Mistä ay-liikkeen ja hallituksen yhteentörmäyksessä on kyse? 1. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorann

Anonyymi-ap

Mistä ay-liikkeen ja hallituksen yhteentörmäyksessä on kyse?

1. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä hallituksen päätökset ovat ”palkansaaja­vastaisia”.

– Suomalaista työelämää runnotaan nyt uusiksi ennen näkemättömällä tavalla, kun hallitusohjelmaan on suoraan saneltu lain­säädäntö­muutokset, joilla työsuhteen ehtoja ja sosiaaliturvaa halutaan heikentää, Eloranta sanoi tiedotteessa.


SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä suomalaista työelämää runnotaan uusiksi ennennäkemättömällä tavalla.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä suomalaista työelämää runnotaan uusiksi ennennäkemättömällä tavalla. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

2. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä hallituksen keinot talouden sopeuttamiseen ovat ”täysin väärät”.

– Hallituksen toimilla sopeutus on epäoikeudenmukaista ja eriarvoistavaa. Suomi tarvitsee kasvua, mutta sitä ei pidä luoda työehtoja heikentämällä ja kurjistamis­politiikalla, Palola painotti.

3. Mielenilmauksilla ja lakoilla SAK ja STTK peräänkuuluttavat ”aitoja neuvotteluita” hallituksen kanssa ”sanelun sijaan”.

4. Orpon hallituksen tavoitteena on kehittää työmarkkinoita joustavampaan suuntaan muuttamalla työrauhalain­säädäntöä, laajentamalla paikallista sopimista järjestäytymättömiin yrityksiin ja purkamalla työllistämisen esteitä.

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa lakkosakkojen korottamista laittomista lakoista, poliittisten ja tukilakkojen rajoittamista, vuoden mittaisia määräaikaisia työsopimuksia ilman perustetta, palkatonta ensimmäistä sairaus­poissa­olopäivää ja irtisanomis­perusteen keventämistä.

Lisäksi hallitus säätää lailla vientivetoisesta työmarkkinamallista, sillä neuvottelut työmarkkina­mallista kariutuivat SAK:n lähdettyä työryhmästä. Jatkossa palkantarkastusten yleistä linjaa ei voitaisi enää ylittää valtakunnan­sovittelijan sovinto­ehdotuksella.

Uudistusten tarkoituksena on tukea työllisyyttä, talouskasvua, kilpailukykyä sekä tuottavuuden kehitystä.


SAK ja STTK järjestivät hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä vastustavan Stop Nyt! -mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla 1. helmikuuta 2024.
SAK ja STTK järjestivät hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä vastustavan Stop Nyt! -mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla 1. helmikuuta 2024. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

5. Uudistuksia valmistellaan kolmikantaisesti eli lainsäädäntöä valmistelevissa työryhmissä ovat mukana työmarkkina­järjestöjen edustajat. Hallitus ei kuitenkaan ole halunnut antaa työmarkkina­järjestöille ”veto-oikeutta” lakiuudistuksiin, vaan hallitus on määritellyt uudistukset melko tarkasti. Tämä on palkan­saaja­järjestöjen mielestä ”sanelua”.

6. Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa ”työhön kannustavaksi”. Käytännössä hallitus leikkaa ansiosidonnaista työttömyys­turvaa ja kiristää sen saamisen ehtoja. Muutoksilla haetaan työllisyysvaikutusten lisäksi säästöjä julkiseen talouteen. Budjettilait vietiin nopeasti läpi, ja oikeuskanslerikin on moittinut sosiaaliturva­leikkausten liian lyhyitä lausuntoaikoja. Myös vuorottelu­vapaa­järjestelmä ja aikuiskoulutus­tuki lakkautetaan.

7. SAK haluaisi, että kaikki hallituksen uudistukset otettaisiin yhtä aikaa neuvottelu­pöydälle, jotta osasta niistä voitaisiin luopua tai lieventää niitä. Hallitus ei ole tähän suostunut, vaan hallitusohjelmassa on tarkka aikataulu sille, miten työmarkkina­uudistukset viedään läpi yksi toisensa jälkeen.

8. Palkansaajajärjestöjen näkemyksen mukaan hallitus toteuttaa elinkeinoelämän järjestöjen eli työnantajapuolen tavoitteet sellaisenaan, eikä työntekijäpuolen tavoitteita huomioida millään tavalla.


Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo aikovat viedä läpi hallituksen lainsäädäntöuudistukset.
Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo aikovat viedä läpi hallituksen lainsäädäntöuudistukset. KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS

9. Konkreettisten uudistusten taustalla taistelua käydään myös ideologisista syistä. Palkansaajajärjestöt pelkäävät, että paikallisen sopimisen laajentaminen romuttaa työehtosopimusten yleissitovuuden ja heikentää palkansaaja­järjestöjen asemaa. Poliittisten ja tukilakkojen rajoittamisella hallituksen katsotaan puututtavan työntekijöiden perusoikeuksiin.

10. Hallitus puolestaan pitää kiinni toimeenpanovallastaan, eikä halua luovuttaa valtaa ”ulko­parlamentaarisille toimijoille”. Erityisesti perus­suomalaiset ovat valtiovarain­ministeri Riikka Purran ja elinkeino­ministeri Wille Rydmanin johdolla kärjistäneet yhteenottoa. Purra on syyttänyt SAK:ta vääristelystä ja uhkailusta ja Rydman on nimitellyt sitä ”Hakaniemen ay-mafiaksi”. SAK:n nähdään pelaavan samaan pussiin oppositiopuolue Sdp:n kanssa.

Täsmennetty kello 9.44, että Rydman on nimitellyt SAK:ta Hakaniemen ay-mafiaksi ja Purra on syyttänyt SAK:ta vääristelystä ja uhkailusta.

7

62

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Soini paljasti aamu tv lähetyksessä Purra ja puhemies PulaAho saavat näppylöitä kun joku puhuu oikeista töistä hiessä ruumiillisesta työstä ja järjestäytyneistä duunareista!.
   Kummallakaan kokemusta siitä ikinä!

   Kumpikin vain kuulleet kertomuksia oikeista töistä ja työelämän realiteeteista.
   Molemmat kirjanoppineita kandeja vailla tosielämän tietoja rehellisestä työnteosta.

   Ei ihme että nyt tökkii ja kunnolla kumpikin työtävieroksuvia populisteja.

   Ei Somessa länkyttäminenctuo tuo katu uskottavuutta tahi työelämätietoutta.

   PulaAho Laitostui pahasti Brysselissä.

  • Anonyymi

   Työ on kamalaa ja rasittavaa ja kaikkien palkka pitäisi kaksinkertaistaa.

   Siihen ei ole varaa.
   Moni asia on huonosti, mutta niiden korjaaminen voi johtaa vielä suurempaan vääryyteen muualla. Yleensä maksajaa kohtaan ollaan bihamielisiä ja kyynisiä.

   • Anonyymi

    Kaikilla aloilla ainakin tonnin palkkakuoppa. Suomi rupusakissa ostovoima vertailussa kansainvälisesti jo vuosikymmeniä!

    PPP eli power purchase parity eli ostovoima pariteetti kertoo oleellisen tilanteesta.
    Jääty rajusti jälkeen muista.


  • Anonyymi

   Johatjien palkat ei oo jäänyt jälkeen yhtään

   Esim sotejohtajat ei edes tee mitään
   Ja ylityt maksaa 1000e tunti vantaalla

  • Anonyymi

   Niin, meillä on yht.äkkiä oikeistolaisin hallitus ikinä. PS yllätti äänestäjät, KD myös oikeistolaisuudellaan.

   Jos hallitus sanoo, että palkat puolitetaan ja työnantaja puoli on samaa mieltä ja työntekijä puoli vastustaa, on tulos 2-1 päätetty kolmikantaisesti.

   Tällä politiikalla mennään. Nykyinen hallitus ei osaa lisätä yhteistyötä ja näkee asiat vain ja ainoastaan työnantajan puolelta. Tätä kaikki ei tunnu ymmärtävän.

   SAK kutsuu tätä varmasti saneluksi, niin minäkin vaikken ole SAK:lainen. Maalaisjärki sen jo kertoo.

  • Anonyymi

   44 vuotta jäsenmaksua maksaneena olen suorastaan ylpeä AY-liikkeestä!Nyt vaan ruuvia tiukemmalle niin kyllä ne Orpo ja Purra saadaan savustettua puskista esiin!Tosin EK kaiken takan mutta edestään löytävät jos luulevat että Suomi on autoritäärinen maa!

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hyvä veli kerhon Alpua sanonu ittesä irti...

   Eikö vähän outoa, kun tämän jupakan jälkeen sanoi ittesä irti.....
   Haapajärvi
   45
   3594
  2. Hevostalli hoiti hevoset henkihieveriin

   Onpa aikoihin eletty. Oman onnensa nojaan jätetyt hevoset jouduttiin lopettamaan tai kuolivat hoidonpuutteeseen. Järkytt
   Kauhava
   36
   3123
  3. Törkeät tyrkyt Martina ja Esko Emma-gaalassa

   Iltalehdessä juttu totuus näistä kahdesta itsestään liikoja luulevista tyrkyistä. Eerikäinen vielä VALEHTELI tapaamisest
   Kotimaiset julkkisjuorut
   346
   2013
  4. Roskaväki lähetteli vihapostia Saarikolle

   Ihmiset ovat taantuneet todella alas. Hyvä, että Saarikko toi tuon edes. Samanlaista paskaa saa niskaansa moni muukin po
   Maailman menoa
   348
   1857
  5. Kuka riehui

   Kuka riehui kauppakeskuksessa puukon kanssa? Ja vielä autolla karkuun.
   Haapajärvi
   28
   1752
  6. Öö, mitä ihmettä! Povipommi Iida Vainio julkaisi kuvia "farmilta"?! Digilaitteet Farmilla kielletty!

   Ööö, mitä ihmettä tosiaan, hieman on harhaanjohtavaa. Tässä täytyi kyllä hieraista silmiä, että missä nämä räpsyt oikein
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   1551
  7. Sinussa on se jokin

   Olet niin ainutlaatuinen. Sinussa on se jokin, mikä saa minut hymyilemään vain ajatellessani sinua. Et ole kuin kukaan m
   Ikävä
   29
   1275
  8. Miksi nuoret miehet haluavat näyttää homoilta?

   Miksi ei voi olla miehekäs? https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000010154107.html
   Maailman menoa
   264
   1231
  9. Kaipaisin sua

   Mun viereeni nukkumaan
   Ikävä
   57
   1180
  10. Harvinainen yhteiskuva! Michael Monroe ja Johanna-rakas hempeilevät romanttisesti Japanissa!

   Oi, tämä on niin söpö pari! Monroe on julkaissut harvinaisen yhteiskuvan puolisonsa Johanna Fagerholmin kanssa Valentine
   Suomalaiset julkkikset
   15
   1165
  Aihe