Kuka on pretetisti?

Anonyymi-ap

Kun lukee mm Mattilan sivuja tai kalvinisti sivuja tai Onen sivuja tai Kujalla podcastia menee ihan sekaisin kuka on preristi. Ahvio? Kalvinistit? Nuoret hell pastorit? One?

Preterimiä vastustavat tempaus laiset. Mutta tempaus keksittiin vasta 1830.

6

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      PRETERISMIn mukaan kaikki raamatulliset profetiat ovat historiallisia tapahtumia. Preteristit tulkitsevat Ilmestyskirjan siten, että se on symbolinen kuvaus alkuseurakunnan sisäisistä konflikteista, eikä lopun ajan tapahtumista. Termi preterism tulee latinan sanasta praeter, joka tarkoittaa "menneisyyttä”.

      • Anonyymi

        kiitos selvennyksestä


      • Anonyymi

        tuo oli uutta


    • Rauhan tervehdys.

      Kannattaa kuunnella vaikka tämä Pauli Rahkosen puhe.
      https://www.youtube.com/watch?v=k-iu0bdbji0

      Tiivistetysti preterismin mukaan ei ole edessä mitään lopunajan merkkejä, ei tule persoonallista antikristusta tai pedonmerkkiä eikä nykyinen Israel liity Raamatun profetioihin, vaan heidän mukaansa lopunajan tapahtumat olivatkin "alunajan tapahtumia", niin että kaikki lopunajan tapahtumat tapahtuivat jo mennessä vuoteen 70 jKr (tai katolisessa preterismissä 300 jKr).

      Tätä nyt tuotiin esille helluntaiteologisessa symposiumissa Isossa Kirjassa ja One Way Missionin pastorit ovat osaksi osaksuneet tämän opin.

      Siunauksin, MM.

      • Anonyymi

        Mauno sinä nyt vähän käännät asiaa kieroon symposiumista. Kukaan ei tuonut symposiumissa esille TÄYSPRETERISMIÄ. Täyspreterismiin kuuluu mm. ylösnousemuksen luonteen muuttaminen niin, että se käsitetään jo tapahtuneeksi ja tämä on vakavaa harhaoppia.

        Osittainen preterismi taas ei tätä tee ja osittaista preterismiä on montaa lajia. Osa näkee Mat 24 täysin tapahtuneeksi, osa ei ja osa näkee ilmestyskirjan suurimmilta osin toteutuneeksi jne. Kuitenkin kun rehellisiä ollaan, meillä on aina joitain tekstejä Jeesuksen puheista, joita ei kaikkia voida tulkita futuristisesti, vai oletko sinä se joka on Juudeassa pakenemassa vuorille?

        Ja kuka siellä symposiumissa on osittainen preteristi? Markku J. Kumpula. Siellä lähinnä kritisoitiin dispensationalismia. Jos yhtään oikeasti seurasit keskusteluja, ei siellä lähdetty siltä linjalta, että jos ei ole dispensationalisti, silloin on preteristi. Kyllä voi olla premillenialisti olematta preteristi!

        Ja kun luetaan ilmestyskirjaa, et sä voi Johanneksen aikalaisia teilata jotenkin niin, että he eivät ymmärtäneet siitä mitään mutta sinä ymmärrät paremmin kuin he. Ei kysymys ole siitä, tulkitaanko preteristisesti ilmestyskirjan tapahtumia, vaan siitä, että mitä eri tekstit pyrkivät viestimään sen aikaisille ihmisille ja mitä se kertoo meille tänään.


    • Anonyymi

      Mauno Mattila syyttää preteristiksi ketä tahansa, joka sanoo epäilevänsä 1800-luvulla keksityn dispensationalismin raamatullisuutta. Mauno ei ymmärrä mitä eroa on täyspreterismillä ja osittaisella preterismillä eikä tiedä mitä on liittoteologia. Preterismi on Maunon leimakirves, jolla hän lyö niitä, jotka ovat eri mieltä eskatologiasta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe