Frederic Bastiatin pilalausunto protektionistisesta vapaan kaupan vastaisesta talousmenettelystä

Anonyymi-ap

"Tämä kilpailija, itse aurinko, käy meitä vastaan armotonta sotaa. . . Pyydämme teitä olemaan hyvä ja allekirjoittakaa laki, joka vaatii sulkemaan kaikki ikkunat, kattoluukut ja kattoikkunat."

-Claude-Frédéric Bastiat (a.k.a Frédéric Bastiat), vapaamarkkinataloutta suosinut, Adam Smithin näkemyksiä kannattanut ja protektionista taloudenhallinnointia raskaasti kritisoinut ekonomi (1801 - 1850)

------

Daniel Moule,

Biden versus Bastiat

23.2.2023

https://mises.org/mises-wire/biden-versus-bastiat

Verkko-arkistoissa:

https://web.archive.org/web/20240318192817/https://mises.org/mises-wire/biden-versus-bastiat

17

477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mike Davis,

      Late Victorian Holocausts: El Niño Famines and the Making of the Third World

      s. 9:

      "Miljoonat kuolivat, eivät "nykyaikaisen maailmansysteemin ulkopuolella", vaan juuri siinä prosessissa, joka liitti heidät väkisin [nykyaikaisen maailmansysteemin] poliittisiin ja ekonomisiin rakenteisiin. He kuolivat Liberaalin Kapitalismin kultakaudella; voisi sanoa, että monet heistä murhasi - Smithin, Benthamin ja Millin pyhien periaatteinen suorastaan uskonnollinen soveltaminen."

      https://archive.org/details/latevictorianhol00dav_wbr/page/9/mode/2up

      ---

      https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Victorian_Holocausts

      • Anonyymi

        Luuletko oikeasti, ettei kukaan muu ole ollut aiemmin tietoinen brittien pahantekosista kun SINÄ et ole sattunut olemaan?

        Toisin kuin natsien ja Neuvostoliiton murhaluvut, britti-kolonialistien murhaluvut vain ovat sopivasti unohtuneet elleivät tarkoituksenmukaisesti unhoitettu osana vallitsevaa ideologiaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luuletko oikeasti, ettei kukaan muu ole ollut aiemmin tietoinen brittien pahantekosista kun SINÄ et ole sattunut olemaan?

        Toisin kuin natsien ja Neuvostoliiton murhaluvut, britti-kolonialistien murhaluvut vain ovat sopivasti unohtuneet elleivät tarkoituksenmukaisesti unhoitettu osana vallitsevaa ideologiaa.

        Aika moni näillä palstoilla näyttää tietävän vain Hitlerin ja Stalinin. Aika yksipuolista historiatietoisuutta siis.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luuletko oikeasti, ettei kukaan muu ole ollut aiemmin tietoinen brittien pahantekosista kun SINÄ et ole sattunut olemaan?

        Toisin kuin natsien ja Neuvostoliiton murhaluvut, britti-kolonialistien murhaluvut vain ovat sopivasti unohtuneet elleivät tarkoituksenmukaisesti unhoitettu osana vallitsevaa ideologiaa.

        " Luuletko oikeasti, ettei kukaan muu ole ollut aiemmin tietoinen brittien pahantekosista kun SINÄ et ole sattunut olemaan? "

        Eihän tuossa mitään sellaista ole väitetty?


      • Anonyymi
        UUSI

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋

        😋 ­­­N­­y­m­f­­­o­­­m­­­a­a­­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Kauppalehdessä oli juuri viime viikolla oli asiaan liittyvä artikkeli.

      ---

      Kauppalehti

      Juha Salonen

      15.3.2024

      Yllättävä näkemys: Mercedeksen Källenius vastustaa kiinalaisautojen suojatulleja – ”Meidän on tehtävä laadukkaampia autoja ja parempaa teknologiaa”

      ---

      Mercedeksen pääjohtaja Ola Källenius haluaa ratkaista kiinalaisten autonvalmistajien haasteen kilpailulla ei suojatulleilla.

      Mercedeksen pääjohtaja Ola Källenius kehottaa EU:n komissiota pitämään näppinsä erossa kiinalaisautoille langetettavista suojatulleista.

      Pikemminkin Mersu-pomo näkisi komission laskevan kiinalaisautoille määrättyjä suojatulleja entisestään. Källenius otti kantaa komission meneillään olevaan tutkintaan Brysselissä, jossa komissio tutkii kiinalaisten autonvalmistajien mahdollisesti nauttimia kilpailua vääristäviä valtiontukia.

      Källeniuksen näkemyksen mukaan komission kannattaisi tarkastella tilannetta hieman pidemmällä aikavälillä. Hänen mielestään kiristyvä kilpailu nostaa myös eurooppalaisten autonvalmistajien tehokkuutta ja ennen kaikkea laatua.


      ”Protektionismi väärä tie”

      Källeniuksen mukaan ”protektionismi on pitkän päälle väärä tie”.

      ”Tariffeja ei ole syytä nostaa. Vastustan sitä ja toimisin päinvastoin: pudottakaa pikemminkin jo olemassa olevia tariffeja entisestään”, hän totesi Financial Times-lehdelle antamassaan haastattelussa.

      Källeniuksen mukaan kiinalaisten autonvalmistajien maihinnousu Eurooppaan on ”seurausta luonnollisesta kilpailusta”.

      ”Siihen tulee vastata entistä laadukkaammilla tuotteilla, paremmalla teknologialla ja notkeudella. Semmoista markkinatalous on, ratkaistaan asia kilpailemalla.”

      Komission valtiontukia koskeva tutkinta on herättänyt vastustusta erityisesti saksalaisten autonvalmistajien keskuudessa. Syykin on selvä.

      Saksalaiset autojätit ovat jo yli 20-vuotisen läsnäolonsa aikana solmineet taloudellisia ja tuotannollisia sopimuksia kiinalaisten autonvalmistajien ja alihankkijoiden kanssa.

      Lisäksi maailman suurimmaksi sähköautomarkkinaksi kohonnut Kiina on saksalaisille autonvalmistajille aivan keskeinen markkina-alue niin myynnin kuin liikevoitonkin kannalta. Jotakin kertoo, että Mercedes myy joka kolmannen autonsa Kiinaan.

      Lisäksi viidennes johtotähden osakekannasta on valtio-omisteisten autoyhtiöiden Geelyn ja SAIC:n salkussa. Volkswagenin myyntivolyymeista Kiinan osuus oli 40 prosenttia.


      Pelkona imperiumin vastaisku

      Niinpä saksalaiset pelkäävät komission toimien johtavan imperiumin vastaiskuun.

      Kiinan valtion ja paikallisten asiakkaiden vastareaktio olisi lisäisku tilanteessa, jossa eurooppalaiset autonvalmistajat menettävät muutenkin jalansijaa paikallisille autonvalmistajille.

      ”Me emme suojatulleja toivoneet, tuskin sitä kiinalaisetkaan toivoivat. He haluavat kilpailla maailmanmarkkinoilla kuten muutkin”, Källenius vuodattaa.

      Källenius nousee puolustamaan vapaata maailmankauppaa täydestä sydämestään.

      ”Se on avannut markkinoita ja kasvattanut varallisuutta erityisesti Kiinan talousihmeen yhteydessä. Sadat miljoonat ihmiset ovat vapautuneet köyhyydestä”, hän sanoi.

      ”Protektionismi tuskin tarjoaa meille pitkään kestävää ratkaisua, sen myös historia osoittaa.”

      Tällä hetkellä kiinalaisista tuontiautoista peritään 10 prosentin tariffia niiden saapuessa eurooppalaisiin satamiin. Eurooppalaisista autoista suoritetaan Kiinaan 15 prosentin vientitullia.

      Monet saksalaiset autonvalmistajat ovatkin siirtäneet tuotantonsa suosiolla Kiinaan. Sen sijaan esimerkiksi Renault ja Citroën ovat vetäneet toimintojaan Kiinasta heikon menestyksen vuoksi.


      Tavares soitti hätäkelloja

      Källenius peräänkuuluttaa tasapuolista asetelmaa ja molempia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja.

      ”Elämme pragmaattisessa maailmassa ja meillä on tiettyjä odotuksia markkinamekanismien toimivuudesta… mutta jos etsimme ratkaisua protektionismista olemme väärillä jäljillä.”

      Monikansallisen Stellantiksen pääjohtaja Carlos Tavares soitti viime vuonna kuuluvasti hätäkelloa asian tiimoilta. Hän varoitti valtion tukemien kiinalaisten autonvalmistajien pyyhkivän eurooppalaisen autoteollisuuden maailmakartalta ilman asianmukaisia vastatoimia. [Eli tarkkaan ottaen.... mitä? Tariffejako? Tuontiedellytyksiä? Tuontirajoituksia?]

      Esimerkiksi hän nosti eurooppalaisen aurinkopaneeliteollisuuden, jonka kiinalaiset halpatuotteet nielivät suupalana parisenkymmentä vuotta sitten. [Joten...... MITÄ? Vihjaillaanko tässä, että Ola Källenius olisikin väärässä ja että protektionismi olisi sittenkin parempi, koska kiinalaiset harrastavat samaa?]

      ---

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yllattava-nakemys-mercedeksen-kallenius-vastustaa-kiinalaisautojen-suojatulleja-meidan-on-tehtava-laadukkaampia-autoja-ja-parempaa-teknologiaa/dd8c5f6d-d849-4f2e-99c5-286cf4ccdc96

      Netti-arkistoituna:

      https://web.archive.org/web/20240320141246/https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yllattava-nakemys-mercedeksen-kallenius-vastustaa-kiinalaisautojen-suojatulleja-meidan-on-tehtava-laadukkaampia-autoja-ja-parempaa-teknologiaa/dd8c5f6d-d849-4f2e-99c5-286cf4ccdc96

      • Anonyymi

        Voisiko se protektionismi joskus ollakin perusteltua? Vai onko se automaattisesti tie sosialismiin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voisiko se protektionismi joskus ollakin perusteltua? Vai onko se automaattisesti tie sosialismiin?

        Oliko sarkasmia?


      • Anonyymi

        Onko kukaan lukenut etelä-korealaisen Ha-Joon Changin kirjoituksia protektionismista? Chang on hyvin myönteinen protektionismia kohtaan ja on sillä kannalla, että protektionismi olisi auttanut mm. Yhdysvaltoja (etelä-Koreasta puhumattakaan) kasvamaan ja kukoistamaan taloudellisesti.


      • Anonyymi

        Mitähän asianmukaisia vastatoimia eurooppalainen autoteollisuus sitten on vailla?


    • Anonyymi

      Laitetaanpa sitten vaikka siteeraus-sodaksi, käy se näinkin. :)


      Ulkoministeriön julkaisema kansainvälisen kaupan aikakauslehti Kauppapolitiikka on sanonut muinoin näin:


      Kaupan vapauttaminen on yksi maailmantalouden toistelluimmista iskulauseista. Sen merkitystä pidetään usein itsestään selvänä: kyse on tullimaksujen ja muiden valtion asettamien esteiden poistamisesta. Kun nämä protektionismin pirulaiset on nujerrettu, päästään oletettavasti taloustieteen perusopintojen kuvaamaan vapaaseen markkinatilanteeseen, jossa kysynnän ja tarjonnan lait tuottavat yhteistä hyvää.

      Valtioprotektionismin purkamishankkeissa jää yleensä vähälle huomiolle se, miten merkittävä osa maailmankaupasta käydään monenlaista sääntelyä harjoittavien suuryritysten sisällä. Protektionistinen suunnitelmatalous ei suinkaan ole valtioiden yksinoikeus. Valtioprotektionismin vähentämistä saattaa reaalikapitalismissa seurata vapaiden markkinoiden irvikuva. Kauppapolitiikassa olisikin syytä kiinnittää aiempaa enemmän huomiota yritysprotektionismiin.

      Yritysprotektionismin voisi hieman yksinkertaistaen määritellä toimenpiteiksi, joilla yritykset pyrkivät suojautumaan sekä markkinakilpailulta että demokraattiselta valvonnalta. Toimenpiteet voivat vaihdella palkkasoturiarmeijoista suosiollisen patenttilainsäädännön lobbaukseen. Kauppapolitiikassa yksi yritysprotektionismin tärkeimmistä ilmentymistä on se, kun suuryritys suojaa tuotteidensa hintoja markkinoilta ostaessaan itseltään ja myydessään itselleen.

      Siirtohinnoittelulla yritykset pyrkivät ohjaamaan voitot verotuksellisesti edullisimpiin paikkoihin. Esimerkiksi Yhdysvaltain tullitilastoissa on satojen dollareiden yksikköhintaan Trinidadista ostettuja kuulakärkikyniä. Koska yritysten kansainvälistä kauppaa koskeva maakohtainen kirjanpito on usein salaista, tarkkoja lukuja siirtohinnoittelun laajuudesta ei ole. OECD:n arvion mukaan selvästi yli puolet maailmankaupasta käydään kansainvälisten konsernien eri maissa sijaitsevien tytäryhtiöiden sisällä.

      Maailmankaupan periaatteiden kannalta yksi ydinkysymys on se, missä määrin yritysten sisäisen kaupan hinnoittelussa sovelletaan OECD:n suosittelemaa markkinaehtoperiaatetta. Sen mukaan itsensä kanssa kauppaa käyvän tulee suhtautua itseensä ”käsivarren mitan” päässä olevana markkinaosapuolena ja määrittää kauppatavaroiden hinnat sen mukaisesti. Viimeaikainen uutisointi laajamittaisesta maailmankaupan siirtohinnoitteluun perustuvasta veronkierrosta on osoittanut, että kiusaus määritellä hinnat markkinaehtojen vastaisesti on usein vastustamaton.

      Suomalaisessakin verokeskustelussa on vihdoin herätty siirtohinnoittelun olemassaoloon. On käynyt selväksi, ettei kyse ole vain parista kirjanpitokoukkauksia verokeitaisiin tekevästä kaukomaiden banaaniyrityksestä. Arviolta puolentoista miljardin euron vuosittaisiin veromenetyksiin havahtunut verohallinto on perustanut 40 työntekijän ryhmän selvittämään asiaa. Sen sijaan yritysprotektionismin merkitystä maailmankaupan peruskysymyksille ei ole tietääkseni juurikaan pohdittu.


      Kauppapolitiikka

      Teivo Teivanen (Maailmanpolitiikan professori, Helsingin yliopisto)

      28.02.2013

      Protektionismin peikko

      https://kauppapolitiikka.fi/protektionismin-peikko/

      Kun arkistoversiokin kuuluu asiaan, niin miksei?

      https://web.archive.org/web/20231204003704/https://kauppapolitiikka.fi/protektionismin-peikko/

      • Anonyymi

        Eli

        SUURYRITYKSET KUSETTAVAT!

        KUTEN AINA!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli

        SUURYRITYKSET KUSETTAVAT!

        KUTEN AINA!

        Ja silloin kun maan ekonomia keskittyy valtiovallan käsiin suur-yritysten hyödyksi, kyse on fasismista.

        Sehän fasismin määritelmä on: suur-yrityksiä suosiva, työläisten oikeuksia ja yksilönvapauksia karsastava ja niiden uhrauksia vaativa, usein ultra-kansallismielistä retoriikkaa hyödyntävä ja visiota kuvitteelliseen idealisoituun menneeseen ajanjaksoon tavoittelusta puskeva, valtionkollektivistinen keskuskomentotalousjärjestelmä


      • Anonyymi

        Ihan yhtä lailla ne kotimaisetkin suur-yritykset voivat kusta ja kusevatkin niskaan kuin mitä ulkomaiset. ELLEI TODENNÄKÖISEMMIN.

        Tämän takia kansallismielisyys aatteena (lietsotaan uhkakuvia ulkomaisista kapitalisteista, sukupuolivähemmistöistä tai muista kansallisista ja kansainvälisistä ja toisten kalsarien sisäisistä uhista joita pitää torjua ovelta) on erittäin idioottimaista, lyhytnäköistä, naiivia ja harhaista. Syntipukkien etsimistä siinä missä Stalinin vainot eri "vierasetnisyyksiä" kohtaan. Eri vaatteissa vain!


      • Anonyymi

        " Protektionistinen suunnitelmatalous ei suinkaan ole valtioiden yksinoikeus. Valtioprotektionismin vähentämistä saattaa reaalikapitalismissa seurata vapaiden markkinoiden irvikuva. "

        " On käynyt selväksi, ettei kyse ole vain parista kirjanpitokoukkauksia verokeitaisiin tekevästä kaukomaiden banaaniyrityksestä. Arviolta puolentoista miljardin euron vuosittaisiin veromenetyksiin havahtunut verohallinto on perustanut 40 työntekijän ryhmän selvittämään asiaa. Sen sijaan yritysprotektionismin merkitystä maailmankaupan peruskysymyksille ei ole tietääkseni juurikaan pohdittu. "


        MITÄ?! Se, että kommunismin kaltainen komentotalous kusee, ei tarkoitakaan, että valtionsäännösten purkaminen johtaisi oikeasti vapaisiin markkinoihin? Minä luulin, että kaikki valtion säätely on sosialismia! Ai että anarko-kapitalistinen laissez-faire-markkintalous ilman mitään ylhäältä säätelyjä voi itsessään kusta ja pahasti?! ELÄMÄNI ON PILALLA!


      • Anonyymi

        Teivanen kyllä puhuu asiaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan yhtä lailla ne kotimaisetkin suur-yritykset voivat kusta ja kusevatkin niskaan kuin mitä ulkomaiset. ELLEI TODENNÄKÖISEMMIN.

        Tämän takia kansallismielisyys aatteena (lietsotaan uhkakuvia ulkomaisista kapitalisteista, sukupuolivähemmistöistä tai muista kansallisista ja kansainvälisistä ja toisten kalsarien sisäisistä uhista joita pitää torjua ovelta) on erittäin idioottimaista, lyhytnäköistä, naiivia ja harhaista. Syntipukkien etsimistä siinä missä Stalinin vainot eri "vierasetnisyyksiä" kohtaan. Eri vaatteissa vain!

        En epäile.

        Kiinnostaisi kuitenkin saada esimerkkiä? En yritä ärsyttää tai mitään, oikeasti kiinnostaa.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2483
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2287
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2021
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1717
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1452
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      15
      1393
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1383
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe