Miehikkälän keskitysleiri jatkosodan aikana

Anonyymi-ap

Työleiri, kunhan ei sano "keskitysleiri", se olisi liian kiusallista.

---

Yle

Klaudia Käkelä

19.8.2017

Joukkohaudat piilottivat pienen kylän vaietun historian itärajalla – Suomen ainoalle keskitysleirille vietiin 2000 ihmistä

---

Joukkohautoja on kaksi ja ne ovat noin 600 metrin päässä toisistaan. Hautojen merkkinä seisoo yksinäinen, noin 1,6 metriä korkea kivipaasi.

Itärajan tuntumassa, syvällä Miehikkälän metsissä on 158 ihmisen viimeinen leposija. Vainajat olivat neuvostoliittolaisia siviilejä, jotka jäivät suomalaisten sotilaiden jalkoihin Suomen armeijan edetessä itärajan yli toisessa maailmansodassa.

– Suomalaiset sotilaat löysivät oman onnensa nojaan jätettyjä siviilejä muun muassa maakuopista, joihin he olivat piiloutuneet, kertoo historiaharrastaja Terho Ahonen.

Kivipaadet ovat niitä harvoja konkreettisia asioita, jotka muistuttavat jatkosodan aikaisesta siviilikeskitysleiristä.

Leirille vietiin marsalkka Mannerheimin käskystä venäläisiä naisia, lapsia ja vanhuksia, jotka olivat jääneet Suomen joukkojen edetessä Karjalan kannaksella "linjan väärälle puolelle". Käskyssä todettiin, että ”venäläinen väestö oli vangittava ja toimitettava keskitysleireihin”.

Miehikkälän keskitysleiri perustettiin vuonna 1941. Se koostui seitsemästä Salpalinjan parakkikylästä, jotka oli alun perin tarkoitettu Salpalinjan rakentajien ja korpivaruskuntien käyttöön. Salpalinja on edelleen yksi Euroopan parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista linnoitusketjuista.

Erikoista on, että kivipaasien luo tuodaan edelleen toisinaan kukkia.

– Ihan selvästi näkee, että ympäristöä on pidetty kunnossa. Takavuosina tänne on ilmestynyt kukkia joko istutuksina tai ihan maljakossa, eli jonkun omaisia täällä on, historiaharrastaja Terho Ahonen kertoo.

Leirin perustamisesta ja ylläpitämisestä huolehti kotijoukkojen esikunta. Leirillä työskenteli 36 rintamalle kelpaamatonta suomalaismiestä, jotka vartioivat vankeja lähinnä öisin.
Keskitysleiri ei ollut tuhoamisleiri

Miehikkälän siviilikeskitysleirissä oli enimmillään liki 2000 ihmistä. Keskitysleirillä säilytettiin venäläisten ja inkeriläisten lisäksi muun muassa valkovenäläisiä, ukrainalaisia ja mordavalaisia.

Miehikkälän keskitysleiri ei näyttäydy historiankirjoissa läheskään yhtä julmana paikkana kuin Keski-Eurooppaan perustetut tuhoamisleirit. Miehikkälän leirillä tarkoitus ei ollut väestön järjestelmällinen tappaminen vaan säilyttäminen.

Ruokaa oli vähän kuten sodan runteleman Suomen omilla kansalaisillakin, mutta leiriolosuhteet tekivät ravinnon hankkimisesta ja valmistamisesta entistäkin haastavampaa. Sienet ja marjat kerättiin talteen pitkältäkin matkalta leirin ympäristöstä.

Leirialueita ei ollut aidattu, ja niiden ulkopuolella vangit liikkuivat joko lupalapun turvin tai vartijan saattamina. Kurinpidollisia ongelmia ei juuri ollut.

Tiedossa on vain yksi pakenemisyritys. Leirillä ollutta henkilöä oltiin viemässä lääkäriin, kun hän hyökkäsi saattamassa olleen vartijan kimppuun. Hänellä oli aseenaan joko veitsi tai sakset, joiden avulla hän yritti huitoa tiensä vapauteen. Pakomatka ei kuitenkaan onnistunut ja henkilö toimitettiin takaisin keskitysleiriin.

[välissä keskitysleirillä eläneen inkeriläistyttö Olga Kuneruksen tarina sekä lyhyesti professori Yrjö Varpion kuvaus]


Tervetullutta työvoimaa

Dosentti Antti Laineen mukaan Suomessa ei ollut muita Miehikkälän kaltaisia keskitysleirejä, vaikka saksalaiset perustivat varsinkin Pohjois-Suomeen jatkosodan ja Lapin sodan aikana useita vanki- ja työleirejä. Suomen muilla työleireillä vankien kohtelu oli toisinaan hyvinkin raakaa.*

* linkkaus Ylen toisen juttuun "Nuoren naisen päiväkirja kertoo sadistisista menoista työleirillä Suomessa: "Raskaana olleita kidutettiin ja tapettiin"

https://yle.fi/a/3-7927975

– Keskitysleiri ja työleiri eivät eroa hallinnollisesti toisistaan. Ne ovat termejä, joita on käytetty käytännössä yhdestä ja samasta asiasta. Miehikkälässä nyt sitten ilmeisesti haluttiin käyttää tuota termiä, Laine täsmentää.

Miehikkälän keskitysleiristä käytettiin jonkin aikaa nimitystä työleiri, vaikka iso osa vangeista oli työkyvyttömiä. He olivat joko liian vanhoja, nuoria tai sairaita työskentelemään leirissä.

– Muut vastaavanlaiset leirit olivat joko ulkomaalaisten ylläpitämiä, tai Suomen uusien rajojen ulkopuolella. Nämä asiat tekevät Miehikkälän keskitysleiristä ainutlaatuisen, Laine jatkaa.

JATKUU

5

216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Klaudia Käkelän Yle-juttu jatkuu:

      ---

      Työkykyiset keskitysleirivangit ylläpitivät leiriä ja lisäksi varsinkin inkeriläiset työskentelivät leirin ympäristössä sijaitsevilla maatiloilla esimerkiksi pelto- ja metsätöissä. Paikalliset suosivat inkeriläisiä venäläisvankien kustannuksella, sillä inkeriläiset koettiin "omaan heimoon" kuuluviksi.

      Työvoima oli sodan aikaan vähissä, joten keskitysleiriläisten työpanos otettiin Miehikkälän tiloilla vastaan innolla. Tänäkin päivänä monet kylän vanhimmista asukkaista muistavat leiriläisiä, joka työskentelivät sodan aikana maatilan mailla ja pääsivät joskus jopa isäntäväen kanssa tupaan syömään.

      Leirillä sattuneet kuolemantapaukset johtuivat enimmäkseen siitä, että siellä oli paljon vanhuksia. Lisäksi sairaudet veivät leirillä olleita ennenaikaiseen hautaan. [Silti noloa.] Loppusyksystä 1944 jäljellä olleet leiriläiset palautettiin Neuvostoliittoon, mutta kuolleiden jäännökset jäivät keskitysleirin hautoihin.

      Miehikkälän keskitysleirihistoriaa muistellaan edelleen vuosittaisella salpavaelluksella joka kesä juhannuksen jälkeen. Tapahtuma kerää yhteen kymmeniä historiasta kiinnostuneita. Vaellus kulkee keskitysleirin hautausmaiden ohi.

      Keskitysleiri ei kuitenkaan ollut ainoa vaiettu salaisuus sodanaikaisessa Miehikkälässä.

      Sotavankeja maalaisidyllissä

      Suur-Miehikkälän kylä sijaitsee keskellä idyllistä suomalaista maalaismaisemaa, noin kymmenen kilometrin päässä Miehikkälän sodanaikaisen keskitysleirin maisemista ja hautapaasista. Suur-Miehikkälän kylänraitilla komeilee huolella pidetty kyläkauppa ja kaupan edustalle koottu tuoliryhmä vetää puoleensa leppoisaa kesäiltapäivää viettäviä kyläläisiä.

      Muutaman kilometrin päässä kyläkaupasta on sodan jälkimainingeissa vankilana toiminut alue. Nyt se on venäläisen matkailufirman omistuksessa ja sitä ennen siellä järjestettiin kesäleirejä lapsille.

      Suurin osa kyläläisistäkään ei tiedä, että sodan jälkeen alueella sijaitsi vankila sotarikoksista epäillyille suomalaisille sotilaille.

      Syksyllä 1944 Suomeen saapui Valvontakomissio, joka esitti 61 nimen listan miehistä, jotka "on todistettu syypäiksi sotarikoksiin". [Monet epäilemättä kyllä syyllistyivät sotarikoksiin myös Suomen puolella, olivat jotkut tuomiot kuinka politisoituja tahansa.] Näistä miehistä pidätettiin 45 ja heidät kuljetettiin Miehikkälän vankilaan. Valvontakomissio oli toisen maailmansodan voittajavaltioita edustanut elin, joka valvoi jatkosodan päättäneen välirauhasopimuksen toimeenpanoa.

      Vankilan ajoista osaavat kertoa vain muutamat Suur-Miehikkälän kylän vanhimmat asukkaat.

      Yksi heistä on 85-vuotias Pentti Vesala.

      Voimistelunäytöksiä vangeille

      Pentti Vesala vietti lapsuutensa Suur-Miehikkälän vankilan läheisyydessä. Hän kertoo, että jotkut kylän miehistä toimivat vankilan vartijoina, sillä ympäri vuorokauden toimiva leiri vaati paljon työvoimaa.

      – Vangit kävivät myös maatiloilla töissä. Tietysti heillä oli vartija aina mukana. Meillä naapurissa kävi töissä yksi vanki, mutta ei 14-vuotiasta kiinnostanut, mitä miehiä naapurissa liikkuu, Vesala kommentoi.

      Vankila toimi vuosina 1945–1947. Vangit olivat suomalaisia sotilaita, niin sanotun lista 1:n vankeja. Neuvostoliitto syytti heitä muun muassa keskitysleireillä tehdyistä sotarikoksista. Vankeja pidättäneet sotilaat olivat joissakin tapauksissa taistelleet pidätettävien miesten rinnalla sodassa.

      Vesala muistelee, kuinka hän pääsi kerran käymään vankilan porttien sisäpuolella. Vangeille oli järjestetty voimistelunäytös, ja myös kyläläisiä oli kutsuttu paikalle. Vesala ei muista, miksi kutsu kävi, mutta yhtä kaikki näytös kiinnosti urheilevaa teinipoikaa.

      – Siellä oli noin kaksi metriä korkea aita ja vartiotorneja. Torneissa oli aina yksi vartija, ja tietysti hänellä oli kovat piipussa. Portilla oli myös jatkuvasti vartiomies, Vesala kuvailee.

      Kun Vesala meni vuonna 1952 Immolan varuskuntaan suorittamaan asepalvelustaan, sota oli vielä arka puheenaihe.

      – Ei niistä jutuista silloin sodan jälkeen uskaltanut puhua. Nyt asiat ovat tietysti toisin, Vesala summaa.

      • Anonyymi

        Klaudia Käkelän mainitsemat lähteet:

        Kotimaisen kirjallisuuden professori Yrjö Varpio, dosentti Antti Laine ja historian harrastaja Terho Ahonen


      • Anonyymi

        Hyvä, että pystytään Suomessa juttelemaan avoimesti noloistakin historiaseikoista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä, että pystytään Suomessa juttelemaan avoimesti noloistakin historiaseikoista.

        Mitä nyt joku saattaa nurista, kun ei 100% ajasta 24/7 jauheta pelkästään Neuvostoliiton gulageista ja unohdeta brittien Mudyugia ja Suomen Koveroa ja muita nolouksia.

        Yllättävän suurella todennäköisyydellä samaiset nurisijat ovatkin seuraavaksi marisemassa muotivaate- tai huonekaluste- tai myynti- tai muilla kuluttajuuteen liittyvillä palstoilla, kun on liikaa tarjontaa ja mikään ei kelpaa ja brändit on niin teennäisiä jne. jne.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      89
      4170
    2. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      103
      2343
    3. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      31
      2258
    4. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      96
      2074
    5. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      28
      1877
    6. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      31
      1850
    7. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1557
    8. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1521
    9. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      188
      1340
    10. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      74
      1158
    Aihe