Mikä järkevin asunto? Oma, vuokra, aso?

Anonyymi-ap

Tilanteeni pitäisi ratkaista.
Minulla oma asunto, jossa velkaa n. 100 000. Saisin myydessä (hinta sovittu tutun kanssa n.170 000). Tuloni tulevat tippumaan työkyvyttömyyden takia niin, että netto tulee olemaan noin 2150, nyt on n. 3000.
Asumiskulujen pitäisi jäädä n.900 euroon.
Kannattaako mielestänne tässä tilanteessa myydä asunto, vaikka velka lyhenisikin todella hitaasti?

Vai olisko järkevä muuttaa vuokralle tai aso-asuntoon? Aso maksaisi n.33 000, eli minulle jäisi sitten n.30 000 rahaa. Vuokralla jäisi tuo n.70 000.

En saa päätettyä, mikä olisi järkevintä. Onko yleensä järkevää maksaa lainaa, kun korot korkealla? Vuokralla tosin maksaa asuntoa toiselle. Asossa vastike hieman pienempi, mutta maksaa silti.

Oma asunto lähellä keskustaa hyvällä paikalla, voi kävellä moneen paikkaan. Asot laitamilla, vuokra-asunnot valittavissa.

Onko kukaan laskenut näitä aiemmin? Kiitos, jos jollain vinkkejä valinnan tekemiseen.

14

523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asossa jää joka kuukausi säästöön, vuokralla vähemmän jos lainkaan. Omaisuutesi sulaa vähemmän asossa jos pystyt edelleen käymään edes pienipalkkaisessa työssä. Kannattaa jo ennakoivasti kilpailuttaa kaikki kuukausittain laskutettavat palvelut kuten suoratoistot.

      • Anonyymi
        UUSI

        🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒

        🍑 ­­­N­­y­­m­­­f­o­­m­­­a­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18285401

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      pysy omassa. Vaikea vaihtaa takaisin, jos luovut nyt.

      • Anonyymi

        Neuvottele vaikka pankin kanssa laina-ajan pidentämisessä, vaikka loppusumma kasvaa, niin
        saat ehkä hieman enemmän käyttörahaa kuukaudessa ja elämä sillai helpottuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neuvottele vaikka pankin kanssa laina-ajan pidentämisessä, vaikka loppusumma kasvaa, niin
        saat ehkä hieman enemmän käyttörahaa kuukaudessa ja elämä sillai helpottuu.

        Hei,
        Kiitos. Tätä on aloitettu. On niinkin, että jos ei juuri lyhene, niin sitten ei.

        Laskin edellisen neuvon ja tämän mukaan nyt, että jos asossa saisin säästöön 200-300e/kk, olisi vuodessa muutama tonni.
        Omassa lyhentäisin n. 400e/kk. Kun yhtiövastike 210e, korot n.300, loppu olisi lyhennystä.
        Ehkä tämä hahmottuu.


      • Anonyymi

        Näin on. Asunto ei ole luksus, mutta älyn kivalla paikalla ja taloyhtiö hoidettu. Hinnat karkaavat minulta kyllä.
        Pienempään voisi toki yrittää samassa taloyhtiössä.


    • Anonyymi

      Tämän aloituksen varsinainen pointti ??

      • Anonyymi

        Pointti oli kysyä, mikä olisi järkevintä rahallisesti näinä aikoina. Kysyin, onko joillain vinkkejä, jos on näitä punninnut.
        Jos et osa kommentoida, siirry vain muihin viesteihin, sillä olen erittäin raskaassa tilanteessa vakavan sairauden myötä ja yritän miettiä tulevaisuuttani.


    • Anonyymi

      Pidä omistuskämppä. Muuta halvempaan, pienempään ja hiukan kauemmas jos ehdottomasti tarvitsee.

      Sun nettoeläkkeellä kevyesti maksaa isompaakin lainaa hitaasti, kunhan pankin mielestä vakuudet ovat kunnossa. Sanoisin että sun tilanteessa pankin mielipide ratkaisee paljon.

      Asoissa on myös omaisuusrajat ja sun siteeraamasi aso hinnat eivät ihan vaikuta pääkaupunkiseudulta, jolloin tuo 70k voi ylittää omaisuusrajan paikkakunnalla. Jos olet jo yli 55 niin sitten se ei päde, mutta se on siis ikäpohjainen eikä perustu siihen oletko työelämässä vai eläkkeellä.

      Korot laskee jonnekin kahteen tai ehkä allekin, parissa vuodessa.

      • Anonyymi

        Joku 10 vuotta sitten täällä buzinessvuokraloiset koko ajan sänkötti, miten paljon halvempaa on asua vuokralla (totta, koskan vuokra useimmiten maksetaan sossun luukulta) ja sijoittaa rahat wincapitaan, osakkeisiin tms. (todellisuudessa tupakkaan ja päihteisiin)

        Kokeilin laskeskella, miten hyvin menisi, jos myisin asuntoni, maksisin loppuvelan pois ja asuisin lopun elämää vuokralla.

        Äkkipäätä näytti, että sitähän saisi 10 vuotta elää laittamatta tikkua ristiin.

        Vaan kun laskelmaan lisättiin vuokrankorotukset, kävi huonosti. Säästöt tulisi syötyä jo 7 vuodessa. No, buzinesvuokralaiset aina selitti, että pitää sijoittaa rahat, jolloin vuokra katetaan sijoitustuotoilla. Lisäksin tämäkin laskelmaan. Joku 7 % realituotto (edellyttää >10 % tuottoja ennen veroja ja kuluja... ei todellakaan mikään itsestäänselvyys tämä) ei riittänyt kattamaan kuin puolet vuokra-asunnon kuluista, joten pääomaa piti syödä alusta alkaen.

        Vuokran noustessa pääomaa piti syödä vuosi vuodelta enemmän, jolloin tuotto hiipui ja sekin piti korvata syömällä pääomaa. Ei tämä peli lopulta viivyttänyt varallisuuden haihtumista kuin parilla vuodella. Eli vuokralla asumalla olisin päätynyt puille paljaille alle 10 vuodessa.

        Omistusasunnon juju on betonoida asumiskulut ostohetken hintatasoon.

        Rakentamiskustannusindeksi on 2020 jälkeen noussus 20 pistettä eli parissa vuodessa yhtä paljon kuin edellisen vuosikymmenen aikana. Vuokrissakin raportoitiin 10 % korotuspaine jo viime syksynä. Kustannuksia ei vielä ole hirveän ylitarjonnan vuoksi voitu viedä hintoinhin (mikä näkyy siinä, että rak. liikkeitä kaatuu konkursseihin ja sijoittajat tekee turskaa). Hinnat tulevat lähivuosina nousemaan reilusti, parikymmentä prosenttia. Syynä inflaatio (joka ei vielä ole nollattu... pitäähän palkkoja nostaa nousseiden kustannusten vuoksi + pitää kiriä kiinni korotukset, jotka jäivät 2023-2024 tekemättä ylitarjonnan vuoksi).

        Ei nämä korotuspaineet katoa, vaikka korkotaso laskisi. Näkyy aika monelta unohtunee, ettei inflaatio ole mikään juttu, joka tulee ja menee ja sitten pakitetaan hinnoissa takaisin oikealle tasolle, mikä dementian asteesta (tai odottelun pituudesta) riippuen on 2018, 2008 tai 1995.


      • Anonyymi

        Kiitos. Sain tästä paljon apua.
        Pankki oli samalla kannalla kanssasi nyt ja asunto pidetään, laina-aikaa pidennetään.
        Jos tilanne muuttuu tai itse koen, että haluan muutosta, muutetaan sitten.


      • Anonyymi

        Kiitos. Mielenkiintoista tietoa.
        En todellakaan ollut osannut tehdä tällaista vertailua omaisuuden sulamisesta.

        Asunto pidetään. Helpottaa nyt kovasti, kun voi keskittyä terveyteensä eikä vain pohtia, pitääkö muuttaa.

        Täällä kuitenkin ihmisiä, jotka miettivät myös näitä!


    • Anonyymi

      Vaihtoehdot:
      - Asu omassa: tarvittaessa voit pidentää laina-aikaa ja/tai tehdä lisälyhennyksiä. Jos asunto on kasvukeskuksessa hyvällä paikalla, niin asunnon hinta todennäköisesti nousee jatkossa eli varallisuutesi kasvaa hitaasti
      - ASO: lainsäädäntö on muuttumassa ja ASO-järjestelmä on siirtymässä historiaan. Ehkä jättäisin ASOt kokeilematta, noiden kanssahan voi käydä lopulta ihan miten vaan. Vastikkeet voivat nousta rajusti ja/tai asunnot pitää lunastaa itselleen käypään hintaan --> järkevämpi on pysyä nykyisessä omistusasunnossa
      Vuokra: yksityinen vai julkinen vuokra-asunto? Näissä maksat lainanlyhennykset + kulut + voitot. Jos vuokra-asunto on hevonkuusessa, niin maksat vielä päälle matkat ja aikaa kuluu kun istut bussissa tai missä istutkin --> ehkä tästäkin syystä pysyisin omistusasunnossa

      Ja jos tarvitsee asioilla käydä tai aikaa ylipäätään kuluttaa, niin asuisin keskustassa. Tällöin ei autoakaan tarvitsisi ja ilmaista tekemistäkin varmaan olisi.

    • Anonyymi

      Jos olet työkyvytön, niin olisiko asuinpaikan vaihto mehdollinen ajatus? En toki tiedä missä asut, mutta jo 100 km etäisyydellä pk-seudulta löytyy alle 100 te kelvollisia yksiöitä-kaksioita. Kauempaa vielä halvemmalla...
      Tsekkaa esim. etuovesta Pieksämäki, Varkaus, Savonlinna, Kotka, Imatra, Kouvola tms. pikkukaupunki. Asuntoja löytyy lähes pilkkahinnalla.

      Me alettiin olla eläkeiässä ja hankittiin 7 v sitten 250 m2, hyväkuntoinen okt Itä-Suomesta Saimaan rannalta. Samalla rahalla olisi saanut uudehkon kerrostalokolmion esim. Tikkurilasta, joka ei ollut meidän juttu.
      Hiljaistahan täällä, mutta eipä tässä iässä mitään hulinaa enää kaipaakaan. Kaikki palvelut löytyvät 8 km säteellä ja pari ruokakauppaakin on 300-500 m päässä.

      Osa talostamme on airbnb käytössä lähinnä kesällä. Rikastumaan harrastuksella emme pääse, mutta tulot kattavat kaikki talon kulut ja asumme käytännössä ilmaiseksi. Toki homma vaatii mielenkiintoa ja hieman työtäkin, eli siivousta, pyykkäämistä ja lakanoiden vaihtoa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 121
      2843
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2612
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2141
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1489
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe