuu talosta ja paikasta, mutta vaikka häkkejä ei aina näekään niin hermostunut haukunta kyllä kuuluu


    • Anonyymi

      Ahaa nerokasta

    • Anonyymi

      Koirista tulee sekopäitä kun pidetään pimeissä asunnoissa,säleverhot kiinni kesät talvet..

      • Anonyymi

        Samoin kun ihmisistä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3988
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2541
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      198
      1571
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe