JOKAISEN NETINKÄYTTÄJÄN SYYTÄ OPETELLA NÄMÄ!

Anonyymi-ap

1. Noudata verkossa samoja käyttäytymissääntöjä kuin tosielämässäkin

Muista verkossa kommunikoidessasi samat etikettisäännöt, joita noudatat jokapäiväisessä elämässäsi. Älä solvaa, provosoi, uhkaile tai loukkaa muita. Kunnioita chattikumppaniesi mielipiteitä ja ilmaise kritiikkiä rakentavasti. Muista, että saatat joutua syytteeseen muiden loukkaamisesta verkossa.
2. Netiketti: Ajattele ihmistä

Ajattele tietokoneen takana istuvaa ihmistä, kun laadit viestisi. Et kommunikoi koneen, vaan todellisten ihmisten kanssa. Mieti mitä ja miten kirjoitat, sillä internet ei unohda mitään! Kuvankaappaus tai kopio viestistäsi on nopea ottaa ja se on olemassa silloinkin, kun päätät poistaa viestisi.
3. Esittele verkossa parhaat puolesi

Internetviestintä on anonyymimpaa kuin tosielämän keskustelut kasvokkain. Siitä johtuen monet käyttäjät eivät ole yhtä pidättyväisiä, vaan he käyttäytyvät verkossa töykeästi, jos esimerkiksi olet heidän kanssaan eri mieltä.

Muista näyttää verkossa parhaat puolesi. Ole aina ystävällinen ja kunnioittava, vaikka olisitkin eri mieltä. Hyvä netiketti muodostuu kunnioituksesta, kohteliaisuudesta ja ammattimaisuudesta.

Vinkki: Yleisesti ottaen on hyvä välttää viestien tai yksittäisten sanojen kirjoittamista suurilla kirjaimilla, vaikka haluaisitkin painottaa kyseisiä osioita. Internetissä suurten kirjainten käyttö tarkoittaa huutamista ja se koetaan yleensä epäkohteliaaksi.
4. Lue ensin, kysy sitten

Onko sinulla kysyttävää jostain? Lue ensin huolellisesti keskustelun aiempien viestien vastaukset. On hyvinkin mahdollista, että joku on jo vastannut kysymykseesi. Jos julkaiset samanlaisen vastauksen kuin joku toinen, se osoittaa muille chattiin osallistujille, että et ole kiinnittänyt keskusteluun paljoakaan huomiota siihen mennessä.

Muista, että keskustelut voivat edetä verkossa hyvin nopeasti. Siksi on tärkeää kerätä kaikki tiedot ennen kysymyksiin vastaamista tai kysymysten kysymistä.
5. Netiketti: Kiinnitä huomiota kielioppiin ja välimerkkien käyttöön

Lue vastauksesi kertaalleen läpi. Tarkista niiden kielioppi, välimerkit ja oikeinkirjoitus. Lukijalle saattaa olla turhauttavaa, jos hänen täytyy yrittää selvittää, mitä huonosti kirjoitetut lauseet tarkoittavat. Lisäksi virheellinen kielioppi vie huomion viestisi päätarkoitukselta.

Kielioppi, oikeinkirjoitus ja välimerkkien käyttö ovat erityisen tärkeitä, kun laadit sähköposteja tai muita viestejä, jotka lähetät työtovereille tai esimiehille. Jos kielioppi ja oikeinkirjoitus eivät ole vahvuuksiasi, älä huoli. Käytä oikeinkirjoituksen apuvälineitä ennen viestin lähettämistä.

Toinen vinkki: Kun laadit sähköposteja, muista aina käyttää sopivaa alku- ja lopputervehdystä. Ne ovat osa netikettiä.
6. Kunnioita muiden yksityisyyttä

Tätä sääntöä pitäisi noudattaa niin jokapäiväisessä kommunikoinnissa kuin työssäkin. Älä lähetä eteenpäin sinulle lähetettyjä viestejä kysymättä ensin alkuperäisen lähettäjän lupaa. Kun lähetät yksityisiä sähköposteja useille vastaanottajille, käytä BCC (piilokopio) -vaihtoehtoa CC (kopio) -asetuksen sijaan. Monet ihmiset eivät halua, että heidän nimiään ja sähköpostiosoitteitaan lähetetään ihmisille, joita he eivät henkilökohtaisesti tunne.

Sama sääntö koskee myös muita ihmisiä sisältävien valokuvien ja videoiden lataamista ja jakamista. Ennen kuin jaat tällaisia yksityistiedostoja, kysy lupa henkilöiltä, joita tiedosto tai kuva koskee.

Lopuksi: Kunnioita muiden yksityisyyttä, äläkä tilaa uutiskirjeitä, tai kirjaudu foorumeihin tai vastaaviin jonkun muun nimellä tai sähköpostiosoitteella.
7. Kunnioita muiden aikaa ja kaistanleveyttä

Elämme maailmassa, joka on paljon nopeatempoisempaa kuin vanhempiemme tai isovanhempiemme maailma. Tietoja voidaan vaivatta lähettää ihmisille ympäri maailman muutamassa sekunnissa. Kuitenkin kaistanleveys, eli kaapeleiden ja kanavien informaatiokapasiteetti on rajoitettu. Samoin on ihmisen kohdalla. Muista rajallinen informaation vastaanottokyky lähettäessäsi viestejä ystävillesi, työtovereillesi tai esimiehillesi.

Ilmaisetko asiasi riittävän nopeasti sähköposteissasi? Onko väitteesi muotoiltu oikein ja ymmärrettävästi? Kukaan ei halua hukata tarpeettomasti aikaa sähköpostiin, jonka keskeinen sisältö on aivan viestin lopussa. Se kuluttaa aikaa ja vaivaa ja on yksinkertaisesti ärsyttävää. Mieti, ketkä todella kannattaa sisällyttää vastaanottajaluetteloon. Loppujen lopuksi muiden ihmisten ajan ja kaistanleveyden kunnioitus on myös osa netikettiä.
8. Anna muiden virheet anteeksi

Jokainen, joka osallistuu verkkofoorumeihin ja verkostoihin on joskus ollut aloittelija. Samoin kuin kaikilla aloilla, voit aloittelijana tehdä virheitä. Verkkokommunikoinnissa virheet voivat olla etiketin noudattamisen tai tapojen puuttuminen.

Niitä ovat esim. kirjoitusvirheet, liiallisen kysymykset tai liian pitkät vastaukset. Tämän vuoksi on tärkeää, että annat muille osapuolille heidän virheensä anteeksi. Jos virheet ovat vähäpätöisiä, niihin ei kannata reagoida lainkaan. Jos tapahtuu iso virhe, kuten virhe

0

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tärkeä kysymys!

        Haluatko sinä, mies, minut?
        Ikävä
        92
        1713
      2. Asiallinen lähestyminen

        Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
        Sinkut
        175
        1340
      3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

        Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
        Suomalaiset julkkikset
        16
        1138
      4. En tiedä..

        Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
        Ikävä
        105
        1128
      5. Mitäs nainen

        Meinaat tehdä viikonloppuna.
        Ikävä
        87
        956
      6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

        Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
        Ikävä
        52
        949
      7. Suhde asiaa

        Miksi et halua suhdetta kanssani?
        Ikävä
        71
        907
      8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

        tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
        Ikävä
        65
        860
      9. Vedalainen metafysiikka

        Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
        Hindulaisuus
        289
        783
      10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

        Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
        Ikävä
        107
        758
      Aihe