Agressiivinen potilas kotona - mitä tehdä?

Hei!

Asun vanhemmilla ja olen oman äitini omaishoitaja joka sairastaa ms-tautia. Isäni on myös kotona auttamassa äidin hoitamisessa.

Kotona asuu myös 30v oma iso veljeni joka on viimeisen 4v aikana muuttunut täysin. Veljeni lopetti koulut eikä nykyään tee mitää, päätti suhteet kaikkiin kavereihin ja muihin sisaruksiin ja vihaa käydä esim hammalääkärissä tai ei voi soittaa puhelimella kenellekkään ilman äidin läsnäoloa.

Ongelmana on tullut viimisen 2v aikana agressiivinen käytös, veljeni uhkaa äitiään ja isää tappamisella/rangaistuksilla/omilla keksimillään säännöillä. Myös minuum kohdistuu nämä.

Veljeni jättää ovia tahalteen auki, että talvella tulisi kylmä, huudattaa musiikkia tahalteen ja paiskoo ovia häiritäkseen muita.

Veljeni aina keksii jotai asioita mistä voi huutaa esimerkiksi tänään isä oli jättänyt ulos hiekotus ämpärin väärään kohtaan ja veljeni alko uhkailemaan, haukkumaan ja heitti hiekka ämpärit ja lapion isäni sängylle.

Mitä tälläisissä tilanteissa voi tehdä? Poliisille soitto tuskin auttaa? Kun he eivät häntä ikuisesti voi pitää. Ja kun tulee takas nii agressiivinem käytös on 10x pahempi poliisien jälkeen koston mielessä.

Miten asiassa voi edetä koska veljeni ei suostu lähtemään ja miten hän ikinä saisi itselleen oman asunnon hankittua? Kun hänen kanssaan ei voi kommunikoida?

Eroon pääseminen on välttämätöntä mutta ei ole keinoja itsellä. Poliisit pitää max hetkem häntä ja pahentaa tilannetta ja ketään aikuista ei voi pakottaa sairaalaan?

Pelottaa että joku päivä veljeni käyttää agressiotaan muuhun kuin tavaroiden ja asioiden rikkomiseen ja uhkailuun vaa tilanne pian kärjistyy pahoinpitelyyn/tai jopa tappoon. Itseäni pelottaa ja äitini on todella sairas ja hän ei häntä pysty pois heittämään. Veljeni kiristää kaikkia ja luettelee omia sääntöjä talossa joita pitää seurata tai tulee rangaistus/turpiin...

Kiitos jos jaksoit lukea!

18

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mene puhumaan asiasta jonnekkin jossa autetaan Eimkai tuollaista käytöstä kukaan jaksa, hän on varmaan matkalla psykoosiin , ja silloin ei tiedä mitä keksii vaikka toteuttaa uhkailunsa. Niin se usein menee kun perhe aikansa kulkee varpaillaan. En tiedä olisiko sosiaali vai poliisi jonka kanssa pitäisi puhua. Eimkai tuollaista itårti voi pitää . Toimi ennekun on liian myöhäistä

      • Anonyymi

        30- vuotias saa kyllä työttömyyskorvausta joten hänen kuuluu antaa rahaa asumisesta ja ruuasta tietysti sekä siivota omat jälkensä koska on aikuinen eikä vammainen vai onko hän vammainen. Aikuinen siivoaa jälkensä käy parturissa etsii kuolupaikkaa työtä kursseja. Sosiaali virasto hoitaa varmasti hänelle oman asunnon vuokralle kun pyydät ja pääset eroon hänestä kuten toivot. Jos hänen on raskasta asua teidän kanssa olette ilkeitä ja muuta.Ms potilaat on useimmin kilttejä ja heitä vain pitää auttaa.Ehkä pyöritte MS taudin ympärillä niin että ette huomaa enää terveitä ihmisiä ollenkaan.


    • Anonyymi

      Maksaako veljesi oman ruokansa ja asumisensa ?
      Eikö tuollaista jo täytyisi laittaa hoitoon hetkeksi ei ole normaalia käyttäytymistä

    • Veljeni ei maksa ruokiaan tai mitään asumisesta. Mietin ottaa yhteyttä huomenna poliisiin ja kysyä mielipiteitä ja tilanne katsausta?

      Ongelma on just siinä että jos poliisit hänelle ei voi mitään ja ei pidä häntä ku päivän maksimissaan nii mihin hän sit menisi? Takaisin kotiin ja tällä kertaa vielä pahemmat mielessä

      • Anonyymi

        No jos 30- vuotiaaksi käynyt koulua lopettanut 4 vuotta sitten no voi voi sentään jos talo on täynnä toisiaan vihaavia vammaisia !


    • Anonyymi

      Kamala tilanne.Eikö poliisi voi tehdä enempää,eihän se niin voi mennä että veljesi tulee kotiinne riehumaan. Sosiaalihuolto tai psykiatrinen hoito tms? Jonkun tahon tähän on puututtava,olet ihan aiheesta huolissasi.Kotonaan ei tule pelätä.Veljesi on aikuinen joka tarvitsee ehkä psykiatrista hoitoa ja muutettava johonkin hoitolaitokseen jos ei yksin pärjää. Huoli ilmoitus sosiaalitoimeen myös tuli mieleen.Toivottavasti joku muukin vastaa tähän mutta nämä tuli ekana mieleen.Hakekaa apua pian!

      • Anonyymi

        Hieman tiukkoja otteita yhteiskunnan puolesta olisi paikallaan .
        Äitis sairaus heikentää häntä, ja jos äitisikin pelkää poikaa niin se stressaa häntä kovasti ja menee siksikin jo huonoon kuntoon. MS taktisella olisi oltava rauhallinen ympäristö Eikö niin vanha poika sellaista edes käsitä . Tuo uhkailu on kaikista vaikeinta, ensin nämä potilaat alittavat väkivallan joka kohdistuu esineisiin sitten tapaa tulla se vaihe missä kohdistetaan ihmisiin vihansa .
        Ensinnäkin tuon ikäinen poika tavallisesti ei edes asu kotona , silloin on vikaa kun asuu aina vaan kotona jonkinlaisena peräkamarin poikana ja vielä määräilee toisia ja uhkailee . Saat olla varma että jos hän saa jatkaa tuota niin se eskaleeraa usin väkivaltana ihmisiä kohtaan , vai onko Suomessa pakko tapahtua joki; kamala rikos ennekun otetaan vakavasti .


    • Anonyymi

      Psykiatrian tarjoamiin "apuihin" ja "hoitoihin" ei ainakaan kannata luottaa ja uskoa. Niissä paikoissa menee vain huonompaan kuntoon, eikä niistä saa itselleen mitään apua.

      Lisäksi olen aika lailla varma, että aloitus on trollausta, Aloittaja myös vastaa itselleen omaan tekemäänsä aloitukseen. Sen tunnistaa huonosta kieliasusta ja tekemistään kirjoitusvirheistä.

      • Anonyymi

        Kaikki täällä kielivirheitä tekevät. Sinäkin! Vieläpä runsaasti.


      • Anonyymi

        Trollaus mahdollisuus on aina olemassa, mutta jos suomessa on neljännesmiljoona miepä palveluiden käyttäjää, niin miksi se olisi niin mahdoton ajatus että yksi näistä tarinoista päätyisi tänne?

        Senkö takia, että foorumin viiden vaikiokävijän mielestä ei ole olemassa mielisairauksia, vaan ainoastaan huonoja ihmisiä?


    • Anonyymi

      Tee nimetön HUOLI-ILMOITUS koko perheestänne SOSIAALITOIMEEN. Veljesihän on aivan sevon ja jos jo uhkailee sanallisesti tappamisella... Se on itsessään jo rikos, mutta ei poliisi ole tässä oikea taho tosiaa, koska eivät pidä tuollaisen takia kiinni kuin maksimissaan päivän. Sitten vasta pitävät pidempään, kun jotain lopullista on jo tapahtunut...

      Useimmat mielisairaat eivät ole vaarallisia kuin itselleen, mutta niitäkin tapauksia silloin tällöin on; nimenomaan vanhemmillaan asuvat kolmikymppiset peräkammarinpojat, jotka ovat sulkeutuneita, syrjäytyneitä ja ajoittain agressiivisia.

      Älä siis ilmoita veljestäsi, että hänet otettaisiin osastolle, koska sitä ei helpolla tehdä, mieluumin toivotaan, että "hoitaisitte" hänet kotona. Ilmoita koko perheestä; äiti on sairas, tyttö hänen omaishoitaja, poika on agressiivinen ja uhkailee tappamisella jne, kotona asuu myös isä.

      Veli on pakko ottaa osastolle vähintään tarkkailuun, koska hän on VAARALLINEN itselleen tai TOISILLE. Jos kaikki perheenjäsenet kertovat erikseen samat asiat hänestä ja käytöksestään, myös ne sisarukset, joihin on katkaissut välit, niin kyllä hänet otetaan sinne osastolle vähän pidemmäksi aikaa. Sairaalan oma sosiaalityöntekijä voi auttaa häntä oman asunnon löytämisessä ja jollei hän ymmärrä eikä ole halukas muuttoon, ehditte hakea lähestymiskiellon sairaalassaolon aikana.

      Lähestymiskielto voidaan perustellusta syystä asettaa voimaan välittömästi poliisin määräyksellä, mutta se vaatii sitten myöhemmin vielä vahvistuksen käräjäoikeuden käsittelyssä.

      • Anonyymi

        Miksi nimitön yhteydenotto?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi nimitön yhteydenotto?

        Ilmeisesti sen ilmoittajan nimen saa kerta. Tämä käsitys jäi, kun tein äidistäni ilmoituksen että siitä olisi ollut maininta. Kuvittelisin nimellä tehtävän ilmoituksen olevan vakuuttavampi, mutta äidin kohdalla ilmoitus ei johtanut mihinkään toimiin. No ongelmien yksi syy selvisi sitten, kun äiti joutui sairaalaan ja sitten vanhuspalveluiden tarvekartoituksessa sanoivat mun ilmoituksen siellä näkyvän, mutta tosiaan ilmoitus ei silloin ollut johtanut 6 kuukaudessa mihinkään toimiin.


    • Anonyymi

      Ikävä ja hankala tilanne. Mutta onni onnettomuudessa myös hyvin yleinen tilanne. Eli viranomaiset kyllä ymmärtävät että tilanne on vakava.

      Ainoastaan byrokratian rattaat ovat hitaat, ja ihmis / perhesuhteet. Se ei tosiaankaan paljoa äitiäsi auta, jos sinä sen lähestymiskiellon hankit... Eli vanhempasi pitää olla jollain tavalla valveutuneita tähän prosessiin.

      Kuten tuolla mainittu. Huoli ilmoitus on yksi. Toinen voisi olla ihan yhteyden otto äitisi mahdolliseen kotihoitoon tai vastaavaan. Ne ovat hitaampia ja ehkä pehmeämpiä vaihtoehtoja...

      Veljesi tuskin kuuntelee puhetta, ja siksi näissä asioissa on aina tapana mennä vaikeimman kautta.

      Eli muista että Poliisi ja Hoitotaho voivat pyytää virka apua toisiltaan. Eli kun agressiivista ihmistä passitetaan hoitoon, niin poliisi voi olla siinä turvaamassa sitä tilannetta.

      Sairaala hoidossa on osallisena myös niin sanottu kotiutushoitaja. Hänelle voi kerto ihan suoraan, että ei ole enää kykenevä asumaan siellä missä on asunut. Eli kotiuttaminen täytyy tehdä siten, että siitä ei ole vaaraa hänen vanhemmilleen, aka joko omaan asuntoon, asuntolaan jne jne. Tämä tietysti vaatii taas sitä valveutumista omilta vanhemmilta, etteivät hyväksy enää sen agressiivisen kierteen jatkumista.

    • Anonyymi

      Veljesi on sairas ja kuuluu laitokseen. Sille pitää laittaa lähestymiskielto perään jos saa vapaana kulkea.
      Ei se muiden omistamassa talossa voi määrätä ja käyttäytyä tyrannmaisesti ja elellä täyshoidossa.
      Toivottavasti kenellekkään ei käy huonosti. Parasta toimia nopeasti.

    • Anonyymi

      "Kuten tuolla mainittu. Huoli ilmoitus on yksi. Toinen voisi olla ihan yhteyden otto äitisi mahdolliseen kotihoitoon tai vastaavaan. Ne ovat hitaampia ja ehkä pehmeämpiä vaihtoehtoja..."

      Kotihoito ei päätä asiakkaittensa perhe- eikä muistakaan ihmissuhteista. Eikä heillä ole mitään resursseja veljelle määrätä eikä hankkia toista asuinpaikkaa tai kieltää hänen olemistaan kotona (vaikkei olisi edes siellä kirjoilla).

      Kyllä se on sosiaalitoimi, psykiatrinen sairaala ja poliisi yhteistyössä ne tahot, jotka tämän asian pystyy hoitamaan.

      Psykiatrisesta sairaalasta tosin kotiutetaan valitettavasti potilaita asunnottomiksi, mutta ehkä tässä tapauksessa ei kävisi niin, jos sairaalaan toimittamisen syy on se, että potilas on vaaraksi nykyisessä asuinympäristössään. jos hänelle ei sairaalajakson aikana hankita omaa kotia, hän palaa lapsuudenkotiin ja todennäköisesti entistä agressiivisempana.

    • Anonyymi

      tulee mieleen joku äidin paapoma ja passaama aikamiespoika joka on jäänyt henkisesti joltain osin 5v. tasolle. Joku joka ei ole henkisesti ikinä irtautunut äidistään ja vihaa tilanetta jossa äiti ei enää jaksa hoivata häntä. Sitten kuvioissa on vielä sisko joka "omii äidin". Siskon pitäisi tajuta, että veli tässä on se suurin uhri ja kaiken keskipiste. Veljeä tässä pitäis huomioida ja paapoa.

      Olisi hyvä, jos pystyisit huomaamatta nauhoittamaan esim. kännykällä näitä veljesi raivokohtauksia ja uhkailuja. Sitten vaan poliisin puheille ja voit tehdä myös huoli-ilmoituksen. Sinulla on vastuulla sairas äitisi. Luulen että asioihin saadaan jotain vauhtia kun on kyse puolustuskyvyttömästä vammaisesta.
      Valitettavasti Suomessa ei tunnuta tekevän mitään, ennen kuin jotain tapahtuu. Vasta sitten on ip-lehdissä järkyttäviä kuvauksia perhehelvetistä.
      Tuo sinun ongelmasi ei katoa odottelemalla vaan pahenee. Mammanpojan ajatusmaailma on 5v. tasolla. Hän ei kykene itsereflektioon, eli tarkistelemaan tekojaan objektiivisesti. Hän on mielestään aina uhri. Hän manipuloi muita joko ruikuttamalla tai uhkailemalla.
      Lähestymiskielto on aika tehoton näissä tilanteissa. Hän saa siitä vain lisää raivoenergiaa ja kokee että hänellä on entistä suurempi oikeus kostoon.

      Hänellä ei siis ole omaa kämppää ja ilmeisesti hän elää teidän rahoilla? kykenisikö vanhempasi ostamaan hänelle ennakkoperinnöksi oman pikku yksiön jostain kauempaa?
      Näin hän joutuisi väkisin itsenäistyyn ja saisi esim. sossusta omaa rahaa?
      Itse olin myös nuorena, alle 30v. äitini omaishoitaja kun hän sairastui nopeasti etenevään sairauteen Hän sai elää 4 viimeistä vuotta kotonaan. Joten tunnen sympatiaa sinua kohtaan. Se on rankkaa aikaa. En osaa edes kuvitella, miten rankkaa sinulla on ja miten lopussa sinä olet, kun joudut vielä kestämään veljesi tyrannisoinnin.
      Omaishoitajana olet hyvin yksin. Jatkuva huoli omaisesta, nukut koiranunta ym. Omaishoitajat on jätetty hyvin yksin ja omilleen tässä yhteiskunnassa. Vielä tuo, että joudut tähän päälle sietämään veljesi käytöstä, on niin totaalisen väärin!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      252
      2463
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      186
      1572
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1396
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1123
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1119
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      219
      993
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      885
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    Aihe