Kokoomusmeppi Sarvamaa: Niin minä mieleni pahoitin.......Orpon puolesta!

Anonyymi-ap

"Rajua kritiikkiä Orpolle EU-parlamentissa – Kokoomus­meppi: ”Törkeää potaskaa”"

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010298553.html

Sarvamaa on ollut johtava Orban-kriitikko EU-parlamentissa ja nostellut useaan otteeseen tapetille Unkarin oikeusvaltioperiaatteiden laiminlyöntejä. Ja nyt sitten Sarvamaa veti herneen nenään, kun puolueensa puheenjohtaja sekä pääministeri Orpoa kritisoitiin veljeilystä Orbanin populististen aateveljien, äärioikeistolaisten Perussuomalaisten kanssa. Mitäs Perussuomalaiset ovat saaneet itse aikaiseksi Suomen kamaralla? Onko Sarvamaalta mennyt ohi vai ptikö siirrellä maalitolppaa valittaessaan siitä, kun Orpon "hyvä puhe" jäi mielestään liian vähälle huomiolle?

"Nyt ärähtää korkeimman hallinto-oikeuden presidentti: oikeusvaltion horjuttamisen täytyy loppua"

https://yle.fi/a/74-20066668

Tajuaisikohan Sarvamaa vieläkään asiaa, jos esim. lausuntokierrokselle lähtenyt poikkeuslaki saisikin oikeuskanslerilta tyrmäyksen ja perussuomalaiset olisivat takuuvarmasti vaatimassa hänelle potkuja siitä hyvästä? Ei edelleenkään äärioikeistolainen puolue vaikka todistetusti jo korkeimman hallinto-oikeuden presidentti on jo asiasta jyrähtänyt Perussuomalaisille?

Sarvamaan mielestä äärioikeiston nousun uhkaa liioiteltaisiin? Kas kummaa, miten Sarvamaa itse on näin pihalla, kun ei tarvitse sieltä Strasbourghista kauas katsoa esim. vaikkapa Hollantiin tai Saksaan. Hollannissa äärioikeisto kyhää jo uutta hallitusta, Suomessa taas istuu jo hallituksessa, koska ilman Perussuomalaisia Kokoomuksen märkä päiväuni ay-liikkeelle kostamisesta ja pienituloisten sekä työttömien kurmoottamisesta ei olisi onnistunut. Perussuomalaisilla on selvä motiivikin ay-liikkeen suhteen ja se on puoluetta tanssittavan äärioikeistolaisen Suomen Sisun "strateginen tavoite" poliittisen vihollisensa suhteen.

"Suomen Sisu sai jäseniään politiikan huipulle – ”Strategiset tavoitteet on pitkälti saavutettu”"

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009827849.html

18

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Harmaat, tylsät ukot pitävät yhtä, sehän on ihan ok!

      • Anonyymi

        =
        SDP:n mepit Heinaluoma ja Kumpula-Natri, MustaMaalaavat SuomiKuvaa - EU-Parlamentissa ja samalla antavat Neuvoja Espanjan ja Tansakan Sosialisti/Kommunisteille, että neki voi Suorastaan Haukkua Suomea !
        Samaa SuomiKuvan Mustamaalausta tekee MyrkynVihreä Ville Niinistö ja ÄäriVasemmiston Moding !

        Onneksi kesän EU-vaaleissa SDP:lle ja MyrkynVihreille ja ÄäriVasemmistolle -
        On Tulossa ;
        ______________________ RÖKÄLE-TAPPIO !

        =


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        =
        SDP:n mepit Heinaluoma ja Kumpula-Natri, MustaMaalaavat SuomiKuvaa - EU-Parlamentissa ja samalla antavat Neuvoja Espanjan ja Tansakan Sosialisti/Kommunisteille, että neki voi Suorastaan Haukkua Suomea !
        Samaa SuomiKuvan Mustamaalausta tekee MyrkynVihreä Ville Niinistö ja ÄäriVasemmiston Moding !

        Onneksi kesän EU-vaaleissa SDP:lle ja MyrkynVihreille ja ÄäriVasemmistolle -
        On Tulossa ;
        ______________________ RÖKÄLE-TAPPIO !

        =

        Persujen propagandaorkesteri soittaa vanhaa vinyyliään myös Kokoomuksen edestä?


      • Anonyymi

        NYT OLLAHAN KALLELLA KYPARIN.


      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        🍒 ­­­N­­y­­m­­­f­o­­m­a­a­­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞


      • Anonyymi

        🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

        ❤️ ­N­­­y­m­f­­o­­­m­­a­­a­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Kokkarit vetävät ihan eri linjoilla Arkadianmäki versus Bryssel/Strasbourgh?

      • Anonyymi

        No mutta valheet pitää olla yleisön mukaan :)


    • Anonyymi

      "Yksi fasismin tunnusmerkki täyttyy orpopurralismissa ja se on asiantuntijuuden kiistäminen. Kun on ehdotettu sovittelijaa Orpon hallituksen ja ay-liikkeen välille, tehtävään ei sovi kukaan sellainen, joka on vasemmistolainen tai saattaa ajatella jossain kohdin vasemmistolaisesti.

      Ehdotin blogissani Sixten Korkmania välittäjäksi, mutta hänet torjuttiin vasemmistolaisena. Se oli minulle yllätys, koska en ole mieltänyt Korkmania millään tavalla vasemmistolaiseksi.

      Kun suuren kansanosan talousosaaminen mitätöidään poliittisista syistä, se tarkoittaa heidän totaalista sivuuttamistaan. Tarkoitus on, että jäljelle jää vain yksi totuus, jota edustaa Orpon hallitus.

      Miksi se on niin tuttua? Venäjällä on yksi totuus ja kaikki äänet, jotka ovat tätä totuutta vastaan, mitätöidään.

      Miten fasismi eteni 30-luvun Saksassa?

      Lukiessani Adolf Hitlerin kirjaa Taisteluni, niin sen teemoista erottui selkeimmin, miten fasismin nousun esteenä olivat sosiaalidemokraatit ja kommunistit. Ay-liike oli Hitlerin silmätikku ja hän vihasi sitä syvästi. Sivu sivun jälkeen Hitler purkaa vasemmistovihaansa.

      Tämän saman vihan tunnistaa jopa Uuden Suomen blogeista ja niiden kommenteista. Perussuomalaisessa vihassa ay-liikettä ja sosiaalidemokratiaa kohtaan on sama sanoitus kuin Hitlerin Taistelussa-kirjassa. Kokoomuslaisia ei enää juurikaan erota perussuomalaisista, kiitos Petteri Orpon johtajuuden.

      Niin fasismi etenee.

      Kuinka pitkä matka on saksalaisen teologin Martin Niemöller’in sanoittamaan valtioon?

      ”Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti.
      Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi…”

      Onko Orpon suuri unelma lakkojen kieltämiseksi laatia poikkeuslaki, jonka antamin valtuuksin noudetaan ay-aktiivit turvasäilöihin? Koska Suomi on pelastettava!

      Kun Orpo on ideologisista lähtökohdistaan nostattanut ay-liikkeen hallituksensa sanelupolitiikkaa vastaan, niin onko taustalla tarkoituksellinen tai tahaton suomalaisen kristalliyön provosoiminen – kihlajaislahjana Riikka Purralle ja hänen ay-liikettä vihaaville kannattajilleen!"

    • Anonyymi

      Kaikki on kommunisteja, jotka ei ole vihapersuja...

    • Anonyymi

      Suomen hallitus on palannut aikaan ennen vuotta 1918.

      • Anonyymi

        Onkohan oikeistolla jäänyt jotakin pahasti hampaankoloon sisällissodan ajoista vaikka jos katsotaan valkoisen ja punaisen terrorin tilastoja, niin valkoiset tappoivat moninkertaisen määrän punaisia siihen, mitä punaiset tappoivat valkoisia? Eikä Hennalan keskitysleirin historia kyllä mitenkään mairittele oikeistoa. Kaukaa on kauna peräisin, jos tuo on yhä kytenyt oikeistolaisten korvien välissä. Ajattelisi, että vasemmistolla olisi enemmän aihetta katkeruuteen, kun tilastoja lukee.

        "Teloitettujen päitä leikattiin irti, kuolleita lapsia pinossa – Tutkija: Hennala oli keskitysleiri, jossa oli naisvihaa ja rodunjalostusta"

        https://yle.fi/a/3-10120009

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Valkoinen_terrori_(Suomi)

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Punainen_terrori_(Suomi)


    • Anonyymi

      "Tilanne työmarkkinoilla näyttää nyt siltä, että sopua on turha odottaa. Orpo joukkoineen jatkaa valitsemallaan linjalla ja muutokset runtataan läpi, miettimättä nykyistä hallituskautta pidemmälle. Kyse ei enää ole (jos koskaan olikaan) työllisyydestä vaan siitä, että nyt pyritään alentamaan yritysten palkkakustannuksia kaikin mahdollisin keinoin. Valtionvarainministeri Purrakin taisi mainita jossain yhteydessä, että emme ansaitse nykyistä elintasoamme. Palkansaajat ovat saaneet enemmän kuin ansaitsevat, joten takaisin ruotuun.

      Otetaan esimerkiksi lakko-oikeuden rajoittaminen. Sille ei edes yritetä keksiä merkittäviä työllisyysvaikutuksia, koska niitä ei ole. Valtiovarainministeriön rakennepoliittisten toimien työllisyystavoitteiden seuranta -sivustolta on luettavissa vaikutustenarvioinnit hallituksen toimenpiteille.

      Lakko-oikeudesta mainitaan mm. seuraavaa: ”Koska ehdotettujen muutosten arvioitu suora työpanosvaikutus on koko talouden mittakaavassa pieni (esimerkiksi tarkasteluajanjaksolla 2018–2022 työtaistelujen vuoksi menetettyjen työpäivien pohjalta laskettuna noin 0,003%–0,006% suhteessa koko talouden vuotuiseen kokonaistyöaikaan), jää mahdollinen epäsuora vaikutus työllisyyteen kuitenkin todennäköisesti vähäiseksi.”

      Ja lisäksi:
      ”Hallituksen esityksessä työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että ehdotettujen muutosten työllisyysvaikutus olisi kokonaisuudessaan korkeintaan joidenkin satojen henkilötyövuosien suuruinen. Hallituksen esityksen sisältämän arvion mukaisesti VM odottaa kyseisten muutosten työllisyysvaikutusten olevan vähäinen.”

      Miksi siis työllisyyden kannalta näinkin merkityksetön toimenpide on noussut niin merkittävään asemaan käynnissä olevassa työmarkkinakiistassa. Asia on jopa niin merkittävä, että hallitus on valmis ottamaan vastaan satojen miljoonien taloudelliset menetykset kansantaloudelle vs. hypoteettinen reilut 100 henkilötyövuotta! Eihän mikään järkevä hallitus toimi näin, jos takana ei ole ajatus siitä, että tämä hinta ollaan nyt valmiita maksamaan lopputuloksesta.

      Lakko-oikeuden rajoittamisella pyritään heikentämään työntekijöiden asemaa ja viemään työntekijöiltä mahdollisuudet vaikuttaa palkkaukseen tai työsuhteen etuhin kiistoissa. Tavoitteena on pienin askelin alentaa Suomen palkkatasoa kilpailukyvyn nimissä. Toki tuottavat ja elinvoimaiset yritykset ovat meidän kaikkien etu. Mutta kannattavan yrityksen tuottavuuden tulisi syntyä jostain aivan muusta kuin siitä, että vain työntekijät ja palkat joustavat."

      • Anonyymi

        "Voi sentään, nyt on myös Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummelalla paha mieli! Hänen mielestään on ”kohtuutonta”, että juuri hänen metsäkonefirmansa kärsii, kun työväki lakkoilee jo satamissakin (MTV-uutiset 14.3.2024). Melkoista ruususen unta on nukuttukin työnantajaleirissä, jos tiedossa ei ollut, että juuri siellä lakon on tarkoituskin kirpaista. Se on työtaistelutoimenpide, johon turvaudutaan kun puhe ei enää auta.

        Työnantajaleirissä tavataan duunarin asema käsittää niin, että eihän palkansaaja itse oikeastaan veroja tai työntekijän eläkemaksuja maksakaan. Firma sen kaiken maksaa, kun sen duunarin palkan maksaa. Kuinka tuo Ponsse saataisiin kuntoon ollenkaan? Vasta helmikuussa sama yhtiö ilmoitti uusimmista irtisanomisista, ei suinkaan lakkojen vuoksi, vaan yhtiön ”uuden toimintamallin” lanseeratakseen.

        Nyt ei ole kysymys satamalakosta tai jostain muusta yksittäisen ammattiliiton siitä tai tästä lakosta. Ei ole edes kysymys ay-liikkeen yleisestä tuohtumuksesta hallituksen linjauksiin. Kysymys on ay-liikkeen puolustustaistelusta vuosia kestänyttä ja ideologiseksi muuttunutta hyökkäystä kaikkea sitä vastaan, mitä ammattiliitot ovat suomalaisessa yhteiskunnassa toisen maailmansodan jälkeen edustaneet. Ne ovat edustaneet kaikkia palkansaajia neuvotteluissa palkoista, lomaeduista, sairaslomista, työaikalainsäädännöstä, työttömyyskorvauksista, äitiyslomien pituudesta ja paljosta muusta tämän lisäksi. Ne halutaan murskata.

        Nyt suunniteltuja heikennyksiä työntekijäpuolen asemaan riittää: Potkujen antamisen perusteita ei käytännössä enää tarvitsisi esittää. Yt-velvoite poistetaan pienyrityksiltä. Paikallinen sopiminen mahdollistetaan kokonaan ilman luottamusmiestä. Lakko-oikeutta rajoitetaan, lakkosakkoja korotetaan ja erityisesti tukilakkoja rajoitetaan. Ansiosidonnainen työttömyysturva heikentyy radikaalisti, kun työssäoloehto muuttuu 6 kuukaudesta 12 kuukauden pituiseksi. Samoin (toisin kuin aiemmin luvattiin) ansiosidonnaisen porrastaminen tosiasiallisesti pienentää itse korvausta tuntuvasti, ei ainoastaan, vaan myös lapsikorotuksen poistamisen vuoksi.

        Tätä tosiasiallisesti neoliberalistista talouspolitiikkaa on oikeistovoimien toimesta ajettu jo pitkään. Ensiaskeleena oli EK:n irtautuminen valtakunnallisesta työehtosopimusten neuvottelujärjestelmästä. Haluttiin neuvotella liitoittain. Nyt ei olla kiinnostuneita muusta kuin vientiyritysten palkkojen sopimisesta. Muut sopivat sitten mitä sopivat, kunhan alle sen, mitä vientiyrityksissä suostutaan maksamaan.

        Näin pilkotaan työntekijäkenttää pienemmiksi palasiksi, joita painostaa sitten jatkossa mantralla, että palkkataso juuri tällä tai tuolla vientialalla, julkisessa terveydenhoidossa tai palvelualoilla tuhoaa kansainvälisen kilpailukykymme. Tosiasiassa ajetaan mallia, jossa ei tarvitsisi neuvotella minkään liiton kanssa mistään. Kun ne kuuluisat ”joustot” saadaan aidosti toimimaan, voi jokainen duunari sopia työehtonsa, työaikansa ja liksansa työnantajan kanssa itse ja itsenäisesti jo töitä hakiessaan ‒ mikä onkin työnantajalle oivallinen varmistaa yleisen palkkatason madaltuminen alalla kuin alalla.

        Ei se kapitalisti niitä palkkoja hyvää hyvyttään ole ennenkään maksanut. Yhdysvalloissa jo puolet palkansaajista keikkuu köyhyysrajan tuntumassa ‒ siis koko ajan töitä tehden, ei edes köyhänä työttömänä.

        Samansuuntainen on oikeistopoliitikkojen ”demokratiahanke” muuttaa ansiosidonnainen myös liittoihin kuulumattomien oikeudeksi. Kokoomus on ajanut tätä jo pitkään. Kuuluisa ammattiliitoista riippumaton, ”epäpoliittiseksi” usein mielletty Loimaan kassa (nyk. YTK) perustettiin kokoomus-poliitikkojen ja parin miljonäärin toimesta. Idean isä oli tiettävästi 1990-luvun valtiovarainministeri Iiro Viinanen. Koko hankkeen tarkoitus oli nimenomaisesti heikentää ammattiliittojen asemaa työmarkkinakentällä.

        Idea muuttaa ansiosidonnainen vähitellen ammattiliitoista kokonaan riippumattomaksi eduksi edistää sekin ammattiliittojen jäsenmäärien ja neuvotteluvoiman kuihtumista. Jos siitä onnistutaan tekemään kansalaisoikeus, kuten kokoomus ehdottaa, edunsaajia tulisi niin paljon, että koko etuus väkisinkin romahtaisi arvoltaan. Argumentoidaan, ikään kuin meillä ei olisi ollut olemassa tarveharkintaista, eli köyhäinapuun verrattavaa yleistä työttömyyskorvausta (varsinaisen ansiosidonnaisen rinnalla) iän kaiken.

        Puhe ansiosidonnaisesta erityisetuna jollekin duunarieliitille varmaankin hämmentää osaa palkansaajista. Elinkeinoelämän ja oikeistopoliitikkojen onnistuneen lobbaamisen vuoksi Suomessa ei enää ymmärretä ay-liikkeen merkitystä, ainakaan päätellen rajusti laskevasta järjestäytymisasteesta. Se on vastikään pudonnut neljässä vuodessa yli 60 prosentista 55 prosentin tuntumaan.

        Mitään toimenpiteitä nykyhallitus ei vaadi elinkeinoelämän puolelta. Varakkaita suosivien veronalennusten säätäminen laman keskellä on irvokas tapa ”edistää työllisyyttä”."

        Jatkoa..............


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Voi sentään, nyt on myös Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummelalla paha mieli! Hänen mielestään on ”kohtuutonta”, että juuri hänen metsäkonefirmansa kärsii, kun työväki lakkoilee jo satamissakin (MTV-uutiset 14.3.2024). Melkoista ruususen unta on nukuttukin työnantajaleirissä, jos tiedossa ei ollut, että juuri siellä lakon on tarkoituskin kirpaista. Se on työtaistelutoimenpide, johon turvaudutaan kun puhe ei enää auta.

        Työnantajaleirissä tavataan duunarin asema käsittää niin, että eihän palkansaaja itse oikeastaan veroja tai työntekijän eläkemaksuja maksakaan. Firma sen kaiken maksaa, kun sen duunarin palkan maksaa. Kuinka tuo Ponsse saataisiin kuntoon ollenkaan? Vasta helmikuussa sama yhtiö ilmoitti uusimmista irtisanomisista, ei suinkaan lakkojen vuoksi, vaan yhtiön ”uuden toimintamallin” lanseeratakseen.

        Nyt ei ole kysymys satamalakosta tai jostain muusta yksittäisen ammattiliiton siitä tai tästä lakosta. Ei ole edes kysymys ay-liikkeen yleisestä tuohtumuksesta hallituksen linjauksiin. Kysymys on ay-liikkeen puolustustaistelusta vuosia kestänyttä ja ideologiseksi muuttunutta hyökkäystä kaikkea sitä vastaan, mitä ammattiliitot ovat suomalaisessa yhteiskunnassa toisen maailmansodan jälkeen edustaneet. Ne ovat edustaneet kaikkia palkansaajia neuvotteluissa palkoista, lomaeduista, sairaslomista, työaikalainsäädännöstä, työttömyyskorvauksista, äitiyslomien pituudesta ja paljosta muusta tämän lisäksi. Ne halutaan murskata.

        Nyt suunniteltuja heikennyksiä työntekijäpuolen asemaan riittää: Potkujen antamisen perusteita ei käytännössä enää tarvitsisi esittää. Yt-velvoite poistetaan pienyrityksiltä. Paikallinen sopiminen mahdollistetaan kokonaan ilman luottamusmiestä. Lakko-oikeutta rajoitetaan, lakkosakkoja korotetaan ja erityisesti tukilakkoja rajoitetaan. Ansiosidonnainen työttömyysturva heikentyy radikaalisti, kun työssäoloehto muuttuu 6 kuukaudesta 12 kuukauden pituiseksi. Samoin (toisin kuin aiemmin luvattiin) ansiosidonnaisen porrastaminen tosiasiallisesti pienentää itse korvausta tuntuvasti, ei ainoastaan, vaan myös lapsikorotuksen poistamisen vuoksi.

        Tätä tosiasiallisesti neoliberalistista talouspolitiikkaa on oikeistovoimien toimesta ajettu jo pitkään. Ensiaskeleena oli EK:n irtautuminen valtakunnallisesta työehtosopimusten neuvottelujärjestelmästä. Haluttiin neuvotella liitoittain. Nyt ei olla kiinnostuneita muusta kuin vientiyritysten palkkojen sopimisesta. Muut sopivat sitten mitä sopivat, kunhan alle sen, mitä vientiyrityksissä suostutaan maksamaan.

        Näin pilkotaan työntekijäkenttää pienemmiksi palasiksi, joita painostaa sitten jatkossa mantralla, että palkkataso juuri tällä tai tuolla vientialalla, julkisessa terveydenhoidossa tai palvelualoilla tuhoaa kansainvälisen kilpailukykymme. Tosiasiassa ajetaan mallia, jossa ei tarvitsisi neuvotella minkään liiton kanssa mistään. Kun ne kuuluisat ”joustot” saadaan aidosti toimimaan, voi jokainen duunari sopia työehtonsa, työaikansa ja liksansa työnantajan kanssa itse ja itsenäisesti jo töitä hakiessaan ‒ mikä onkin työnantajalle oivallinen varmistaa yleisen palkkatason madaltuminen alalla kuin alalla.

        Ei se kapitalisti niitä palkkoja hyvää hyvyttään ole ennenkään maksanut. Yhdysvalloissa jo puolet palkansaajista keikkuu köyhyysrajan tuntumassa ‒ siis koko ajan töitä tehden, ei edes köyhänä työttömänä.

        Samansuuntainen on oikeistopoliitikkojen ”demokratiahanke” muuttaa ansiosidonnainen myös liittoihin kuulumattomien oikeudeksi. Kokoomus on ajanut tätä jo pitkään. Kuuluisa ammattiliitoista riippumaton, ”epäpoliittiseksi” usein mielletty Loimaan kassa (nyk. YTK) perustettiin kokoomus-poliitikkojen ja parin miljonäärin toimesta. Idean isä oli tiettävästi 1990-luvun valtiovarainministeri Iiro Viinanen. Koko hankkeen tarkoitus oli nimenomaisesti heikentää ammattiliittojen asemaa työmarkkinakentällä.

        Idea muuttaa ansiosidonnainen vähitellen ammattiliitoista kokonaan riippumattomaksi eduksi edistää sekin ammattiliittojen jäsenmäärien ja neuvotteluvoiman kuihtumista. Jos siitä onnistutaan tekemään kansalaisoikeus, kuten kokoomus ehdottaa, edunsaajia tulisi niin paljon, että koko etuus väkisinkin romahtaisi arvoltaan. Argumentoidaan, ikään kuin meillä ei olisi ollut olemassa tarveharkintaista, eli köyhäinapuun verrattavaa yleistä työttömyyskorvausta (varsinaisen ansiosidonnaisen rinnalla) iän kaiken.

        Puhe ansiosidonnaisesta erityisetuna jollekin duunarieliitille varmaankin hämmentää osaa palkansaajista. Elinkeinoelämän ja oikeistopoliitikkojen onnistuneen lobbaamisen vuoksi Suomessa ei enää ymmärretä ay-liikkeen merkitystä, ainakaan päätellen rajusti laskevasta järjestäytymisasteesta. Se on vastikään pudonnut neljässä vuodessa yli 60 prosentista 55 prosentin tuntumaan.

        Mitään toimenpiteitä nykyhallitus ei vaadi elinkeinoelämän puolelta. Varakkaita suosivien veronalennusten säätäminen laman keskellä on irvokas tapa ”edistää työllisyyttä”."

        Jatkoa..............

        .......jatkoa.

        "Kuinka ahneita ay-liikkeen puolella on oikeastaan neuvotteluissa oltu? Tilastotietojen mukaan reaaliansiot ja ostovoima ovat yhä vuoden 2009 tasolla. Yli vuosikymmenen palkansaajien tilanne ei ole kehittynyt piiruakaan bruttokansantuotetta paremmin. Kummatkaan eivät ole ”kehittyneet” lainkaan. Aiemmin, niiden paljon parjattujen yleissopimusten aikana (1976-2005) Suomen BKT-luvut olivat hurjassa, katkeamattomassa nousussa. Se kuuluisa 90-luvun lamakin näkyy vain kahden vuoden pituisena pienenä notkahduksena BKT-tilastoissa. Ajatus, että juuri palkansaajat ovat ajaneet Suomen kilpailukykyä alas, on väärä, ellei vainoharhainen.

        Elinkeinoelämän ja oikeiston ajattelu on viemässä meitä kohti neoliberalistista talous- ja sosiaalipolitiikkaa. Tällaisen ajattelun hedelmiä kannattaa pohtia vertaamalla vaikkapa amerikkalaisten hyvinvoinnista saatavilla olevia tilastotietoja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tuloksiin.

        Neoliberalistisen talousajattelun kaikki hedelmät amerikkalaisilla on jo kypsinä sylissään: toisin kuin 1950-luvulla, jolloin ammattiliittoihin kuului siellä sentään kolmannes (n. 35%) kaikista palkansaajista, nykyään luku on vain 11 prosenttia palkansaajista. Ei ole ihme, että arviolta ainakin 40 prosenttia amerikkalaisista työssäkäyvistä on nykyään alipalkatuissa töissä, joista saatu palkka ei riitä elämiseen (monilla on lapsiakin elätettävänä). Työssäkäynnistä on siellä tehty vain uusi tapaa elää köyhyysrajan tuntumassa.

        Palkallisia lomia Yhdysvalloissa ei tunneta kuin erityisetuina joillakin ani harvoilla aloilla, kuukauden pituista lomaa tuskin missään. Äitiyslomat ovat muutaman viikon pituisia. Synnyttämisen sairaalakustannukset perheelle tapaavat yhä olla tuhansia dollareita. Köyhyys on kolminkertaista Suomeen verrattuna, samoin asunnottomuus. Murhia maassa tehdään viisinkertaisesti Suomeen verrattuna. Laajalle levinnyt toivottomuus luo rikollisia alakulttuureita. Paremmin ei mene edes kansanterveyden saralla. Koronakuolleisuus oli kolminkertaista Suomeen verrattuna ja yleinen elinajanodote on yhä ainakin 3 vuotta alhaisempi kuin meillä. USA on paljon rikkaampi maa kuin Suomi, mutta puolelle väestöä todella ankea paikka elää.

        Entä miten valtava on se julkinen velka, jonka taittaakseen hallitus mieluummin ajaa Suomen vuosituhannen syvimpään lamaan kuin neuvottelee ay-liikkeen kanssa? Velkamme on henkeä kohti laskettuna paljon pienempi kuin vaikkapa amerikkalaisten tai kanadalaisten. Kuten professori Mika Pantzar on huomauttanut, Suomen katastrofaaliseksi mielletty julkisen talouden velkasuhde oli 2020-luvun alussa kaikkein parhaiten pärjäävien verrokkimaiden, kuten Hollannin, Saksan ja Norjan tasolla. Sen sijaan siitä puhumisen tapa ja siihen suhtautuminen oli Suomessa aivan poikkeuksellista eurooppalaisessa yleiskuvassa:

        Suomalaisten käsitysten ja puhetapojen pessimistisyys on havaittu myös eurooppalaisessa asenteita mittaavassa kyselytutkimuksessa (Standard Eurobarometer, 2019). Kysyttäessä kotimaan keskeisimpiä haasteita olivat suomalaiset yhdessä italialaisten kanssa varsin huolestuneita julkisesta velasta. Sitä vastoin espanjalaiset kokivat julkisen velan huomattavasti harvemmin ongelmaksi puhumattakaan hollantilaisista ja saksalaisista, jotka tuskin milloinkaan mainitsivat julkista velkaa merkittävänä ongelmana.

        Toisin sanoen, suomalaiset olivat syvästi murheissaan sellaisesta julkisen talouden velkasuhteesta, jota ei muissa eurooppalaisissa maissa nähty lainkaan ongelmana. Espanjalaiset eivät käytännössä murehtineet lainkaan peräti 143 prosentin velkasuhdettaan bruttokansantuotteeseensa, mutta suomalaiset olivat epätoivon partaalla noin 82 prosentin velkasuhteestaan. Italialaiset olivat huolissaan, mutta heidän velkasuhteensa olikin 173 prosentin luokkaa. USA:n julkinen velka oli vuonna 2021 ainakin 148 prosenttia ja Kanadankin 134 prosenttia. Väliä on sillä, miten ongelmat suhteutetaan. Tämä ei toki ole argumentti sen puolesta, etteikö velkaa pitäisi paremman talouskehityksen myötä ryhtyä lyhentämään.

        Ketä meidän on varsinaisesti kiittäminen huonosta talouskehityksestä ja huonosta velkasuhteesta? Vuodesta 2007 lähtien bruttokansantuotteemme ei ole käytännössä kasvanut lainkaan. Tämä lienee jossain määrin ainutlaatuinen saavutus Euroopan unionin tasolla. Sattumoisin juuri samoihin aikoihin aloitettiin kokoomusvetoinen talouspolitiikka, jossa keskityttiin vain julkisen talouden leikkaustoimiin. Niiden pääasiallisin vaikutus oli yleisen toivottomuuden leviäminen talouden kokonaiskuvan suhteen. Eikä yleinen odotus ollut ollenkaan väärä."

        Jatkoa................


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        .......jatkoa.

        "Kuinka ahneita ay-liikkeen puolella on oikeastaan neuvotteluissa oltu? Tilastotietojen mukaan reaaliansiot ja ostovoima ovat yhä vuoden 2009 tasolla. Yli vuosikymmenen palkansaajien tilanne ei ole kehittynyt piiruakaan bruttokansantuotetta paremmin. Kummatkaan eivät ole ”kehittyneet” lainkaan. Aiemmin, niiden paljon parjattujen yleissopimusten aikana (1976-2005) Suomen BKT-luvut olivat hurjassa, katkeamattomassa nousussa. Se kuuluisa 90-luvun lamakin näkyy vain kahden vuoden pituisena pienenä notkahduksena BKT-tilastoissa. Ajatus, että juuri palkansaajat ovat ajaneet Suomen kilpailukykyä alas, on väärä, ellei vainoharhainen.

        Elinkeinoelämän ja oikeiston ajattelu on viemässä meitä kohti neoliberalistista talous- ja sosiaalipolitiikkaa. Tällaisen ajattelun hedelmiä kannattaa pohtia vertaamalla vaikkapa amerikkalaisten hyvinvoinnista saatavilla olevia tilastotietoja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tuloksiin.

        Neoliberalistisen talousajattelun kaikki hedelmät amerikkalaisilla on jo kypsinä sylissään: toisin kuin 1950-luvulla, jolloin ammattiliittoihin kuului siellä sentään kolmannes (n. 35%) kaikista palkansaajista, nykyään luku on vain 11 prosenttia palkansaajista. Ei ole ihme, että arviolta ainakin 40 prosenttia amerikkalaisista työssäkäyvistä on nykyään alipalkatuissa töissä, joista saatu palkka ei riitä elämiseen (monilla on lapsiakin elätettävänä). Työssäkäynnistä on siellä tehty vain uusi tapaa elää köyhyysrajan tuntumassa.

        Palkallisia lomia Yhdysvalloissa ei tunneta kuin erityisetuina joillakin ani harvoilla aloilla, kuukauden pituista lomaa tuskin missään. Äitiyslomat ovat muutaman viikon pituisia. Synnyttämisen sairaalakustannukset perheelle tapaavat yhä olla tuhansia dollareita. Köyhyys on kolminkertaista Suomeen verrattuna, samoin asunnottomuus. Murhia maassa tehdään viisinkertaisesti Suomeen verrattuna. Laajalle levinnyt toivottomuus luo rikollisia alakulttuureita. Paremmin ei mene edes kansanterveyden saralla. Koronakuolleisuus oli kolminkertaista Suomeen verrattuna ja yleinen elinajanodote on yhä ainakin 3 vuotta alhaisempi kuin meillä. USA on paljon rikkaampi maa kuin Suomi, mutta puolelle väestöä todella ankea paikka elää.

        Entä miten valtava on se julkinen velka, jonka taittaakseen hallitus mieluummin ajaa Suomen vuosituhannen syvimpään lamaan kuin neuvottelee ay-liikkeen kanssa? Velkamme on henkeä kohti laskettuna paljon pienempi kuin vaikkapa amerikkalaisten tai kanadalaisten. Kuten professori Mika Pantzar on huomauttanut, Suomen katastrofaaliseksi mielletty julkisen talouden velkasuhde oli 2020-luvun alussa kaikkein parhaiten pärjäävien verrokkimaiden, kuten Hollannin, Saksan ja Norjan tasolla. Sen sijaan siitä puhumisen tapa ja siihen suhtautuminen oli Suomessa aivan poikkeuksellista eurooppalaisessa yleiskuvassa:

        Suomalaisten käsitysten ja puhetapojen pessimistisyys on havaittu myös eurooppalaisessa asenteita mittaavassa kyselytutkimuksessa (Standard Eurobarometer, 2019). Kysyttäessä kotimaan keskeisimpiä haasteita olivat suomalaiset yhdessä italialaisten kanssa varsin huolestuneita julkisesta velasta. Sitä vastoin espanjalaiset kokivat julkisen velan huomattavasti harvemmin ongelmaksi puhumattakaan hollantilaisista ja saksalaisista, jotka tuskin milloinkaan mainitsivat julkista velkaa merkittävänä ongelmana.

        Toisin sanoen, suomalaiset olivat syvästi murheissaan sellaisesta julkisen talouden velkasuhteesta, jota ei muissa eurooppalaisissa maissa nähty lainkaan ongelmana. Espanjalaiset eivät käytännössä murehtineet lainkaan peräti 143 prosentin velkasuhdettaan bruttokansantuotteeseensa, mutta suomalaiset olivat epätoivon partaalla noin 82 prosentin velkasuhteestaan. Italialaiset olivat huolissaan, mutta heidän velkasuhteensa olikin 173 prosentin luokkaa. USA:n julkinen velka oli vuonna 2021 ainakin 148 prosenttia ja Kanadankin 134 prosenttia. Väliä on sillä, miten ongelmat suhteutetaan. Tämä ei toki ole argumentti sen puolesta, etteikö velkaa pitäisi paremman talouskehityksen myötä ryhtyä lyhentämään.

        Ketä meidän on varsinaisesti kiittäminen huonosta talouskehityksestä ja huonosta velkasuhteesta? Vuodesta 2007 lähtien bruttokansantuotteemme ei ole käytännössä kasvanut lainkaan. Tämä lienee jossain määrin ainutlaatuinen saavutus Euroopan unionin tasolla. Sattumoisin juuri samoihin aikoihin aloitettiin kokoomusvetoinen talouspolitiikka, jossa keskityttiin vain julkisen talouden leikkaustoimiin. Niiden pääasiallisin vaikutus oli yleisen toivottomuuden leviäminen talouden kokonaiskuvan suhteen. Eikä yleinen odotus ollut ollenkaan väärä."

        Jatkoa................

        ...........jatkoa.

        "Kun Suomen kokoisessa maassa puhutaan julkisen talouden leikkauksista, puhutaan leikkauksista talouden sektorilla, joka kattaa noin 22 prosentista koko bruttokansantuotteesta. Tietenkin kuluttajien luottamus talousnäkymiin heikkenee. Kun se heikkenee, heikkenee ensimmäiseksi kotimaisten palveluiden ja tavaroiden kysyntä, jolloin puhutaankin yhteensä jo 55 prosentista koko bruttokansantuotteesta. Viennin osuus kun on kokonaisuudesta noin 45 prosenttia.

        Miten elinkeinoelämän ja hallituksen pelkästään vientiteollisuuden varaan rakennetulla talousajattelulla edes voisi saada kansantalouden kasvu-uralle? Ei voi. Hallitus ajaa laman keskellä politiikkaa, jolla talouskehitystä ollaan kääntämässä vain pahemmaksi syöksykierteeksi. Täytenä kommarina tunnettu Barack Obama tuhlasi julkisia varoja holtittomasti vuoden 2008 lamassa (nimittäin republikaanien mukaan), mutta USA nousi kaikkien aikojen syvimmästä talousromahduksesta vuodessa. Suomessa kituutettiin ilman minkäänlaista talouskasvua kokonainen vuosikymmen ‒ ja nyt aiotaan jatkaa samaa.

        Lamasta on turhaa syyttää ay-liikettä, joka taistelee koko olemassaolonsa oikeutuksesta. Mitä erikseen neuvoteltavaa ammattiliitoilla olisi hallituksen ja elinkeinoelämän vientivetoisessa mallissa, kun koko neuvottelujärjestelmän yleistä perustaa romutetaan?

        Mitä tulee kuuluisiin rakenneuudistuksiin, on aika havahtua siihen, kuinka voimattomaksi suomalaisen palkansaajan asema on muuttumassa samalla kun hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa ollaan romuttamassa. Tunsitpa palkansaajana itsesi kuinka riippumattomaksi, epäpoliittiseksi, keskiluokkaiseksi tai aateliseksi tahansa, kannattaa jo kiinnostua talouspolitiikan isoista linjoista.

        Yhdysvalloista voi ottaa mallia yhdessä asiassa. Amerikkalaisilla ammattiyhdistyksillä oli aikanaan työntekijän asemaa hyvin avaava slogan: ”Together we bargain, divided we beg!” Joukkovoimalla voit palkastasi jopa neuvotella, yksin vain anelet.

        Jos muu ei auta, ennen kesää voi olla edessä yleislakko. ”Minä olen sen nähny ettei työmies mitään saa, jollei sillä ole voimaa”, sanoi Koskelan Akselikin."

        Ks. tilastotietoja esim. täältä:

        https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous.html

        https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_palkat.html

        https://data.oecd.org/gga/general-government-debt.htm

        https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/selvitykset/2023/palkan-ostovoima-alimmillaan-15-vuoteen/#841688ef

        Sekä: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ponsse-aloittaa-muutosneuvottelut-kymmenet-tyopaikat-uhattuna-suomessa/8882422#gs.6f6g16

        Kirjoituksen lähde:

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ari-helo/ponssen-johto-herasi-‒-palkansaaja-heraa-sinakin/


    • Anonyymi

      Toimittaa kokmusjargoonia eli vaihtoehtoista totuutta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      305
      3110
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      222
      1967
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1592
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1390
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      80
      1277
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      270
      1201
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1064
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1051
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      991
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      144
      857
    Aihe