Painonhallinta, liikunta, diabetes ja diabeteksen ehkäisy.

Anonyymi-ap

Anonyymin lainattu väite vuosien takaa: "Perunat, vilja ym tyhjiä ravintoaineita sisältävät tuotteet pois ja tilalle ravitsevia muita tuotteita niin diabetes saadaan kuriin."

Mitä tarkoitetaan ravitsevilla tuotteilla ja muilla tuotteilla?

Painonhallinta on tärkeimpia välineitä hallita omaa terveyttään ja siten vaikkapa juuri diabetestä. Liika ja väärä syöminen sekä liikkumattomuus ovat useiden sairauksien juurisyitä.

On kenties erotettava toisistaan diabetes ja mahdollisuus sairastua diabetekseen. Voisiko olla niin, että kuka tahansa saattaa sairastua diabetekseen, ja erityisesti nuorten kohdalla?

Aikuisiän diabetes on yleistynyt huolestuttavasti jo alle 25-vuotiailla. Tuoreen kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan tyypin 2 diabetes on yleistynyt suomalaisten 10–24-vuotiaiden keskuudessa kovinta tahtia koko Euroopassa. Tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on kasvanut Suomessa 285 prosentilla, eli sairautta esiintyy miltei neljä kertaa enemmän kuin 30 vuotta sitten. Ensimmäiset merkit näkyivät kuitenkin jo 10–15-vuotiailla.

(1) Geneettinen alttius

(2) Ylipaino ja lihavuus

(3) Liikkumattomuus

(IS.fi)

--

Insuliini-indeksi täydentää glykeemistä indeksiä. Diabeetikko ei saa syödä vapaasti edes lihaa ja kalaa tai juoda maitoa, koska edelliset nostavat veren insuliinipitoisuutta, vaikka eivät sisälläkään hiilihydraattia (maito toki rajoitetusti). Positiivisesti ajatellen insuliinitasojaan seuraava henkilö voi syödä rajoitetusti hiilihydraattipitoisia tuotteita kuten nuudeleita, All-Bran -hiutaleita, kaurapuuroa sekä täysjyväpastaa, ja yleensä kuidun määrä korreloi insuliini-indeksin kanssa.

Diabeetikko voi käyttää runsaasti voita, oliivi- ja muita ruokaöljyjä, Brie-juustoa ja rasvaista makkaraa sekä juoda soijamaitoa, kuivaa valkoviiniä, tislattua viinaa (!?) sekä vettä. Kasvispuolella sallittuja ovat varsinkin avocado sekä saksanpähkinät, maapähkinät ja parsakaali. Kalaa tai (punaista) täyslihaa ei voi sallia, joskin tonnikalaa voi silloin tällöin nauttia.

Varsinaisen proteiinilähteen osalta voi RAJOITETUSTI nauttia sekä tonnikalaa, katkarapuja, kananmunia, kanaa, lammasta tai possua, pekonia, kinkkua, meetwurstia että tofua. VARSINKIN nauta ja suurin osa kaloista on todellakin No-No-No, jos pelkkää insuliini-ideksiä tarkastelee, samoin suurin osa kaikista maitotuotteista, pois lukien rasvaiset kypsytetyt pehmeät juustot.

Jos haluaa napostella, pitää ottaa pähkinävoita, suklaata tai Snickers-patukka, sillä se sisältää runsaasti pähkinää.

Todella erinomaisen huonoja elintarvikkeita diabeetikolle ja insuliinistaan tarkoille ovat hirssi, peruna, mango, meloni, papaija, valkoiset pavut sekä kaikki valkoinen leipä, Mars-patukat ja varsinkin nallekarkit.

--

Ehkäisytutkimukset ovat osoittaneet, että elintapamuutokset (painon lasku, liikunnan lisääminen, ruokavalion muutokset) ovat tehokkain tapa ehkäistä diabetesta tai siirtää sen puhkeamista tuonnemmaksi. Jos sairastuneella remissio on oikeilla elintavoilla täysin mahdollinen.

2

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Diabeetikko voi käyttää runsaasti voita, oliivi- ja muita ruokaöljyjä, Brie-juustoa ja rasvaista makkaraa sekä juoda soijamaitoa, kuivaa valkoviiniä, tislattua viinaa (!?) sekä vettä. Kasvispuolella sallittuja ovat varsinkin avocado sekä saksanpähkinät, maapähkinät ja parsakaali. Kalaa tai (punaista) täyslihaa ei voi sallia, joskin tonnikalaa voi silloin tällöin nauttia."

      Aika harvalukuiseksi on mennyt nuo sopivat elintarvikkeet.

      "Varsinaisen proteiinilähteen osalta voi RAJOITETUSTI nauttia sekä tonnikalaa, katkarapuja, kananmunia, kanaa, lammasta tai possua, pekonia, kinkkua, meetwurstia että tofua."

      Rajoitetusti, mutta silti tuo muistuttaa melkoisesti ketoilijoiden ruokavaliota.

      "VARSINKIN nauta ja suurin osa kaloista on todellakin No-No-No, jos pelkkää insuliini-ideksiä tarkastelee, samoin suurin osa kaikista maitotuotteista, pois lukien rasvaiset kypsytetyt pehmeät juustot."

      Possun ja lampaan liha on ns. punaista. Kummallista on että possu ja lammas ovat niin paljon parempia diabeetikoille kuin nauta. Sama koskee kalaa niin, että vain tonnikala on sallittujen tai suositeltujen kalojen listalla.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      234
      16730
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      26
      2133
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      110
      1940
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      190
      1712
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      119
      1453
    6. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1092
    7. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      216
      962
    8. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      119
      857
    9. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      61
      738
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      212
      731
    Aihe