Miksi metallipajoille ei saada työntekijöitä,

Anonyymi-ap

vaikka koulutuksessa on runsaasti opiskelijoita?

Paikkoja on auki, miksi suomalaiset eivät mene töihin, että pitää ulkomailta saakka hommata työntekijöitä.

Eräskin ulkolainen sanoi, että täällä on hyvä työpaikka, oli tuonut vaimon ja lapset myös. Oli fiksun näköine mies.

Onko Suomessa liian hyvät työttömyyskorvaukset, kun ei työ maistu!
ja saako silloin työttömyyskorvakse jos työpaikkoja on auki?

40

317

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onhan niiden korvausten oltava riittävän hyvät kun töihin ei kannata mennä. Valitetaan ettei saa sellaista palkkaa millä tulisi toimeen, mutta työttömyyskorvauksella kyllä pärjätään.

      • Anonyymi

        Vai niin , valitetaan eli ketkä valittavat? Työttömyyskorvaus on noin 600 euroa puhtaana käteen. Ja sillä on PAKKO pärjätä.


      • Anonyymi

        En minä ainakaan mene töihin 8h päivä ja 5× viikossa jos saa surkeaa palkkaa.Kyllä palkalla pitää sentään tulla toimeen,nämä työnantajat jotka vinkuvat työntekijöiden perään niin maksakaa parempaa palkkaa tai muuten lopettakaa vinkuminen ja tehkää itse työt


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En minä ainakaan mene töihin 8h päivä ja 5× viikossa jos saa surkeaa palkkaa.Kyllä palkalla pitää sentään tulla toimeen,nämä työnantajat jotka vinkuvat työntekijöiden perään niin maksakaa parempaa palkkaa tai muuten lopettakaa vinkuminen ja tehkää itse työt

        Jokainen tukija tarvitseva kuluttaa valtion varoja, kun heille pitää maksaa tukien muodossa rahaa ja se aiheuttaa hallaa valtion taloudelle. Tämä on se kolikon kääntöpuoli.


    • Anonyymi

      Juuri uutisissa sanottiin, että nuoria vastavalmistuneita työttöminä, kun samalla otetaan ulkomaista työvoimaa. Taitaa halvempi ulkomainen työvoima kiinnostaa yrityksiä.

      • Anonyymi

        Niinpä,Suomessa on pula halpatyövoimasta


    • Anonyymi

      Ammatillinen koulutus on ala-arvoista.
      Jo 80-luvulla amiksen levyseppä-hitsaajalinjalta valmistui kavereita jotka eivät osanneet käsitellä polttopilliä eivätkä pystyneet vaihtamaan mig-laitteeseen lankarullaa hitsaamisesta puhumattakaan.
      Oman lukunsa muodostavat nuorten asettamat reunaehdot. Työpaikan sijainti omaan asuntoon nähden, lomien ajoitus, tes:n määrittämä alkupalkka ei tyydytä, työympäristö, ko. työpaikan imago kavereiden silmissä yms. yms.
      Kahden metallialan pk-yrityksen tuotantopäällikkönä kahdella eri paikkakunnalla kerron omista kokemuksistani.
      Työkkärin lähettämät olivat ikään katsomatta avoimen haluttomia!!!!!

      • Anonyymi

        Vastavalmistuneelta ei voi odottaa ihmeitä. Kyllä yritys joutuu kouluttamaan koulun penkiltä tulevia vielä itsekin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastavalmistuneelta ei voi odottaa ihmeitä. Kyllä yritys joutuu kouluttamaan koulun penkiltä tulevia vielä itsekin.

        Totta kai mutta amiksen läpäisseeltä voisi odottaa tiettyjä, yksinkertaisia perusvalmiuksia.
        Kun tuohon taitamattomuuteen yhdistyvät alokkaiden asettamat reunaehdot niin yhtälö on mahdoton.
        Yrityksessä tapahtuva koulutus suuntautuu oppimishalukkaisiin tulokkaisiin ja antaa usein hyvän tuloksen.
        Ammatillisen peruskoulutuksen saaneiden odotetaan kykenevän yksinkertaisimpiin töihin
        OPASTUKSEN jälkeen.
        Muutama vuosikymmen sitten oli ilo nähdä kahden amisvuoden jälkeen kesäksi tulleen kaverin esimerkiksi lastuavan kärkisorvilla yksinkertaisia kappaleita piirrustusten mukaan.
        Ennen numeerista ohjausta.
        Yhden 3kk kesäloman aikana opin polttopillin käytön ja puikkohitsauksen jossa tosin asentosaumat eivät olleet hääppösen näköisiä mutta läpäisivät "vasaratestin".


