Katselin tuossa kun tuttava lämmitti vanhaa taloaan leivinuunilla.
Leivinuunissa kävi hurja veto ja humina, koska se vetää liian paljon ilmaa lävitseen. Sen seurauksena menee lämpöä harakoille ja talon perimmäiset huoneet jäähtyvät, kun korvausilmaa tulee ilmavuotojenkin kautta. Puunkulutus on hurja.
Kun nykyaikaisen kiertoilmatakan tiiviin lasiluukun sulkee, sen kuulee kuinka takka muuttuu "tuulitunnelista" lämmönlähteeksi. Lämpötila nousee ja takka kuumenee.
Leivinuunissa ilmaa syötetään vain pohjalle minkä takia yläosan kuuma häkä jää hapettamatta mikä lisää päästöjä ja vähentää hyötysuhdetta. Nykyaikaisessa kiertoilmatakassa pystyy säätämään yläilman syötön minkä vaikutus on helppo huomata, kun yläosaankin ilmestyy liekkejä.
Seuraavana päivänä leivinuuni säteilee lämpöä, mutta se ei kanna muihin huoneisiin. Lämmittämällä lisää leivinuunin vieressä läkähtyy, mutta muissa huoneissa palelee.
Nykyaikainen kiertoilmatakka saa aikaan hyvän vedon, se oikeasti puhaltaa kuumaa ilmaa joka leviää ympäri taloa ja lämpö varastoituu talon rakenteisiin. Kiertoilmatakat asennetaan keskeiselle paikalle eikä keittiöön.
Kyllähän tuollaisen puulla lämmitettävän talon tunnistaa siitäkin, että seinät ja katto eivät ole niin puhtaita kuin muissa taloissa. Noki sotkee.
Leivinuuni on vain leivinuuni. Se ei ole tarkoitettu lämmittämiseen.
54
1567
Vastaukset
- Anonyymi
Toisaalta takassa on aika huono paistaa joulukinkkua tai karjalanpaistia. Ehkä makkaranpaisto saattaisi joten kuten onnistua.
- Anonyymi
Olen samaa mieltä aloittajan kanssa. Leivinuuni on tehty ruuan paistamiseen, jos se on hyvä niin sehän on eristetty, jotta lämmöt pysyvöät sisällä.
Karjalanpaisti, puurot ja makkarat pystyy valmistamaan takassa, jossa on luukut, ja eiköhän se kinnkkukin onnistuisi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen samaa mieltä aloittajan kanssa. Leivinuuni on tehty ruuan paistamiseen, jos se on hyvä niin sehän on eristetty, jotta lämmöt pysyvöät sisällä.
Karjalanpaisti, puurot ja makkarat pystyy valmistamaan takassa, jossa on luukut, ja eiköhän se kinnkkukin onnistuisi.Taitaa leivinuunien käyttöaste ruuanlaitossa olla nykypäivänä aika pieni.
Ehkä kinkku jouluna ja pari kertaa vuodessa karjalanpaistia.
Sähköhella ja uuni on kuitenkin paljon käytännöllisempi ratkaisu ruuanlaittoon.
Leivinuunit on nykyisin paljolti muussa käytössä, kuin siinä mihin ne on tarkoitettu eli leivän paistamiseen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen samaa mieltä aloittajan kanssa. Leivinuuni on tehty ruuan paistamiseen, jos se on hyvä niin sehän on eristetty, jotta lämmöt pysyvöät sisällä.
Karjalanpaisti, puurot ja makkarat pystyy valmistamaan takassa, jossa on luukut, ja eiköhän se kinnkkukin onnistuisi.Eristetty leivinuuni :DDD
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eristetty leivinuuni :DDD
Ainahan leivinuunit ne on eristettyjä. Ainakin nämä perinteiset eli tiilestä tehdyt.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ainahan leivinuunit ne on eristettyjä. Ainakin nämä perinteiset eli tiilestä tehdyt.
Miten ne on "eristetty"?
Tiilistä muurataan,jotain muuta? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miten ne on "eristetty"?
Tiilistä muurataan,jotain muuta?Niin siis tiilellä eristetty. Tiilihän on itsessän eriste. Lisäksi on käytetty ilmarakoja eristeenä. Nykyisin villaa.
- Anonyymi
Juuri näin.
Jos vielä tarkennetaan, niin leivinuuni on tehty nimensä mukaan leipomiseen.
Se on jäänne aikakaudelta, jolloin kaupasta ei voinut ostaa valmista leipää vaan se piti tehdä itse. Kun perheet oli suuri oli myös leivinuunien koko suuri. Toki niillä oli oma osansa myös lämmityksessä, mutta ensisijainen käyttötarkoitus oli leivän paistaminen.
Leipää piti paistaa myös kesällä, jolloin lämmitystä ei kaivattu.
Nykyisin ei leivinuunille monenkaan kohdalla ole kovin järkeviä perusteita ellei sitten ole himoleipoja. Lämmityskäyttöön, kinkkujen paistoon tai haudutukseen löytyy nykyisin huomattavasti parempia ja kooltaan pienempiä ratkaisuja.
Ainakin ne leivinuuninomistajat jotka minä tiedän eivät ole uuneissaan koskaan leipää paistaneet. Kinkku siellä on ehkä kerran vuodessa ja muutoin uunit on lämmityskäytössä jos ovat, sillä leivinuunin ei ole aivan niin kliinistä ja helppoa kuin normaalin takan.
Paloteknisesti leivinuuni on huono lämmityskäyttöön, sillä puut palaa kiviarinan päällä ja ilmaa syötetään vain edestä luukun kautta, joten palaminen on epätäydellistä. - Anonyymi
Tuollainen vanhan leivinuuni vain jäähdyttää taloa jos sitä ei lämmitä.
Nehän on usein tehty suoraan eristämättömälle pedille, jolloin kylmyys johtuu maasta uuniniin ja lämpö hormiin. Lämmitettäessäkin lämpöhukka on suurta ja puuta kuluu paljon.
Hankiutuisin kyllä tuollaisesta vanhasta tiilikasasta eroon ja tilalle jonkin nykyaikaisempi takka.
Leivinuunit jäivät historiaan viimeistää 60-luvulla, mutta jostain syystä niistä tuli pieni muoti-ilmiö 90-luvulla / 2000-luvun alussa ja tuo aikakauden taloissa niitä näkee, usein vieläpä lähes käyttämättömänä.
Oma leivinuuni varmasti rakennettaessa ihan fantsu idea, mutta idea vanhenee nopeasti, koska nokeava tiilikasa ei oikein sovi modernin talon kliinisenvalkoiseen sisustukseen ja kiireisen nuoren emännän on helpompi ostaa leipä kaupasta, kuin alkaa sitä leivinuunissa paistamaan.- Anonyymi
<Nehän on usein tehty suoraan eristämättömälle pedille, jolloin kylmyys johtuu maasta <uuniniin ja lämpö hormiin.
Noita legendoja ja tietämättömyyttä.
Ei ole olemassa kylmyyttä, mikä liikkuisi rakenteissa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
<Nehän on usein tehty suoraan eristämättömälle pedille, jolloin kylmyys johtuu maasta <uuniniin ja lämpö hormiin.
Noita legendoja ja tietämättömyyttä.
Ei ole olemassa kylmyyttä, mikä liikkuisi rakenteissa."Ei ole olemassa kylmyyttä, mikä liikkuisi rakenteissa."
Kyllä on ja se johtuu lämmön johtumisesta. Tosin fysikaalisesti kylmä ei varsinaisesti liiku vaan lämpö liikkuu aina alemman lämpötilan suuntaan.
Eristämättömällä pedillä ole leivinuuni suoraan yhteydessä kylmään routamaahan. Sienne se lämpö karkaa ja kylmä tulee pirttiin.
Toinen reitti mistä lämpö johtuu on tietenkin piippu joka on yhteydessä kylmään ulkoilmaan.
Fysiikanlakien mukaisesti lämpötilaerot pyrkivät tasaantumaan ja mitä paremmin materiaali johtaa lämpöä, sitä tehokkaammin tasaantuminen tapahtuu. - Anonyymi
Kun leivinuunissa polttaa puuta,miksei se lämmittäisi varatessaan lämpöä?
Eki työnnettävä jotain paistumaan,muuten
ei mitään,niinkö? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ei ole olemassa kylmyyttä, mikä liikkuisi rakenteissa."
Kyllä on ja se johtuu lämmön johtumisesta. Tosin fysikaalisesti kylmä ei varsinaisesti liiku vaan lämpö liikkuu aina alemman lämpötilan suuntaan.
Eristämättömällä pedillä ole leivinuuni suoraan yhteydessä kylmään routamaahan. Sienne se lämpö karkaa ja kylmä tulee pirttiin.
Toinen reitti mistä lämpö johtuu on tietenkin piippu joka on yhteydessä kylmään ulkoilmaan.
Fysiikanlakien mukaisesti lämpötilaerot pyrkivät tasaantumaan ja mitä paremmin materiaali johtaa lämpöä, sitä tehokkaammin tasaantuminen tapahtuu.On se näköjään vaan vaikeaa ymmärtää, että kylmä ei kulkeudu mihinkään,
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On se näköjään vaan vaikeaa ymmärtää, että kylmä ei kulkeudu mihinkään,
Ei niin. Lämpö vaan kulkeutuu pois.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kun leivinuunissa polttaa puuta,miksei se lämmittäisi varatessaan lämpöä?
Eki työnnettävä jotain paistumaan,muuten
ei mitään,niinkö?Lämmittäähän se, mutta jos sille ei ole muuta käyttöä, kuin lämmitys niin parempi vaihtaa se lämmityskäyttöön paremmin sopivaan tulisijaan. Leivinuunin polttotekniikka on vanhanaikaista jolloin hyötysuhde jää heikoksi. Puuta siis kuluu paljon.
Erityisesti vanjojen rakennusten ongelma on, että käyttämätön leivinuuni vain jäähdyttää, koska se johtaa lämpöä eristämättömiin perustuksiin ja maahan. Ennen 60-luvua rakennetuissa taloissa kun ei paljon routaeristyksiä ole.
Leivinuuni on tehty leipomista varten ja rakenne ajalta jolloin ei ollut muuta mahdollisuutta valmistaa leipää. Kuinka moni nykyisin tarvitsee leivinuunia leivän paistoon? Veikkaan ettei kovin moni. Täälläkin moni kehuu paistavansa kinkut ja karjalanpaistit leivinuunissa. Noh noiden valmistamiseen riittää haudutusuuni joita saa monien varaavien takkojen yhteyteen jos sähköuunin käyttö on ylivoimaisen vastenmielistä.
Leivinuunia tarvitsee vain paistamiseen, jossa tarvitaan korkeaa lämpötilaa, kuten esim. leivät piirakat ja pitsat. Toki noidenkin paistaminen onnistuu paljon vähemmällä vaivalla normaalissa sähköuunissa verrattuna leivinuunin lämmitykseen, hiilten kolaamiseen, arinan putsaukseen ym. oheistyöhön nähden.
- Anonyymi
No on taas uusavuton asialla!
- Anonyymi
Niitä kyllä riittää noita uusavuttomia. 27 vuotta on lämmitetty takka/ leivinuuni vaalea eikä nokea kautta tummentumaa löydy. Nytkin 33 pakkasta, patterit kiinni ja hyvin tarkenee!
- Anonyymi
Jep, täälä pätee taas ne jotka ei ole leivinuunia nähneetkään, lämmittämisestä nyt puhumattakaan.
- Anonyymi
KUN kunnon leivinuunin vetäsee noin 400 asteeseen niin kyllä se huohtaa lämpöä 2päivää. Vaikka uunin sisälämpötila ei laske vuorokaudessa alle 160 astetta
- Anonyymi
Nyt onkin tullut ihan uusi lämmityslaite "kiertoilmatakka"!
- Anonyymi
Just, olen 40 vuotta saanu talon lämpimäksi pelkän leivarin avulla. Tämä 50 neliön tupa nyttekin +21 ei sähköjä, ja ulkona - 33.samalla paistuu piirakat, leivät, pataruuat ja uunissa lämmitän myös tiskivedet suuressa peltikattilassa. Et taida olla vähääkään tapetilla 🤣
- Anonyymi
Kai nyt 50 neliön tupa lämpenee hieman vähemmälläkin. Saattaa tulla hiki kun leipoo.
- Anonyymi
"Ei voi olla totta,kun ne on pedille-vai mikäse oli?- muurattu.
Leivinuunit pitää purkaa pois.*
Hohhohoija noita puheita.
Varmaan kateellinen tuo aiemmin kirjoitellut, kun itellä ei ole. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ei voi olla totta,kun ne on pedille-vai mikäse oli?- muurattu.
Leivinuunit pitää purkaa pois.*
Hohhohoija noita puheita.
Varmaan kateellinen tuo aiemmin kirjoitellut, kun itellä ei ole.Sehän on vain siitä kiinni paljonko puuta poltat.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kai nyt 50 neliön tupa lämpenee hieman vähemmälläkin. Saattaa tulla hiki kun leipoo.
Tupa on huone, siis keittiö nykykielellä, mutta isompi. Samalla lämpö lähtee tuvasta kamareihin eli kiertää ja jos on vielä yläkerta, niin nousee myös ylöspäin ja avot, jos on vielä hirsirakennus, niin täydellistä. Betonikuutio tai nykytalot on ihan haistapaskaa. Niissä on kaksi "säätöä", kylmä tai kuuma. Vanhat talot "hengittää" ja niissä on aina sopiva lämpö. Kesähelteellä sopivan viileitä. Toki, jos hellejakso kestää kuukausia, niin lämpenee nekin, mutta kuukausien hellejaksoista voi vain unelmoida.
- Anonyymi
Leivinuunia huonompi taitaa vain olla avotakka. Siinä on samat ongelmat kahta kauheampana. Makkarat kyllä paistuu, mutta se kannattaa tehdä vain kesäisin. Takkahuoneessa (talon päädyssä) olevaa takkaa ei edes ole tarkoitettu talon lämmittämiseen eikä se sillä onnistuisikaan.
Kyllä nykyaikainen kiertoilmatakka on merkittävä etu, jos sellainen löytyy talosta.
Mutta niin halpaa puuta ei olekaan, että sillä olisi halvempi lämmittää kuin lämpöpumpulla.- Anonyymi
Pörssisähkö maksaa tänään kalleimmillaan n. 250 senttiä/kWh. Niin kallista klapia ei olekaan että sillä olisi kalliimpi lämmittää kuin sähköllä toimivalla pumpulla. En tiedä paljonko tammesta tehdyt klapit maksavat mutta ei kuitenkaan niin paljon!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pörssisähkö maksaa tänään kalleimmillaan n. 250 senttiä/kWh. Niin kallista klapia ei olekaan että sillä olisi kalliimpi lämmittää kuin sähköllä toimivalla pumpulla. En tiedä paljonko tammesta tehdyt klapit maksavat mutta ei kuitenkaan niin paljon!
Toki, mutta jos pörssisähkö maksaa yhtenä päivä vuodesta tuo verran, niin sillä ei ole kokonaiskustannusten kannalta mitään merkitystä.
- Anonyymi
Meillä on ilmalämpöpumppu, kun on -30 pakkasta pumppu menee lepotilaan eikä lämmitä yhtään, ainoa hyvä puoli ettei kuluta sähköäkään yhtään lepäillessään.
Mukavaa kun pumppu lepäilee yli puolet vuorokaudesta, sisällä aamuisin on 7-8 astetta lämmintä, ulkona 30-34 astetta pakkasta.
- Anonyymi
Vanhan ajan leivinuuniin ei mahdu kinkkua.
- Anonyymi
Kyllä mahtuu, niin vanhaan kuin uuteen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä mahtuu, niin vanhaan kuin uuteen.
Jos uuniin mahtuu kinkku, niin kyseessä on paistouuni. Mutta leivinuuni on suunniteltu leipien paistamiseen.
- Anonyymi
Niitä vanhanajan (yhdyssana!) leivinuuneja lämmitettiin usein metrisillä haloilla, niin esim. kotonani ja aika monta aika isoa kinkkua sinne olisi mahtunut yhdellä kertaa.
Ymmärrän että vihjaat uunien mataluuteen mutta eivät ne sentään NIIN matalia olleet, olihan jo rakentaessa otettu huomioon että siellöä satettaisiin valmistaa muutakin kuin leipää!
Yksi kysymys: Ellei leivinuunisssa kypsennetty kinkkuja, missä ne sitten maalaistaloissa valmistettiin, nuotiollako?? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niitä vanhanajan (yhdyssana!) leivinuuneja lämmitettiin usein metrisillä haloilla, niin esim. kotonani ja aika monta aika isoa kinkkua sinne olisi mahtunut yhdellä kertaa.
Ymmärrän että vihjaat uunien mataluuteen mutta eivät ne sentään NIIN matalia olleet, olihan jo rakentaessa otettu huomioon että siellöä satettaisiin valmistaa muutakin kuin leipää!
Yksi kysymys: Ellei leivinuunisssa kypsennetty kinkkuja, missä ne sitten maalaistaloissa valmistettiin, nuotiollako??Leivinuuni oli tehtyy ja muotoiltu vain leipien ja limppujen kypsentämisen. Tupien puuhelloissa oli erikseen paistouuni. Paistouunit ovat yleisuunena, jota sopivat kinkun paiston lisäksi myös leipien kypsentämiseen. Leivinuuneissa on matala, kaareva suuluukku. Tupani korkeimmalta kohdaltaan 16 senttisestä luukusta ei pysty laittamaan kinkkua uuniin.
Nykyään on paistouunien lisäksi matalia pitsauuneja. Eihän kukaan sano paistavansa kinkkua pitsauunissa. Yhtä hassu väite on kinkun paistaminen leivinuunissa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niitä vanhanajan (yhdyssana!) leivinuuneja lämmitettiin usein metrisillä haloilla, niin esim. kotonani ja aika monta aika isoa kinkkua sinne olisi mahtunut yhdellä kertaa.
Ymmärrän että vihjaat uunien mataluuteen mutta eivät ne sentään NIIN matalia olleet, olihan jo rakentaessa otettu huomioon että siellöä satettaisiin valmistaa muutakin kuin leipää!
Yksi kysymys: Ellei leivinuunisssa kypsennetty kinkkuja, missä ne sitten maalaistaloissa valmistettiin, nuotiollako??Maalaistaloissa oli savusaunoja, jossa voitiin palvata lihoja, nin ettei tarvinnut mainitsemaasi nuotioon turvautua.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Leivinuuni oli tehtyy ja muotoiltu vain leipien ja limppujen kypsentämisen. Tupien puuhelloissa oli erikseen paistouuni. Paistouunit ovat yleisuunena, jota sopivat kinkun paiston lisäksi myös leipien kypsentämiseen. Leivinuuneissa on matala, kaareva suuluukku. Tupani korkeimmalta kohdaltaan 16 senttisestä luukusta ei pysty laittamaan kinkkua uuniin.
Nykyään on paistouunien lisäksi matalia pitsauuneja. Eihän kukaan sano paistavansa kinkkua pitsauunissa. Yhtä hassu väite on kinkun paistaminen leivinuunissa.Ainakin meillä oli leivinuunin luukku jotain 30 senttiä korkea, kinkku mahtui hyvin ja uunin pankolla oli vekarana mukava loikoilla kun se oli mukavan lämmin. Näin 60-luvulla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Leivinuuni oli tehtyy ja muotoiltu vain leipien ja limppujen kypsentämisen. Tupien puuhelloissa oli erikseen paistouuni. Paistouunit ovat yleisuunena, jota sopivat kinkun paiston lisäksi myös leipien kypsentämiseen. Leivinuuneissa on matala, kaareva suuluukku. Tupani korkeimmalta kohdaltaan 16 senttisestä luukusta ei pysty laittamaan kinkkua uuniin.
Nykyään on paistouunien lisäksi matalia pitsauuneja. Eihän kukaan sano paistavansa kinkkua pitsauunissa. Yhtä hassu väite on kinkun paistaminen leivinuunissa.En tiedä, onko Länsi-Suomessa erikseen leivinuuneja reikäleipiä varten, mutta ainakin täällä idässä leivinuuneihin on aina mahtunut isompaakin evästä, vaikkapa kinkkuja.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En tiedä, onko Länsi-Suomessa erikseen leivinuuneja reikäleipiä varten, mutta ainakin täällä idässä leivinuuneihin on aina mahtunut isompaakin evästä, vaikkapa kinkkuja.
No, jos kinkku mahtuu, niin kyseessä ei ole leivinuuni, vaan paistouuni. Voit katsoa netistä iltelehden kuvasta hellaa, jossa on sekä paistouuni että leivinuuni.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No, jos kinkku mahtuu, niin kyseessä ei ole leivinuuni, vaan paistouuni. Voit katsoa netistä iltelehden kuvasta hellaa, jossa on sekä paistouuni että leivinuuni.
Hassua, että tämänlaisia juttuja on netti täynnä. Ehkä ihmiset ovat kovin tyhmiä, kun eivät tiedä, että kinkku ei mahdu leivinuuniin.
https://pastanjauhantaa.blogspot.com/2005/12/joulukinkku-leivinuunissa.html?m=1
- Anonyymi
Jahas. "Asiantuntija" lienee jäänyt päreaikaan vai oletko ollut savusaunassa? Tuossa takka pöhöttää, pidin luukkujakin auki. Seinät on puhtaat, nö pölyä voipi olla.
Poika ei olekkaan nähnyt leivinuunia, takkaa eikä varmasti edes puuhellaa.
Siellähän kärvistelet kateellisena pörssisähkösi kanssa. Vi***n idiootit ei tajunneet tuostakaan mitään, kun ilmaseks saa, mutta ei ymmärretä, kun pakkaset tulee, nousee hintakin tappiinsa, jos ei muuta, niin ilmenee äkki"vika". Ettekö ny jumalauta tajua tuota keplottelua??? Uniperia maksatte..No ilmaissähkökehujat on häpeämässä ny sukulaisissa, kun ei raaskita edes kaffeeta keitellä. - Anonyymi
Tämän ketjun aloittaja on työtä vailla oleva uunien kaupustelija. Luulee, että haukkumalla jotain hyvää ja kaiien arvostamaa, nämä samantien purkavatkin leivinuuninsa ja ostavat tilalle jonkinmoisen takan tms.
Sanon nyt kuitenkin, että kunnon talossa on tuvassa aina hella ja leivinuuni. Pirtissä ja kamareissa on omat uunit. Kunnon talo on aina hirsitalo. Eikä mitään liimapuuta, vaan kokohirttä. Kun hellaa ja uuneja lämmittää, niin ei tarvitse palella, oli ulkona mitä asteita hyvänsä.
En ole tuon tyhmempää kuullut, että uunit jäähdyttäisivät. Kyllä ne lämmittävät ja hyvin. Mikähän on kokemus oikeista leivinuuneista? Meillä se on jokseenkin iso. Tehty sotien aikaan käsintehdyistä tiilistä, samoin kuin muutkin uunit ja hella.
Ja sekin pitää oikaista, etteikö leivinuuni lämmittäisi muitakin huoneita. Kyllä se lämmittää. Senkin takia, että hormiryhmä on noin keskellä taloa, niin lämmittää hienosti viereisiäkin huoneita, vaikka väliovetkin olisivat kiinni. Jos avaa, niin lämpiää vielä paremmin. Tupa pysyy hyvin lämpöisenä, kun pelkällä hellalla lämmittää ja keittelee kahvit. Mutta kun leivinuunin lämmittää kuumaksi, niin muuta ei tarvitse. Se lykkää lämpöä 3-4 päivää. Näin se on aina ollut ja pysyy ainakin meidän tuvassa.- Anonyymi
Näin
- Anonyymi
Jälkilämmössä paistuu rievät ja rosvopaistit ja pizzat.🔥
- Anonyymi
Pitkä kirjoitus täyttä shittiä 😂 Se, että näet leivinuunin ja alat kuvitella jotain, ei tee siitä huonoa. Puunpoltossa näissä kaikissa vaaraavissa tulipesissä on lähes yhtä hyvä hyötysuhde kunhan palokaasut heittää yhden voltin takan sisäisissä kanavissa.
- Anonyymi
Leivinuunissa ilmaa syötetään vain pohjalle???
- Anonyymi
Pahin virhe on takoissa ja leivinuuneissa se että sisä ja ulkomuurauksen väliin tungetaan joku palovilla eristeeksi, niinkuin monesti tehdään. Ei kai se lämpö ikknä tavoitakaan pintaa kuin vaimeasti. Suuri osa lämmöstä virtaakin sisätiilistä taivaalle, kun sulkupeltikin vuotaa läpi jonkun verran.
Siis EI VILLAA takan ja uunin muurauksessa !- Anonyymi
Ei vuoda, kun laittaa pellin ilman häkäreikää. Tai modifioi olemassa olevan. Ei ole iso homma.
Olllaan todella tyytyväisiä nykyiseen 20 v vanhaan nunnan kuori-takka-leivinuuniin. Paitsi, että leivinuuni on lähinnä haudutusuuni. Mutta siis lämmön suhteen parempaa en tiedä ja monenlaista on ollut. Ei polta pinta ja lämpöä riittää 24 h pakkasillakin yhdellä lämmityskerralla.
Nyt -30 ja tarttee polttaa 2 pesällistä päivässä. - Anonyymi
Et voi olla tosissas, savupiippu on 6 m korkea ja yleensä rakennuksen sisällä.
- Anonyymi
Nunnauuni on sitten tehty oikein eikä vaippaa ole eristetty liiaksi irti sydämestä.
Tarkotuksena on lämmön anto tilaan tasaisena ettei tule äkillistä pinnan kuumenemista.- Anonyymi
Suurin osa leivinuuneista suomessa on muurattu tiilistä 😂 Vasta moderninnat on palapeliä.
- Anonyymi
Jos leivinuunin suuaukko on mallia kaarevan matala, niin ei siitä kyllä joulukinkku sisälle mahdu.
Joten possuja pitää jalostaa sen malliin, että muistuttavat kropaltaan, kaarevan matalia. - Anonyymi
Ihan vaan tiedoksi. Mökillä = 20-luvun torppa, ainoa lämmönlähde on sen 100 v ollut leivinuuni. Asuttu vakituisesti jonnekin 1965 paikkeille, jolloin siellä ei ollut edes sähköjä..
Lämpiää hitaasti, mutta uunin lämmettyä lämmintä riittää.... Sen jälkeen paukkupakkasillakin pikku pesällinen / päivä, niin muuta ei tarvita. - Anonyymi
Varmasti leivinuunin varassa elävät tyytyvät leivinuuniin, koska heillä ei ole tietoa ja osaamista lämmittämiseen tarkoitetuista tulisijoista eli oikeista kiertoilmatakoista. Huminaa kuunnellessaan toteavat vain tyytyväisenä, että kylläpäs on hyvä veto. Eivät vain ymmärrä, että puut kuluvat valtavan ilmamäärän lämmittämiseen ja tämä ilma nousee piipusta harakoille.
Olen lämmittänyt molemmilla ja leivinuunin puunkulutus oli hurja, mutta sen käyttö sopii paremmin yksinkertaiselle ihmiselle. Kiertoilmatakasta oikein huomaa miten lämpötila pesässä nousee, kun lyö lasiluukun kiinni ja säädöt on kohdillaan. Silloin myös päästöt pienenevät huomattavasti. - Anonyymi
Typerää paskaa, melkein kaikissa vanhoissa leivin uuneissa voi ensiöilman ottaa piipusta.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1131458
Se helpottaisi oloa jos
Se toinen tietäisi että molemmat tykkäämme toisistamme. Se on asia mikä vaivaa ja ahdistaa minua vaikka tilanne olisikin881307Palsta kysely..
Mikä on mielestäsi hyvä ikäero parisuhteessa? Tulevassa/kuvitteellisessa tulevaisuuden suhteessa, voisitko harkita ”ott1361067- 68974
- 39917
- 69874
- 97867
Haluaisin nainen vain välillä heilutella peittoa sinun kanssa
Mutta kuitenkin oltaisiin uskollisia toisillemme.54852- 75846
Ihmeellistä millaisissa tilanteissa ajatukset kulkuun sinuun
Eilen seurasin kun ihmiset ajoivat kaupan parkkipaikalle ja menivät yhdessä kauppaan. Iski jotenkin ikävä. Mietin että39784