Missä vaiheessa teidän mielestä on järkevää hankkia omistusasunto?

Anonyymi-ap

Pankilla on tietysti oma linja, mutta kaipaan kokemukseen perustuvaa tietoa. Asun edullisesti Helsingissä ja vuokrani on noin 630 euroa. Omaisuutta ei ole kertynyt kauheasti, kun henkilökohtaisista syistä olen joutunut olemaan poissa työelämästä. Tällä hetkellä tililläni on noin 60 000 euroa.

Minua erityisesti mietityttää jaksamiseni työelämässä ja se, että työsuhteeni ovat olleet vuoden määräaikaisuuksia. Nettoan noin 2500 euroa riippuen kuusta, koska teen myös omia yritysjuttuja kokopäiväisen työn lisäksi. Säästöön jää noin 1000 euroa kuukaudessa, joskus enemmän, joskus vähemmän...

Onko nyt vaan turvallista asua vuokralla, kun omistusasunto vaatii kuitenkin jonkin verran rahaa jo ylläpitöön jne?

12

283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      esim. 5000-8000€/ neliö + vuokratontti
      50×5000&50×8000€ siitä kun rupiat räkmäämään mihin on varaa ja onko järkevää olla velkavankina 30v jne... jokainen taplaa tyylillään.

    • Anonyymi

      Aloittajan tilanteessa on kohtalaisen edullinen vuokra. Tuollaista vuokraa vastaan on hankala ostaa mitään asuntoa. Kuinka kauan vuokra on halpa, nouseeko se tulevaisuudessa. Sitähän on vaikea sanoa.

      Toinen juttu on, että kuinka mielekästä asuminen on, taitaa olla hyvin pieni asunto, jossa ei koko elämäänsä viettäisi.

    • Anonyymi

      Oma asunto.
      Riippuu vähän onko se kerrostaloasunto- rivitalo-asunto vai omakotitalo, eli miten paljon työtä ja muita kuluja.
      Toinen on tuo omaisuus, jos asuu aina vuokralla ei synny vakuuskelpoista omaisuutta ja hyvän paikan tullessa ei ole mahdollista rahoittaa hyvää tilaisuutta lainarahalla.
      Eli oma asunto on nimenomaan vakuus.
      Itselläni tuli tilanne 17v sitten kun aloin miettiä eläkettä ja toimeentuloa eläkkeellä.
      Huomasin että pitää saada lisätuloa eläkeajaksi joten päädyin sijoitusasuntoihin ja lisävakuutena oli tietenkin oma omakotitalo joka oli silloin maksettu.
      Eli ilman omakotitaloa en olisi saanut lainaa enkä olisi voinut ostaa sijoitusasuntoja.

    • Anonyymi

      Kiitos vastauksista. Nykyinen asuntoni sijaitsee hyvässä paikassa ja koko vajaat 40. Juuri remontoitu ja kaiken kaikkiaan olen ihan hyvin viihtynyt.

      Laskeskelin, että noin 5 vuoden päästä voisin hankkia oman asunnon, koska toki se on varmaan eläkettäkin ajatellen parempi ratkaisu. En vaan vielä osaa kuvitella eläkevuosia.

      Jotenkin vaan stressaa ajatus omistusasunnosta, joten ehkä en ole vielä valmis siihen.

      • Anonyymi

        Siinäpä se.
        Stressaat omistusasunnon ajatuksesta mutta mikä siinä steressaa, käy läpi ihan oikeat faktat.
        Jos faktat puoltavat vuokra-asumista niin jatka vuokralla asumista.
        Mitä tulee tuohon myöhemmin omistusasunnon hankkimiseen niin silloin menetät sen yhden edun, nimittäin vakuusarvon ja sen tuomat hyödyt.
        Jos lykkäät omistusasunnon hankintaa myöhemmälle iälle niin saat ehkä kerrytettyä vakuusarvoa juuri ennen eläkeikääsi, no mitkä ovat ne investoinnit joita tehdään eläkeiässä?


    • Anonyymi

      Aloittajan vuokra on kyllä niin halpa, että ei tuossa välttämättä voi säästää mitään kuluissa, jos hankkii omistusasunnon.
      Itse sijoittaisin osakkeisiin ja maksaisin osinkotuloilla osan vuokrasta. Näin saisi saman edun, kuin omistamalla asunnon. Voi olla jopa pienemmät kulut.

      • Anonyymi

        Vuokra on vuokraksi halpa, mutta vastikkeeksi kallis. 40 m2 asunnon käypä vastike omalla tontilla olevassa kerrostalossa on noin 150€. Tuo väli 630€ ja 150€ välillä on sitä josta löytyy vastaus onko kannattavaa asua vuokralla vai omistaa.
        Koron ja vastikkeen voi laskea asumismenoksi, mutta velan lyhennys on säästämistä itselle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vuokra on vuokraksi halpa, mutta vastikkeeksi kallis. 40 m2 asunnon käypä vastike omalla tontilla olevassa kerrostalossa on noin 150€. Tuo väli 630€ ja 150€ välillä on sitä josta löytyy vastaus onko kannattavaa asua vuokralla vai omistaa.
        Koron ja vastikkeen voi laskea asumismenoksi, mutta velan lyhennys on säästämistä itselle.

        Itse asun omassa 82 neliön rivarissa, 4h+k+s, hoitovastike 310€. Hyvällä paikalla Tikkurilan keskustan ’kupeessa’.. Liikenneyhteydet loistavat, busseja menee jatkuvasti joka suuntaan. Kaksi rautatieasemaa vajaan kilometrin sisällä.
        Siihen nähden tuo 630€:n vuokra on aika kova.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse asun omassa 82 neliön rivarissa, 4h k s, hoitovastike 310€. Hyvällä paikalla Tikkurilan keskustan ’kupeessa’.. Liikenneyhteydet loistavat, busseja menee jatkuvasti joka suuntaan. Kaksi rautatieasemaa vajaan kilometrin sisällä.
        Siihen nähden tuo 630€:n vuokra on aika kova.

        Tuossa on nyt tuo elementti, että asunto on oma ja maksettu. Jos ostaa asunnon lainalla, se ei olekaan niin edullinen. Asuntoja pitää myös joskus remontoida, riippumatta, onko vuokralla, oma vai pankin.

        Nämä on näitä valintoja ja pohdintoja, vuokralla asuminen voi olla ihan edullistakin, siinä pitää vaan hoitaa oma eläketurva sijoittamalla kuntoon, koska eläkkeellä aika harva pystyy maksamaan vuokria.

        Itse sijoitin firmaani kohtalaisen ison summan rahaa, eikä rahaa jäänyt laitettavaksi asuntoon kovin paljoa enää sen jälkeen.


    • Anonyymi

      Siinä vaiheessa, kun oma talous sen sallii eikä pankin kanssa tarvitse keskustella lainasta. Kun ikää tulee, niin omarahoituksen merkitys kasvaa ja tietyllä tapaa se on ainoa raha. Tietyssä iässä tietenkin vuokralle jääminen on ainoa järkevä tapa, mutta se oma pärjääminen on aina se juttu.

      Itse olen miettinyt asioita niin, että eläke tulee olemaan nolla ja olen pohtinut elämää 10-15v eteenpäin niin ettei tarvitse hakea mitään mistään.

      • Anonyymi

        Nykyään vaaditaan käsirahaa, itse ostin asunnon ilman minkäänlaista omaa säästöä. Asunto olikin mahdollisimman edullinen.

        Voi kuvitella, että koko ikänsä vuokralla asuessa ei kovinkaan hyvin pysty eläkkeellä vuokraa maksamaan, tai eläminen on aikamoista kituuttamista. Ei siinä matkustella paljoa, eikä välttämättä syödä kovin monipuolisesti.

        Todennäköistä, että näiden elämäntapa-vuokraajien vuokrat maksaa yhteiskunta tulevaisuudessa. On mainittu, että "rahat voi sijoittaa muuhun", kun asuu vuokralla. Mutta mitkä rahat, keskiverto-vuokra-asukki ei omista mitään, poikkeuksia on, mutta suhdeluku 1:50.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2833
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2400
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1982
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    6. 166
      1820
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe