Tuulivoima ajaa luonnon ahtaalle

Anonyymi-ap

Tuulivoima ajaa luonnon ahtaalle

SUOMEN LUONNON päätoimittaja Heikki Vasamies kritisoi sitä, että tuulivoimaloita tuntuu nyt Suomessa nousevan joka niemeen ja notkelmaan.

”Tuulivoiman nousu on ilmaston ja huoltovarmuudenkin näkökulmasta sinällään positiivinen asia. Juuri nyt asiat kuitenkin etenevät niin nopeasti, että viranomaisvalvonta ja etenkään luonto- ja ympäristövaikutusten arviointi eivät ehdi pysyä mukana vauhdissa.”

”Jos joku ei ole vielä oivaltanut, kyse ei enää ole energiaomavaraisuudesta tai pelkistä ilmastohyödyistä. Tuulivoimabuumin taustalla on pyrkimys tuottaa sähköä merkittävästi yli oman tarpeen ja jatkojalostaa se sähkötuotteiksi: halpa ja päästötön energia houkuttaa esimerkiksi raskasta vety- ja akkuteollisuutta.”

”Ensin liikkeelle päässyttä maatuulivoimaa on rakennettu villin lännen tyyliin. Merituulivoimaa voitaisiin suunnitella ja säädellä tarkemmin jopa yhteispohjoismaisesti, mutta tämä tuskin toteutuu hankkeiden kiirehtimisen ja keskinäisen kilpailun takia.”

”Tuulivoimaloita pystytetäänkin paikkaan kuin paikkaan, jossa ei pikaisessa tarkastelussa tai puuttuvan tutkimustiedon vuoksi ilmene mitään erityissyytä olla rakentamatta. Tunnetut erityistä suojelua vaativat kohteet ehkä rajataan ulos, mutta kun kartat alkavat olla täynnä suunniteltuja voimaloita, tavalliselle luonnolle jää huolestuttavan vähän tilaa.”

”Vaikka erityiset luontokohteet saataisiin turvattua, maankäyttö kaventaa tavallisen lajiston elinmahdollisuuksia. Eläimet myös liikkuvat ja altistuvat voimaloiden lavoille ja melulle.”

SEURAN päätoimittaja Erkki Meriluoto kaipaa yhteiskunnalta energiapoliittisia toimia, joilla esimerkiksi sähkön hinnanvaihtelut saataisiin kuriin.

”Pörssisähköasiakas saa joka iltapäivä jännittää, miten seuraavana päivänä voi elää. Kukkaron lisäksi kohtuuttoman suuret hintavaihtelut nakertavat hermoja.”

”Pitkän keskustelun saisi aikaan, kun listattaisiin, mitä menneinä vuosina on tehty väärin. Lisäydinvoiman vastustaminen, liian nopea fossiilisen tuotannon vähentäminen ja liiallinen riippuvuus tuulivoimasta. – – Ikään kuin oltaisiin unohdettu maantieteellinen sijaintimme kokonaan.”

”Virheitä ei ole kuitenkaan myöhäistä korjata. Tuntuu vain siltä, että kokonaisuutta ei hallitse oikein kukaan.”

”Suomeen pitäisi perustaa energianyrkki, jossa alan parhaat asiantuntijat pääsisivät takomaan poliitikkojemme päähän, mitä Suomi tarvitsee – ilman, että poliitikon oma agenda ajaa järjen ohi. Sitten rakennettaisiin ja samalla työllistettäisiin ja opittaisiin lisää.”

HS 22.1.24

Siinä erinomainen kannanotto meneillään olevaan järjettömään tuulivoimarakentamiseen. Suomen luontoväki on ollut tähän adti oudon hiljaa, vsrmaan ideologisista syistä osaltaan. Arvelen, että tuulivoimarakentamisesta aiheutuva luontotuho on edennyt nyt siihennpisteesern, että luontoasiantuntijoidenkin on pakko reagoida. Hyvä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

3

176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuuli sitä tuuli tätä

    • Anonyymi

      Suomen luonnon asiantuntijat ovat olleet tähän asti aika hiljaa tuulivoiman ongelmista todellakin. Mutta voi olla, että kun joku ko. asiantuntijoista uskaltaa tehdä ulostulon kuplastaan ja kertoa, mitä mieltä oikeasti on tuulivoimasta, niin monet muutkin uskaltavat. Toivotaan siis, että luonnon asiantuntijat yhä enenevässä määrin ottavat kantaa tuulivoiman ongelmiin ja pudottavat sen puhtaan energian palliltaan. Kun ongelmat tunnustetaan, voidaan alkaa miettiä, minne nämä ongelmatuulivoimalat saa kuitenkin pystyttää. Niin kauan kuin tuulivoiman ongelmia ei tunnusteta, tuulivoimajuna kulkee väärällä raiteella kohti katastrofia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1773
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1357
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1168
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1138
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      53
      997
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      966
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      964
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      67
      881
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe