Koulukiusaaminen voi oikeuttaa rajoitettuun väkivaltaan

Anonyymi-ap

Olen ollut harmissani keskustelusta ja sen sävystä, joka on viimeaikoina vellonut Vantaan kouluampumisen ympärillä. Lapsiasiain valtuutettu Elina Pekkarinen on sinisilmäisesti ja tietämättömänä julistanut, että koulukiusaaminen ei ikinä oikeuta mihinkään väkivallan tekoihin. Olen asiasta eri mieltä. Sitä paitsi, Pekkarisen koulutus yhteiskuntatieteistä ei edes oikeuta psykologisten arvioiden tekemiseen yksilöistä.

Hieman taustaa, miksi ajattelen näin. Suomessa opetuksen järjestäjä on lakisääteisesti velvollinen huolehtimaan oppilaiden koulupäivän turvallisuudesta. Asiaa voisi verrata laajemmin yhteiskuntaan; poliisi ja oikeuslaitos huolehtii kansalaisten turvallisuudesta. Jos yhteiskunnassa tapahtuu yksilöä kohtaan rikos, se tutkitaan ja siitä voi ilmoittaa poliisille. Syyttäjä tutkii asian ja mahdollisesti vie syyteharkintaan. Oikeuslaitos tuomitsee, ehkä.

Miten sitten koulukiusatun kohdalla asia menee? Kyseessä on usein nuori tai lapsi, joka on aikuisten suojelun sekä toimien varassa hyvin pitkälti. Jos hänen ihmisoikeuksia rikotaan kiusaamisella tai väkivallalla, asia usein sovitellaan "tehkää nyt sovinto" tyyppisesti. Homma saattaa jatkua ennallaa tai jopa pahentua. Hyvin, hyvin harvoin asiaa viedään rikosoikeudelliseen prosessiin, jossa rikoksen uhri saisi oikeutta.

Sen sijaan, aivan kuten aikuisillakin, on myös koulukiusaamisen uhrilla oikeus puolustaa itseään. Suomen rikoslaissa on säädetty, että jokainen voi puolustaa itseään ja joissakin tilantissa kyseeseen voi tulla hätävarjelu. Lain mukaan niin sanottu hätävarjelu on kyseessä, kun joku tekee tarpeellisen puolustusteon aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi.

Tästä syystä lapsiasiain valtuutettu Pekkarinen on faktisesti väärässä. Koulukiusattuna olevan ei tarvitse vain alistua, jos häntä esim. lyödään koulussa. Hän voi käyttää tilanteessa hätävarjelun piiriin luettavia keinoja. Jos henkilö on siis esimerkiksi lyönyt toista nyrkillä kasvoihin torjuakseen toisen hyökkäyksen itseään kohtaan, voidaan tekoa pitää hätävarjeluna, eikä henkilöä tuomita pahoinpitelystä rangaistavaksi. Toki, tämä ei tarkoita sitä, että pitää mennä heti lyömään muita, esim. kiusaajia. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että koulukiusaaminen voi oikeuttaa uhrin puolustautumaan hätävarjelun tarkoittamilla keinoilla, mikäli aikuiset/opettajat/kuraattorit (lakisääteisistä velvollisuuksista huolimatta) eivät saa tilanteita loppumaan.

Asia on tärkeä siksi, että jokaisen koulukiusatun ihmisarvo on myös tärkeä. Kiusaaminen voi jättää yksilölle pahimmillaan loppuelämän traumat ja hankaloittaa monella tavalla itsenäisen elämän aloittamista ja vaikka perheen perustamista. Kyseessä on erittäin vakava asia ja sillä voi olla lukemattomia negatiivisia vaikutuksia yksilön elämään. Tästä syytä on väärin sanoa, että koulukiusatulla ei ole oikeutta käyttää hätävarjelun väkivaltaa eri tilanteissa, mikäli tilanne sitä vaatii. Tämä antaa myös kiusaajalle signaalin, että kiusaaja osaa pitää puoliaan.

Yksi ongelma asiassa ovat mielestäni sosialiipuolen henkilöstö, jotka usein otetaan tilanteisiin mukaan esim. lastensuojelusta. Heidän koulutausta on yhteiskuntatietieteissä ja humanismissa. Heillä ei ole psykologin tai lääkärin koulutusta tai saatikaan poliisin. Heidän näkökulmansa kumpuavat humanismista ja juuri Pekkarisen laukomista kommenteista "ketään ei saa lyödä ja kiusaaminen ei oikeuta väkivaltaa". Valitettavasti heidän komenttinsa palajastavat, että heillä ei ole mitään oikeita eväitä ratkaista näitä tilanteita. Tässä kiusaamisen maailmassa ei eletä missään reilukerhossa vaan siellä alistetaan, käytetään oikeaa väkivaltaa ja tuhotaan nuorten ihmisten elämiä. Se on asia, jota ei voida humanismilla hoitaa. Siihen tarvitaan psykiatriaa sekä poliisia. Lievät keskustelut eivät auta niille henkilöille, jotka omaavat mahdollisesti tunnekylmiä piirteitä jo nuoresta alkaen. Näitä on karkeasti arvioiden 1-2/100 ihmisestä. Heidän paikkansa on aivan josskin muualla kuin muiden parissa tai kuuntelemassa sosiaalityöntekijöiden "soo, soo" puhutteluja. Onneksi sosiaalityössä on tähän todellisuuteen herätty ja on perustettu moniammatillisia työryhmiä, jossa oikea osaaminen on näiden tilanteiden selvittelyyn.

Tästä huolimatta, koulukiusaaminen voi oikeuttaa myös väkivallan käytön rajatusti sekä tilanteen edellyttämällä tavalla. Toisin kuin lapsiasiainvaltuutettu virheellisesti on mediassa julistanut. Asiassa on myös se "hyvä" puoli, että kun tilanne menee fyysisesti väkivaltaiseksi esim. nyrkein, sitä on koulunkaan huomattavasti hankalampi painaa ns. villaisella kuin tilanteet, joissa kiusaaja vain henkisesti alistaa nuorta ihmistä vuodesta toiseen. Ihmisoikeudet koskevat myös kiusauksen uhria ja niitä ei tulisi kenenkään joutua menettämään koulumaailmassa. Jos näin käy, Pekkarisen ja muiden tulisi katsoa ensisijassa peiliin, että missä vika on? Se tosin vaatiikin jo paljon enemmän kuin puskista huutelu ja syyllisten etsiminen väkivaltaisista videopeleistä.

3

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Tämä antaa myös kiusaajalle signaalin, että kiusaaja osaa pitää puoliaan. " tarkoitin, että kiusattu osaa pitää puoliaan..

      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        🔞 ­­N­­­y­m­­f­­o­­­m­­­a­­a­n­­­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehen lapsettomuus keski-ikäisten deittailussa

      Tällä palstalla esitetään usein ajatus, jonka mukaan lapsia saanut nainen olisi parisuhdemarkkinoilla huonommassa asemas
      Sinkut
      297
      2498
    2. Kunpa voisin halata sinua

      ja sanoa sinulle miten onnellinen olen siitä, että olet elämässäni. Mutta et ole halausetäisyydellä... etkä elämässäni.
      Ikävä
      45
      1165
    3. Mikä oli se hetki

      kun tajusit rakastuneesi?
      Ikävä
      81
      1129
    4. Muut yrittää seata meidän välejä

      Nainen, oot varmaan sen myös huomannut. Ihan irl oon sen huomannut jo hyvän aikaa. Eihän anneta sen häiritä.
      Ikävä
      100
      1053
    5. Miksi Suomi ärsyttää Venäjää?

      Jatkuvasti? Hyvin suomen herrat tietää, että tuo DCA-sopimus on paha ärsyke Venäjälle. eihän Venäjä ole hyökännyt Suomen
      Maailman menoa
      275
      921
    6. Jotenkin tätä asiaa pitää nyt käsitellä

      Vaikka sitten anomuumisti. Olen lähestulkoon rakastunut vanhempaan mieheen mutta tämä ei nyt oikein suju niin kuin pitäi
      Ikävä
      72
      829
    7. Kun unohdat tämän

      Sivuston, unohdat myös meidät nopeammin. Kokeile. Naiselle.
      Ikävä
      79
      825
    8. Älä turhaan nainen ikävöi minua

      Olen sellainen jäntevä pantteri ja sinä jo melkein rollaattorikamaa. Ei onnistu mikään.
      Ikävä
      68
      734
    9. Kuinka paljon voi olla rakastunut..

      ....ja välittää ihmisestä jota ei edes tunnen kunnolla? Eikö silloin ole kysymys jostain suuremmasta? Mitä on yhteenkuul
      Ikävä
      64
      729
    10. Meillä olisi kaunis kesä

      Yhden viestin päässä. Haluaisin tutustua. Vaikka oltaisiin vaan ystäviä. Eikä mitään vaan vähättelyä. Ajattelen et olet
      Ikävä
      17
      724
    Aihe