    • Anonyymi

      Monipiippuinen juttu.

      Nykyaikana kuitenkin liki aina niin, jokaisen nuoren pitää käydä joku koulu, ammatin saadakseen. Tunnen hitosti jengiä, jotka käyneet jonkin amiksen, eivätkä ikinä ole sen ammatin töitä tehneet. Ammatinvalinta, joopajoo. Just amikseen menijät on kovin nuoria, ei ne tiedä, miks aikovat isoina. Usein net käy pikimiten perään jonkin toisen alan koulun, kun ovar ekaks miettineet enenpi asiaa.

      En tiedä, onko aloittaja ikinä käynyt konepajassa. Mutta ei ne häävejä paikkoja aina ole. Työt raskaitakin, likaisia, kiireisiä. Toki nykyaikana hienoakin tekniikkaa, mutta se voi olla tylsää ja pakkotahtistakin. Palkka ei ole hirveen pienim muttei suurikaan. Helpommallakin elantonsa saa.

      Työönantajat haluaa valmiin duunarin vääntämään riuskasti hommia, mahdollisimman pienellä palkalla, tietenkin. Isot tehtaat on isoja tehtaita, aljon pikkupuulaakejakin. Kummissakaan nyt ei sen kummosemmat olosuhteet ole, eikä palkkakaan kummempi.

      LIsäks.Sori, mutta tollanen just amiksesta tullut duunari, se on kehno duunari, ei osaa työelämää- LIsäks keitettyä makaroonia ja hiton hidas ja laiska. Ei sellasella oikein ole häävit työnäkymät edessä, eikä sellasia töissa kukaan kattele.

      Paljon kivempi levyttää himassa ja pelailla pleikkaa, kuin olla konepajalla pomotettavana, urakkatöissä, tuntipalkalla. Ei net etuisuudet mitään häävejä ole, mutta jos saa himasta snadisti lisää, asuu kotona tms, kyllä silleen on kivempaa.

      Kaikista ei ole kaikkeen. Ei se mene, niinkuin työnantajat ja politiikot olettaa, katotaan paljonko työttömiä ja paljonko vapaita duunipaikkoja, homma hoidossa, ei ole. Sanotaan kohtaamo-ongelmaksikin.

      Tilanteeseen siis ainakin kolme syytä, duunarimateriaali, työnantajat ja epårealistiset käsitykset työllistymisestä ja mitä siihen prosedyyriin tarvitaan.

      Ainiin, olin mäkin nuorena miehenä pari vuotta metallihommissa. Paskin duunipaikka, missä ikinä olen ollut, Mutta paljon on virrannut vettä joessa sen jälkeen ja monenlaista tullut tehtyäkin. Paitsi ei enää ikinä metallihommia :D

      =DW=

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Täytyy oikein selvittää, miksi Suomessa niin moni valmistuneista on työttömänä vuosi koulun loppumisen jälkeen. Mitä selvittämistä siinä on, jos ulkomailta otetaan työvoimaa heidän ohi.


    • Anonyymi

      Miksei suomalaisia saada mihinkään työpaikkoihin?

      • Anonyymi

        Syitä on monia, yksi syy on ikärasismi.

        Monilla aloilla 50v on liian vanha. Teknologia-alalla 35......

        Poikkeuksena ovat naiset, yli 40v tuskin jää äitiyslomalle.


      • Anonyymi

        "Kannustinloukku"

        Sehän nousee aina puheeksi, kun oikeisto on hallituksessa. Ratkaisu tyypillissti, leikataan etuisuuksia, siis päivärahoja, sosiaalietuuksia, asumistukia jne. Jostain kummasta syystä kukaan ei ole koskaan ehdottanut reiluja palkankorotuksia :D

        Mutta kuten kirjoityin ylempänä, syitä monenlaisia. Kaikista ei ole kaikkiin töihin, eikä kaikille ole sopivia työpaikkoja. Lisäks mainittava ihmisten muut jutut, asunnot, suvut, sosiaaliset kontaktit rajoittaa muuttohalukkuutta. Tästä voi tulla enenpikin depattia, jahka sote uudistus etenee ja terveydenhoidon toimisteitä ja sairaaloita lakkautellaan. Voip käydä, maassa ehkä on paljon avoimia sairaanhoidon työpaikkoja ja samalla rutkasti työtöntä ja koulutettua työvoimaa.

        Erikseen lisämaininta tästä kohtaamosta. Melkoinen ennustaja pitää olla, jos aikoo kouluttaa sopivasti ja sopiville aloille tekijöitä edes lyhyellä tähtäyksellä. Maassa huutava pula koodareista jne, mutta vuosikymmenten aikana niitä ei ole saatu koulutettua suomalaisista. Oletan, sopivaa porukkaa liian vähän. Siks niissäkin hommissa paljon ulkomaalaistaustaista ja hommia teetetään vaikka nyt intiassa.

        Lopuks. Mun mielestä parempi, että on snadi työvoimareservi, kuin huutava työvoimapula. Valitettavasti nyt on se pula ja lisäks sitä reserviä. Ikinä ei kuitenkaan tulla pääsemään sadan prosentin työllisyyteen, vaikka mitä tekis.

        =DW=


      • Anonyymi

        ...tai sitten miksei suomalainen työnantaja palkkaa työpaikkoihin vai mitä tuumit kun on esim. toimistosihteerin paikka avoinna ja siihen on 50 hakijaa - hups, eipä voikaan palkata kaikkia halukkaita vain se yksi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syitä on monia, yksi syy on ikärasismi.

        Monilla aloilla 50v on liian vanha. Teknologia-alalla 35......

        Poikkeuksena ovat naiset, yli 40v tuskin jää äitiyslomalle.

        Kyse on ikäsyrjinnästä. Ikäsyrjintä ei ole mitään rasismia. Ikään liittyen ei pidä puhua mistään rasismista. Se on terminä täysin väärä. Ikäsyrjintä on oikea termi.


    • Yritysten kannattaisi kouluttaa itse työntekijänsä, vähän isommissa yrityksissä se onnistuu, onnistuu ehkä vähän pienemmissäkin jossa oppiessaankin tuottaa jotain palkkansa eteen. Ihminen joka jää tukien varaan hänellä ei ole mitään tulevaisuutta.
      Metallialan töitä on ympäri maata, ei yrittäjä lähde mielellään etsimään tekijöitä ympäri maapalloa jos löytyy kotinurkilta, siinä säästyy kustannuksia, säästytään kotouttamiselta.
      Yritys menestyäkseen tarvitsee resusseja, työvoiman puutteessa ei menestytä. Taantuman ollessakin on pulaa osaajista, kun tulee nousukausi avoimet työpaikat moninkertaistuvat mitä silloin kun nytkin on pulaa tekijöistä, suomi ei hyödy nousukausista ei ole resusseja vaurastua.

    • Anonyymi

      Älkää nyt taas panko "hyviä" työttömyyskorvauksia työttömyyden syyksi, voi herran jestas sentään??!!

      Metallimiehiä valmistuu, joo mutta se, onko osaaminen sillä tasolla, mitä työnantaja vaatii on toinen juttu! Ja se, millaiset on työolosuhteet ja työyhteisö, nykynuoriso ei ihan minne tahansa pompotettavaksi lähde pikkupalkalla ja pitkän matkan päähän - ei tosin lähtisi vanhempikaan väki.

      Pieni palkka ja raskas työ on huono yhdistelmä

      • Anonyymi

        Ei kukaan vastavalmistunut ole sillä tasolla. Aina pitää kouluttaa yrityksen tavoille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kukaan vastavalmistunut ole sillä tasolla. Aina pitää kouluttaa yrityksen tavoille.

        Näin on työ vasta opettaa tekijänsä sanotaan, tekijästä oltava hyötyä. Kummeksun väitettä halpatyö.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin on työ vasta opettaa tekijänsä sanotaan, tekijästä oltava hyötyä. Kummeksun väitettä halpatyö.

        Jokaisesta uudesta työntekijästä on takuulla aluksi enemmän haittaa, kuin hyötyä. Kun oppivat hommat, niin tilanne muuttuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokaisesta uudesta työntekijästä on takuulla aluksi enemmän haittaa, kuin hyötyä. Kun oppivat hommat, niin tilanne muuttuu.

        Kaikki tarvitsevat alkuopastuksen. Sen ksto riippuu tulijan valmiuksista ja työn vaativuudesta.
        Työhön opettaminen onkin vaikeampi juttu.
        Jututtaessani pk-metallipajaan kesätöihin hakevia oli hakijoilla rajoituksia.
        Joku oli valmis uhraamaan kesälomastaan jopa kaksi tai kolme viikkoa. Helppo tehdä ratkaisu. Tietenkin melkein jokaisella oli hohdokas käsitys osaamisestaan ja sen mukainen palkkavaattimus. Tumpelo vaati heti alkuun tessin ylimpien luokkien palkkaa.
        Yms. Onnistumiset olivat hyvin harvassa.
        Eräs hitsaajana toimivan hepun poika tuli kesätyöhön. Kaveri opastettiin pumppukärrillä ja sähkötrukilla tapahtuviin puolivalmisteiden siirtelyyn työpisteestä toiseen.
        17v ikäinen kundi joka harrasti jääkiekkoa. Muutaman viikon jälkeentuli isukki ilmoittamaan, että pojan on otettava loparit. 6:n tunnin työpäivän jälkeen menee itkien kotiin. Liian rankkaa! Ei jaksa!


    • Anonyymi

      Surkeat palkat niissä firmoissa jossa vingutaan työntekijöiden perään.Haluavat vain halpatyövoimaa

    • Anonyymi

      Metallialan työt eivät ole kummoisia. Moni vaihtaa alaa tai kouluttautuu pidemmälle. Ulkolaiset toki tekevät jotkut mitä vain halvalla jos saavat paikan. Vuokra ja halpatyövoimaa noilla aloilla suositaan. Työntekijästä päästään nopeasti eroon tarvittaessa.

      • Anonyymi

        Nimenomaan. Kun yrityksen palkkakulut pysyvät halvemman työvoiman vuoksi pienempänä, niin voitot paranevat samassa suhteessa, koska kuluu vähemmän rahaa palkkoihin.


      • Anonyymi

        Eivät ole kummoisia?! Noin voi sanoa vain alaa täysin tuntematon.
        On vaatimattomia, on tavallisia, on useitakin tiettyjä taitoja vaativia ja on jopa niitä kummoisiakin!


    • Anonyymi

      Halpatyö, vaikka metalliala, mikä tahansa työ pitäisi olla suhteessa tuottavuuteen, yhteiskunnan toimivuuden takia on töitä mitkä ei näennäisesti tuota mutta on pakko hoitaa. Huono yritys jos ei pärjää ilman halpatyötä, ei sellaisella yrityksellä ole jatkuvuutta. Kainuussa metallialan yritys hakenu tekijöitä mistä saa kun ei saa hakee vaikka indo-kiinasta, jos ei saa ei yritys menesty kun on nousukausi, saatikka taantumassa. Tuleva nousukausi joka tulee EU:a muualla hyvinkin työvoimaa, epäilen onko suomessa. jos emme saa osaavaa työvoimaa ulkoa jäämme ilman nousukauden hyötyä. Satosen toive uni, jää uneksi.

    • Anonyymi

      Muutto kauas toiselle paikkakunnalle on iso kynnys. Rahattomana pitäisi saada asunto, auto, työpaikka , ja muut mahdolliset asiat kuntoon. Perheellisen taas on vaikea lähteä toiselle paikkakunnalle asumaan. Ja nyt poistetaan aikuiskoulutuksen tuki nollaan ettei voi edes kouluttautua uuteen ammattiin kohtuullisesti. Orpon hallitus toimii itse työllistymisen vastaisesti. Hallitys hajoaa tai ainakin seuraava hallitus vaihtuu radikaalisti.

    • Anonyymi

      Orjapalkka ei kiinnosta. Ihmiset hakeutuu muille aloille.

    • Anonyymi

      Palkat? Olen ollut lukuisissa metallin työpaikoissa sekä haalari- että kaulushommissa. Kaikissa on maksettu duunareille vähintään metallin voimassa olevan tes:n mukaista palkkaa. Useassa paikassa oli tessin päälle suorituspalkka jonka taso liikkuin 30% -70% yli taulukon. Aikapalkoissa oli yleensä henkilökohtaiset pätevyys, monikäyttöisyys yms lisät.
      Pitää olla melkoinen supermies ennen kuin ruikuttaa liian pienistä palkoista.

    • Anonyymi

      Metallipajat etsivät työntekijöitä ulkomailta, kun ammattilaisia ei löydy Suomesta riittävästi. Saman aikaan Suomessa niin moni valmistuneista on työttömänä vuosi koulun loppumisen jälkeen. Ammattilaisia ei muka löydy, mutta samaan aikaan heitä on työttömänä. Mikä ei nyt täsmää tässä yhtälössä?

      • Anonyymi

        Ammattilaisia työtöminä? Oikeat ammattilaiset eivät ole vastentahtoisesti työttöminä!
        Olin erään alihankintaa harrastavan metallialan PK-yrityksen tuontantopäällikkönä.
        Kun tieto emoyhtiön, ja sitä myöten myös sivuyksikkömme ajautumisesta konkurssiin levisi niin yksikkömmme luokkahitsarit haettiin muualle töihin parissa päivässä jo ennen konkurssin julkistamista.


    • Anonyymi

      Kun katsoo vapaat työpaikat ja valitsee sanalla metalliala niin saa esille Oikotien etsinnässä 330 vapaata työpaikkaa ympäri Suomen. 80% niistä on vuokrafirmojen ilmoituksia ja sisältävät myös kesätyöpaikat.

    • Anonyymi

      Eli metallityöpaikkoja on hyvin rajoitetusti suomen alueella. Vaatii muuttoa toiselle paikkakunnalle. Turha syyllistää niitä jotka eivät voi muuttaa.

      • Anonyymi

        Välillä on vain pakko muuttaa työn perässä. Toki toivoisi, etteivät kaikki yritykset ängetä eteläiseen ruuhkasuomeen. Muuallekin mahtuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Välillä on vain pakko muuttaa työn perässä. Toki toivoisi, etteivät kaikki yritykset ängetä eteläiseen ruuhkasuomeen. Muuallekin mahtuu.

        Poikamiehenä 6 muuttoa joista kaksi Ruotsissa ja 4 Suomessa.
        Perheellisenä 7 paikkakuntaa perheen kanssa ja perheen pysyessä pääosoitteessa 3 vakituista työpaikkaa ja 9 keikkaa asuen työpaikkakunnalla arkiviikot. Pisin oli 7kk.
        Jos työ ei tule tekijän luo niin - - - !
        Mitta tuli täyteen kun 6:n ja yhden vuoden vierapaikkakuntien itse maksettua asumista en saanut vähentää verotuksessa ja viikonloppujen kotimatkat vain halvimman julkisen mukaan vaikka varsinkaan maanantaiset aamujen aikataulut eivät sopineet. Omallakin oli lähdettävä tien päälle varhain aamuyöstä maanantaisin.


    • Anonyymi

      EIKÖHÄN SE OLE PALKKATASO ELINKUSTANNUKSIIN VERRATTUNA

    • Anonyymi

      Nuorena hoitoalalla oli helppoa. Kun otti työn vastaan jossain suomessa , kaikilla isommilla sairaaloilla oli asuntoja tarjolla. Minäkin lähdin pohjoissuomesta helsinkiin ja oli helppo juttu sen asunnon takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5749
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      495
      3636
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      169
      3453
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2674
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2459
    6. 275
      2100
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1543
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1462
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1409
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1190
    Aihe