PS-natsivaltio Suomi takaisin 1930-luvulle etenee? Merestä SS-Justizminister?

Anonyymi-ap

"Oikeusministeri Leena Meren ratkaisun kritisoidaan olevan askel kohti Unkarin tietä ja oikeusvaltion perustusten lohkeilua."

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010378416.html

"Oikeusministeri Leena Meren toimintatapa oikeusministeriössä herättää kipakkaa keskustelua viestipalvelu X:ssä. Oikeusministeri Meri (ps) on muuttanut yllättäen oikeuslaitoksen riippumattomuutta säätelevän työryhmän toimeksiantoa sekä lakkauttanut rasismirikoksia käsittelevän työryhmän, kertovat lehdet.

Helsingin Sanomien mukaan oikeusministeriön työryhmän oli määrä laatia lakiehdotukseksi kirjattu ehdotus, jossa oikeusvaltion kannalta tärkeät tuomioistumia, tuomareita ja syyttäjiä koskevat riippumattomuussäännökset kirjataan perustuslakiin. Oikeusministeri puuttui asiaan, eikä työryhmä saanutkaan laatia ehdotusta lakiehdotukseksi vaan pelkäksi taustamuistioksi.

HS:n mukaan tämä tarkoittaa käytännön tasolla sitä, ettei tällä hallituskaudella saada annettua hallituksen esitystä oikeuslaitoksen riippumattomuuden vahvistamiseksi perustuslain tasolla. Leena Meri kieltäytyi kommentoimasta uutista HS:lle."

Iltalehti taas kertoi viikonloppuna, että Leena Meri on lopettanut rasismirikoksia käsittelevän työryhmän toiminnan sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto kieltäytyi Meren vaatimuksesta vaihtaa valtakunnansyyttäjä Anu Mantila pois työryhmästä.

Leena Meri julkaisi X:ssä kommenttejaan rasismityöryhmän toimintaan Iltalehden jutun julkaisun jälkeen. Hänen mukaansa on aivan normaalia virkamiestyötä, että erilaisten työryhmien tehtäviä voidaan joutua muuttamaan tai tarkentamaan. Poliittisella johdolla on toimivalta myös päättää ja ohjata työryhmien asettamisesta ja kokoonpanoista, hän kirjoittaa.

– On syytä huomata, että ministeriöt ovat poliittisesti johdettuja, Meri kirjoittaa.

Monet oppositiopoliitikot kirjoittavat oikeusministeri Meren toiminnan näyttävän askeleelta kohti Unkarin tietä. Unkarin ja Puolan oikeusvaltion rapautuminen on herättänyt huolta Suomessa ja laajemmin EU:ssa.

– Pidän hyvin huolestuttavana perussuomalaisen ministerin linjauksia, jotka muistuttavat Unkarin (Viktor) Orbanin hallinnon toimintatavoista. Perussuomalaisesta puolueesta on kuultu ihailevia puheita Orbanin linjasta. Tällaisista oikeuslaitoksen politisointi alkaa, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kirjoittaa.

– Jos Unkarista jotain pitää kopioida, niin mieluummin sitten se korkea alv kuin hyökkääminen oikeusvaltion rakenteita vastaan, vihreiden eduskuntaryhmän johtaja Atte Harjanne kirjoittaa X:ssä.

Viime viikolla nousi uutisiin, että Unkarissa on EU:n korkein arvonlisävero. Yleinen alv on siellä 27 prosenttia. Suomi nousee listalla toiseksi, kun hallituksen päätös 25,5 prosentista astuu voimaan.

Monet ilmaisevat X:ssä kärkkään huolensa siitä, mitä oikeusministerin ratkaisu tarkoittaa Suomen oikeusvaltion tilalle.

– Orpon-Purran porukkaa ei voi oikeusvaltion ystäviksi kutsua. Kv-sopimuksista pyristellään eroon ja nyt tämä. Kaltevalla pinnalla kuljetaan, kirjoittaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Sdp:n kansanedustaja Elisa Gebhard kirjoittaa, että toimintaa on vaikea ymmärtää.

– Vaikea käsittää, miksi oikeudenhoidon riippumattomuutta koskevan työryhmän toimeksiantoon on tällä tavoin kajottu. Aiheesta on puhuttu kauan mm. ylimpien tuomioistuinten presidenttien kannanottojen myötä. Oikeuslaitoksen riippumattomuus on turvattava, hän kirjoittaa.

Oikeuslaitoksen riippumattomuus on oikeusvaltion peruspilareita, kirjoittaa vihreiden entinen kansanedustaja Satu Hassi.

Myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri kommentoi uutista oikeusministerin toiminnasta. Otto Meri on siviiliammatiltaan asianajaja ja koulutukseltaan oikeustieteen tohtori.

– Toivoisi oikeusministerin toiminnallaan edistävän tuomioistuinten perustuslaissa turvattua riippumattomuutta. Ei heikentävän sitä, hän kirjoittaa.

Ihmisoikeusliiton asiantuntijan Anna Salmivaaran mukaan HS:n uutinen kuulostaa erittäin huolestuttavalta.

– No nyt kyllä kuulostaa erittäin huolestuttavalta uutiselta. Oikeusvaltion vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää, hän kirjoittaa X:ssä.

Vasemmistoliiton Li Andersson ja Paavo Arhinmäki pohtivat kokoomuksen ja Rkp:n sekä eritoten entisen oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin näkemystä Leena Meren toimiin.

– Perustuslaillista oikeistoa ei enää taida olla, vai löytyisikö kokoomuksesta joku vielä puolustamaan oikeuslaitoksen riippumattomuutta? Mutta ennen muuta kiinnostaa, mitä tekee Rkp? Luulisi viimeistään nyt Anna-Maja Henrikssonin puolustavan vallan kolmijakoa, Arhinmäki kirjoittaa X:ssä.

Samaa kysyy vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Tuomioistuinten riippumattomuus on todella iso asia koko suomalaisen yhteiskunnan ja suomalaisen oikeusvaltion kannalta. Katsotteko tätäkin vain hiljaa vierestä, ⁦Petteri Orpo ja ⁦Anna-Maja Henriksson? hän kysyy X:ssä."

Halla-Purran Neljäs Valtakunta etenee ja nyt työn alla on natsisaksalaistyyppinen kansantuomioistuin, johon Meri asettaa persuhenkiset tuomarit?

6

608

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Die fahne hoch....." ?!?!

      • Anonyymi

        Sieg heil Linttaman


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sieg heil Linttaman

        Väärä aate, natsipersu. Kai sinun nyt pitäisi oman aatteesi edustus tuntea ja Lindtman ei kuulu heihin. Lindtmanin aateveljet lähtivät keskitysleirille sinun aateveljiesi käsittelyssä. Ja sitähän sinä toivoisit Lindtmanillekin, etkö toivoisikin?


    • Anonyymi

      Olipas pitkä sepustus demaripaskoo.

      • Anonyymi

        Mistä tietää, että olet fasisti? Siitä että aloit syyttämään heti demariksi. Esikuvasihan inhosivat yli kaiken demareita. Ai niin ja sen lisäksi myös ay-väkeä aivan kuten sinäkin?


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2833
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2400
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1982
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    6. 166
      1820
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe