Myrskyluodon Maija - Kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva?

Anonyymi-ap

Myrskyluodon Maija on todella hieno ja eeppinen elokuva. Onkin syytä esittää kysymys: Onko tämä kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva? Elokuvassa kun on kaikki kohdallaan (tarina, näyttelijät, kuvauspaikat, puvustus, lavastus, kuvaus, musiikki ja jopa erikoistehosteet).

IMDB palvelun käyttäjien antamien arvosanojen mukaan Myrskyluodon Maija (Stormskerry Maja) on tätä kirjoitettaessa todellakin paras suomalainen elokuva arvosanalla 8,2. Tuntematon Sotilas vuodelta 1955 on kakkosena arvosanalla 8,0. Toki Maijalle arvosanoja antaneet ovat tähän mennessä nähneet elokuvan vain valkokankaalta, joten arvosana tulee tippumaan jonkin verran, kun arvosteluja alkaa tulla myös kotisohvalta. Moni saattaa arvostaa Tuntemattoman Sotilaan korkeammalle Suomessa, mutta kansainvälisesti se on ehkä vähän haasteellinen katsottava jo pelkästään elokuvan iän puolesta. Itsekin pidän enemmän modernisoidusta versiosta vuodelta 2017, jonka arvosana on tällä hetkellä 7,7.

Tässä IMDB:n listaus parhaista suomalaisista elokuvista:
https://www.imdb.com/search/title/?title_type=feature&num_votes=100,&genres=!documentary&country_of_origin=FI&sort=user_rating,desc

(Lista on filtteröity niin, että dokumenttielokuvat on jätetty pois ja arvosteluja pitää olla vähintään 100, jottei ihan mikä tahansa omatekoinen viritys pääse listalle kavereiden arvostelujen perusteella)

Myös katsojaluvuissa Myrskyluodon Maija (411 121 katsojaa) on tehnyt vakuuttavaa jälkeä ja ohitti juuri Oppenheimerin (404 777 katsojaa).

Suomen Elokuvasäätiön katsojalukutiedote (25.3.2024): https://www.ses.fi/ajankohtaista/top-20-kung-fu-panda-4-oli-viikonlopun-katsotuin/

Täytyykin katsastella Myrskyluodon Maijaa tarkemmin myös kansainvälisestä näkökulmasta. Barbenheimer (Barbie vs Oppenheimer) kamppailu päättyi katsojaluvuissa Barbien voittoon, mutta elokuvana Oppenheimer on selvästi parempi, vieden myös merkittävimmät Oscarit.

Onkin pakko leikitellä ajatuksella, että mitä olisi tapahtunut, jos kyseessä olisikin ollut Maijanheimer (Myrskyluodon Maija vs Oppenheimer)? Nythän Oppenheimer voitti 7 Oscaria, Barbien saadessa vain yhden Oscarin (Billie Eilishin laulusta).

Barbie oli kyllä varsin huono elokuva, vaikka ajatus leffan takana olikin hyvä. Myrskyluodon Maija olisi ollut selvästi kovempi vastus Oppenheimerille. Myös se tuo naisen asemaa esille yhteiskunnassa mutta toimii samalla voimaannuttavana elokuvana paljon paremmin. Barbie kun on varsin sekava elokuva, josta ainakin minulle jäi epäselväksi, mitä Barbie oikein haluaa? Tuntui siltä, ettei hän oikein itsekään tiennyt.

Mutta miten siis olisi käynyt kuvitteellisessa Maijanheimer kamppailussa? Olisiko esim. pääosan esittäjän Oscar mennyt edelleen Oppenheimerille? Tai kuinka olisi käynyt musiikki scoren Oscarin kanssa? Itse olen sitä mieltä, että Myrskyluodon Maija oli monella tapaa parempi elokuva kuin Oppenheimer (joka sekin kärsii sekavuudesta).

Myrskyluodon Maijassa on Lauri Porran säveltämä musiikki ja se on paikoitellen todella hienoa ja mahtipontista, enkä nyt siis puhu pelkästään lopputekstien aikana soivasta Lassen Mårtensonin alkuperäisestä Myrskyluoto teemasta.

Elokuva herää todella henkiin siinä vaiheessa, kun Maija ja Janne saapuvat Myrskyluodolle ensimmäistä kertaa ja pahaenteinen "Perilous Journey" kajahtaa soimaan rantakallioiden tahtiin. Kuvaus ja musiikki pelaavat kohtauksessa mielettömän hienosti yhteen. Viimeistään tässä kohdassa huomaa, että nyt tehdään suomalaisittain todella suurta elokuvaa. Ja tämä on vasta alkusoittoa.

12

438

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Mainittakoon vielä referenssiksi, että Myrskyluodon Maijan äänten määrä on tällä hetkellä 750 ja arvosana 8.2.

    • Anonyymi

      Maijenheimer voisi olla parempi korvike Barbenheimerille (kuin Maijanheimer). Barbenheimer kun mukailee pitkälti Oppenheimeria.

    • Anonyymi

      Jotkut alkuperäisen Myrskyluodon Maija TV-sarjan nähneet nostalgikot ovat pettyneitä siihen, ettei elokuva toista sarjan tapahtumia samalla tavalla ja että Lasse Mårtensonin Myrskyluoto teema ei soi elokuvan aikana (vaan ainoastaan vasta lopputekstien aikana).

      Itse näin elokuvan ensin. Mielenkiinnosta päätin siis myös katsoa sarjan nähdäkseni miten se eroaa elokuvasta. En ole lukenut alkuperäistä kirjasarjaa, mutta oletan että TV-sarja on lähempänä kirjasarjaa kuin elokuva.

      Listaan tässä TV-sarjan ja elokuvan eroja:


      MYRSKYLUOTO
      Alkuperäisessä sarjassa Myrskyluotokohtaukset on kuvattu Ahvenanmaan luodolla (Väderskär) ja elokuvassa Ahvenanmaan mantereen kärjessä (Havsörä, Geta). Kohteiden voisi olettaa olevan toisinpäin, sillä elokuvan kuvauspaikka on karumpi ja näyttävämpi.

      MUSIIKKI
      Sarjassa on hyvin vähän musiikkia, Myrskyluoto teema soi harvakseltaan eri muodoissa, jonkin pääsoittimen varaan sovitettuna (näin ollen valitukset Myrskyluototeeman puuttumisesta elokuvasta ovat ositttain katteettomia, kun sarjassakin se esiintyy lähinnä alku- ja loppumusiikkina). Elokuvassa taas musiikki soi usein ja vaihtelee hyvinkin paljon tilanteiden mukaan. Se on luonnollisesti paljon paremmin tuotettua ja mahtipontisempaa ja esittää suurempaa osaa tunnelman luomisessa. Lauri Porra on tehnyt hyvää työtä uuden musiikin kanssa ja mielestäni on pelkästään hyvä asia, että vanha Myrskyluoto teema on jätetty vasta lopputeksteihin. Uuden musiikin myötä elokuva tuntuu uudelta ja raikkaalta.

      TARINA KULKU
      Elokuvan tapahtumat ovat aikajärjestyksessä. Sarjan ensimmäisessä ja viimeisessä jaksossa on aikahyppyjä taaksepäin. Varsinkin viimeisen jakson aikahyppy on aluksi todella hämmentävä. Molemmissa kylläkin hypitään välillä pitkiäkin aikoja eteenpäin. Sarjassa on myös paljon saman toistoa. Elokuva kulku on selvästi parempi.

      TARINAN YKSITYISKOHDAT
      Sarjassa esitellään paljon työtä, jota pitää tehdä pysyäkseen hengissä ja kuinka uskonto vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Elokuvassa tehdään toki myös työtä, mutta se ei ole jatkuvasti esillä. Uskontokin on vaihtunut uskomuksiin. Elokuvassa Oolannin sota on lähemmin läsnä.

      TARINAN TUNNELMA
      Sarja on kituutustarina niukkuudessa elämisestä ja kuritustarina Jumalan pelossa elämisestä. Lopussa Maijasta on revitty kaikki irti ja hän on käytännöllisesti katsoen aivan zombi. Tältä osin elokuva on paljon miellyttävämpää katseltavaa. Vaikka haasteita ja suruja on siinäkin, elokuva on rakkaustarina kahden ihmisen välillä (ja myös rakkaussuhde luontoon) ja kokonaisuudessaan positiivinen voimaantumistarina. Sarjan Janne ei ole yhtä mukava mies kuin elokuvassa. Hän nimittäin myös kiukuttelee hetkittäin. Sarjassa hellyydenosoitukset ovat todella minimissä, mutta vauvoja vaan tupsahtelee jostain. Tässä kohtaa on kyllä pakko sanoa, että en alkuunkaan ymmärrä kuinka joku voi pitää sarjasta enemmän. Jatkuva kituuttaminen, Maijan loppuunajaminen ja dissaaminen ei ole mielestäni mitenkään kivaa katseltavaa.

      NÄYTTELIJÄTYÖ
      Sarjassa Maijalla on käytännössä kaksi ilmettä: Mona Lisa hymy sekä kärsivä ilme. Välillä tuo hymy näkyy tilanteissa, joissa ei mielestäni olisi aihetta hymyyn. Toisaalta kärsivää ilmettä saa katsoa aivan liikaa. Elokuvan Maijan esittäjä taas on moniulotteinen näyttelijä, joka käy ilmeillään monenlaisia tunnetiloja läpi. Sarjan näyttelijä on kaamean huono verrattuna Elokuvan näyttelijään, joka loistaa roolissaan.

      LOPPUARVIO
      Sarja on varmaan aikoinaan ollut vaikuttava, mutta nykyaikana sillä ei olisi enää menestymisen mahdollisuuksia. Se on liian hidas ja ahdistava. Iloa ei juuri ole. Uskonto näyttelee myös sellaista roolia, mikä suorastaan suututtaa katselijan kirkon ihmistä jyräävällä roolilla. Elokuva taas on raikkaan positiivinen tulkinta, jossa kaikki turha kituuttaminen ja toisten kiusaaminen on jätetty pois ja siinä luodaan uskoa ihmisten hyvyyteen. Elokuva on myös mahtipontinen (mitä sarja ei ollut) ja ainakin näin miehisestä näkökulmasta historiallisesti mielenkiintoinen myös sotaan liittyvien kohtausten osalta. Elokuvassa Maijan surujen takaa kumpuava elämänilo on varmasti myös yksi syy, miksi elokuvasta tuli suosittu.

      Sarja on varmasti totuudenmukaisempi, mutta se ei poista sitä lopputulemaa, että elokuva on kaikilta osa-alueiltaan paljon parempi katselukokemus.

      • Anonyymi

        Sarjassa kaikki näyttelijät ovat kirjailijan toiveesta tai vaatimuksesta amatöörejä, ei ammattinäyttelijöitä.
        Tuohon aikaan uskonto näytteli suurta osaa ihmisten elämässä ja naisen asema oli juurikin tv sarjassa nähdyn kaltainen.
        Tv elokuvaa ei nähneenä ei voi verrata näitä tuotantoja. Jos elokuvassa Maija on nykyaikaistettu, ei se välttämättä tunnu aidolta heille jotka ovat eläneet vanhempia aikoja ja tietävät tavat ja kulttuurin.
        Tv sarjan mollaaminen noin voimakkaasti ihmetyttää. Lapsena sen näkeminen oli ehdottomasti läpi elämän kantanut elämys musiikkeineen.
        Kyllä Jannen ja Maijan kiintymys näkyi katseissa ja eleissä tv sarjassakin. Siihen aikaan elettiin noin. Nykyajan pornokulttuurin kyllästämä ei näe kauneutta ankeuden keskellä.
        Tv sarjassa näkyy kirjailijan hyväksyntä, hän on sen ajan ja sen elämän elänyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sarjassa kaikki näyttelijät ovat kirjailijan toiveesta tai vaatimuksesta amatöörejä, ei ammattinäyttelijöitä.
        Tuohon aikaan uskonto näytteli suurta osaa ihmisten elämässä ja naisen asema oli juurikin tv sarjassa nähdyn kaltainen.
        Tv elokuvaa ei nähneenä ei voi verrata näitä tuotantoja. Jos elokuvassa Maija on nykyaikaistettu, ei se välttämättä tunnu aidolta heille jotka ovat eläneet vanhempia aikoja ja tietävät tavat ja kulttuurin.
        Tv sarjan mollaaminen noin voimakkaasti ihmetyttää. Lapsena sen näkeminen oli ehdottomasti läpi elämän kantanut elämys musiikkeineen.
        Kyllä Jannen ja Maijan kiintymys näkyi katseissa ja eleissä tv sarjassakin. Siihen aikaan elettiin noin. Nykyajan pornokulttuurin kyllästämä ei näe kauneutta ankeuden keskellä.
        Tv sarjassa näkyy kirjailijan hyväksyntä, hän on sen ajan ja sen elämän elänyt.

        Tarkoituksenani ei ollut oikeastaan mollata alkuperäistä sarjaa. Pikemminkin halusin tuoda esille hämmennykseni siitä, kuinka jotkut alkuperäisen sarjan nähneistä lynkkaavat uuden elokuvan sillä perusteella, että se ei seuraa pilkun tarkkaan sarjan tapahtumia.

        Elokuvaa on modernisoitu, dramatisoitu ja tarinaa muutettu paikoitellen, jotta tiivistäminen on ollut mahdollista (karsien erityisesti ikäviä tapatumia), jottei tulisi takapakkia ja toistoa. Samalla on jäänyt aikaa tuoda mukaan jotain uutta. Elokuvassa peilataan usealla tasolla nykyajan tapahtumia historiallisiin tapahtumiin. Samalla elokuvasta on tullut moniulotteisempi ja kiinnostavampi. Jotenkin tulee sellainen olo, että aika on kullannut muistot vanhan sarjan osalta. Passittaisinkin mielelläni elokuvan lynkanneet katsomaan sarjan uusiksi ja arvioimaan tilannetta uudelleen nykymaailman valossa.

        Sarjahan kertoo Myrskyluodon talon rakentamisen, palamisen ja uudelleen rakentamisen. Ankeaa on. Lopussa nähdään silminnähden uupunut ja katkeroitunut Maija.

        Elokuvassa talo ei pala. Ei tarvitse aloittaa uudestaan nollasta. Ja vaikka ne suurimmat surut tulevat elokuvassakin vastaan, Maija nousee jaloilleen ja jaksaa olla positiivinen/onnellinen loppuun asti.

        Sarja on ollut aikanaan hieno kuvaus ihmiselon haasteista. Mutta kyllä se on nykyihmisen silmin nähtynä varsin masentava. Elokuva taas on voimaannuttava. Toki se on katsojasta kiinni, jos pitää enemmän kurjuudesta ja vanhan ajan realismista, kuin onnen tavoittelusta ja nykypäivän sankaritarinasta. Ihan tyypillinen sankaritarinahan elokuva ei ole, sillä se on kaiken lisäksi opettavainen. Sehän siinä niin hienoa onkin.


    • Anonyymi

      Lisätään vielä pari asiaa Myrskyluodon Maija vertailuun:

      KESTO
      TV-sarja: 6 h 36 min
      Elokuva: 2 h 44 min

      HUUMORI
      En havainnut mitään huumoria alkuperäisessä sarjassa, ellei sellaiseksi lasketa älyttömiä tarinoita, joita vierailijat yms. kertoilivat lähinnä lapsille. Elokuvassa sen sijaan oli useita hauskoja kohtauksia.

    • Anonyymi

      Ihmettelen myös niitä naisia, jotka haikailevat alkuperäisen TV-sarjan perään. Sarjassahan Janne suutuspäissään meinaa ottaa väkisin Maijan. Kovin vähäiseksi jäävät hellyydenosoitukset muutenkin. Jäi oikein vaivaamaan, että mikä oikein oli vialla.

      Elokuvan Janne on aivan toista maata, huomaavainen ja selvästi rakastunut.

    • Anonyymi

      Ihan oli paska mun mielestä, harmittaa kun kävin katsomassa.

      • Anonyymi

        Etkö pitänyt Oolannin sotaan liittyvistä kohtauksista vai mistä kiikasti?


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Eipä ole kovin montaa kotimaista leffaa tullut vastaan, jota katsoessa olisi herännyt kansallisylpeys.

      Myrskyluodon Maija elokuvan kohdalla näin kävi.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8036
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1866
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe