Mistä ay-liikkeen ja hallituksen yhteentörmäyksessä on kyse? 1. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorann

Anonyymi-ap

Mistä ay-liikkeen ja hallituksen yhteentörmäyksessä on kyse?

1. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä hallituksen päätökset ovat ”palkansaaja­vastaisia”.

– Suomalaista työelämää runnotaan nyt uusiksi ennen näkemättömällä tavalla, kun hallitusohjelmaan on suoraan saneltu lain­säädäntö­muutokset, joilla työsuhteen ehtoja ja sosiaaliturvaa halutaan heikentää, Eloranta sanoi tiedotteessa.


SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä suomalaista työelämää runnotaan uusiksi ennennäkemättömällä tavalla.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä suomalaista työelämää runnotaan uusiksi ennennäkemättömällä tavalla. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

2. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä hallituksen keinot talouden sopeuttamiseen ovat ”täysin väärät”.

– Hallituksen toimilla sopeutus on epäoikeudenmukaista ja eriarvoistavaa. Suomi tarvitsee kasvua, mutta sitä ei pidä luoda työehtoja heikentämällä ja kurjistamis­politiikalla, Palola painotti.

3. Mielenilmauksilla ja lakoilla SAK ja STTK peräänkuuluttavat ”aitoja neuvotteluita” hallituksen kanssa ”sanelun sijaan”.

4. Orpon hallituksen tavoitteena on kehittää työmarkkinoita joustavampaan suuntaan muuttamalla työrauhalain­säädäntöä, laajentamalla paikallista sopimista järjestäytymättömiin yrityksiin ja purkamalla työllistämisen esteitä.

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa lakkosakkojen korottamista laittomista lakoista, poliittisten ja tukilakkojen rajoittamista, vuoden mittaisia määräaikaisia työsopimuksia ilman perustetta, palkatonta ensimmäistä sairaus­poissa­olopäivää ja irtisanomis­perusteen keventämistä.

Lisäksi hallitus säätää lailla vientivetoisesta työmarkkinamallista, sillä neuvottelut työmarkkina­mallista kariutuivat SAK:n lähdettyä työryhmästä. Jatkossa palkantarkastusten yleistä linjaa ei voitaisi enää ylittää valtakunnan­sovittelijan sovinto­ehdotuksella.

Uudistusten tarkoituksena on tukea työllisyyttä, talouskasvua, kilpailukykyä sekä tuottavuuden kehitystä.


SAK ja STTK järjestivät hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä vastustavan Stop Nyt! -mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla 1. helmikuuta 2024.
SAK ja STTK järjestivät hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä vastustavan Stop Nyt! -mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla 1. helmikuuta 2024. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

5. Uudistuksia valmistellaan kolmikantaisesti eli lainsäädäntöä valmistelevissa työryhmissä ovat mukana työmarkkina­järjestöjen edustajat. Hallitus ei kuitenkaan ole halunnut antaa työmarkkina­järjestöille ”veto-oikeutta” lakiuudistuksiin, vaan hallitus on määritellyt uudistukset melko tarkasti. Tämä on palkan­saaja­järjestöjen mielestä ”sanelua”.

6. Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa ”työhön kannustavaksi”. Käytännössä hallitus leikkaa ansiosidonnaista työttömyys­turvaa ja kiristää sen saamisen ehtoja. Muutoksilla haetaan työllisyysvaikutusten lisäksi säästöjä julkiseen talouteen. Budjettilait vietiin nopeasti läpi, ja oikeuskanslerikin on moittinut sosiaaliturva­leikkausten liian lyhyitä lausuntoaikoja. Myös vuorottelu­vapaa­järjestelmä ja aikuiskoulutus­tuki lakkautetaan.

7. SAK haluaisi, että kaikki hallituksen uudistukset otettaisiin yhtä aikaa neuvottelu­pöydälle, jotta osasta niistä voitaisiin luopua tai lieventää niitä. Hallitus ei ole tähän suostunut, vaan hallitusohjelmassa on tarkka aikataulu sille, miten työmarkkina­uudistukset viedään läpi yksi toisensa jälkeen.

8. Palkansaajajärjestöjen näkemyksen mukaan hallitus toteuttaa elinkeinoelämän järjestöjen eli työnantajapuolen tavoitteet sellaisenaan, eikä työntekijäpuolen tavoitteita huomioida millään tavalla.


Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo aikovat viedä läpi hallituksen lainsäädäntöuudistukset.
Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo aikovat viedä läpi hallituksen lainsäädäntöuudistukset. KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS

9. Konkreettisten uudistusten taustalla taistelua käydään myös ideologisista syistä. Palkansaajajärjestöt pelkäävät, että paikallisen sopimisen laajentaminen romuttaa työehtosopimusten yleissitovuuden ja heikentää palkansaaja­järjestöjen asemaa. Poliittisten ja tukilakkojen rajoittamisella hallituksen katsotaan puututtavan työntekijöiden perusoikeuksiin.

10. Hallitus puolestaan pitää kiinni toimeenpanovallastaan, eikä halua luovuttaa valtaa ”ulko­parlamentaarisille toimijoille”. Erityisesti perus­suomalaiset ovat valtiovarain­ministeri Riikka Purran ja elinkeino­ministeri Wille Rydmanin johdolla kärjistäneet yhteenottoa. Purra on syyttänyt SAK:ta vääristelystä ja uhkailusta ja Rydman on nimitellyt sitä ”Hakaniemen ay-mafiaksi”. SAK:n nähdään pelaavan samaan pussiin oppositiopuolue Sdp:n kanssa.

Täsmennetty kello 9.44, että Rydman on nimitellyt SAK:ta Hakaniemen ay-mafiaksi ja Purra on syyttänyt SAK:ta vääristelystä ja uhkailusta.

4

60

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ei ole mitään yhteentörmäystä. On vain ay-punaniskojen öyhötystä.

   • Anonyymi

    Soinin mukaan ”köyhiä ja pienituloisia kyykyttämällä ei Suomi nouse, se jakautuu”.

    Joillekin kaikki eriävä on kommunismia mutaa kun sitä ei enäö ole edes venäjällä
    Sielläpä onkin äärioikeisto diktatuuri jossa eikaat saa kaikki kansan tahat kuten suimessakin kohta


  • Anonyymi

   Edelinen kirjoiytaja eikas moni miljonääri joka luulee olevansa

   Miksi yrittäjät ei meneet töihin Koronannaikana vaan piti elättää heidät ulkmaan velalla

   Jota urpo vaati joka viikko lisää olessaan hallitusksessa itsekkin

   Siksi juuri Suomi velkaantui kun velka turbo urpo sitä vaati

   Velka ottiin yrittäjille sosiaalietuutetna kun eivät meneet töihin Koronan aikana

   Ja kaikki urpon vaatimuksesta.

   Onpa sulla paha dementia jao

  • Anonyymi

   On tämä surkeaa tämä lakkoilu.Sak! Suuri osa suomalaisista kärsii ilman omaa syytään tälläisestä ammattiliitto mafiasta. Lakkokassa myös tyhjenee ja liittojen varannot tärveltyy. AY johtajat sensijaan voivat hyvin. Kaikki liitot eivät ole "samalla viivalla" talouden osalta. No "pamput" eivät siitä välitä vaan jatkavat samaan malliin.Typerää!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. R.I.P. taas nuori urheilija - menehtyi 37-vuotiaana.

   Petri Koivisto vartioi Oulun Kärppien ja Espoon Bluesin maalia. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010252054.html
   Maailman menoa
   80
   2591
  2. Luovuttaisit jo

   Tekee pahaa katsoa näitä keskusteluja, joissa kaipaat minua niin paljon. En ole susta kiinnostunut, joten voisitko lopet
   Ikävä
   184
   1978
  3. Aamun ajatuksia

   Meillä oli vahva yhteys. Sitä ei voi selittää, sen vain tunsi. Olen ikävöinyt sinua siitä asti, kun tiemme tavallaan erk
   Ikävä
   111
   1662
  4. Nainen, tässä on jotain todella kummaa

   Meidän tapauksessa lähes kaikki on niin hullua, äärimmäisen mahdotonta ja outoa. Ei mitään edellytyksiä lähteä käyntiin,
   Ikävä
   58
   876
  5. Pahoinpitely

   Kukas tämä rohkea urho on, joka uskalsi käydä avuttoman naisen kimppuun.Jätti lattialle, kahdeksi päiväksi, hakattuaan j
   Jämsä
   29
   833
  6. Etädiagnoosi kaivatulleni

   Minkä etädiagnoosin antaisitte kaivatulleni, joka paljasti itsestään minulle erittäin henkilökohtiaisia asioita, mikä hä
   Ikävä
   59
   822
  7. Mitä muuttaisit kaivatussasi?

   Rehellisiä vastauksia kiitos.
   Ikävä
   62
   786
  8. Lottovoitto???

   Kuka täällä voitti 9 milliä?
   Sysmä
   18
   714
  9. Naiselle mielessäni hyvää yötä...

   sinne missä aina nähdään. Olet arkeni piristys ja voima, enkä uskalla muusta kuin haaveilla. Uskon, että en ole sinulle
   Tunteet
   33
   710
  10. Huomenta mussukat

   Hyvää maanantaita ja viikonalkua. Mitä on sydämellä? ☕🐺
   Ikävä
   147
   644
  Aihe