Leikkaushaluja hoidoista, joita ei ole olemassa?!

Anonyymi-ap

Hallitus haluaa leikata hoidoista, joita ei ole olemassa, sanoo plastiikka­kirurgian professori

Hallitus kaavailee leikkauksia erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaan. Esimerkkinä se mainitsi ”estetiikkaa lähenevän plastiikkakirurgian.” Professori muistuttaa, että julkisella puolella plastiikkakirurgisten leikkausten taustalla on aina sairaus.

Plastiikkakirurgian professori Virve Koljonen arvostelee hallitusta kovasanaisesti erikoissairaanhoitoon kohdistuvista leikkausaikeista.

Hallitus päätti kehysriihessään hakea säästöjä rajaamalla erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaa lisää. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tiettyjä hoitoja ei enää tarjottaisi julkisella puolella.

Esimerkkeinä mahdollisista kohteista hallitus mainitsi ”estetiikkaa lähenevän plastiikkakirurgian” ja sterilisaation.

Säästöt alkaisivat vuonna 2026 ja niitä aiotaan saada 70 miljoonaa euroa vuonna 2028.

Mitään ”estetiikkaa lähenevää plastiikkakirurgiaa” ei kuitenkaan ole olemassa, Koljonen sanoo.

Nyt on vaarana että plastiikkakirurgia mielletään väärin, kun on keksitty tällainen harhaanjohtava termi, hän toteaa.

Koljonen haluaa selventää, että julkisella puolella puhtaasti esteettistä plastiikkakirurgiaa ei tehdä lainkaan, vaan sitä tehdään yksityisellä puolella.

Julkisella puolella tehdään korjaavaa ja ennallistavaa plastiikkakirurgiaa.

”Meillä on aina siellä sairaus taustalla, jota me hoidamme. Meillä on myöskin kansallisesti sovittuja kriteerejä, joita noudatamme.”

Julkisella puolella toteutettavat plastiikkakirurgiset toimenpiteet voidaan jakaa karkeasti elämää pelastavaan kirurgiaan, kuten syöpä- ja tapaturmakirurgiaan ja toisaalta niin sanottuun elämänlaatukirurgiaan.

Koljonen toteaa, että jälkimmäinen vaikuttaa näyttöön perustuvasti elämänlaatuun ja toimenpiteillä on osoitettu merkittäviä terveyshyötyjä.

Tästä kategoriasta hallitus nyt väläyttelee säästöjä.

Esimerkkejä elämänlaatukirurgiasta ovat esimerkiksi rintojen pienennykset, lihavuusleikkauksen jälkeinen korjaava kirurgia, silmäluomileikkaukset sekä syöpäleikkauksen jälkeiset rintarekonstruktiot.

Koljonen ottaa esiin esimerkiksi lihavuusleikkauksen jälkeiset operaatiot, joissa roikkuvaa ihoa poistetaan.

Lihavuusleikkauksen jälkeen vatsan iho saattaa roikkua jopa polviin asti. Pussin alle syntyy helposti tulehduksia. Joissain tilanteissa roikkuva iho voi altistaa myös tapaturmille.

Lisäksi sosiaalinen haitta on ilmeinen ja elämää rajoittava.

Koljonen huomauttaa, että ilman vastaavia korjaavia toimenpiteitä esimerkiksi sairauspoissaolot, käynnit perusterveydenhuollossa ja antibioottien käyttö saattavat lisääntyä.

Koljonen toteaa, että ihmisillä on plastiikkakirurgiasta muun muassa some-maailmaan perustuva mielikuva, jossa korjataan täydellisiä ihmisiä.

”Se, että plastiikkakirurgia on nostettu tähän nyt tikunnokkaan, se on vähän tämmöistä halpahintaista yleisön kosiskelua ja populismia.”

”Kun ihmiset eivät valitettavasti tiedä mitä plastiikkakirurgia oikeasti on, niin siitä on vääriä mielikuvia. Ja tällä nyt yritetään minun näkemykseni mukaan oikeuttaa nämä säästöt.”

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan toistaiseksi ei ole listaa siitä, millä tarkalla tavalla erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaa lopulta rajataan.

Valmistelu lähtee vasta liikkeelle hyvinvointialueiden erikoisalojen ja erikoisalayhdistysten kanssa.

Mainitut ”estetiikkaa lähenevä plastiikkakirurgia” ja sterilisaatio ovatkin esimerkkejä, eivät ainoita kohteita, joista säästöjä haetaan, sanoo lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä.

”Tarkoituksena on lähinnä käydä erikoisaloittain läpi erilaisten lääketieteen hoitojen tai leikkausten vaikuttavuutta ja onko sellaisia, jotka eivät suoraan vaikuta ihmisen terveydentilaan vaan ovat enemmän sen tyyppisiä, millä on elämänlaatuun vaikutusta”, hän sanoo.

Juuri LAAJAA kaikkien erikoisalojen tarkastelua toivoo myös professori Koljonen. Kaikki erikoisalat tulee käydä läpi ja tarkastella, onko hoito vaikuttavaa.

”Minä pystyn kaikista näistä [toimenpiteistä], joita olen tässä nyt luetellut, osoittamaan tutkittua tietoa, että näillä leikkauksilla on vaikutusta elämänlatuun ja merkittäviä näyttöön perustuvia terveyshyötyjä ja toiminnallisuuden paranemista.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010368668.html

7

251

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sehän on hyvä kun ennakoivasti pystytään säästämään!!

   • Anonyymi

    Ne vain nämä Saksikäsiriikan säästöt tahtovat olla mitä sattuu, vaikuttaa siltä kuin summan mutikassa säästökohteita haetaan.


   • Anonyymi

    😍😋😍😋😍😋😍😋😍

    💋 Kuumat tytöt odottavat sinua -> https://www.ero4.fun/hot2024

    🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


   • Anonyymi

    🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

    💋 ­N­y­­­m­f­­o­m­­a­­­a­n­­­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

    🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


  • Anonyymi

   Laita persu asialle saat kasan sitä ihtiään. Juuso on aivan pihalla ihan kaikesta, maailman tyhmin tyyppi, Mari rantasen rinnalla. Siis tyypillisiä persuja.

   • Anonyymi

    Leena Meri on myös ilmoittautunut kilpaan.


  • Anonyymi

   🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

   😋 K­­­u­u­­m­­­a­­­t­­ ­­t­y­­­t­­ö­t­­­ ­­­o­­d­o­t­­­t­­a­­v­­­a­­­t­­­ ­­s­­­i­­­n­­­u­­a­­ -> https://nbw.fi/sexygirls?18371315

   🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tärkeä kysymys!

   Haluatko sinä, mies, minut?
   Ikävä
   88
   1224
  2. Asiallinen lähestyminen

   Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
   Sinkut
   151
   1036
  3. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   60
   770
  4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

   Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
   Suomalaiset julkkikset
   14
   720
  5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

   Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
   Ikävä
   107
   688
  6. Vedalainen metafysiikka

   Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
   Hindulaisuus
   287
   685
  7. Mitäs nainen

   Meinaat tehdä viikonloppuna.
   Ikävä
   60
   684
  8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   36
   628
  9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

   Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
   Ikävä
   42
   624
  10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

   kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
   Ikävä
   57
   612
  Aihe