Painonhallinta, liikunta, diabetes ja diabeteksen ehkäisy.

Anonyymi-ap

Anonyymin lainattu väite vuosien takaa: "Perunat, vilja ym tyhjiä ravintoaineita sisältävät tuotteet pois ja tilalle ravitsevia muita tuotteita niin diabetes saadaan kuriin."

Mitä tarkoitetaan ravitsevilla tuotteilla ja muilla tuotteilla?

Painonhallinta on tärkeimpia välineitä hallita omaa terveyttään ja siten vaikkapa juuri diabetestä. Liika ja väärä syöminen sekä liikkumattomuus ovat useiden sairauksien juurisyitä.

On kenties erotettava toisistaan diabetes ja mahdollisuus sairastua diabetekseen. Voisiko olla niin, että kuka tahansa saattaa sairastua diabetekseen, ja erityisesti nuorten kohdalla?

Aikuisiän diabetes on yleistynyt huolestuttavasti jo alle 25-vuotiailla. Tuoreen kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan tyypin 2 diabetes on yleistynyt suomalaisten 10–24-vuotiaiden keskuudessa kovinta tahtia koko Euroopassa. Tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on kasvanut Suomessa 285 prosentilla, eli sairautta esiintyy miltei neljä kertaa enemmän kuin 30 vuotta sitten. Ensimmäiset merkit näkyivät kuitenkin jo 10–15-vuotiailla.

(1) Geneettinen alttius

(2) Ylipaino ja lihavuus

(3) Liikkumattomuus

(IS.fi)

--

Insuliini-indeksi täydentää glykeemistä indeksiä. Diabeetikko ei saa syödä vapaasti edes lihaa ja kalaa tai juoda maitoa, koska edelliset nostavat veren insuliinipitoisuutta, vaikka eivät sisälläkään hiilihydraattia (maito toki rajoitetusti). Positiivisesti ajatellen insuliinitasojaan seuraava henkilö voi syödä rajoitetusti hiilihydraattipitoisia tuotteita kuten nuudeleita, All-Bran -hiutaleita, kaurapuuroa sekä täysjyväpastaa, ja yleensä kuidun määrä korreloi insuliini-indeksin kanssa.

Diabeetikko voi käyttää runsaasti voita, oliivi- ja muita ruokaöljyjä, Brie-juustoa ja rasvaista makkaraa sekä juoda soijamaitoa, kuivaa valkoviiniä, tislattua viinaa (!?) sekä vettä. Kasvispuolella sallittuja ovat varsinkin avocado sekä saksanpähkinät, maapähkinät ja parsakaali. Kalaa tai (punaista) täyslihaa ei voi sallia, joskin tonnikalaa voi silloin tällöin nauttia.

Varsinaisen proteiinilähteen osalta voi RAJOITETUSTI nauttia sekä tonnikalaa, katkarapuja, kananmunia, kanaa, lammasta tai possua, pekonia, kinkkua, meetwurstia että tofua. VARSINKIN nauta ja suurin osa kaloista on todellakin No-No-No, jos pelkkää insuliini-ideksiä tarkastelee, samoin suurin osa kaikista maitotuotteista, pois lukien rasvaiset kypsytetyt pehmeät juustot.

Jos haluaa napostella, pitää ottaa pähkinävoita, suklaata tai Snickers-patukka, sillä se sisältää runsaasti pähkinää.

Todella erinomaisen huonoja elintarvikkeita diabeetikolle ja insuliinistaan tarkoille ovat hirssi, peruna, mango, meloni, papaija, valkoiset pavut sekä kaikki valkoinen leipä, Mars-patukat ja varsinkin nallekarkit.

--

Ehkäisytutkimukset ovat osoittaneet, että elintapamuutokset (painon lasku, liikunnan lisääminen, ruokavalion muutokset) ovat tehokkain tapa ehkäistä diabetesta tai siirtää sen puhkeamista tuonnemmaksi. Jos sairastuneella remissio on oikeilla elintavoilla täysin mahdollinen.

2

108

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Diabeetikko voi käyttää runsaasti voita, oliivi- ja muita ruokaöljyjä, Brie-juustoa ja rasvaista makkaraa sekä juoda soijamaitoa, kuivaa valkoviiniä, tislattua viinaa (!?) sekä vettä. Kasvispuolella sallittuja ovat varsinkin avocado sekä saksanpähkinät, maapähkinät ja parsakaali. Kalaa tai (punaista) täyslihaa ei voi sallia, joskin tonnikalaa voi silloin tällöin nauttia."

   Aika harvalukuiseksi on mennyt nuo sopivat elintarvikkeet.

   "Varsinaisen proteiinilähteen osalta voi RAJOITETUSTI nauttia sekä tonnikalaa, katkarapuja, kananmunia, kanaa, lammasta tai possua, pekonia, kinkkua, meetwurstia että tofua."

   Rajoitetusti, mutta silti tuo muistuttaa melkoisesti ketoilijoiden ruokavaliota.

   "VARSINKIN nauta ja suurin osa kaloista on todellakin No-No-No, jos pelkkää insuliini-ideksiä tarkastelee, samoin suurin osa kaikista maitotuotteista, pois lukien rasvaiset kypsytetyt pehmeät juustot."

   Possun ja lampaan liha on ns. punaista. Kummallista on että possu ja lammas ovat niin paljon parempia diabeetikoille kuin nauta. Sama koskee kalaa niin, että vain tonnikala on sallittujen tai suositeltujen kalojen listalla.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   107
   2077
  2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   116
   1562
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   124
   1500
  4. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1337
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   71
   1196
  6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   482
   1121
  7. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   62
   1097
  8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   88
   953
  9. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   922
  10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

   Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
   Ikävä
   138
   866
  Aihe