HS-Gallup: Stubb johtaa!

Anonyymi-ap

HS: Presidentinvaalien ensimmäiselle kierrokselle tuli lisää sähköä, kun Helsingin Sanomat julkisti tuoreimman HS-gallupin. Sen aineisto kerättiin 17.–20. tammikuuta eli viime viikon keskiviikolta lauantaille.

HS-gallupin mukaan kokoomuksen Alexander Stubb on edelleen suosituin ehdokas 22 prosentin kannatuksellaan ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto (vihr) toiseksi suosituin 20 prosentin kannatuksellaan. Kolmantena on perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho, jota kannattaa 18 prosenttia. Muut ovat selvästi kolmikon takana, lähimpänä valitsijayhdistyksen Olli Rehn (kesk) 12 prosentin kannatuksella.
Suurin muutos on perussuomalaisten Jussi Halla-ahon kannatuksen selvä kasvu. Edellisessä HS-gallupissa hänen kannatuksensa oli 13 prosenttia, joten kasvua on viisi prosenttiyksikköä. Halla-ahon lisäksi kannatustaan on kasvattanut vain Olli Rehn, jonka kannatus nousi kolme prosenttiyksikköä. Sekä Stubbin että Haaviston kannatus laski kaksi prosenttiyksikköä.

Halla-ahon ja Rehnin luvuissa näkyy oman puolueen rivien tiivistyminen oman ehdokkaan taakse. Tosin Halla-aho on saanut taakseen myös kokoomuksen kannattajia. Kokoomusta aiemmin äänestäneitä on siirtynyt Stubbin takaa myös Haaviston leiriin, mutta niin on vihreitäkin Stubbin taakse.

Asetelma muuttuu hiukan, jos huomioon otetaan vain ne, jotka kertoivat äänestävänsä varmasti. Heidän parissaan Stubbin kannatus on 24 prosenttia, Haaviston 23 prosenttia, Halla-ahon 18 prosenttia ja Rehnin 13 prosenttia.

Vaalien ensimmäisen kierroksen viimeisistä päivistä on siis tulossa sähäköitä. Vaikka tiistaina päättyvässä ennakkoäänestyksessä annetaankin huomattava osa äänistä, kiristynyt tilanne pakottaa ehdokkaat juoksemaan loppuun asti. Tiukentuva kisa voi nostaa äänestysaktiivisuutta ja tuoda lisää ihmisiä uurnille varsinaisena vaalipäivänä tämän viikon sunnuntaina. Panokset ovat kovat viimeisissä vaalitenteissä, esimerkiksi HS:n tentissä tiistaina ja Ylen vaalikeskustelussa torstaina.

Ajateltavaa on myös äänestäjillä. Kun ehdokasta on aluksi voinut pohtia sen mukaan, kenestä pitää tai kenet haluaisi nähdä presidenttinä, nyt moni joutuu miettimään myös yleistä vaaliasetelmaa.

Tiukentuva kisa voi nostaa äänestysaktiivisuutta.
Halla-ahon kannatuksen kasvu taatusti innostaa perussuomalaisia ja helpottaa heidän loppusuoran vaalityötään. Perussuomalaiset ovat odotelleet kyselyjä malttamattomina, koska puolueen kannatuksella on tapana kasvaa varsinaisen vaalipäivän lähestyessä. Se ei kuitenkaan johdu mediasta eikä kyselyistä vaan siitä, että perussuomalaisten tukijat tarvitsevat jostain syystä muita enemmän herättelyä vaaleihin. Nyt he tuntuvat kuitenkin heränneen. Halla-ahon kannatus on täsmälleen sama 18 prosenttia, jonka perussuomalaiset sai HS:n uusimmassa eduskuntavaalikannatusta mitanneessa kyselyssä.

Halla-aho on kuitenkin mielipiteitä voimakkaasti jakava poliitikko. Halla-ahon kannatuksen nousu saattaakin saada vasemmistoliiton Li Anderssonin ja Sdp:n Jutta Urpilaisen tukijat pohtimaan äänestyskäyttäytymistään ensimmäisellä kierroksella.

Tuoreen HS-gallupin perusteella uskaltaa jo ennustaa, että Sdp epäonnistuu kolmansissa presidentinvaaleissa peräkkäin – se on vanhalle mahtipuolueelle nolo saldo. Urpilaista kannattaa viisi prosenttia eli selvästi alle puolueen kannatuksen tason. Demarien kannattajista kolmannes on jo Haaviston takana.

Syy voi olla osin Urpilaisen oma, sillä hän vaikutti haluttomalta lähtemään komissaarin paikalta vaalitaistoon. Mutta Urpilaisen matala kannatus kertoo myös isosta muutoksesta. Presidentti Tarja Halosen teemojen uudelleenlämmitys ei tässä ajassa pure.

5

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höpöpojat menevät aina mykiksi, kun isketään poikittaisella totuudella ilma ulos.

    • Anonyymi

      Täyttääköhän noin pitkä lainaus rikoksen tunnusmerkit?

      • Anonyymi

        Se on tiukkaa faktaa ja täyttää siis totuuden tunnusmerkit.
        Valehtelijat se lyö mykiksi.
        Niin pitääkin.


    • Anonyymi

      Sitä ihmettelen kun julkaistiin tukijat Ovatko todella kaikki viihdealan ja näyttelijät ja ns taiteilijaksi Itseään tituleeraamat vasemmistolaisia ?! Kyllä vanha kommunismi elää vielä vahvana suomessa.

      • Anonyymi

        Ovatko ne fasistisia mielipiteitä levitelleen ehdokkaan kannattajat itsekin fasisteja vai miten heitä pitää nimitellä. Vuosien 1930-1945 saksalaisuus lieveilmiöineen näkyy nyt Suomessa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9214
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      41
      2709
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      152
      2493
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2019
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      7
      1330
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe